Το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας συνθλίβεται από την οικονομική δυσπραγία. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του απολογισμού του 1997, όπως ακριβώς και του 1996... Αλλά αυτή τη φορά ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Βασίλης Πετράκος,άφησε αιχμές για οικονομικά συμφέροντα, λέγοντας: "σπάνια μια μεγάλη ανακάλυψη δε συνοδεύεται από δυσάρεστα επακόλουθα. Αλλοτε η έρευνα ενός μνημείου θα προκαλούσε ενθουσιασμό για την επιστημονική σημασία του ευρήματος. Σήμερα γίνεται αιτία αντιτάξεως των φιλαρχαίων προς άλλες δυνάμεις, κυρίως οικονομικές, οι οποίες είναι ισχυρότερες και συνήθως επικρατούν".
Γενικότερα, κατά τον Β. Πετράκο, "το 1997 είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως καλό ή κακό, ανάλογα με την άποψη που έχει κανείς για τα κοινωνικά και πνευματικά πράγματα. Δεν ξεχνώ ότι εδώ μας ενδιαφέρουν τα αρχαιολογικά ζητήματα, των οποίων η λύση εξαρτάται απολύτως από τη γενική κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Των περισσοτέρων ζητημάτων που τέθηκαν κατά το 1997 η εξέταση δεν προκαλεί ευχαρίστηση. Εκτός κι αν ανήκουν στη σφαίρα της καθαρής επιστήμης, κάτι που δε συμβαίνει".
Ωστόσο, συνεχίστηκαν οι ανασκαφές της Εταιρείας στο Ραμνούντα,στο προϊστορικό νεκροταφείο Τσέπι του Μαραθώνα,στο Θορικό,στη Σκάλα Ωρωπού,στη Μεσσήνη,στη Φυγαλεία,στην Καλλιθέα Πατρών,στο Θέρμο και τη Δωδώνη.Το σημαντικότερο εύρημα αποκαλύφθηκε στη Σκάλα Ωρωπού,όπου ανασκάπτεται η πόλη της Ιλιάδας, Γραία.Εκεί ήρθε στο φως ενεπίγραφος αλιευτικός λίθινος δίσκος με την επιγραφή "Πειθάλιμος". Ο ανασκαφέας Αλέξανδρος Μαζαράκης - Αινιάν χρονολογεί το δίσκο στο δεύτερο μισό του 8ου π. Χ. αι. και θεωρεί πως το αλφάβητο της επιγραφής είναι ευβοϊκό.
Τελευταία γινόμαστε μάρτυρες σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ συνδικαλιστών, που πλήττουν την υπόθεση του συνδικαλισμού και τους στόχους που οφείλουν να υπηρετούν τα συνδικαλιστικά όργανα, που δεν είναι άλλοι από την επίλυση προβλημάτων του κάθε κλάδου. Νωπές ακόμη οι αντισυνδικαλιστικές ενέργειες του Δ. Παπαγιάννη στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και σχεδόν παράλληλα ξεσπούν αντικαταστατικές ενέργειες μιας μικρής μερίδας ενός ακόμη πνευματικού σωματείου, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Παράνομα και πραξικοπηματικά σκηνοθέτες, που πρόσκεινται στη ΔΑΚΕ, οδήγησαν στις 10/5 την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) σε εκλογές, ύστερα από "μεθόδευση" - όπως καταγγέλθηκε από το ΔΣ της Εταιρείας - "του Τάκη Σιμονετάτου,σε συνεργασία με τους Γιώργο Μυλωνά και Παύλο Φιλίππου,χωρίς να έχει προηγηθεί παραίτηση των υπόλοιπων μελών του ΔΣ, που ήταν και η πλειοψηφία (Κώστας Φέρρης, Χάρης Παπαδόπουλος, Νίκος Ζερβός, Λένα Βουδούρη)".
Απαντώντας στις καταγγελίες του ΔΣ, ο Τ. Σιμονετάτος ισχυρίζεται ότι όλα καλώς έγιναν, θεωρεί έγκυρες τις εκλογές - όπως λέει "προέκυψαν με απόφαση της Ελεγκτικής Επιτροπής" - ενώ επιρρίπτει ευθύνες στα μέλη του ΔΣ της Εταιρείας, κατηγορώντας τον Κώστα Φέρρη για "οικονομικές ατασθαλίες". Η απάντησή του για το γεγονός ότι στις αρχαιρεσίες ψήφισαν μόνο 67 από τα 550 μέλη της Εταιρείας είναι τουλάχιστον αστεία. "Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία στις αρχαιρεσίες προσέρχονται περίπου 100 μέλη". Γι' αυτό δεν πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Τι κάνει, όμως, και το σύνολο των Ελλήνων σκηνοθετών;
Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων ήταν η χτεσινή και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων,σε συνεργασία με την Επιτροπή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου αφιέρωσε το φετινό γιορτασμό στον "Αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς" και στις περιπέτειες που γνώρισαν οι θησαυροί της Κύπρου, στο πέρασμα του χρόνου. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων,μίλησαν οι: Γιώργος Γεωργής (μορφωτικός σύμβουλος της πρεσβείας της Κύπρου στην Ελλάδα), Σοφοκλής Χατζησάββας (διευθυντής Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, πρόεδρος Κυπριακού Τμήματος του ICOM), Μαρία Αναγνωστοπούλου (αρχαιολόγος, γενική γραμματέας της Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κύπρου), Τασούλα Χατζητοφή - Γεωργίου (επίτιμος πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη), ενώ προσφωνήσεις απηύθυναν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγ. Βενιζέλος,η Τέτη Χατζηνικολάου (πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM) και Γιάννης Τζεδάκις (διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων).
Οι ομιλητές κατήγγειλαν τη συνέχιση της καταστροφής και της εγκληματικής λεηλασίας της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, ενώ παράλληλα ανήγγειλαν τη διάσωση και την επιστροφή μέρους των συλημένων θησαυρών της κατεχόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα Κύπρου. Σημειώνουμε ότι στον ημιυπαίθριο χώρο του κτιρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων θα λειτουργεί φωτογραφική έκθεση με θέμα: "Η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου".
Το "Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρος Ανθίας - Θοδόσης Πιερίδης",που έχει θεσπίσει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ,απονέμεται για το 1998 στην ηθοποιό Τζένη Γαϊτανοπούλου (γνωστή στο ελληνικό κοινό από παραστάσεις του "Θεάτρου Τέχνης") και την ποιήτρια Νεσιέ Γιασίν για τη σημαντική προσφορά τους στην πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου. Η εισήγηση για τη βράβευση των δύο δημιουργών έγινε από την επιτροπή του βραβείου ομόφωνα. Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι Θωμάς Συμεού, Γιάννης Ιωάννου, Αρίστος Κάτσης, Παναγιώτης Λάρκος, Τάνια Ραχματοπούλου.
Η απονομή θα γίνει, στις 25/5 (8μμ), στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας, από τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.
Η αρχαία πόλη Γραία και λίθινος δίσκος με την επιγραφή: "Πειθάλιμος"
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου διοργανώνει τους 13ους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων,που θα γίνουν από 5 - 20 του Σεπτέμβρη στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο (Γ. Ζωγράφου 17). Οι ενδιαφερόμενοι θίασοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως τις 19 Ιουνίου, στο γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Ζωγράφου (Ι. Θεολόγου 22, 15773, τηλ. 7750.551) στέλνοντας: ιστορικό της ομάδας, έργο, συντελεστές, διανομή, άδεια συγγραφέα ή μεταφραστή, βιντεοταινία, φωτογραφίες, πρόγραμμα και αφίσα. Αποκλείεται η συμμετοχή ομάδων που συμμετείχαν περισσότερες από δύο φορές την τελευταία τετραετία. Οι ομάδες θα ειδοποιηθούν έως τις 10/7 για το αποτέλεσμα της προκριματικής διαδικασίας.
"Η ιστορία του σύμπαντος" είναι το θέμα της σημερινής συνάντησης - συζήτησης (8μ.μ.) του καθηγητή της Φυσικής στο Αριστοτέλειο Γιώργου Λαζαρίδη με τον Νίκο Σιδέρη στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης "104" των εκδόσεων "Καστανιώτη" (Θεμιστοκλέους 104) στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Τέχνη, επιστήμη, πολιτισμός και Ιστορία".
"Η κοινωνική διάσταση του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη" είναι το θεματικό πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, από 22 έως 24 του Μάη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κτίριο Παπαστράτου). Μια διοργάνωση που αποσκοπεί να φωτίσει σε βάθος και πολυπρισματικά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσταση του έργου του κορυφαίου συγγραφέα. Του "πατέρα" της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Το συνέδριο οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και το Κέντρο Ερευνας και Τεκμηρίωσης και στη διάρκειά του θα γίνουν ανακοινώσεις από πανεπιστημιακούς, λογοτέχνες, εκπαιδευτικούς κ. ά.