ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΣΗ ΚΑΜΠΟΤΑΖ
Ευθεία βολή στην εθνική κυριαρχία

Εκθεση - καταπέλτης της νομικής υπηρεσίας της ΠΝΟ για τις συνέπειες από την άρση του προστατευτισμού στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες. Παρ' όλα αυτά, η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ επιμένει στη στήριξη των κοινοτικών και κυβερνητικών επιλογών

Ευθεία βολή στην εθνική κυριαρχία της χώρας και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου αποτελεί η εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος προβλέπει την άρση του προστατευτισμού (καμποτάζ) των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας και την επέλαση των πολυεθνικών στις ελληνικές θάλασσες! Οι δραματικές συνέπειες τις οποίες θα υποστεί η χώρα και βέβαια οι Ελληνες ναυτεργάτες, παρουσιάζονται με ανάγλυφο τρόπο σε εισήγηση του προϊστάμενου της Νομικής Υπηρεσίας της Πανελλήνιας Ναυτικής ΟμοσπονδίαςΑναστάσιου Λέκκα,ο οποίος με συγκεκριμένα επιχειρήματα, αποδεικνύει όχι μόνο πόσο επικίνδυνη είναι για τη χώρα η εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού, αλλά και ότι ο ίδιος ο Κανονισμός, μεταξύ άλλων, παραβιάζει όπως αναγράφεται: "ευθέως και αμέσως όλο το πλέγμα του Διεθνούς Δικαίου, ιδιωτικού και δημοσίου". Ανατρέπει επίσης "τον στόχο της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, που θα πρέπει να κατευθύνει την όποια νομοθετική ρύθμιση".

Παρά την εισήγηση - καταπέλτη, η νόθα πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε να... διεκδικήσει την εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού όπως έχει, δηλαδή χωρίς... την τροποποίηση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα άρθρο του Κανονισμού, στο άρθρο 3!

Ομως στην εισήγηση του προϊσταμένου της Νόμιμης Υπηρεσίας της ΠΝΟ, αναφέρεται ότι: "Ο Κανονισμός 3577/92 όπως ισχύει σήμερα και ιδιαιτέρως όπως επιδιώκεται να διαμορφωθεί και με δεδομένο ότι η ΕΕ δεν έχει μετεξελιχθεί σε Ενιαίο Κράτος ή Συμπολιτεία, αλλά απαρτίζεται από ανεξάρτητα κράτη, παραβλέπει ως προς το κρινόμενο θέμα το προαναφερόμενο πλαίσιο των αρχών του Εθνικού και Κοινοτικού Δικαίου, αλλά και αυτό του Διεθνούς Δικαίου, αφού άμεσα θίγει την αρχή της κυριαρχίας του κράτους "! "Η αρχή αυτή, διακυβεύεται ιδιαίτερα από Κανονισμούς όπως ο κρινόμενος, που ανατρέπουν τις καθιερωμένες αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαιτέρως του Δικαίου της Θαλάσσης, με αναπόσπαστη συνέχεια την πρόκληση σοβαρής αναταραχής της αγοράς των εσωτερικών μεταφορών και τη συνακόλουθη δυσμενή επίδραση στην οικονομική και κοινωνική θέση των Ελλήνων ναυτεργατών".

Στην εισήγηση παρουσιάζεται αναλυτικά όλο το νομικό πλέγμα του Διεθνούς Δικαίου που παραβιάζεται από τον Κανονισμό και υπογραμμίζει: "Δε θα ήταν υπερβολικό να λεχθεί ότι η κατ' αυτόν τον τρόπο δραστηριοποίηση των πλοίων αυτών που αναγνωρίζεται, επιβραβεύεται και προωθείται από τον Κανονισμό 3577/92 μέσα στα εσωτερικά ύδατα της χώρας, με την αδικαιολόγητη μάλιστα και περίεργη ανοχή του Κράτους και η από μέρους των πλοίων αυτών επίμονη διεκδίκηση ζωνών δικαιοδοσίας, που δεν τους ανήκουν, συνιστά μια νέα μορφή ενός σύγχρονου, ιδιότυπου και επικίνδυνου θαλάσσιου Lebensraum(ζωτικός χώρος...) και οδηγεί σε μια συλλογιστική και τακτική νομιμοποιήσεως σύγχρονων μορφών ιμπεριαλισμού στη θάλασσα, υπενθυμίζει τις αλήστου μνήμης διεθνείς δουλείες, ή συγκυριαρχία, ή καθεστώς εντολών και κηδεμονίας, μορφές καταλύσεως και περιορισμού της εδαφικής κυριαρχίας που έχει απορρίψει η συνείδηση των λαών"!

"Συνακόλουθα - συνεχίζει - ο κανονισμός και οι συζητούμενες τροποποιήσεις του προκαλούν μείζον πρόβλημα, αφού με τις ρυθμίσεις αυτές και μέσα από την ασάφειά τους, ανοίγουν κερκόπορτες για την ασύδοτη και αυθαίρετη δραστηριότητα πλοίων, ανεξέλεγκτων συμφερόντων,με αδικαιολόγητη υπέρβαση των υφιστάμενων και αναγνωρισμένων για τη χώρα μας λόγων εθνικής ασφάλειας που μας επιτρέπουν να κάνουμε επίκληση της διατάξεως του άρθρου 48 παρ. 3 της Συνθήκης με την οποία εισάγεται επιφύλαξη περιορισμών για τέτοιους λόγους, της κυκλοφορίας και εργασίας ακόμη και των κοινοτικών εργαζομένων"!

Τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,σημειώνοντας ότι η στάση αυτή αποτελεί ουσιαστική στήριξη στους εφοπλιστές και στην κυβέρνηση για τον μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία. Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 27 Μάη με απαίτηση τη διεύρυνση, συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, να καταδικάσουν την απαράδεκτη τακτική του "κοινωνικού διαλόγου" και της κοινωνικής συναίνεσης.

Αθλια παιχνίδια στις πλάτες των ανέργων

Σε πριμ προς τους εκλεκτούς κοινοτάρχες της πάει να μετατρέψει το επίδομα των ανέργων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας η κυβέρνηση!

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Τα όρια της πολιτικής απατεωνιάς αγγίζει η αντιμετώπιση των ανέργων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας από την κυβέρνηση. Ετσι, ενώ πριν 10 μέρες ο υπουργός Εργασίας και το ΔΣ του ΟΑΕΔ ενέκριναν την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 150.000 δραχμές σε 541 άνεργους, βάσει λίστας του σωματείου των μεταλλευτικών επιχειρήσεων, με εντολή του υπουργείου Εργασίας θα επανεξεταστεί το ζήτημα στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθούν επαχθέστεροι όροι.

Στην απόφαση που είχε πάρει ο ΟΑΕΔ είχε τεθεί ως προϋπόθεση το οικογενειακό εισόδημα αυτών που θα πάρουν το επίδομα να μην ξεπερνάει για το 1997 το ποσό των 3.000.000 δραχμές, να παραμένουν άνεργοι και να μην είναι τακτικά επιδοτούμενοι. Μόλις προχτές, λοιπόν, το υπουργείο επανέρχεται, (προφανώς κάτω από εσωκομματικές "πιέσεις" και των φιλοκυβερνητικών κοινοταρχών) και δίνει εντολή να επανεξεταστεί το ζήτημα, ανοίγοντας το δρόμο στους κοινοτάρχες να κάνουν το προεκλογικό - ρουσφετολογικό τους παιχνίδι.

Οι νέες προϋποθέσεις που προτείνονται είναι α) ότι δε θα ισχύει η κατάσταση (λίστα) των ονομάτων του σωματείου και β) δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν από 30-75 ένσημα. Κάτι που - σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου - αποκλείει από την ενίσχυση, το 85-90% των εγγεγραμμένων στο σωματείο ανέργων!Αμεσα, υπήρξε η αντίδραση του σωματείου, το οποίο με ανακοίνωσή του εκφράζει την αγανάκτηση και οργή των ανέργων γι' αυτήν την ενέργεια. "Η κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ - τονίζεται - αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το αντικοινωνικό και ανάλγητο πρόσωπό τους για τους άνεργους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες και να πριμοδοτήσουν τους ημέτερους κοινοτάρχες". Το μήνυμα, καταλήγει η ανακοίνωση θα το πάρουν και στις απερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

Από τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών ενάντια στο "σπάσιμο" του καμπο

Από τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών ενάντια στο "σπάσιμο" του καμποτάζ

Προσπάθεια διάλυσης σωματείου

Εξώδικα κατά του προέδρου Θ. Τσόμπου και του ταμία Λ. Τσιρίδη του επιχειρησιακού σωματείου έστειλε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης "Εμ. Ν. Καζής",κατηγορώντας τους με αβάσιμα επιχειρήματα, την ίδια στιγμή που σωματείο και εργαζόμενοι ζητούν να τους καταβληθούν τα 100 εκατ. δρχ. που τους οφείλει ο εργοδότης και να σταματήσει το καθεστώς των παράνομων υπερωριών!

Ταυτόχρονα ο εργοδότης αρνείται να δώσει στον ταμία του σωματείου και πρόεδρο της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας εργασία στα μηχανήματα που εργάζεται σαν φρεζαδόρος εδώ και 24 χρόνια και απαιτεί απ' αυτόν να αλλάξει ειδικότητα! Μάλιστα ελάχιστη ώρα μετά την αποστολή των εξωδίκων, κάλεσε ομάδα εργαζομένων να συζητήσουν σε ταβέρνα, σημειώνοντας πως αυτό θα συνεχιστεί και με άλλους εργαζόμενους.

Τις ενέργειες αυτές του εργοδότη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων "ΚΑΖΗΣ" και επισημαίνει πως αποτελούν προσπάθεια για διάλυση του σωματείου, για τρομοκράτηση και διάσπαση των εργαζομένων, ώστε να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Επισημαίνει τη χρονική περίοδο που στάλθηκαν τα εξώδικα, υπογραμμίζοντας πως ο εργοδότης απαιτεί ουσιαστικά να δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται και καλεί το υπουργείο Εργασίας και τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις να παρέμβουν ώστε να σταματήσουν οι προκλήσεις.

Υπέγραψαν σύμβαση οι λιθογράφοι

"Ανέκρουσαν πρύμναν" οι εκπρόσωποι των λιθογραφικών επιχειρήσεων από τις θρασύτατες αξιώσεις τους για αφαίρεση εργατικών κατακτήσεων και επιβολή ελαστικών μορφών εργασίας και κάτω από την αποφασιστικότητα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και των εργαζομένων στον κλάδο, υποχρεώθηκαν να υπογράψουν κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για το '98.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της, η σύμβαση προβλέπει αύξηση 2,5% από 1ης Γενάρη και 3,7% από 1ης Ιούλη. Επιπλέον καθιερώθηκε νέα ειδικότητα του ρολλοφορέα χάρτου, αναγνωρίστηκε η ειδικότητα του κόφτη και ανέβηκε το βασικό μεροκάματο της ειδικότητας, ενώ μειώθηκε από τα 17 στα 15 χρόνια η προϋπηρεσία για δικαίωμα πέντε βδομάδων θερινής άδειας κ. ά.

Επίσης, υπογράφτηκε η κλαδική σύμβαση εργασίας της φωτοστοιχειοθεσίας με αυξήσεις 3% από 1ης Γενάρη και 3% από 1ης Ιουλίου και μειώθηκαν τα χρόνια προϋπηρεσίας (από 17 σε 15) για 5η βδομάδα άδειας, αναγνωρίστηκε σαν αργία με πληρωμή η ημέρα του Αγ. Πνεύματος κ. ά. Συμφωνήθηκε και η κλαδική σύμβαση των βιβλιοδετών με ποσοστό αύξησης 6% σε μια δόση, μείωση της προϋπηρεσίας για την 5η βδομάδα άδειας από 17 σε 15 χρόνια κ. α.

- Ολοκληρώνονται σήμερα οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και αντιπροσώπων για το ΕΚΑ και την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου.Οι λιθογράφοι μπορούν να ψηφίσουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ στα γραφεία της Ενωσης (οδός Σολωμού 65, 7ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ