ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι εικαστικοί καλλιτέχνες

"Οχι στο ΤΕΒΕ", "Η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα", "Το καλλιτεχνικό έργο είναι κτήμα της κοινωνίας", ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.Πλήθος εικαστικοί συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του ΤΕΒΕ που τους υποχρεώνει να υπάγονται σ' αυτό (!).

"Η υποχρεωτική εγγραφή των εικαστικών στο ΤΕΒΕ υποβαθμίζει το έργο μας και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη", αναφέρεται στο ψήφισμα των συγκεντρωμένων.

"Σήμερα το κράτος έρχεται να θέσει ένα ακόμη εμπόδιο στον εικαστικό καλλιτέχνη: να τον θεωρήσει "αυτοαπασχολούμενο επιτηδευματία", υπάγοντάς τον στο ΤΕΒΕ, με συνέπεια να υποχρεώνει την εμπορευματοποίηση του έργου τέχνης και τους περισσότερους καλλιτέχνες σε "διακοπή εργασίας"".

"Δε ζητάμε κανενός είδους "χαριστική" μεταχείριση", τονίζουν οι εικαστικοί στο ψήφισμά τους. "Χρόνια τώρα έχουμε καταθέσει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, στη βάση της ανταποδοτικότητας.Ζητάμε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να εξαιρεθούν οι εικαστικοί καλλιτέχνες της υποχρέωσης εγγραφής στο ΤΕΒΕ, έως ότου δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της καθολικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης των καλλιτεχνών. Λύση που δεν μπορεί να δοθεί "ερήμην" των καλλιτεχνών".

Το παραπάνω ψήφισμα επέδωσε το ΔΣ του ΕΕΤΕ, στον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Φαρμάκη,τη στάση του οποίου τη χαρακτηρίζουν οι εικαστικοί "αρνητική", αφού εμμένει στην απόφαση εγγραφής των εικαστικών στο ΤΕΒΕ. Η υπόσχεσή του να φέρει νομοθετική ρύθμιση, με κάποιο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ώστε να απαλλαγούν οι ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία καλλιτέχνες δε λύνει συνολικά το πρόβλημα.

Οπως μας είπε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ Εύα Μελά "η ρύθμιση αυτή δεν καλύπτει συνολικά τον κλάδο. Η κυβέρνηση μας αναγκάζει να μετρήσουμε την ύπαρξή μας ως εμπορικό προϊόν. Δε θα δεχτούμε να μας αντιμετωπίζουν έτσι".Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Πολιτισμού, όπου το ΔΣ συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργούΘανάση Μπάσδρα."Ανενημέρωτος", ως προς το θέμα, δήλωσε ο Θ. Μπάσδρας, αναλαμβάνοντας να δώσει στον υπουργό το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Η χτεσινή (σ. σ. μεγαλύτερη, ίσως, συγκέντρωση των εικαστικών τα τελευταία χρόνια), ήταν η αρχή ενός νέου αγώνα τους. "Πρέπει να πάρει θέση ο υπουργός Πολιτισμού",τόνιζαν οι διαμαρτυρόμενοι. "Μήνες τώρα περιμένουμε συνάντηση μαζί του για το θέμα αυτό. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούμε".

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Επικίνδυνα προγράμματα

Σήμερα στο ΕΜΠ γίνεται ημερίδα, στην οποία συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, το Ινστιτούτο Εργασίας, τρεις ιταλικές εργατικές συνομοσπονδίες και η 5η Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέμα της ημερίδας; "Συντήρηση και αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εκπαίδευση και Απασχόληση".Οι προσκεκλημένοι δεν είναι καν συντηρητές...

Η συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, διεθνώς, αναγνωρίζεται ως επιστήμη.Συνεπώς, η εκπαίδευση απαιτεί ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Διεθνή και ευρωπαϊκά ντοκουμέντα (σ. σ. Κείμενο της Παβία, Οκτώβρης 1997, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συντηρητών, κ. ά.) απαιτούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση,αίτημα που υιοθετεί ο κλάδος των Ελλήνων συντηρητών. Ομως, μόλις, το 1985 η Συντήρηση έγινε τμήμα του ΤΕΙ,4ετούς εκπαίδευσης, ενώ πριν λίγους μήνες έγινε νόμος τους κράτους η άδεια άσκησης του επαγγέλματος συντηρητή, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις εκπαίδευσης και εμπειρίας. Κι όμως στον ΟΑΕΔ παραδίδονται μαθήματα για "Συντηρητές Βυζαντινών Εικόνων", με διάρκεια φοίτησης 600 ωρών και άδεια του υπουργείου Εργασίας!Αλλά από το ΥΠΠΟ δεν προσλαμβάνονται μετά το νόμο 2557/98.

Η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ) καταγγέλλει τα παραπάνω, ζητώντας παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού και τονίζοντας: "Ο χώρος της Συντήρησης Αρχαιοτήτων δεν είναι χώρος πειραματισμών και μέσο για αύξηση της απασχόλησης που να ενδιαφέρει τη ΓΣΕΕ και το ΕΜΠ.Το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο για την προστασία και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι το ΥΠΠΟ και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων, με τα συνδικαλιστικά όργανα των συντηρητών.Η εκπαίδευση αυτού του χώρου αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και ας μην ξεχνάμε την προσπάθεια από την ΠΕΣΑ για Πανεπιστημιακή Σχολή Συντήρησης".

"Η Συντήρηση Αρχαιοτήτων θα πρέπει να πάψει να είναι ξέφραγο αμπέλι και παιχνίδι στα χέρια του κάθε φορέα και να αποτελεί μέσο για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων".Το ΔΣ της ΠΕΣΑ ζητά "την άμεση παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού να σταματήσουν τα ΚΕΚ του ΟΑΕΔ και τα επιδοτούμενα σεμινάρια, που προσκρούουν στη διατάξεις του νόμου 2557/98 και αναιρούν τη φιλοσοφία του".

Την παραπάνω ημερίδα καταγγέλλει και ο Γ. Ποντικός (μέλος του ΔΣ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), υπογραμμίζοντας: "Επιδιώκεται η εκλαϊκευση των θέσεων της ΕΕ, που θέλει την πολιτιστική κληρονομιά τουριστικό μπιχλιμπίδι προς όφελος των Tour Operators. Στο πάνελ των ομιλητών της ημερίδας παρευρίσκονται εκείνοι που επιδιώκουν το ξεπούλημα των τουριστικών εγκαταστάσεων. Δε θα διστάσουν να πουλήσουν ακόμα και την Ακρόπολη στις πολυεθνικές. Θα παρευρίσκονται και οι υπεύθυνοι για το καθεστώς γαλέρας που ισχύει στις εργασιακές σχέσεις στον τουρισμό. Διαφωνήσαμε στη διοργάνωση της ημερίδας από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, που ως φορέας του συνδικαλιστικού κινήματος άλλη αποστολή πρέπει να έχει. Αλλά οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ προχώρησαν, αποδεικνύοντας, και σε θέματα όπως η πολιτιστική κληρονομιά, την υποταγή τους στις επιλογές κυβέρνησης - ΕΕ - πολυεθνικών".

Βιβλίο με αριθμούς

Τις τάσεις της αγοράς βιβλίου, της βιβλιοπαραγωγής και του αναγνωστικού κοινού παρουσίασε, χτες, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου παρουσία των συλλόγων Εκδοτών - Βιβλιοπωλών.

Τα συμπεράσματα κρίθηκαν, μάλλον, ικανοποιητικά ως προς τους αριθμούς, τουλάχιστον, που επεξεργάστηκε το "Παρατηρητήριο Βιβλίου" του ΕΚΕΒΙ. Τα κυριότερα στοιχεία που καταγράφηκαν είναι: η αγορά του βιβλίου διευρύνθηκε, κυρίως στο χώρο των σχολικών βιβλίων και των εγκυκλοπαιδειών. Οι δημόσιες δαπάνες για βιβλία ανήλθαν το 1997 σε 15,5 δισ.έναντι 11,1 δισ. το 1994. Η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό (41,5%) στην Ευρώπη στην παραγωγή λογοτεχνικών βιβλίων. Ωστόσο, στη χώρα μας εκδίδονται ετησίως 5 νέοι τίτλοι βιβλίων ανά 10.000 κατοίκους,αριθμός που θεωρείται μικρός όπως και ο αριθμός των αμιγών βιβλιοπωλείων (στα 2.000 βιβλιοπωλεία αμιγή είναι μόνο το 11,5%,και αυτά κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Γενικότερα στα αστικά κέντρα λειτουργεί το 82,8% των βιβλιοπωλείων και βιβλιοχαρτοπωλείων, στα ημιαστικά το 15% και στις αγροτικές περιοχές μόλις το 2,2%.

Χαμηλό εμφανίζεται το ποσοστό διάδοσης της ανάγνωσης, αλλά σύμφωνα με έρευνα του 1993, κατά την οποία το 61% του πληθυσμού δε διαβάζει ούτε ένα βιβλίο, το 31% διαβάζει έως 10 βιβλία και το 8% διαβάζει περισσότερα από 10 βιβλία, ετησίως.

Τέλος, η χρηματοοικονομική ανάλυση 17 εκδοτικών εταιριών για το 1996 έδειξε ότι οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές, τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν, αλλάτα καθαρά κέρδη παρουσίασαν μείωση, λόγω της διόγκωσης των δαπανών διάθεσης και λειτουργίας.Κατά τον λέκτορα Νίκο Λέανδρο "η ανοδική πορεία της εκδοτικής παραγωγής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκπλήρωση μιας σειράς πολιτικών, πολιτιστικών και θεσμικών προϋποθέσεων, όπως ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των εκδοτικών επιχειρήσεων, η κατάργηση του θεσμού του ενός και μόνο σχολικού εγχειριδίου, η καλλιέργεια αναγνωστικής συνείδησης στο κοινό και η δημιουργία ισχυρού δικτύου δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών".

Μελέτες για το "Ακροπόλ Παλλάς"

Στο τελικό στάδιο της αγοράς του "Ακροπόλ Παλλάς" βρίσκεται το υπουργείο Πολιτισμού,μετά την έγκριση (προχτές από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων) της αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης. Οι οριστικές μελέτες και η εφαρμογή τους, την ευθύνη των οποίων έχει η ιδιοκτήτρια του κτιρίου εταιρία ΕΡΓΑΣ - ΑΕ, στην πραγματικότητα οδηγούν στις προδιαγραφές του έργου που έχουν ζητηθεί από το ΥΠΠΟ και βάσει των οποίων θα γίνει η αγορά.

Η μελετήτρια εταιρία προχωράει ήδη στην εφαρμογή, μετά τις παρατηρήσεις που διατύπωσε το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ το επόμενο στάδιο θα είναι η επανεκτίμηση της τιμής αγοράς, που αρχικά είχε προσδιοριστεί περίπου στα 3,7 δισ.

Θυμίζουμε ότι το "Ακροπόλ Παλλάς" κατασκευάστηκε (1925-26) από τον Σωτήρη Μαγιάση, σε ρυθμό εκλεκτικιστικό με πολλά στοιχεία Αρ - Νουβό. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των "grand hotel" στο μεσοπόλεμο. Από το 1950 και εξής το κτίριο υπέστη πολλές παρεμβάσεις, που το αλλοίωσαν, κυρίως εσωτερικά.

  • Αφιερωμένες στο γαλλικό Μάη του '68, είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες, η Ενωση Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.Αύριο (9μμ) στη Λέσχη Κινηματογράφου του ΕΚΘ (Αριστοτέλους και Ολύμπου), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γουίλιαμ Κλάιν "Παρίσι - Μάης του '68".Παράλληλα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δικηγορικού Συλλόγου (Τσιμισκή 103) φιλοξενείται μέχρι την Κυριακή έκθεση φωτογραφίας - ντοκουμέντων.
Νύχτες γεμάτες μουσική

"Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα γιομάτη μάγια".Με σολωμικό στίχο ανοίγει η αυλαία του "Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 1998",που διοργανώνει ο Δήμος Πάτρας και το ΥΠΠΟ, με καλλιτεχνική διεύθυνση του Ηλία Ανδριόπουλου. Φέτος οι εκδηλώσεις εντάσσονται σε θεματικούς κύκλους. Στον 1ο κύκλο "Λόγος και μουσική" θα πραγματοποιηθούν: Διεθνές συνέδριο συγγραφέων (2, 3, 4/7). 2ο Βαλκανικό Φόρουμ Μουσικής Συνεργασίας (17, 18/7). Δ. Σολωμός "Το αηδόνι και το γεράκι" (28/6) διαβάζει Δ. Μαρωνίτης και στο πιάνο ο Θ. Μικρούτσικος. Στον 2ο κύκλο "Εντεχνη Μουσική και Ορχήστρες": σολίστ Φιλαρμονικής Στρασβούργου (27/7), Συμφωνική Οπερας Βελιγραδίου (4/7), "Καμεράτα" (26/6), ορχήστρα εγχόρδων "Οι σολίστ της Πάτρας" (26/6), "Σολίστ των Βαλκανίων" (18/7). 3ος κύκλος: "Μουσικές στις Ακρες των θαλασσών" (6, 13, 20, 21/7). 4ος: "Η Ανοιξη της μουσικής στο καλοκαίρι της Πάτρας": "Ξύλινα Σπαθιά" (22/6), "Αβατον" (23/6), Σωκράτης Μάλαμας (24/6). 5ος: "Ελληνες Συνθέτες": Θάνος Μικρούτσικος (26, 27 Ιουνίου), Διονύσης Σαββόπουλος (15/7). 6ος: "Διαδρομές του τραγουδιού": Μίλβα (29/7), Τζον Μάγιαλ (1/7), Αλκηστις Πρωτοψάλτη (17/7). 7ος: "Η μουσική στο θέατρο και το θέατρο στη μουσική": "Ο Ι. Καμπανέλλης και ο Μ. Χατζιδάκις στο "Θέατρο Τέχνης"" (31/7, 1/8), "Μπερλίν Ανσάμπλ" (24/7), "Αττις" με το "Χρήμα" του Μπρεχτ (8/7), "Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν" με τον ευριπίδειο "Ορέστη" (3, 4/8). 8ος: Εκθέσεις: Δ. Μυταρά (25/6-18/7), "Θεάτρου Τέχνης" (30/7-12/9). 9ος: Κινηματογράφος: Επτά ταινίες του χειμώνα (21-28/8).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ