ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ: ΠΡΕΒΕΖΑ - ΑΚΤΙΟ
Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες
  • Την Κυριακή 24 Μάη στις 11 π.μ. η εκκίνηση
  • Αύριο Σάββατο 9 μ.μ. η φιλειρηνική συγκέντρωση στην Αρτα

Πυρετωδώς προετοιμάζεται η μεγάλη φιλειρηνική, αντιιμπεριαλιστική πορεία ειρήνης που οργανώνεται την Κυριακή 24 Μάη στις 11 π.μ. από την Πρέβεζα στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου με τη συμμετοχή φιλειρηνιστών απ' όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, και η φιλειρηνική συγκέντρωση - εκδήλωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης που οργανώνεται το Σάββατο 23 Μάη ώρα 9 το βράδυ από επιτροπή φορέων της Αρτας.

Οι επιτροπές ειρήνης της περιοχής, με κάλεσμά τους προς τους κατοίκους τούς καλούν να πάρουν μαζικά μέρος για να διαδηλώσουν κατά της νέας ιμπεριαλιστικής "τάξης πραγμάτων" και των προσπαθειών των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα των αγορών με τις επεμβάσεις τους στα Βαλκάνια, το Αιγαίο και γενικότερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η νέα δομή του, οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης αυξάνουν την απειλή για νέες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενάντια στους λαούς που αντιστέκονται, επισημαίνεται. Στο Ακτιο θα μιλήσει ο γρηγόρης Πετρόπουλος,οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ

Εκδήλωση στην Αρτα

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) Αρτας απευθύνεται στο λαό του νομού και τον καλεί να πάρει μέρος:

Στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που γίνεται το Σάββατο 23 Μάη ώρα 9 μμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στην ΠΟΡΕΙΑ στο ΑΚΤΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ την ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Μάη- αναχώρηση από Αρτα, πλατεία Κιλκίς, στις 8 το πρωί.

"Σήμερα που τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε δίπλα μας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΝΑΣ Αρτας, σήμερα που οι Αμερικανοί καταπατούν κάθε δικαίωμα των λαών να ζήσουν με ειρήνη και ελευθερία, που καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των Κούρδων, των Κυπρίων, των Βόσνιων και άλλων λαών. Που το ΝΑΤΟ απεργάζεται καινούρια σχέδια υποδούλωσης των λαών. Σήμερα που η ελληνική κυβέρνηση παίζοντας το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή στην περιοχή μετατρέποντας την Ελλάδα σε θύτη και θύμα, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αρτας απευθύνει στον αρτινό λαό μήνυμα αντίστασης και αγώνα στη νέα ιμπεριαλιστική "Τάξη Πραγμάτων".

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Προσχεδιασμένη, με σαφή πολιτικά κίνητρα

Την Τετάρτη 22 Μάη 1963, μεταξύ 9.40 και 10 μμ, δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη, κοντά στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού, ο Γρ. Λαμπράκης,συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ βουλευτής, υφηγητής της Ιατρικής, παλιός βαλκανιονίκης και κορυφαίος ειρηνιστής (αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεννόηση). Ο δολοφονημένος αγωνιστής είχε ανέβει στη συμπρωτεύουσα για να μιλήσει σε συγκέντρωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Κι έχασε τη ζωή του μετά τη συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε - στα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος - υπό καθεστώς κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας, αφού κατά τη διάρκειά της μερικές εκατοντάδες φασιστοειδή πραγματοποιούσαν, με την ανοχή των αρχών και υπό την καθοδήγησή τους, αντισυγκέντρωση. Η δολοφονία έγινε παρουσία:

- 180 ανδρών της Χωροφυλακής και αξιωματικών που βρίσκονταν εκεί εν στολή (πόσοι άλλοι άραγε ήταν παρόντες με πολιτικά;).

- Του υποστράτηγου Κωνσταντίνου Μήτσου, επιθεωρητή Χωροφυλακής Βορείου Ελλάδας.

- Του συνταγματάρχη Ευθύμιου Καμουτσή, διευθυντή της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

- Του αντισυνταγματάρχη Μιχαήλ Διαμαντόπουλου, υποδιευθυντή της Αστυνομίας.

- Του ταγματάρχη Κωνσταντίνου Δόλκα, διοικητή Εθνικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

- Των υπομοιράρχων Εμ. Καπελώνη και Δ. Κατσούλη.

- Εκατοντάδων παρακρατικών που πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση.

Οταν ένας βουλευτής, και μάλιστα τόσο γνωστός, με τη δραστηριότητα του Γρ. Λαμπράκη, δολοφονείται υπό αυτές τις συνθήκες, τότε δε χωράει αμφιβολία πως η δολοφονία ήταν προσχεδιασμένη με σαφή πολιτικά κίνητρα.

Τη δολοφονία πραγματοποίησαν δύο άνθρωποι του υποκόσμου, μέλη παρακρατικών οργανώσεων και συνεργάτες της Ασφάλειας: Ο Σπ. Γκοτζαμάνης και ο Εμ. Εμμανουηλίδης με τη βοήθεια ενός τρικύκλου κι ενός κλομπ ή σιδερολοστού (το εργαλείο του φόνου εξαφανίστηκε). Πίσω τους βρισκόταν ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, και όχι μόνο, τουλάχιστον της συμπρωτεύουσας. Το σπουδαιότερο δεν είναι τούτο: Αν και το τρίκυκλο έπεσε πάνω στο Λαμπράκη και στη συνοδεία του, αν και ο βουλευτής της ΕΔΑ σωριάστηκε στην άσφαλτο χτυπημένος, κανένα αστυνομικό όργανο δεν κινήθηκε να καταδιώξει τους δράστες. Η συγκεκριμένη δολοφονική πράξη των παρακρατικών κινδύνευε να χαρακτηριστεί "τροχαίο ατύχημα", έτσι φαίνεται το είχαν σχεδιάσει κράτος και παρακράτος, αν δε συνέβαιναν δυο στιγμιαία περιστατικά. Το πρώτο συνδέεται με το όνομα του Εμμανουήλ Χατζηαποστόλου, του γνωστού "Τίγρη", συνοδοιπόρου του Λαμπράκη στην πρώτη μαραθώνια πορεία, που με το άλμα του στο τρίκυκλο δεν άφησε περιθώρια στους δολοφόνους να εξαφανιστούν και στο επίσημο κράτος να εξαφανίσει τα ίχνη του εγκλήματος. Το δεύτερο συνδέεται με τον Γιώργο Σωτηρχόπουλο, που, αν και μη αριστερός τότε, ούτε καν "πολιτικοποιημένος", αποκάλυψε το διάλογο που είχε με τον Γκοτζαμάνη το πρωί της ίδιας μέρας, όταν αρνήθηκε να του κάνει μια μεταφορά με το τρίκυκλο, λέγοντάς του: "Απόψε θα κάνω τη μεγαλύτερη τρέλα της ζωής μου, μέχρι που θα σκοτώσω άνθρωπο", πράγμα που θεώρησε ηθικό του χρέος να αποκαλύψει παρά τις επικρατούσες συνθήκες και τις πιέσεις που του ασκήθηκαν. Αυτή όμως ήταν και η αφορμή της ένταξής του στο κίνημα και αργότερα στο Κόμμα. Από την επίθεση του τρικύκλου τραυματίστηκε επίσης ο βουλευτής της ΕΔΑ Γ. Τσαρουχάς, στέλεχος του ΚΚΕ, που δολοφονήθηκε το 1968 από τη χούντα.

Κράτος και παρακράτος, όψεις του ίδιου νομίσματος

Ο Λαμπράκης έχασε οριστικά τη μάχη με το θάνατο τέσσερις μέρες μετά το θανατηφόρο χτύπημα. Η δολοφονία του δε, αν και πέρασαν από τότε 35 χρόνια, συνεχίζει να συγκλονίζει το νου, την καρδιά και την ψυχή του ελληνικού λαού. Αποτελεί ένα κορυφαίο σημείο της ιστορίας αυτού του τόπου, αφού καταδεικνύει τη φύση και το χαρακτήρα του μετεμφυλιακού καθεστώτος και υπογραμμίζει τις ευθύνες όλων εκείνων - πολιτικών και άλλων παραγόντων, ιδιαίτερα της κυβέρνησης Καραμανλή και των συν αυτώ ντόπιων και ξένων - που εκκόλαψαν το αυγό του φιδιού, μέσα από το οποίο ξεπρόβαλε το πουλί της δικτατορίας των συνταγματαρχών τέσσερα χρόνια αργότερα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το παρακράτος δημιουργήθηκε από το ίδιο το κράτος, το οποίο είχε και την ευθύνη των πράξεών του, το ενίσχυε και όσο μπορούσε το ενδυνάμωνε. Το κράτος δημιούργησε τις παρακρατικές οργανώσεις, αυτό τις συντηρούσε και τις κατεύθυνε (συχνά τις χρησιμοποιούσε και ως αστυνομικές δυνάμεις, όπως στην περίπτωση της επίσκεψης του Ντε Γκολ στην Ελλάδα), δικιάς του έμπνευσης ήταν οι αντισυγκεντρώσεις, κι όλα αυτά στο όνομα της αντιμετώπισης του κομμουνισμού, με ιδεολογία την εθνικόφρονη αντικομμουνιστική υστερία.

Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους στη δολοφονία του Λαμπράκη στο τέλος "βγήκαν λάδι". Η δίκη που έγινε στο διάστημα Οκτώβρη - Δεκέμβρη 1966 κατέληξε στο... συμπέρασμα ότι, ουσιαστικά, δεν υπήρχε δολοφονία!!! Και ο Γκοτζαμάνης με τον Εμμανουηλίδη, που καταδικάστηκαν κατά συγχώνευση σε 11 και 8,5 χρόνια αντίστοιχα για πρόκληση "βαριών σωματικών κακώσεων" (Γκοτζαμάνης) και για "συνεργία" (Εμμανουηλίδης), αποφυλακίστηκαν επί χούντας. Είναι κι αυτό ένα από τα διδάγματα της ιστορίας.

Γ. Π.

Παγκόσμιο σύμβολο αγωνιστή της ειρήνης

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ για τα 35 χρόνια από τις 22 Μάη 1963, μέρα της στυγερής δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη

Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή, βαλκανιονίκη, επιστήμονα, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Μάη 1963. Με ανακοίνωσή της για την επέτειο αυτή, η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει:

"Το στυγερό έγκλημα διέπραξαν φασιστικά κτήνη του παρακράτους, υπό την άμεση καθοδήγηση του παλατιού, της τότε κυβέρνησης και των ΝΑΤΟικών κύκλων στη χώρα μας.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης υπήρξε το πρώτο θύμα των αγωνιστών της ειρήνης ενάντια στην εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών πυρηνικών πυραύλων "Πολάρις" στην Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, που τότε ύψωσαν τη μισαλλοδοξία και όπλιζαν το χέρι των Γκοτζαμάνηδων και των Εμμανουηλίδηδων, όπως τότε, έτσι και σήμερα είναι οι εχθροί της ειρήνης και των λαών.

Ο δρυς που έπεσε, έγινε δάσος στις καρδιές των φιλειρηνικών ανθρώπων όλου του κόσμου. Χιλιάδες Λαμπράκηδες ξεπήδησαν και βάδισαν στα βήματά του, δίνοντας τεράστια ώθηση στο ελληνικό και παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα.

Οι δολοφόνοι του Γρηγόρη Λαμπράκη δεν μπόρεσαν να σκοτώσουν τις ιδέες του για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Ο Λαμπράκης ζει μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η ΕΕΔΥΕ, τιμώντας τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, συνεχίζει τον ευγενικό και ασυμβίβαστο αγώνα για την ειρήνη, ενάντια σ' αυτούς που τότε και τώρα αποτελούν την απειλή για την ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο. Η λαϊκή αντίσταση, ο φιλειρηνικός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας είναι ο υποχρεωτικός και μοναδικός δρόμος που μπορεί σήμερα να περιορίσει την ανεξέλεγκτη δράση εκείνων που ονειρεύονται την παγκόσμια κυριαρχία, να ανατρέψει αύριο την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Αυτός ο αγώνας είναι η καλύτερη τιμή στους αγώνες και τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης ΖΕΙ ως πανελλήνιο και παγκόσμιο σύμβολο ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.

ΖΕΙ στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας, ζει στην αντίσταση και στην πάλη για την ανατροπή της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ".

Μαχητικό φιλειρηνικό "παρών"

Οι δραστηριότητες του μαχόμενου κινήματος ειρήνης, της ΕΕΔΥΕ, συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα με φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές πορείες σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι αγωνιστές της ειρήνης καταγγέλλουν το καθεστώς της εξάρτησης της χώρας από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και της παραμονής των αμερικανικών βάσεων και των πυρηνικών.

Συγκεκριμένα, οι αγωνιστές της ειρήνης θα δώσουν το μαχητικό τους "παρών":

Σάββατο 23 Μάη

- Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Ο ρόλος της νεολαίας στη διασφάλιση της ειρήνης στα Βαλκάνια", στις 8.00 μμ,στο Πολύκεντρο Νεολαίας.

- Στη Ζάκυνθο διοργανώνεται εκδήλωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου, όπου θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπράκης,γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Κυριακή 24 Μάη

- Στη Χαλκίδα η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνει πορεία ειρήνης καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Νέας Αρτάκης στις 10.00 πμ,με κατάληξη το μνημείο της Αντίστασης στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, όπου Θα ακολουθήσει εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Στην Κοζάνη η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει πορεία ειρήνης και διαδήλωση στις 6.00 μμ από το μνημείο Παναγιάς Κοζάνης στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς στην περιοχή και την υποτελή στάση της κυβέρνησης. Η εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία.

Τις επόμενες μέρες

- Η Επιτροπή Ειρήνης Υμηττού διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 25 Μάη στα γραφεία της επιτροπής (Ανδραμύτου 7), ώρα 7 μμ με θέμα: "Η κρίση στα Βαλκάνια και ο ρόλος του ΝΑΤΟ".

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ικαρίας πραγματοποιεί πορεία ειρήνης την Κυριακή 31 Μάη.Η πορεία, στην οποία θα συμμετέχουν και όλοι οι φορείς του νησιού, θα ξεκινήσει από το Τσουρέδο και θα καταλήξει στον Αγιο Κήρυκο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κορυφώνονται οι φιλειρηνικές δραστηριότητες

Την Κυριακή 24 Μάη με τη μεγάλη πορεία ειρήνης από το Στρατόπεδο Νταλίπη στο Φοίνικα μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στο κέντρο της πόλης, κορυφώνονται στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του φετινού Δεκαήμερου Ειρήνης που διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοιχτή συναυλία στην Πλατεία Αριστοτέλους με την ορχήστρα της ΕΤ-3. Προηγουμένως στις 8μμ, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 35 χρόνων από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου. Στις 8.30 στεφάνι στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη θα καταθέσει και κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ενώ στο ίδιο σημείο θα καταλήξει και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι εκπαιδευτικοί, οι αδιόριστοι και οι μαθητές της πόλης, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή.

Το Δεκαήμερο Ειρήνης θα κλείσει τη Δευτέρα 25 Μάη στις 7μμ με τη συνάντηση των μελών και φίλων της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και την εκλογή της νέας Γραμματείας της. Η συνέλευση θα γίνει στον πρώτο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, την Κυριακή στις 10 το πρωί θα κορυφωθούν και οι εκδηλώσεις των τοπικών επιτροπών της ΕΕΔΥΕ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τη μεγάλη συγκέντρωση - συλλαλητήριο που θα γίνει έξω από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής. Η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό και μουσικό πρόγραμμα.

Πορεία ειρήνης στην Κομοτηνή

Την Κυριακή 24 Μάη 1998 στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί η πορεία ειρήνης, που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Αν. Μακεδονίας και Θράκης και είναι αφιερωμένη στη φιλία των λαών, ιδιαίτερα στην ελληνοτουρκική φιλία, στη βάση του σεβασμού των συνόρων, του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των οποίων τα προβλήματα πρέπει να λύνονται μέσα στα γεωγραφικά όρια των κρατών.

Οι ειρηνόφιλοι της περιοχής διατρανώνουν ταυτόχρονα την πρόθεσή τους να αγωνιστούν για να ανατραπούν τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης" στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα.

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10.30 πμ από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, θα διασχίσει γειτονιές της πόλης και θα καταλήξει στο μεγάλο πάρκο της πόλης στις 12 το μεσημέρι, όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων της μειονότητας της Δυτ. Θράκης.

Θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, καθηγητής Νίκος Φωτιάδης.Την εκδήλωση θα κλείσει μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η ΕΕΔΥΕ, 35 χρόνια από τη δολοφονία του Αγωνιστή και Μάρτυρα της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α Νεκροταφείο, στις 27 του Μάη, μέρα Τετάρτη και ώρα 7.00 μμ.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ειρηνοδρομία.

Οι ειρηνοδρόμοι θα ξεκινήσουν στις 5.30 μμ από το άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Παλλήνη και θα τερματίσουν στον τάφο του στο Α Νεκροταφείο.Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους φίλους της ειρήνης με την παρουσία τους να τιμήσουν τον αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ