ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η Κομισιόν "υπενθυμίζει" τις δεσμεύσεις
  • Δημοσιοποιήθηκαν χτες οι "προσανατολισμοί των οικονομικών πολιτικών" για το 1998
  • Αντίθετες οι Βρυξέλλες στη "γενικευμένη μείωση" του χρόνου εργασίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

"Πλήρη εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η Ελλάδα με την προσχώρηση στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης μεσοπρόθεσμα, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων" απαιτεί η Κομισιόν με τη δημοσίευση, χτες στις Βρυξέλλες, των "μεγάλων προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών" (ΜΠΟΠ) για το 1998 που θα εγκριθούν από το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκάρντιφ τον Ιούνη. Πρόκειται για τις δεσμεύσεις που "αυτοβούλως" έθεσε η κυβέρνηση την 14η Μάρτη 1998, με την ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ, για την "εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας". "Δεσμεύσεις" που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των "μέτρων", παρόλο που οι "συστάσεις" των ΜΠΟΠ δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις, αλλά έρχονται να συναντήσουν απ' αλλού ένα ολόκληρο "πακέτο" οικονομικών πολιτικών στα πλαίσια της ΟΝΕ του Μάαστριχτ. Η Κομισιόν σημειώνει με "τακτ" ότι για τα μέτρα αυτά δεσμεύτηκε η ίδια η κυβέρνηση, αλλά, επί της ουσίας, για τον εργαζόμενο λαό τίποτε δεν αλλάζει αφού έτσι κι αλλιώς προγραμματίζεται η σύνθλιψή του στις "συμπληγάδες" Αθηνών και Βρυξελλών.

Εξάλλου η κυβέρνηση επιδεικνύει "υπερβάλλοντα ζήλο" γιατί έχει ήδη δεσμευτεί στις Βρυξέλλες με το πολύχρονο "πρόγραμμα σύγκλισης" του Μάαστριχτ, ενώ η επανένταξη στην ΟΝΕ αναδεικνύεται σε βασικό "εθνικό στόχο" του ελληνικού μααστριχτικού "μπλοκ".

"Οχι" στη μείωση του χρόνου εργασίας

Εκτός από τους ΜΠΟΠ, η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες ότι "ολοκλήρωσε την εξέταση" των λεγόμενων "εθνικών δράσεων για την απασχόληση" το 1998, στα πλαίσια των "κατευθύνσεων" του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου (Δεκέμβρης 1997). Για τις εργασιακές σχέσεις η Κομισιόν έχει δευτερεύοντα ρόλο και "την κύρια ευθύνη" έχουν οι κυβερνήσεις. Αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Κομισιόν, η οποία αποτελεί τον κινητήριο μοχλό, εδώ και χρόνια, της ριζικής αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στην Κοινότητα, συνεχίζει να έχει αμφιβολίες και δισταγμούς για την "υποχρεωτική και γενικευμένη" μείωση του ωραρίου.

Οπως τόνισε χτες με έμφαση ο αρμόδιος για τα οικονομικά Γάλλος επίτροπος Ιβ ντε Σιλγκί "σχετικά με την ανακατανομή του χρόνου εργασίας, η υποχρεωτική και γενικευμένη μείωση του χρόνου εργασίας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Εξ αντιθέτου, η απασχόληση, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να βελτιωθεί από ειδικές συμφωνίες μείωσης του χρόνου εργασίας μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων". Ως γνωστόν η πάγια θέση της Κομισιόν είναι ότι η μείωση του χρόνου εργασίας πρέπει να ενσωματωθεί σε "δέσμες μακροπρόθεσμων μέτρων" γιατί έτσι "περιορίζεται η αύξηση μισθών που είναι απαραίτητο αντιστάθμισμα για τη μείωση του χρόνου εργασίας" (Πράσινη Βίβλος).

"Προσανατολισμοί" δεσμεύσεων

Οι ΜΠΟΠ εγκρίνονται κάθε χρονιά στα πλαίσια του Μάαστριχτ και αντανακλούν τη βασική μονεταριστική του άποψη, αφού διαρθρώνονται σύμφωνα με τα περιβόητα τέσσερα "κριτήρια" της ΟΝΕ. Για πρώτη φορά οι φετινοί ΜΠΟΠ διαχωρίζουν τα ένδεκα κράτη - μέλη "εντός" της ΟΝΕ από τους υπόλοιπους, αλλά και για πρώτη φορά στα πλαίσια της πρόωρης ενεργοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας, δημοσιεύονται "συστάσεις" ξεχωριστά για καθένα από τα 15 κράτη - μέλη. Ολόκληρη η παράγραφος που αφορά την Ελλάδα έχει ως εξής: "Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πραγματοποίησε αξιοσημείωτες προόδους στη μείωση σημαντικών ανισορροπιών των δημοσίων οικονομικών, αλλά το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει ακόμη στο - 4,0%)του ΑΕΠ για το 1997, και το υψηλό δημόσιο χρέος δε μειώθηκε παρά μόνο κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς μέχρι τώρα. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, με την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση κατά την ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ του ΕΝΣ, στην προοπτική εξασφάλισης μιας αρμονικής και τακτικής συμμετοχής σ' αυτόν τον Μηχανισμό. Μερικά απ' αυτά τα μέτρα, αφορούν την επιπλέον μείωση των πρωτογενών δαπανών, τη μεσοπρόθεσμη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, σημαντικά σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και την αναδιάρθρωση των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων". Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με "υπερβολικό" δημοσιονομικό έλλειμμα σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, και εντός του Μάη αναμένεται ξεχωριστή, ειδική "σύσταση" συμμόρφωσης στα πλαίσια του 104Γ άρθρου του Μάαστριχτ, που έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τις κυβερνήσεις και κυρώσεις για τους παραβάτες. Οσον αφορά την "εξέλιξη των μισθών" για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κομισιόν για πρώτη φορά δείχνει να ενδιαφέρεται σχεδόν αποκλειστικά για τις εξελίξεις των ένδεκα χωρών "εντός" της ΟΝΕ.

Προκαλούν τους ανέργους

Καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας επαναλαμβάνει μονότονα τυπικά λογύδρια για την αντιμετώπιση της ανεργίας και γεμάτος αυταρέσκεια σημειώνει ότι η ανεργία στη χώρα μας είναι κάτω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μερικές ακόμα εκατοντάδες εργαζόμενοι πετάγονται ομαδικά στο δρόμο, από ασύδοτους κρατικοδίαιτους εργοδότες. Ετσι, ενώ ο πρωθυπουργός έκοβε προχθές την κορδέλα στα εγκαίνια του πρώτου... "Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης" του ΟΑΕΔ, οι Στρατοκατσαμπαίοι έβαζαν λουκέτο στο τελευταίο εν λειτουργία εργοστάσιο της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" στο Καρπενήσι, πετώντας στο δρόμο 170 εργαζόμενους. Ενώ ο πρωθυπουργός έλεγε ότι "διαθέτουμε σήμερα μια ολοκληρωμένη πολιτική απασχόλησης, με μέτρα πρωτόγνωρα για την Ελλάδα και με πόρους που ουδέποτε άλλοτε είχαν διατεθεί γι' αυτό το σκοπό", οι εργαζόμενοι της ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ έκαναν κατάληψη στο εργοστάσιο. Στο εργοστάσιο, που ο ιδιοκτήτης του το παράτησε, αφήνοντας μια επιστολή στην οποία αναφέρει ότι "αδυνατεί να συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου" και παραχωρεί... τα εμπορεύματα στους εργαζόμενους, ως αντάλλαγμα για τα δεδουλευμένα τους.

Στις αδυσώπητες μέρες που διανύουμε, από την αταλάντευτη προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει τα κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα και να επιβάλει το "όραμα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον εργασιακό μεσαίωνα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι υποφέρουν από την έξαρση της εκμετάλλευσής τους. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν και από έναν άνεργο τουλάχιστον. Τα παιδιά προσπαθούν να δουλέψουν για να θρέψουν την οικογένεια του άνεργου πατέρα. Οι γονείς κρατούν με νύχια και με δόντια την όποια δουλιά έχουν, ανέχονται οποιαδήποτε αδικία για να κρατήσουν το μεροκάματο. Αρκετοί από αυτούς, σεργιανούν άσκοπα στους διαδρόμους της εξουσίας ή χτυπάνε εφτασφράγιστες πόρτες για να βρουν στα παιδιά τους μια θέση στο όνειρο της οποιασδήποτε εργασίας. Ακόμα και χωρίς ένσημα, χωρίς ολόκληρο μεροκάματο, χωρίς πλήρη απασχόληση. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο πρωθυπουργός βρήκε να πει προχθές ότι "είναι λίγοι εκείνοι που χάνουν τη δουλιά που είχαν, αλλά πολλοί περισσότεροι εκείνοι που δεν έχουν βρει δουλιά". Και πρόσθεσε ότι "η πολιτική της απασχόλησης είναι αναπόσπαστα δεμένη με την αναπτυξιακή πολιτική μας". Αυτή είναι και μια ειλικρινής δήλωση, αφού προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η κατάργηση του οχτάωρου. Το μοίρασμα της μιας θέσης εργασίας σε δυο και τρεις άνεργους. Η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, Η μείωση έως κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέσα από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης... Και όλα αυτά, προκειμένου να ενισχυθεί η "ανταγωνιστικότητα" των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη που υποτίθεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και σίγουρα θα αυξήσει την εξαθλίωση.

Δεν υπάρχουν πλέον αυταπάτες για τους στόχους της κυβέρνησης. Δεν μπαίνει η ίδια στο κόπο να τους κρύψει. Απλώς επιδίδεται σε μια χονδροειδέστατη προπαγάνδα για να πείσει ότι αυτά τα "δυσάρεστα, πλην αναγκαία" μέτρα θα έχουν δήθεν θετικά αποτελέσματα για την απασχόληση και τους εργαζόμενους... Τους εργαζόμενους, που όμως δείχνουν να παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Τους εργαζόμενους, που στην "Ολυμπιακή" βγήκαν στους δρόμους, που στην ανατολική Πελοπόννησο και τη Μακεδονία προχώρησαν σε αγωνιστικό συντονισμό αρκετών Εργατικών Κέντρων, στη Θεσσαλία όπου εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, συνταξιούχοι αποφασίζουν ότι δεν πρέπει να περάσει η κυβερνητική πολιτική. Ο δρόμος της αντίστασης και του συντονισμένου αγώνα με ένα ευρύ μέτωπο, "καλεί" την εργατική τάξη της χώρας και απλώνεται μπροστά της σαν μονόδρομος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Πρόγραμμα πολύπλευρων δραστηριοτήτων

Νέα σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζει η Πανελλήνια Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ - Αμστερνταμ, που ιδρύθηκε πριν από 2,5 χρόνια με αίτημα την ενημέρωση για την ευρωενωσιακή πορεία και την έκφραση γνώμης με εθνικό δημοψήφισμα. Οριακό σημείο θα είναι η σχετική συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή το φθινόπωρο.

Ανάμεσά τους, όπως σημειώνει σε δελτίο Τύπου που το υπογράφει για το γραφείο Τύπου της Επιτροπής ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας,περιλαμβάνονται ραδιοτηλεοπτικές συζητήσεις, αναλύσεις, άρθρα και συγκεντρώσεις στα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη όπως και σε άλλες από τις 17 μεγάλες περιοχές όπου λειτουργούν δραστήρια τοπικές επιτροπές.

Λίγο πριν από τη συζήτηση στη Βουλή Θα πραγματοποιηθεί μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην Αθήνα για να εκφραστεί η έντονη αξίωση του ελληνικού λαού να εκφράσει τη γνώμη του.

Η Πανελλήνια Επιτροπή συνεχίζει τη συγκέντρωση υπογραφών που ξεπέρασαν ήδη τις εκατό χιλιάδες, (100.000). Προχωρεί, επίσης, στην ολοκλήρωση των επαφών σε υψηλό επίπεδο, που άρχισαν με την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε αρχηγούς κομμάτων, αλλά και με συναντήσεις με επιστημονικές, συνδικαλιστικές, κοινωνικές οργανώσεις, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι έχει αναπτυχθεί ισχυρή δυναμική και κοινωνική πίεση υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, η οποία εκφράζεται και με τη συμμετοχή στην Επιτροπή νέων προσωπικοτήτων και ενεργών μελών.

Στα πλαίσια αυτής της δυναμικής καταγράφεται προφανώς και η πρόσφατη δημιουργία ομάδας πρωτοβουλίας...

Η Πανελλήνια Επιτροπή Δημοψηφίσματος για Μάαστριχτ - Αμστερνταμ υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, που αναφέρονται στους επαχθείς όρους και προϋποθέσεις για την είσοδο στην ΟΝΕ, καθιστούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρη και επιτακτική την ανάγκη εθνικού δημοψηφίσματος.

Υπενθυμίζουμε ότι μέλη της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για Μάαστριχτ - Αμστερνταμ είναι οι παρακάτω:

Αγκαβανάκης Δημήτρης,αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ.

Βαρδάνης Μιχάλης,υποστράτηγος ε. α.

Βαρελάς Δημήτρης,πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

Βασιλείου Στέργιος,τ. Γ. Γ. Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Δελιβάνη - Νεγρεπόντη Μαρία,καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Θεοχαράτος Χρήστος,δημοσιογράφος.

Κουνιάς Στρατής,καθηγητής Πανεπιστημίου.

Κόφφας Χρήστος,καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Κυριαζής Κράτης,οικονομολόγος.

Μαθιουδάκης Μανώλης ΓΓ ΠΟΕΣΥ.

Μανδηλαρά Ασπα,αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Μαντζουράνης Σωκράτης,συνδικαλιστής.

Μαχαίρας Ευάγγελος,νομικός, επ. πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.Μητρόπουλος Αλέξης,πανεπιστημιακός - δικηγόρος.

Νικολαϊδου Βέρα,μέλος της επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, τ. Δήμαρχος.Ντρέκος Αντώνης,οικονομολόγος.

Πάκος Θεοφάνης,καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

Πατάκης Γιάννης,πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Σαμαράς Γιάννης,καθηγητής Πανεπιστημίου.

Τσαπόγας Γιώργος,δημοσιογράφος.

Χουρμουζιάδης Γιώργος,καθηγητής Πανεπιστημίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ