Του Δημήτρη ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ
Πρόσφατα, επιστρέφοντας από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πάλι ο πρωθυπουργός εγκαινίασε μια πρωτοφανή κυβερνητική προπαγάνδα για τις "επιτυχίες" της κυβέρνησης να εντάξει τη χώρα μας στη νέα μεγάλη ιδέα, την ΟΝΕ, από το 2001 και μετά.
Στο όνομα αυτής της "περιβόητης" ΟΝΕ, μας καλεί η κυβέρνηση να υποταχθούμε άνευ όρων στην αντιλαϊκή της επέλαση και παραπληροφορεί για να συγκαλύψει το γεγονός ότι η πορεία προς την ΟΝΕ και η παραμονή της χώρας μας σ' αυτήν, εφόσον επιτευχθεί, ή έξω απ' αυτή, θα 'ναι πορεία μόνιμης έντασης της υπερεκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργαζομένων από τη μια και θησαυρισμού των μονοπωλίων από την άλλη.
Ετσι τώρα μας καλεί να υποκύψουμε, για να μπούμε ως χώρα στην ΟΝΕ, όπως θα μας καλεί και μετά το 2001, εφόσον μπούμε σ' αυτή, να δεχτούμε να γίνουμε σύγχρονοι δούλοι των βιομηχάνων για να μη βγούμε!!!
* * *
Στο βαθμό που θα περνά αυτή η πολιτική, η κατάσταση θα χειροτερεύει από την άποψη ότι θα χάνονται εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και ταυτόχρονα θα πλήττεται η συλλογική δράση των εργαζομένων, αλλά και το ίδιο το συνδικαλιστικό τους κίνημα, ενώ ο ταξικός αντίπαλος των εργαζομένων, το μέτωπο του κεφαλαίου θα ισχυροποιείται.
Μ' αυτή την πολιτική, που επενδύεται με τα ιδεολογήματα του "μονόδρομου", της "παγκοσμιοποίησης", του "εκσυγχρονισμού" κλπ., δεν έχει να περιμένει κανείς εργαζόμενος τίποτα το θετικό.
***
***
Σ' αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, να αξιοποιήσουν και την 24ωρη απεργία στις 27 του μήνα, σ' αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να διεκδικήσουν τη διασφάλιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, το 7ωρο - 8ωρο, τη μονιμότητα, την κοινωνική ασφάλιση, το δημόσιο 100% χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και των δημοσίων υπηρεσιών, τη δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς, στα σωματεία, στις απεργιακές επιτροπές, στα συλλαλητήρια, στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Σ' αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συμβάλουν στο δυνάμωμα και το βάθεμα του συντονισμού (ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας άρχισε να προχωράει) με ταξικό προσανατολισμό. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συγκροτούν τα επιμέρους και γενικευμένα μέτωπα πάλης ενάντια στο αντεργατικό μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, και παράλληλα να αλλάζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων σε συνδικαλιστικό, κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο, να ενισχύουν τη σύγκρουσή τους μ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική για να την ανατρέψουν και να επιβάλλουν τη δική τους πορεία, που θα διασφαλίζει και θα αναβαθμίζει τον κύριο παράγοντα της προόδου, τον εργαζόμενο, και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Απ' αυτή την άποψη επομένως, έχει μεγάλη σημασία να επιτύχει αυτή η 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 27 του μήνα. Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη οι εργάτες και εργαζόμενοι σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε δημόσια υπηρεσία, να οργανώσουν αυτή την απεργία σε κάθε της λεπτομέρεια. Να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα, απεργιακές επιτροπές, να οργανώσουν την ενημέρωση των εργαζομένων και της κοινής γνώμης, να επεξεργαστούν και να προωθήσουν το δικό τους απεργιακό υλικό, να οργανώσουν συζητήσεις και να απαιτήσουν την προβολή της απεργίας από τα ΜΜΕ.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ σήμερα οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, η οποία διεξάγεται, με πρωτοβουλία της ΚΕ του ΚΚΕ, στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνάντησης, στην οποία παίρνουν μέρος 60 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, από 50 χώρες, απ' όλες τις ηπείρους. Αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός γύρω από τα ζητήματα που τέθηκαν σ' αυτήν, τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στο διεθνές κομμουνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, τις υπάρχουσες δυσκολίες, όσο και την ανάγκη του συντονισμού της δράσης του απέναντι στην ενιαία στρατηγική του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Ο "Ρ" παρουσιάζει ολόκληρη την εισήγηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος, στη Διεθνή Συνάντηση, καθώς και ρεπορτάζ από τις εργασίες (σελίδες 6-9).
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ απεργία. Αγώνας χωρίς αυταπάτες. Την ανάγκη να πάρουν την υπόθεση της απεργίας και της κλιμάκωσης της πάλης οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τονίζει σε συνέντευξή του στο "Ρ" ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ. Παμμακεδονικό συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη. Με τις καλύτερες προοπτικές προετοιμάζεται το συλλαλητήριο του ΕΚΘ και ΕΚ της Μακεδονίας - Θράκης, τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας. Οξύτατα προβλήματα, με πρώτο αυτό της ανεργίας, αντιμετωπίζουν πλατιά τμήματα εργαζόμενων στους νομούς της Β. Ελλάδας (σελίδες 12-13).
ΑΠΟΣΤΟΛΗ σε Ημαθία - Φλώρινα. Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς χάνονται θέσεις εργασίες τόσο στη βιομηχανία, όσο και στην αγροτική οικονομία. Στον τέταρτο μήνα των κινητοποιήσεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι 130 εργαζόμενες στο εργοστάσιο ετοίμων ενδυμάτων "ΓΕΩΡΓΙΟΥ" στη Φλώρινα, που παραμένουν απλήρωτες από τον Οκτώβρη του 1997! Απλήρωτοι παραμένουν πέντε μήνες τώρα και οι εργαζόμενοι της ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ, ενώ από την παραμονή της Πρωτομαγιάς περιφρουρούν τα εμπορεύματα και τα μηχανήματα... (σελίδες 24-25).
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: Κερδίσαμε αρκετά, θέλουμε περισσότερα... Κυβέρνηση και ΣΕΒ ομολόγησαν ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική ενίσχυσε σημαντικά τα κέρδη των βιομηχάνων, με συνέπεια η κερδοφορία των επιχειρήσεων να είναι η καλύτερη των τελευταίων 20 ετών. Τι πέτυχαν με τις παρεμβάσεις τους οι βιομήχανοι και ποιος είναι ο νέος κατάλογος με τις διεκδικήσεις τους (σελίδες 36-37).
ΣΚΑΝΔΑΛΟ με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Χάρισαν δεκάδες δισ. στους τραπεζίτες. Την ακύρωση στην πράξη του ΦΜΑΠ προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη. Μεγάλες πολιτικές ευθύνες από το "μπάχαλο" της εκκαθάρισης του φόρου από ιδιωτική εταιρία, που σηκώνει σήμερα τα χέρια ψηλά και δηλώνει αδυναμία για την εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων (σελίδα 35).
ΜΕ ΤΟ έργο της σημάδεψε τη χαρακτική δημιουργία της χώρας μας. Με το άσπρο και το μαύρο χάραξε τον αγώνα και την ελπίδα, τα μικρά και μεγάλα όνειρα του λαού μας. Δέκα χρόνια μετά το θάνατο της Βάσως Κατράκη, ένας νέος χώρος ανοίγει τις πύλες του για να φιλοξενήσει όχι μόνο το πλούσιο έργο της, αλλά και για να στεγάσει τη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία. Το "Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο Βάσως Κατράκη" παίρνει "σάρκα και οστά", αγγίζει την πραγματικότητα (σελίδα 17).