ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ο Χαμπίμπι στο ... πόδι του Σουχάρτο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ο Πρόεδρος Σουχάρτο, ο άνθρωπος, που κυριάρχησε και λεηλάτησε την πολιτική ζωή της Ινδονησίας επί 32 χρόνια, ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του, διορίζοντας ως αντικαταστάτη του το στενό και φιλόδοξο συνεργάτη του, αντιπρόεδρο Χαμπίμπι. Στην αρχή, η είδηση αντήχησε σαν μουσική στα αυτιά των δεκάδων χιλιάδων φοιτητών, που διαδήλωναν επί μέρες ζητώντας την παραίτησή του. Στη συνέχεια όμως, τόσο οι ίδιοι, όσο και αρκετοί από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης πήραν στάση επιφυλακτικότητας και αρπάζοντας τη σκυτάλη των διεκδικήσεων ζήτησαν την παραίτηση Χαμπίμπι και την προώθηση συνταγματικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων...

"Αποφάσισα να παραιτηθώ από Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, με ημερομηνία ισχύος την 21η Μάη. Ζητώ συγνώμη για όποια λάθη και παραλείψεις έγιναν στο παρελθόν", είπε ο Σουχάρτο, αναγγέλλοντας την είδηση της απομάκρυνσής του από την προεδρία, όχι, όμως, και από την ενεργό πολιτική ζωή της χώρας, καθώς διατηρεί την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος "Γκολκάρ". Λίγα λεπτά μετά, ο 61χρονος Μπαχαρουντίν Γιουσούφ Χαμπίμπι ορκιζόταν ως αντικαταστάτης του μέχρι το 2003. Αναζητώντας την υποστήριξη "από όλα τα στρώματα" της ινδονησιακής κοινωνίας, υποσχέθηκε πως θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση. Λίγο πριν, ο στρατηγός και υπουργός Αμυνας, Γουιράντο,ζήτησε από το λαό να μείνει ήρεμος, προειδοποιώντας πως "οι ένοπλες δυνάμεις θα αποτρέψουν οποιεσδήποτε ανωμαλίες απειλήσουν το έθνος".

Ο Αμιέν Ράις, πρόεδρος του μουσουλμανικού κόμματος "Μουχαμαντίγιαχ" (δύναμης 28.000.000 μελών), εξέφρασε εξ αρχής τις επιφυλάξεις του για το διορισμό Χαμπίμπι, λέγοντας πως δε θα έχει την υποστήριξή του "μία κυβέρνηση που αποτελείται από διεφθαρμένους ανθρώπους και ορίζεται από νεποτισμό".

Εξυπακούεται πως οι χιλιάδες Ινδονήσιοι φοιτητές που είχαν "στρατοπεδεύσει" τις προηγούμενες μέρες έξω από το Κοινοβούλιο, καλωσόρισαν την είδηση χορεύοντας στη στέγη της Βουλής και στα γύρω σιντριβάνια. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές έλεγαν σε δημοσιογράφους ότι μετά την παραίτηση Σουχάρτο θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αλλοι προειδοποίησαν πως δε θα φύγουν μέχρι να παραιτηθεί και ο νέος Πρόεδρος Χαμπίμπι και να αναλάβει τη διακυβέρνηση ένα νέο καθεστώς.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η είδηση της παραίτησης του Σουχάρτο χαροποίησε πρώτα απ' όλους τους εξόριστους ακτιβιστές του Ανατολικού Τιμόρ, ενός νησιού που έχει καταληφθεί από τα ινδονησιακά στρατεύματα τα τελευταία 23 χρόνια. Ο βραβευθείς το 1996 με το Νόμπελ Ειρήνης Χοσέ Ράμος - Χόρτα εξέφρασε την "τεράστια προσωπική του ευτυχία" από την παραίτηση "ενός τρομερού δικτάτορα, που εισέβαλε και κατέστρεψε τη χώρα μας".

Οσο για τους ξένους ηγέτες και αρχηγούς κρατών; Οι περισσότεροι, από τη μία άκρη της υφηλίου έως την άλλη, χειροκρότησαν την απόφαση Σουχάρτο με την ευχή της προώθησης δημοκρατικών αλλαγών...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον καλωσόρισε την είδηση της παραίτησης Σουχάρτο, λέγοντας ότι "η εξέλιξη αυτή παρέχει την ευκαιρία στην Ινδονησία για την αρχή μίας διαδικασίας, που θα οδηγήσει στην αληθινή δημοκρατική μετάβαση της χώρας".

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας,Μαχαθίρ Μοχάμαντ, επαίνεσε τον Πρόεδρο Σουχάρτο για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, ενώ την ικανοποίησή τους γι' αυτήν την εξέλιξη εξέφρασαν και άλλοι Ασιάτες ηγέτες, όπως εκείνοι της Ιαπωνίας, της Ταϊλάνδης, της Αυστραλίας, των Φιλιππίνων, της Ν. Κορέας, της Ταϊβάν, της Ν. Ζηλανδίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο εξέφρασε την ευχή ότι η Ινδονησία θα πετύχει το συντομότερο δυνατόν την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.

Η Ρωσία χαρακτήρισε "εσωτερική υπόθεση" της Ινδονησίας την παραίτηση Σουχάρτο υπέρ του μουσουλμάνου αντιπροέδρου Χαμπίμπι. Ο Αλεξάντερ Λοσιούκοφ του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι "το σημαντικό είναι πως όλα έγιναν χωρίς να υπάρξουν θύματα". "Εσωτερική ινδονησιακή υπόθεση", χαρακτήρισε και ηΚίνα την παραίτηση Σουχάρτο, χωρίς να προβεί σε άλλο σχόλιο.

Η πορεία του δικτάτορα και το χρονικό της κρίσης

8 Ιούνη 1921: Γεννιέται ο Σουχάρτο από φτωχή αγροτική οικογένεια της Τζακάρτα. Το 1940 εκπαιδεύεται σε στρατιωτική σχολή, ενώ η χώρα του είναι ολλανδική αποικία. Το 1945 ενώνει τις δυνάμεις του με τους υποστηριχτές του Σουκάρνο, που κηρύσσει την ανεξαρτησία της Ινδονησίας και γίνεται ο πρώτος πρόεδρος. 30 Σεπτέμβρη 1965: Εξι στρατηγοί σκοτώνονται σε υποτιθέμενο πραξικόπημα κομμουνιστών στρατιωτικών. Ο Σουχάρτο αδράττει την ευκαιρία, παίρνει τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων και συντρίβει τους στασιαστές. Οκτώβρης 1965: 1.000.000 κομμουνιστές, αλλά και Ινδονήσιοι κινεζικής καταγωγής σφαγιάζονται μέσα στους επόμενους μήνες ανατροπής του Σουκάρνο από τον Σουχάρτο. Η Δύση κάνει τα στραβά μάτια σε ένα από τα χειρότερα λουτρά αίματος της ανθρώπινης Ιστορίας, ενώ οι στρατιώτες και οι οπαδοί του Σουχάρτο προσπαθούν να εξολοθρεύσουν το τότε ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδονησίας, δύναμης 3.500.000 μελών!

12 Μάρτη 1966: Ο Σουχάρτο γίνεται Πρόεδρος και θέτει εκτός νόμου το ΚΚ Ινδονησίας. Μάρτης 1973: Ο Σουχάρτο ξαναδιορίζεται πρόεδρος από τη Λαϊκή Συμβουλευτική Εθνοσυνέλευση, πράγμα που επαναλαμβάνεται άλλες πέντε φορές: 1978, 1983, 1988, 1993 και 1998, χωρίς να προκάνει να ολοκληρώσει τη θητεία του...

Δεκέμβρης 1975: Ο στρατός της Ινδονησίας, με την υποστήριξη της Δύσης, εισβάλλει στην πρώην πορτογαλική αποικία του Ανατολικού Τιμόρ. Το καταλαμβάνει με, μεταξύ άλλων, συνέπεια τις σφαγές δεκάδων χιλιάδων αθώων και το προσαρτά το 1976 ως την 27η επαρχία της Ινδονησίας. Η κατοχή του Α. Τιμόρ από την Ινδονησία δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τον ΟΗΕ.

20 Ιούνη 1996: Η Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, θυγατέρα του πρώην Προέδρου Σουκάρνο και θεωρούμενη κορυφαία μορφή της αντιπολίτευσης, απομακρύνεται από την ηγεσία του "Ινδονησιακού Δημοκρατικού Κόμματος" μετά από ενέργειες στελεχών του Σουχάρτο.

8 Ιούλη 1997: Αρχίζει η καθοδική πορεία της ρουπίας στα ασιατικά Χρηματιστήρια. 6 Οκτώβρη 1997: Η ισοτιμία ρουπίας - δολαρίου φθάνει τις 3.845 και η κυβέρνηση Σουχάρτο ζητά τη "βοήθεια" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Νοέμβρης 1997: Το ΔΝΤ εγκρίνει δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων στην Ινδονησία, αλλά στις 6 Γενάρη 1998 η αξία της ρουπίας παίρνει την κάτω βόλτα, με αποτέλεσμα ένα δολάριο να αντιστοιχεί με 10.000 ρουπίες! Λίγες μέρες μετά, 15 Γενάρη 1998,η κυβέρνηση Σουχάρτο και ο διευθυντής του ΔΝΤ καταλήγουν σε συμφωνία - πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας. 9 Φλεβάρη 1998: Εντείνονται οι ταραχές στην επαρχία, λόγω της ραγδαίας αύξησης στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

10 Μάρτη 1998: Ο Σουχάρτο ξαναδιορίζεται, για τελευταία φορά, Πρόεδρος της Ινδονησίας, ενώ τέσσερις μέρες μετά διορίζει το νέο υπουργικό συμβούλιο, που απαρτίζεται και πάλι από "ημέτερους" πολιτικούς, επιχειρηματίες και τη μεγαλύτερη σε ηλικία κόρη του.

16 Απρίλη 1998: Χιλιάδες φοιτητές κλιμακώνουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τους σε πανεπιστήμια της χώρας, ζητώντας την παραίτηση του Σουχάρτο. 4 Μάη 1998: Η κυβέρνηση αυξάνει τις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού κατά 71%. Τρεις μέρες ταραχών ξεσπούν στην πόλη Μεντάν της Σουμάτρας με αρκετούς τραυματίες, αλλά και νεκρούς. 15 Μάη 1998: Πλήθη λεηλατούν και κατακαίουν το κέντρο της Τζακάρτα, ενώ ο Σουχάρτο αναγκάζεται να επιστρέψει στη χώρα από την Αίγυπτο. 16 Μάη 1998: Οι νεκροί από τις ταραχές των τελευταίων μερών ξεπερνούν τους 500 και στις 18 Μάη 1998 ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χαρμόκο ζητεί την παραίτηση Σουχάρτο, γεγονός που γίνεται στις 21 Μάη, αλλά με αντικαταστάτη του τον στενό του φίλο και συνεργάτη αντιπρόεδρο Χαμπίμπι, που ορκίζεται να "υπηρετήσει" τη χώρα ως Πρόεδρος μέχρι το 2003. Οι φωνές αποδοκιμασίας υψώνονται και εναντίον του νέου "προέδρου", που θεωρείται μαριονέτα του Σουχάρτο.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κορυφώνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ .-

Η κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον και το Αμερικανικό Κογκρέσο εργάζονται, ταυτόχρονα, πάνω σε ένα "πακέτο" βοήθειας για την οικονομία, την πολεμική βιομηχανία και την ασφάλεια του Πακιστάν, προκειμένου να πείσουν το Ισλαμαμπάντ να μην απαντήσει στις πυρηνικές δοκιμές της Ινδίας (την προηγούμενη βδομάδα) με δικές του, έλεγαν χτες αξιωματούχοι της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, οι οποίες, εξάλλου, είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Μέλη του Κογκρέσου, πάντως, εξηγούσαν στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι το σχέδιο πιθανότατα θα περιλαμβάνει στην τελική του μορφή ηυξημένη οικονομική βοήθεια και στρατιωτική συνεργασία και βοήθεια, καθώς και την παράδοση 28 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, που το Πακιστάν αγόρασε, αλλά δεν παρέλαβε ποτέ, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν το 1990 αλλά (αν τελικά το Ισλαμαμπάντ "συνεργαστεί") θα αρθούν.

Αντιπροσωπεία Πακιστανών επισήμων αναμένεται στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη βδομάδα, και προβλέπεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

Η υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας εύγλωττα την αμερικανική πίεση (για την αποτροπή ανάλογης "απάντησης" του Πακιστάν στις Ινδικές πυρηνικές δοκιμές, είπε "είναι μια δύσκολη, αλλά καθοριστική πρόκληση για την κυβέρνηση του Πακιστάν"... Αλλά αν δεν κάνει δοκιμές, θα βοηθήσει στην "... αποτροπή της κούρσας εξοπλισμών στη Νότια Ασία, την οποία τα έθνη (της περιοχής) δεν μπορούν να αντέξουν και από την οποία μπορεί και να μην επιβιώσουν"...

Πλην, όμως, η αμερικανική ρητορική δεν έδειξε να πείθει και τόσο τους Πακιστανούς. Σε τηλεφωνική συνομιλία που φέρονται από το CNN να είχαν χτες το πρωί ο Μπιλ Κλίντον και ο Ναουάζ Σαρίφ,ο πρωθυπουργός του Πακιστάν αρνήθηκε... διακριτικά να παράσχει διαβεβαιώσεις για τη μη πραγματοποίηση δοκιμών. Το Ισλαμαμπάντ εξακολουθεί να βρίσκεται σε συναγερμό και να θεωρεί πως "η ασφάλειά του τέθηκε εν κινδύνω".

Αν το Πακιστάν, τελικά, υποκύψει στον πειρασμό να πραγματοποιήσει δοκιμές, είναι σίγουρη η επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Σε μια ένδειξη ότι η ψυχραιμία παραμένει "αγαθό εν ανεπαρκεία", χτες Πακιστανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ινδικών θέσεων στα σύνορα των δύο κρατών, σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας της Ινδίας.

Το ινδικό υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε "απρόκλητη" την επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PTI.

Ινδοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν πληροφορίες για το εάν υπάρχουν θύματα από το επεισόδιο αυτό.

Παρόμοια μεθοριακά επεισόδια μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν γίνονται συχνά, και οι 5 πυρηνικές δοκιμές της Ινδίας έχουν οξύνει ιδιαιτέρως την κατάσταση...

Την ώρα που ο Σουχάρτο... παραδίδει στο Χαμπίμπι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ