ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Χωρίς καν εισήγηση

Συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ θα επιδιώξει η ΤΕΔΚΝΑ, προκειμένου να καταθέσει και να γίνουν δεκτές οι προτάσεις της για την ανάδειξη και λειτουργία των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης

Συμμετοχή στην αλλαγή του αναχρονιστικού νομοθετικού πλαίσιου ανάδειξης και λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, διεκδίκησε, σε χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η ηγεσία της οποίας φέρεται αποφασισμένη να διατηρήσει το αντιδημοκρατικό σχετικό πλαίσιο, που ισχύει από το 1979.

Οι προτάσεις της ΤΕΔΚΝΑ, όπως διαμορφώθηκαν χτες, κινούνται στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός αναλογικότερου συστήματος εκπροσώπησης και λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ δεν τόλμησε να διεκδικήσει και να απαιτήσει την πλήρη εφαρμογή της απλής αναλογικής, που διασφαλίζει τη μέγιστη αντιπροσώπευση των διαφόρων απόψεων. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ΔΣ υιοθέτησε πρόταση του δημάρχου Πετρούπολης, Γιώργου Γιώγου, να επιδιώξουν αναβολή της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν αύριο, αν η ηγεσία της Ενωσης δεν αποδεχτεί τις προτάσεις της ΤΕΔΚΝΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, θα επιδιωχτεί συνάντηση ανάμεσα στα προεδρεία των δύο Ενώσεων, με στόχο τον διάλογο, που απαιτεί άλλωστε η σοβαρότητα του ζητήματος, και τη διαμόρφωση σχετικής εισήγησης.

Αντιδημοκρατικές και οι διαδικασίες

Αυτό το διάλογο ήθελε από την αρχή να αποφύγει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, κάτι που μαρτυρά η διαδικασία προετοιμασίας και "ενημέρωσης" των μελών της Γενικής Συνέλευσης. Αυτή χαρακτηρίζουν κατ' αρχήν η απουσία συγκεκριμένης εισήγησης εκ μέρους του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και αντ' αυτής η ύπαρξη ενός ευέλικτου και προσαρμόσιμου σε μετατροπές της τελευταίας στιγμής, κειμένου της Επιτροπής Θεσμών της Ενωσης. Η μη συμμετοχή και έκφραση άποψης από δημοτικά συμβούλια και Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) στη διαμόρφωση του σχετικού κειμένου. Η αποστολή, τέλος, του κειμένου μόνο στους συνέδρους και όχι σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Την παραπάνω διαδικασία - που αποσκοπεί στη, χωρίς γνώση, έγκριση της εισήγησης που τελικά θα παρουσιαστεί στη γενική συνέλευση - συμπληρώνει ο περιορισμένος χρόνος παρέμβασης και συζήτησης που έχει προγραμματιστεί, με τον ίδιο φυσικά σκοπό. Στο σημείο αυτό ο Γ. Γιώγος τόνισε πως οι διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης μηδενίζουν τον χρόνο συζήτησης, ακυρώνουν τον διάλογο. Χαρακτηριστικό είναι πως η γενική συνέλευση καλύπτει το 1/3 του χρόνου των εργασιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 16 και 17 του μήνα. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα είναι αφιερωμένο στην επιχειρησιακή δραστηριότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κατανομή του χρόνου στις δύο αυτές θεματικές ενότητες ισοδυναμεί με τη σημασία που τους δίνει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ. Δείχνει την απάντησή της στο ερώτημα: "Ποιο είναι πιο σημαντικό; Το πώς θα μετατραπεί ένας Δήμος σε καλό επιχειρηματία ή το πώς θα εκλέγονται τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης;".

"Ενώ μας προσφέρεται η δυνατότητα σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση να επεξεργαστούμε συλλογικά και να προκρίνουμε αλλαγή του ισχύοντος αντιδημοκρατικού νομοθετικού πλαισίου, η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ επιλέγει να προτείνει ένα πρόχειρο κείμενο που οδηγεί σε μονοπαραταξιακές συγκροτήσεις των οργάνων του θεσμού και στη διαιώνιση έτσι των προβλημάτων του" είναι η άλλη απάντηση που έδωσε ο Γ. Γιώγος.

Προτάσεις

Απαράδεκτο έκρινε η ΤΕΔΚΝΑ άρθρο του κειμένου της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΚΕ που ζητά την υπογραφή δέκα μελών της Γενικής Συνέλευσης για να υποβληθεί αίτηση υποψηφιότητας ψηφοδελτίου για το Διοικητικό Συμβούλιο των Τοπικών Ενώσεων και ζητά να απαλειφθεί. Επίσης προτείνει οι εκπρόσωποι για τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ να μην ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της κάθε ΤΕΔΚ, αλλά να εκλέγονται με ψηφοφορία.

Σ ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις, προτείνει το 30% των πόρων (προέρχονται, δηλαδή αφαιρούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους), να δίνεται στην ΚΕΔΚΕ, το 21% στις ΤΕΔΚ ανεξαρτήτως πληθυσμού και το 49% να κατανέμεται αναλογικά, με πληθυσμιακά κριτήρια.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Η παιδεία είναι αλλού

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των σχολείων, οι ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή και αίθουσες, η πλημμελής συντήρηση και φύλαξη των κτιρίων, αλλά και η γενικότερη εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ήταν τα θέματα που παρουσιάστηκαν αναλυτικά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η "Αγωνιστική Δημοτική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς" (ΑΔΕΚ).

Το ενδιαφέρον των δημοτών που πήραν μέρος στην εκδήλωση μονοπώλησαν κυρίως τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη σχολικής στέγης στην περιοχή και οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου της κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Θ. Κρουστάλη.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΑΔΕΚ, η υπεύθυνη της παράταξης για θέματα παιδείας, Σούλα Βαβούρη, σημείωσε την ανάγκη λειτουργίας όλων των σχολείων σε πρωινό κύκλο με ανώτατο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 25. "Για να γίνει αυτό, ανέφερε, χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα και σύγχρονα διδακτήρια, αντί της κατάργησης των βοηθητικών χώρων των σχολείων για τη δημιουργία επιπλέον αιθουσών. Προτείνουμε την άμεση απαλλοτρίωση των ήδη χαρακτηρισμένων οικοπέδων και την ταχύτατη ανέγερση καινούριων σχολικών κτιρίων". Κλείνοντας, τόνισε πως η ΑΔΕΚ υιοθετεί τις προτάσεις του κλάδου των εκπαιδευτικών για καθιέρωση ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου, πολυκλαδικού - πολυτεχνικού, που να δίνει ολοκληρωμένη μόρφωση στους μαθητές.

Η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς και επικεφαλής της ΑΔΕΚ Σοφία Τεμεκενίδου, μιλώντας για το ρόλο της ΤΑ, είπε: "Για μας, είναι καθαρό πως η δημοτική αρχή δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με τα άμεσα και τεχνικά θέματα που απασχολούν ένα δήμο, αλλά να ενδιαφέρεται για τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται και τις επιπτώσεις που έχει αυτή πάνω στη ζωή των δημοτών. Σήμερα οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα και η δημοτική αρχή θα πρέπει να είναι συμπαραστάτης τους". Τέλος, η Σ. Τεμεκενίδου έδωσε την υπόσχεση ότι η ΑΔΕΚ θα αγωνιστεί μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές για τη λύση των προβλημάτων στο χώρο της παιδείας.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Θετική η δράση της ΝΑΣ

Τον Θ. Γουλή ανέδειξε ως υποψήφιο νομάρχη η συνέλευση της Κίνησης

Ο Θ. Γουλής αναδείχτηκε υποψήφιος νομάρχης της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Κέρκυρας, στη διάρκεια της παγκερκυραϊκής συνέλευσης που έγινε την περασμένη Τετάρτη.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, η οποία χαρακτηρίστηκε από μαζικότατη συμμετοχή, συζητήθηκε και η διακήρυξη της παράταξης προς τον κερκυραϊκό λαό, ένα δίμηνο πρόγραμμα δράσης και η εκλογή της Γραμματείας.

Ολοι οι ομιλητές εκτίμησαν θετικά τη δράση της παράταξης μέσα και έξω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τόνισαν την αναγκαιότητα αποφασιστικής ενίσχυσης της ΝΑΣ στις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές, για να αναδειχτεί αγωνιστικό Νομαρχιακό Συμβούλιο. Εγιναν επίσης πολλές και εποικοδομητικές προτάσεις πάνω στο σχέδιο διακήρυξης, οι οποίες αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν στη Διακήρυξη της ΝΑΣ, που σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα. Αποφασίστηκε επίσης στο επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί εκδήλωση - σύσκεψη για να παρουσιαστούν οι θέσεις της παράταξης για την αντιμετώπιση της τουριστικής κρίσης και την ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων στον τουρισμό. Να γίνει επίσης ημερίδα για τη συζήτηση μέτρων δράσης από το μαζικό κίνημα του νομού για την αναβάθμιση του δημόσιου υγειονομικού συστήματος, το οποίο δέχεται απανωτά χτυπήματα από την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Στη Μεσσηνία

Την Τετάρτη 20 του Μάη στις 6.30 το απόγευμα η ΝΑΣ Μεσσηνίας θα παρουσιάσει τη Διακήρυξή της και θα ανακηρύξει τον υποψήφιο νομάρχη της στη Νομαρχιακή Συνέλευση που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας. Η ΝΑΣ καλεί τα μέλη και τους φίλους της, αλλά και των άλλων αγωνιστικών κινήσεων των νέων δήμων και κάθε συμπατριώτη που θέλει να συμπαραταχτεί μαζί της να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση για Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μαχητική, αγωνιστική, διεκδικητική και για τη δημιουργία ενός πλατύτερου μετώπου συσπείρωσης για ριζικές αλλαγές στη ζωή του τόπου.

ΑΙΓΑΛΕΩ
Θυμήθηκαν τώρα την κακή... χωροθέτηση

Δριμύ κατηγορώ, αλλά σε... χρώμα προεκλογικό, εξαπέλυσε χτες ο δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Μυστακόπουλος κατά του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και του προέδρου του Συνδέσμου, Θ. Καρούντζου,για την προγραμματισμένη εγκατάσταση και λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα (στα όρια του Δήμου Αιγάλεω).

Δύο χρόνια μετά την απόφαση να εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη περιοχή σταθμός μεταφόρτωσης των απορριμμάτων και πέντε μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, ο δήμαρχος Αιγάλεω, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ισχυρίστηκε: "οι μέχρι τώρα διαδικασίες αλλά και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το ΣΜΑ χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, παραβάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, πρόθεση απόκρυψης της αλήθειας και αδιαφανείς διαδικασίες, με μοναδική σκοπιμότητα τη γρήγορη απορρόφηση των 2 δισ. για το ΣΜΑ".

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο σταθμό μεταφόρτωσης στην Αττική (μετά από αυτόν στο Σχιστό) που θα κατασκευάσει ο ΕΣΔΚΝΑ στον Ελαιώνα, σε χώρο της ΔΕΗ (Πλούτωνος και Σαλαμινίας). Στο σταθμό θα μεταφέρονται και θα αποθηκεύονται σχεδόν τα 3/4 των απορριμμάτων της Αθήνας, τα απορρίμματα των Δήμων Αιγάλεω, Ρέντη, Μοσχάτου και Αγίας Βαρβάρας, πριν οδηγηθούν στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα λειτουργεί στα Ανω Λιόσια.

Οι προτάσεις του Δήμου Αιγάλεω, όπως τις παρουσίασε χτες ο δήμαρχος, είναι: να μην εγκατασταθεί και να μη λειτουργήσει ο συγκεκριμένος σταθμός και να επαναπροσδιοριστεί η χωροθέτηση του σταθμού στον Ελαιώνα. Παρ' όλα αυτά, ο δήμαρχος λίγο αργότερα δήλωσε ότι δε διαφωνεί με την εγκατάσταση του ΣΜΑ στον Ελαιώνα, αλλά με τη δυναμικότητα του σταθμού (1.250 τόνοι ημερησίως), καθώς και με το ότι, όπως είπε, ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ ούτε ο ΕΣΔΚΝΑ συνεργάστηκαν με το δήμο για τη χωροθέτηση του σταθμού... Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αιγάλεω έχει προσφύγει στο ΣτΕ - η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 11 Δεκέμβρη - για την ακύρωση του έργου.

Ωστόσο, προκαλεί απορία η χρονική στιγμή κατά την οποία ο δήμαρχος Αιγάλεω επέλεξε να προβάλει το θέμα, αφού η εγκατάσταση του ΣΜΑ στη συγκεκριμένη έκταση του Ελαιώνα είναι γνωστή από το 1996, όταν και δημοσιεύτηκε το ΠΔ για τις χρήσεις γης στον Ελαιώνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Θ. Καρούντζος,με δήλωσή του στο "Ρ" επισήμανε: "ο σταθμός μεταφόρτωσης είναι ένας σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ εδώ και αρκετά χρόνια. Τον γνώριζε και το Αιγάλεω και όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι ένα έργο αναγκαίο που θα λύσει το πρόβλημα της περιβαλλοντικής προστασίας και το κυκλοφοριακό στο Λεκανοπέδιο. Η άρνηση του κ. Μυστακόπουλου σ' αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι αβάσιμη. Την περίοδο που θα μπορούσε να κάνει προσφυγή για την τροποποίηση του Διατάγματος του Ελαιώνα, όπου ενεκρίθη η συγκεκριμένη χωροθέτηση του ΣΜΑ, δεν το έπραξε. Το έργο, κατέληξε ο Θ. Καρούντζος, είναι αναγκαίο και πρέπει να γίνει και δε θα πρέπει να εμπλέκεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Θα καλέσω τους εκπροσώπους των παρατάξεων και τον δήμαρχο στα γραφεία του ΕΣΔΚΝΑ την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί για ενημέρωση".

Αυτό που δε λείπει από τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ είναι πάντα το καλό φαϊ. Σαν την αστική δημοκρατία. Εν τέλει είναι καλή για τους λίγους και εκλεκτούς, για όσους έχουν πρόσβαση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ