ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ
Αποφασισμένοι, μπροστά στις μηχανές

Απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, με τον εργοδότη "εξαφανισμένο", δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το εργοστάσιο και να περιφρουρήσουν τις θέσεις εργασίας

ΝΑΟΥΣΑ (των απεσταλμένων μας Α. ΝΙΚΟΛΑΟΥ - Σ. ΖΗΣΙΜΟΥ).-

Απλήρωτοι παραμένουν πέντε μήνες τώρα οι εργαζόμενοι της ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ,ενώ από την παραμονή της Πρωτομαγιάς περιφρουρούν τα εμπορεύματα και τα μηχανήματα. Πριν μία βδομάδα περίπου ο εργοδότης εξαφανίστηκε, αφήνοντας μία επιστολή με την οποία κάνει γνωστό ότι αδυνατεί να συνεχίσει τη λειτουργία της επιχείρησης και παραδίδει στους εργαζόμενους τα εμπορεύματα που υπάρχουν... Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την παραγωγή των προϊόντων, δηλώνοντας ότι τα εργοστάσια μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς τους εργοδότες. Μόνο χωρίς τους εργάτες δεν μπορούν να κινηθούν.

Η ΒΕΤΛΑΝΣ από το 1987 έχει μπει σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Το προσωπικό της μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο της ΠΕΛΛΑ - ΟΛΥΜΠΟΣ, που είχε τον ίδιο ιδιοκτήτη. Το 1990 έκλεισε, ξανάνοιξε το '91 για να λειτουργήσει μόνο για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια έμεινε κλειστό μέχρι το 1997. Πριν ένα χρόνο περίπου οι σύνδικοι της πτώχευσης συνήψαν σύμβαση με τον Θ. Τσίτση.Ο νέος εργοδότης ανέλαβε να φέρει σε λειτουργία το εργοστάσιο και σε αντάλλαγμα θα μπορούσε να συνεχίσει την παραγωγή των προϊόντων της εταιρίας.

Το εργοστάσιο πράγματι βγάζει κανονικά παραγωγή από πέρσι το Μάη, έχοντας όμως στο μεταξύ δημιουργήσει τεράστια χρέη. Οι εργαζόμενοι που τους οφείλει η εταιρία δεδουλευμένα πάνω από 200 εκατ. δρχ. άρχισαν να κινητοποιούνται κηρύσσοντας τελευταία στάσεις εργασίας. Αρχές αυτού του μήνα, το κλαδικό σωματείο των κλωστοϋφαντουργών αποφάσισε να μπλοκάρει τις φορτώσεις και ζήτησε από τον εργοδότη, σε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, να απαντήσει για την πορεία του εργοστασίου του και την πληρωμή των δεδουλευμένων. Ο Θ. Τσίτσης δεν παρουσιάστηκε στην τριμερή συνάντηση, παρά μόνο έστειλε μία επιστολή, όπου ανέφερε ότι αφήνει τα εμπορεύματα στους εργαζόμενους ως αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

"Η επιχείρηση είναι βιώσιμη, καθώς βγάζει ένα ονομαστό προϊόν το οποίο ζητιέται πολύ, όχι μόνο στην εσωτερική, αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Μάλιστα αυτή τη στιγμή υπάρχει αδυναμία εκτελέσεως παραγγελιών", τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας Χρ. Τρεμπελής."Πιστεύουμε - συνεχίζει - ότι το εργοστάσιο δεν πρέπει με κανένα τρόπο να κλείσει, γιατί από αυτό συντηρούνται 220 οικογένειες, φέρνει συνάλλαγμα και βοηθάει και στην τοπική οικονομία και γενικότερα στην εθνική οικονομία. Υπάρχει δυσκολία να βρεθεί έστω και μία θέση εργασίας στη Νάουσα, όχι 215 θέσεις εργασίας που σήμερα "δίνουμε μια κλοτσιά" και τις καταργούμε. Η κυβέρνηση θα έχει την κύρια ευθύνη αν κλείσει αυτή την επιχείρηση. Δυστυχώς όμως όλα τα οδηγεί στο κλείσιμο, έτσι ώστε να μην μείνει στο τέλος τίποτα που να παράγουμε στη χώρα".

"Οσοι απασχολούνται εδώ, είναι ειδικευμένοι εργάτες. Ηρθαν στα δεκαπέντε τους χρόνια και φτάσαν στα 50 χρόνια να μείνουν χωρίς δουλιά. Το άγχος μας είναι μεγάλο, τι θα γίνει μ' αυτή την επιχείρηση", μας λέει ένας εργαζόμενος, ο Χρ. Διάκος.

"Δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αν κλείσει κι αυτή η επιχείρηση. Φτάσαμε να μην έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα", προσθέτει ο συνάδελφός του Γ. Παπαδόπουλος."Οταν έκλεισε η ΒΕΤΛΑΝΣ ήμουν 50 χρονών. Πότε είναι δυνατό να συμπληρώσω τα 1.000 ένσημα που είναι απαραίτητα για να βγω στη σύνταξη στα 60 μου χρόνια; Και στην ίδια κατάσταση βρίσκονται κι άλλοι πολλοί συνάδελφοί μου".

Η Νάουσα υποφέρει από την ανεργία

Οι εξελίξεις αυτές σε μια ακόμη γνωστή κλωστοϋφαντουργία της πόλης, έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της Νάουσας. Ηδη από τις αρχές του '90 έχουν χαθεί 4.000 θέσεις εργασίας, κύρια στην κλωστοϋφαντουργία, στον ιματισμό και στα ξυλουργεία. Λόγω του εμπάργκο, έχουν χαθεί πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας μόνο στο εμπόριο. Αλλες βιομηχανίες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Για παράδειγμα η ΤΡΙΚΟΛΑΝ που πριν δέκα χρόνια είχε πάνω από 500 εργαζόμενους, τώρα έχει κάτω από 200. Στην οικοδομή δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, ενώ ελάχιστοι πλέον απασχολούνται με το φασόν. Οι καταστηματάρχες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πάνω από το 50% δηλώνουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Πανεξόρμηση για τα εργασιακά δικαιώματα

Κοντά στους εργαζόμενους των καταστημάτων της Ερμού βρέθηκαν χτες συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,στα πλαίσια της πανεξόρμησης που πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα από τα κατά τόπους σωματεία για τις εργασιακές σχέσεις.

Οι εργαζόμενοι του "Καλυβιώτη",του "Beaty shop",του "Καζάκου",του "Μοσχούτη",του "ZARA" και πολλών άλλων καταστημάτων, είχαν όλοι κάτι να καταγγείλουν. Για τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, για την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, τα "τρελά" ωράρια εργασίας.

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη κατάργησή τους, αν υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια. Τους κάλεσαν να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να συντελέσουν στην ανάπτυξη αγώνων, κόντρα σε συνδικαλιστές ηγεσίες που συναινούν στα αντεργατικά μέτρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για την αργία της Κυριακής,οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά το μπαράζ αποφάσεων κάποιων νομαρχών που επιτρέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και αργίες.

Ανάλογη πανεξόρμηση, επίσης, σε πανελλαδικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί και πάλι στις 21 Μάη για το ασφαλιστικό.Οι εξορμήσεις αυτές αποφασίστηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη των σωματείων του κλάδου όλης της χώρας. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμα να δημιουργηθεί το Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο Πρωτοβάθμιων Σωματείων,προκειμένου να συντονιστεί η δράση τους.

  • "Συνειδητή παρανομία" χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας την απόφαση της Νομάρχη Χανίων να επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές και αργίες από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, την οποία και καταγγέλλει. Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου επίσης καταδικάζει την ενέργεια της Νομάρχη Χανίων και καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τα εργατικά δικαιώματα.
Καθεστώς ασυδοσίας στο Σκαραμαγκά

Εκτεταμένα κρούσματα "μαύρης", ανασφάλιστης, εργασίας διαπιστώθηκαν χτες το πρωί σε έλεγχο που πραγματοποίησε η Επιθεώρηση Εργασίας, το ΙΚΑ και η Εφορία σε πλοία που επισκευάζονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Επίσης από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι πάνω από 200 εργαζόμενοι δουλεύουν με μειωμένα ημερομίσθια κατά 60% κάτω από τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας!

Χαρακτηριστικό της έκτασης της αυθαιρεσίας είναι ότι μόνο από το ΙΚΑ πήγαν 22 ελεγκτές, οι οποίοι μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας και τους συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,το Σωματείο Αμμοβολιστών - Καθαριστών και την "ΤΡΙΑΙΝΑ", επισκέφτηκαν δεκάδες πλοία που επισκευάζονται στα ναυπηγεία και ο έλεγχος κράτησε πάνω από 5,5 ώρες.Οπως κατάγγειλαν συνδικαλιστές, το θράσος των εργολάβων δεν είχε προηγούμενο, καθώς ακόμα και μπροστά στους επιθεωρητές απειλούσαν εργαζόμενους ότι αν μιλήσουν, την άλλη μέρα δε θα πάνε για δουλιά! Καταγγέλθηκε επίσης ότι αυτήν την ασύδοτη δράση των εργολάβων την καλύπτει η διοίκηση του Ναυπηγείου, η οποία, στο αίτημα των επιθεωρητών αλλά και των συνδικαλιστών να τους δοθεί η λίστα των εργαζομένων που μπαίνουν για δουλιά στα Ναυπηγεία, το αρνήθηκε και τους παρέπεμψε στον εισαγγελέα για να πάρουν επίσημο έγγραφο!

"Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας"

Κοντά στους αγωνιζόμενους εργάτες ο πρόεδρος της κλαδικής ομοσπονδίας Θύμιος Ευθυμίου

Κοντά στους αγωνιζόμενους εργάτες της ΒΕΤΛΑΝΣ βρέθηκε χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης, Θύμιος Ευθυμίου,ο οποίος, κατά τη διάρκεια της περιοδείας, τόνισε μιλώντας στους εργαζόμενους: "Συνολικά η εργατική τάξη της χώρας μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της επίθεσης που δέχεται από εργοδοσία, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Νάουσας που η ανεργία βρίσκεται στο 40%,δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, όταν μάλιστα υπάρχει η εμπειρία του κλεισίματος του εργοστασίου από τον προηγούμενο εργοδότη. Τότε, εσείς οι ίδιοι, με τους αγώνες σας, επαναλειτουργήσατε το εργοστάσιο. Μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε υπάρχει και είναι φυσικό επόμενο η ανασφάλεια των εργαζομένων, αρκεί αυτοί μέσα από τους αγώνες να βγάλουν συμπεράσματα για την αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό και κύρια στο πολιτικό επίπεδο".

Συνεχίζοντας ο συνδικαλιστής, αναφέρθηκε στην κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος με τη συνεχή συρρίκνωση και την αύξηση της ανεργίας, ενώ επισήμανε ότι διέξοδος είναι η δημιουργία πανεργατικού μετώπου πάλης, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και η αλληλεγγύη όλων των εργατών της πόλης, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Καταλήγοντας, κάλεσε τους εργάτες της ΒΕΤΛΑΝΣ να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και το δικαίωμά τους στη δουλιά.

Συνέλευση στυνταξιούχων

Τη χρονιάτικη απολογιστική του Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ μείζονος Θεσσαλονίκης,την Κυριακή 17 Μάη στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Αντικείμενο της συνέλευσης είναι ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός.

Από τη χτεσινή εξόρμηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ