ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-
"Πλήρη εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η Ελλάδα με την προσχώρηση στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης μεσοπρόθεσμα, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων" απαιτεί η Κομισιόν με τη δημοσίευση, χτες στις Βρυξέλλες, των "μεγάλων προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών" (ΜΠΟΠ) για το 1998 που θα εγκριθούν από το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκάρντιφ τον Ιούνη. Πρόκειται για τις δεσμεύσεις που "αυτοβούλως" έθεσε η κυβέρνηση την 14η Μάρτη 1998, με την ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ, για την "εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας". "Δεσμεύσεις" που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των "μέτρων", παρόλο που οι "συστάσεις" των ΜΠΟΠ δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις, αλλά έρχονται να συναντήσουν απ' αλλού ένα ολόκληρο "πακέτο" οικονομικών πολιτικών στα πλαίσια της ΟΝΕ του Μάαστριχτ. Η Κομισιόν σημειώνει με "τακτ" ότι για τα μέτρα αυτά δεσμεύτηκε η ίδια η κυβέρνηση, αλλά, επί της ουσίας, για τον εργαζόμενο λαό τίποτε δεν αλλάζει αφού έτσι κι αλλιώς προγραμματίζεται η σύνθλιψή του στις "συμπληγάδες" Αθηνών και Βρυξελλών.
Εξάλλου η κυβέρνηση επιδεικνύει "υπερβάλλοντα ζήλο" γιατί έχει ήδη δεσμευτεί στις Βρυξέλλες με το πολύχρονο "πρόγραμμα σύγκλισης" του Μάαστριχτ, ενώ η επανένταξη στην ΟΝΕ αναδεικνύεται σε βασικό "εθνικό στόχο" του ελληνικού μααστριχτικού "μπλοκ".
Εκτός από τους ΜΠΟΠ, η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες ότι "ολοκλήρωσε την εξέταση" των λεγόμενων "εθνικών δράσεων για την απασχόληση" το 1998, στα πλαίσια των "κατευθύνσεων" του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου (Δεκέμβρης 1997). Για τις εργασιακές σχέσεις η Κομισιόν έχει δευτερεύοντα ρόλο και "την κύρια ευθύνη" έχουν οι κυβερνήσεις. Αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Κομισιόν, η οποία αποτελεί τον κινητήριο μοχλό, εδώ και χρόνια, της ριζικής αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στην Κοινότητα, συνεχίζει να έχει αμφιβολίες και δισταγμούς για την "υποχρεωτική και γενικευμένη" μείωση του ωραρίου.
Οπως τόνισε χτες με έμφαση ο αρμόδιος για τα οικονομικά Γάλλος επίτροπος Ιβ ντε Σιλγκί "σχετικά με την ανακατανομή του χρόνου εργασίας, η υποχρεωτική και γενικευμένη μείωση του χρόνου εργασίας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Εξ αντιθέτου, η απασχόληση, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να βελτιωθεί από ειδικές συμφωνίες μείωσης του χρόνου εργασίας μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων". Ως γνωστόν η πάγια θέση της Κομισιόν είναι ότι η μείωση του χρόνου εργασίας πρέπει να ενσωματωθεί σε "δέσμες μακροπρόθεσμων μέτρων" γιατί έτσι "περιορίζεται η αύξηση μισθών που είναι απαραίτητο αντιστάθμισμα για τη μείωση του χρόνου εργασίας" (Πράσινη Βίβλος).
Οι ΜΠΟΠ εγκρίνονται κάθε χρονιά στα πλαίσια του Μάαστριχτ και αντανακλούν τη βασική μονεταριστική του άποψη, αφού διαρθρώνονται σύμφωνα με τα περιβόητα τέσσερα "κριτήρια" της ΟΝΕ. Για πρώτη φορά οι φετινοί ΜΠΟΠ διαχωρίζουν τα ένδεκα κράτη - μέλη "εντός" της ΟΝΕ από τους υπόλοιπους, αλλά και για πρώτη φορά στα πλαίσια της πρόωρης ενεργοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας, δημοσιεύονται "συστάσεις" ξεχωριστά για καθένα από τα 15 κράτη - μέλη. Ολόκληρη η παράγραφος που αφορά την Ελλάδα έχει ως εξής: "Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πραγματοποίησε αξιοσημείωτες προόδους στη μείωση σημαντικών ανισορροπιών των δημοσίων οικονομικών, αλλά το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει ακόμη στο - 4,0%)του ΑΕΠ για το 1997, και το υψηλό δημόσιο χρέος δε μειώθηκε παρά μόνο κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς μέχρι τώρα. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, με την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση κατά την ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ του ΕΝΣ, στην προοπτική εξασφάλισης μιας αρμονικής και τακτικής συμμετοχής σ' αυτόν τον Μηχανισμό. Μερικά απ' αυτά τα μέτρα, αφορούν την επιπλέον μείωση των πρωτογενών δαπανών, τη μεσοπρόθεσμη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, σημαντικά σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και την αναδιάρθρωση των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων". Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με "υπερβολικό" δημοσιονομικό έλλειμμα σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, και εντός του Μάη αναμένεται ξεχωριστή, ειδική "σύσταση" συμμόρφωσης στα πλαίσια του 104Γ άρθρου του Μάαστριχτ, που έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τις κυβερνήσεις και κυρώσεις για τους παραβάτες. Οσον αφορά την "εξέλιξη των μισθών" για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κομισιόν για πρώτη φορά δείχνει να ενδιαφέρεται σχεδόν αποκλειστικά για τις εξελίξεις των ένδεκα χωρών "εντός" της ΟΝΕ.
Νέα σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζει η Πανελλήνια Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ - Αμστερνταμ, που ιδρύθηκε πριν από 2,5 χρόνια με αίτημα την ενημέρωση για την ευρωενωσιακή πορεία και την έκφραση γνώμης με εθνικό δημοψήφισμα. Οριακό σημείο θα είναι η σχετική συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή το φθινόπωρο.
Ανάμεσά τους, όπως σημειώνει σε δελτίο Τύπου που το υπογράφει για το γραφείο Τύπου της Επιτροπής ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας,περιλαμβάνονται ραδιοτηλεοπτικές συζητήσεις, αναλύσεις, άρθρα και συγκεντρώσεις στα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη όπως και σε άλλες από τις 17 μεγάλες περιοχές όπου λειτουργούν δραστήρια τοπικές επιτροπές.
Λίγο πριν από τη συζήτηση στη Βουλή Θα πραγματοποιηθεί μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην Αθήνα για να εκφραστεί η έντονη αξίωση του ελληνικού λαού να εκφράσει τη γνώμη του.
Η Πανελλήνια Επιτροπή συνεχίζει τη συγκέντρωση υπογραφών που ξεπέρασαν ήδη τις εκατό χιλιάδες, (100.000). Προχωρεί, επίσης, στην ολοκλήρωση των επαφών σε υψηλό επίπεδο, που άρχισαν με την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε αρχηγούς κομμάτων, αλλά και με συναντήσεις με επιστημονικές, συνδικαλιστικές, κοινωνικές οργανώσεις, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι έχει αναπτυχθεί ισχυρή δυναμική και κοινωνική πίεση υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, η οποία εκφράζεται και με τη συμμετοχή στην Επιτροπή νέων προσωπικοτήτων και ενεργών μελών.
Στα πλαίσια αυτής της δυναμικής καταγράφεται προφανώς και η πρόσφατη δημιουργία ομάδας πρωτοβουλίας...
Η Πανελλήνια Επιτροπή Δημοψηφίσματος για Μάαστριχτ - Αμστερνταμ υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, που αναφέρονται στους επαχθείς όρους και προϋποθέσεις για την είσοδο στην ΟΝΕ, καθιστούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρη και επιτακτική την ανάγκη εθνικού δημοψηφίσματος.
Υπενθυμίζουμε ότι μέλη της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για Μάαστριχτ - Αμστερνταμ είναι οι παρακάτω:
Αγκαβανάκης Δημήτρης,αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ.
Βαρδάνης Μιχάλης,υποστράτηγος ε. α.
Βαρελάς Δημήτρης,πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.
Βασιλείου Στέργιος,τ. Γ. Γ. Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Δελιβάνη - Νεγρεπόντη Μαρία,καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Θεοχαράτος Χρήστος,δημοσιογράφος.
Κουνιάς Στρατής,καθηγητής Πανεπιστημίου.
Κόφφας Χρήστος,καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
Κυριαζής Κράτης,οικονομολόγος.
Μαθιουδάκης Μανώλης ΓΓ ΠΟΕΣΥ.
Μανδηλαρά Ασπα,αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.
Μαντζουράνης Σωκράτης,συνδικαλιστής.
Μαχαίρας Ευάγγελος,νομικός, επ. πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.Μητρόπουλος Αλέξης,πανεπιστημιακός - δικηγόρος.
Νικολαϊδου Βέρα,μέλος της επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, τ. Δήμαρχος.Ντρέκος Αντώνης,οικονομολόγος.
Πάκος Θεοφάνης,καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.
Πατάκης Γιάννης,πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
Σαμαράς Γιάννης,καθηγητής Πανεπιστημίου.
Τσαπόγας Γιώργος,δημοσιογράφος.
Χουρμουζιάδης Γιώργος,καθηγητής Πανεπιστημίου.