ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάτρητες όλες οι προσφορές για την εξαγορά της ΣΟΦΤΕΞ

Οι προσφορές, που υπέβαλαν οι 3 υποψήφιοι μνηστήρες για την εξαγορά της χαρτοβιομηχανίας, δεν εκπληρώνουν ούτε καν τους όρους και προϋποθέσεις της διακήρυξης πλειστηριασμού

Ολες οι προσφορές για τη ΣΟΦΤΕΞ είναι εκτός προσκλήσεως διακηρύξεως και κινούνται πέραν πάσης ισχυούσης ελληνικής νομοθεσίας. Θεωρείται δε βέβαιο ότι η κατάσταση είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει τη δημιουργία ψευδαισθήσεων περί θετικού αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων. Οι παραπάνω εκτιμήσεις ανήκουν στους συμβούλους, που ασχολούνται με την ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΞ και αποτελούν πραγματικό καταπέλτη, τόσο για τις πραγματικές στοχεύσεις των υποψηφίων μνηστήρων, όσο και για το κλίμα που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει με την πολιτική της.

Οι ίδιοι σύμβουλοι εκτιμούν ότι οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις, τις οποίες μάλιστα θεωρούν και τελεσίδικες, "δεν επιτρέπουν τη δημιουργία ψευδαισθήσεων περί θετικού αποτελέσματος". Ενδιαφέρον, μεταξύ των διαφόρων σοβαρών επισημάνσεων, έχει και αυτή που αναφέρει ότι "οι δύο προσφορές των ανταγωνιστών της "Αθηναϊκής Χαρτοποιίας" - (εννοεί Ζερίτη και "Χαρτ Ελλάς") - δημιουργούν την εντύπωση ότι επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο συνεχίσεως της κατάστασης για να αποκομίσουν εμπορικά οφέλη", επιβεβαιώνοντας έτσι τις αρχικές εκτιμήσεις και τα αλλεπάλληλα περί αυτού δημοσιεύματα του "Ρ".

Τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις του συμβούλου έχουν κοινοποιηθεί ήδη επισήμως σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και φορείς, οι οποίοι - συνεχίζοντας την εγκληματική τους πολιτική και τον εμπαιγμό απέναντι στους εργαζόμενους - κρατούν τις σοβαρές αυτές επισημάνσεις ως εφτασφράγιστο μυστικό. Διατείνονται, μάλιστα, ότι διαπραγματεύονται για το καλό της επιχείρησης και των εργαζομένων, όταν τους έχει γίνει γνωστό ότι δεν υπάρχει έδαφος για κάτι τέτοιο, από τους ανθρώπους που αυτοί επέλεξαν και μάλιστα τους ακριβοπληρώνουν γι' αυτό ακριβώς το λόγο.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι στην κυβέρνηση, έπειτα από πρόσφατη επίσημη ενημέρωση των συμβούλων, γνωρίζουν ότι:

  • Και οι τρεις ενδιαφερόμενοι,παρά τις εξηγήσεις που έλαβαν κατά το στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών, επιμένουν στη διαγραφή των χρεών της επιχείρησης, πράγμα που θεωρείται νομικά αδύνατον.
  • Και οι τρεις υποψήφιοι αξιώνουν εγγύηση του δημοσίου. Ο ένας από αυτούς, η "Fort James", πέραν της εγγυήσεως του Δημοσίου που θα καλύπτει τα πάντα, ζητά και διά νόμου διασφάλισή της ότι στην περίπτωση που οι παλαιοί μέτοχοι πετύχουν το αίτημά τους, οι ίδιοι θα έχουν μόνο οικονομικές συνέπειες, τις οποίες μάλιστα θα φέρει το Δημόσιο. Στην περίπτωση επίσης που οι παλαιοί μέτοχοι πετύχουν το αίτημά τους, αξιώνει την υποχρέωση του Δημοσίου να αγοράζει τις μετοχές, υπό όρους της απολύτου διακρίσεώς της! Η ίδια εταιρία ζητάει να ισχύσουν κίνητρα που ισχύουν για τη Θράκη και για το Μεγάλο Πεύκο, καθώς και μείωση του προσωπικού.
  • Ο Ζερίτης απαιτεί, μεταξύ άλλων, τη μείωση του προσωπικού προ της αγοράς των μετοχών, δικαίωμα περαιτέρω αποζημιώσεως σε περίπτωση επιτυχίας των παλαιών μετόχων, καθώς και υπόδειξη τρίτου ως αγοραστή, ενώ δεν προσφέρει εγγυήσεις για μακροχρόνια τμηματική καταβολή του τιμήματος.
  • Η "Fort Jaimes" προτείνει τη διά των γραμματίων εξόφληση του τιμήματος, μέθοδος, που, όπως εκτιμούν οι σύμβουλοι, μειώνει το πραγματικό τίμημα κάτω του 50% του προσφερθέντος.
  • Η "Lochridge" απαιτεί την υποχρέωση του Δημοσίου για επαναγορά των μετοχών, κάτι, που, όπως σημειώνουν οι σύμβουλοι, θεωρείται νομικά ανέφικτο.

Τα παραπάνω και όπως εν κατακλείδι εκτιμούν και γνωστοποιούν οι σύμβουλοι προς τους αρμοδίους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι "η προσφορά των επενδυτών επιδιώκει, διά νέων νόμων και διά της εγγυήσεως του Δημοσίου, την υπερκάλυψή της". Θεωρεί, τέλος, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για θετική κατάληξη και ότι οι προσφορές κινούνται εκτός διακήρυξης του διαγωνισμού και "πέραν πάσης ισχυούσης ελληνικής νομοθεσίας".

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις και σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης για να εκτιμηθεί το στάδιο στο οποίο βρίσκονται. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε τι θα ανακοινώσουν μετά το πέρας της σημερινής σύσκεψης.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η μηχανοργάνωση ... αεροβατεί

Καταγγελίες της Ομοσπονδίας Εφοριακών για καθυστερήσεις στη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών και για την τύχη του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που εκτελούνται από τον όμιλο Κόκκαλη

Σοβαρά ερωτηματικά για την πορεία υλοποίησης και το χρόνο ολοκλήρωσης του Μηχανογραφημένου Συστήματος Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΤΑΧΙΣ), καθώς και για την τύχη του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) προκύπτουν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΕ - ΔΟΥ). Πρόκειται για δύο έργα τα οποία έχουν ανατεθεί σε εταιρίες του ομίλου Κόκκαλη, στη λογική της εκχώρησης δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες κατά γενική ομολογία πλέον έχει αποτύχει παταγωδώς.

Ερωτηματικά δημιουργούνται και για το προεδρείο της ΠΟΕ - ΔΟΥ, καθώς σε σχετική ερώτηση του "Ρ" για τις θέσεις της Ομοσπονδίας στην πολιτική συνεργασιών του υπουργείου Οικονομικών με τον όμιλο Κόκκαλη (ΤΑΧΙΣ, ΦΜΑΠ), καθώς και για το "Ξυστό Λαχείο" - όπου η ηγεσία της Ομοσπονδίας σιωπά... - ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΔΟΥ Α. Μακρυπίδης επί της ουσίας αρνήθηκε να απαντήσει. Οπως επίσης, ερωτηματικά προκαλεί η θέση για σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων (35% σήμερα), καθώς και για τον ΦΜΑΠ, όπου πρότειναν αύξηση του αφορολογήτου για τετραμελή οικογένεια στα 250 εκατ. δραχμές από 169 εκατ. σήμερα.

Εντύπωση επίσης προκάλεσαν οι καταγγελίες του προεδρείου των εφοριακών ότι η διεύθυνση προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών, η οποία είναι υπεύθυνη για θέματα προσλήψεων, μεταθέσεων κλπ., "έχει υποκατασταθεί από τη γνωστή πλέον σε όλους παραδιεύθυνση", ενώ "η νόμιμη υπηρεσιακή ηγεσία (γενικοί διευθυντές, διευθυντές κλπ. ) από την παραεξουσία των δήθεν συμβούλων, λογιστών, οικονομολόγων... ".

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι καταγγελίες της ηγεσίας της ΠΟΕ - ΔΟΥ είναι μεν βάσιμες, αλλά ο χρόνος δημοσιοποίησής τους συμπίπτει με τη συγκρότηση του Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου, όπου μαίνεται πόλεμος μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της φιλοκυβερνητικής ηγεσίας της ΠΟΕ - ΔΟΥ, καθώς η κάθε πλευρά θέλει να προωθήσει τους δικούς της ανθρώπους. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΔΟΥ διεκδικούν νομή της εξουσίας.

ΤΑΧΙΣ - ΦΜΑΠ

Σύμφωνα με τους εφοριακούς, το έργο του Προγράμματος ΤΑΧΙΣ "βρίσκεται ακόμα στον αέρα". Οπως κατάγγειλαν:

  • Εχουν ξεπεραστεί όλα τα χρονικά όρια ολοκλήρωσης και παράδοσης. Και εκείνα που πρόβλεπε η αρχική σύμβαση του 1992 και τα προβλεπόμενα από τις αναθεωρημένες συμβάσεις του 1994 και 1996.
  • Στη λεγόμενη πιλοτική εφαρμογή στη ΔΟΥ Μοσχάτου παραλήφθηκαν "προσωρινά" 7 μόνο εφαρμογές σε σύνολο 19,ενώ δεν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα διασταυρώσεων.
  • Υπάρχει υστέρηση στη στελέχωση των ΔΟΥ με το αναγκαίο προσωπικό καθώς και υστέρηση στην επιμόρφωση για την υλοποίηση του προγράμματος.

Σοβαρές καταγγελίες έγιναν και για τον ΦΜΑΠ, σύμφωνα με τις οποίες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε ανεπίσημο επίπεδο, κάνουν λόγο για κατάργηση του φόρου,επικαλούμενα τα προβλήματα εφαρμογής του. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", η εταιρία ΙΝΤΡΑΛΟΤ (Ομιλος Κόκκαλη) έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια για την εκκαθάριση του φόρου που αφορά την ακίνητη περιουσία του 1997, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να παραπέμψει την υπόθεση στο ΚΕΠΥΟ, το οποίο με τη σειρά του δηλώνει αδυναμία. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου θεωρούν το φόρο του έτους 1997 τελειωμένη υπόθεση...

Το αλαλούμ με τον φόρο ΜΑΠ του 1997 προκύπτει και από στοιχεία που έδωσε η ΠΟΕ - ΔΟΥ. Σύμφωνα με αυτά, σε διαμέρισμα στον Κορυδαλλό 79 τμ υπολογίστηκε αξία 794 εκατ. δραχμές, σε διαμέρισμα της Ν. Ιωνίας 51 τμ υπολογίστηκε αξία 429 εκατ. δραχμές, σε αγροτεμάχιο στη Νάξο ενός στρέμματος υπολογίστηκε αξία 4 δισ. δραχμές!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ