Δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά, σε σύσκεψή τους, κατέληξαν σε πρόγραμμα δράσης, το οποίο και θα προτείνουν στη διοίκηση του ΕΚΠ
Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης αποφάσισαν χτες το απόγευμα δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία που συμμετείχαν σε σύσκεψη που διοργάνωσαν η ΠΕΜΕΝ,το Συνδικάτο Μετάλλου και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά στην αίθουσα του ΕΚΠ, στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης για το συντονισμό και την κοινή δράση των εργαζομένων.Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων και στη χτεσινή σύσκεψη τόνισαν ότι ενώ κυβέρνηση, βιομήχανοι και Ευρωπαϊκή Ενωση με βίαιο τρόπο προωθούν την αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων, την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την κατάργηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την ενίσχυση της "μαύρης" εργασίας Ελλήνων και αλλοδαπών, η Διοίκηση του ΕΚΠ ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα στην κατεύθυνση ανάπτυξης των αγώνων των εργαζομένων του Πειραιά.
Τα σωματεία απαιτούν άμεσα να συνεδριάσει η Διοίκηση του ΕΚΠ και να αποφασίσει: Την πραγματοποίηση 4ωρης παμπειραϊκής στάσης εργασίας στις 20 του μήνα και να παρθούν έγκαιρα τα μέτρα για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 27 του μήνα.Επίσης: Εκτακτη συνεδρίαση ΔΣ των σωματείων και των αντιπροσώπων του ΕΚΠ, κήρυξη στάσεων εργασίας για την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων - συνελεύσεων σε όλους τους χώρους δουλιάς, διοργάνωση παμπειραϊκού συλλαλητηρίου,αφού πρώτα κληθούν να συμμετέχουν και άλλες κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις. Κήρυξη 24ωρης παμπειραϊκής απεργίας, με συμβολικούς 2ωρους αποκλεισμούς, απεργιακές προσυγκεντρώσεις κλάδων σε κομβικά σημεία του Πειραιά και στη συνέχεια παράλληλες πορείες, με κατάληξη κοινή απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στη συνέχεια, κήρυξη δεύτερης 24ωρης απεργίας, σύντομη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και μεγάλη πορεία από τον Πειραιά στη Βουλή.
ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας). -
Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας ανά βάρδια πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας,ενώ παράλληλα θα γίνει και Γενική Συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, "οι οποίες θα υποχρεώσουν την εταιρία να αλλάξει τακτική για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου. Να σημειωθεί ότι ήδη η εταιρία, κατά την πάγια τακτική της, κατέθεσε και πάλι ασφαλιστικά μέτρα για την κινητοποίηση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου θα εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση επαναλαμβανόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις από 1 Ιούνη και για ένα μήνα, αν δε γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για την κάλυψη οργανικών κενών, αν δεν επανδρωθεί η συντήρηση, αν δεν επαναλειτουργήσει το μηχανουργείο και αν δε ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) "χτυπάει το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος", αφού δε θέλει τη σύγκρουση και τη ρήξη με την κυβερνητική πολιτική, που μεθοδικά οδηγεί την επιχείρηση σε συρρίκνωση, στο ξεπούλημα ή και το κλείσιμο και αρκείται στο να καταγγέλλει ως υπεύθυνη την τοπική διεύθυνση. Εξάλλου, η συγκεκριμένη πλειοψηφία αρνείται να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων προηγούμενων Γενικών Συνελεύσεων, καθώς και στην αναγκαία συγκρότηση του Μετώπου Σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ, από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους ΕΒΕ και άλλους φορείς.
Ενδιαφέρον για αγορά του καταστήματος, εκδήλωσε μερίδα των πιστωτών. Σε κινητοποίηση οι εργαζόμενοι. Στις 26 Μάη νέα δικάσιμος για το μέλλον του πολυκαταστήματος
Θετικά εξελίχτηκε η χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων στο θέμα του ΜΙΝΙΟΝ.Κάτω από την έντονη πίεση των εργαζομένων - οι οποίοι μία ώρα πριν και καθ' όλη τη διάρκεια της σύσκεψης παρέμεναν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο, φωνάζοντας συνθήματα - οι συμμετέχοντες κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της εγγύησης για τα χρέη της επιχείρησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που ζητάει το Πολιτικό Εφετείο της Αθήνας προκειμένου να εκδώσει απόφαση σχετικά με την αίτηση του ΜΙΝΙΟΝ για ένταξή του στο άρθρο 44 για τον διακανονισμό των χρεών του.
Χτες, για πρώτη φορά μερίδα πιστωτών εξέφρασε ανοιχτά τη διάθεσή της να αγοράσει το κατάστημα και να εγγυηθεί για τα χρέη του προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, που ήδη εξετάζονται. Από την πλευρά του υπουργείου, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ υπήρξε η δέσμευση ότι η παρέμβασή τους θα είναι άμεση και προς όλες τις κατευθύνσεις, για να βγει το ΜΙΝΙΟΝ από το τέλμα που βρίσκεται σήμερα.
Το μέλλον του ΜΙΝΙΟΝ πάντως, κρίνεται και πάλι στις 26 Μάη, μέρα για την οποία το Πολιτικό Εφετείο της Αθήνας όρισε νέα δικάσιμο για την εξέταση της αίτησης της επιχείρησης. Εως τότε θα έχουν κατατεθεί οι τελικές προτάσεις των εμπλεκομένων, ενώ στο διάστημα που μεσολαβεί θα συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ τους. Αμέσως μετά τη σύσκεψη οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν και πάλι γενική συνέλευση, όπου και αποφάσισαν να συνεχίσουν να ασκούν πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις για να υλοποιηθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη σύσκεψη, για να συνεχίσει να λειτουργεί το κατάστημα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Κοντά τους βρέθηκαν ο Χ. Κατσώτης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο Π. Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
"Θα μας βρίσκετε συνέχεια μπροστά σας",διαμηνύει στην κυβέρνηση, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,με αφορμή την πρόσφατη επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ, την Ιονικής και των καθηγητών. Μια επίθεση, που προκάλεσε τον τραυματισμό δύο εργαζόμενων του ΜΙΝΙΟΝ και τη μεταφορά στο νοσοκομείο συνδικαλιστή, μέλους της διοίκησης του Συλλόγου.
"Εμείς οι εργαζόμενοι - τονίζει - προειδοποιούμε ότι όσο συνεχίζεται η πολιτική της λιτότητας, του αυταρχισμού, της ανεργίας, θα χτίζουμε με τους αγώνες μας το δικό μας αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο".
Για το ίδιο θέμα ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την κυβέρνηση που "προσπαθεί να επιβάλλει με τον αυταρχισμό τις εντολές των Βρυξελλών" και καταδικάζει ""εκσυγχρονιστικούς διαλόγους" με ξυλοδαρμούς των ΜΑΤ ενάντια σε εργαζόμενους", ενώ με τη σειρά του διαμηνύει στον πρωθυπουργό ότι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι δεν πρόκειται να υποταχθούν.
Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η ανασφάλιστη εργασία στις οικοδομές στο Νομό Ηλείας, αφού στους ελέγχους που διενεργεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου - όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή του - διαπιστώνεται ότι πολλοί αλλοδαποί εργαζόμενοι και ανήλικοι δουλεύουν χωρίς ασφάλιση.
Προχτές, οι οικοδόμοι του Πύργου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στις οικοδομές, δηλώνοντας πως είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν οι ίδιοι την εργατική νομοθεσία στους τόπους δουλιάς, αφού το ΙΚΑ και η Επιθεώρηση Εργασίας στο νομό είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Την αντίθεσή τους, επίσης, εξέφρασαν και για την κατάργηση της κλήρωσης των εργατικών κατοικιών.
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ
Με τους εργοδότες να επιμένουν, όπως φαίνεται, στις προκλητικές προτάσεις τους, για "αυξήσεις" κατ' όνομα και καμιά πραγματική ρύθμιση στα θεσμικά, πραγματοποιείται σήμερα μια ακόμα διαπραγματευτική συνάντηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).
Οι εργοδότες, επικαλούμενοι την επίσημη σκληρή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, πρότειναν αυξήσεις στα κατώτατα μεροκάματα και μισθούς 2+2% για το 1998 με ρήτρα για κάλυψη της διαφοράς, αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 4%.Αυτά για μονοετή σύμβαση, ενώ για διετή, πρότειναν αυξήσεις 2,5+1,5% για το 1998 και αύξηση ίση με τον προβλεπόμενο πληθωρισμό για το 1999, με ρήτρα κάλυψης της διαφοράς, αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 3,5% στο τέλος του χρόνου.
Οι προτάσεις αυτές κρίθηκαν απαράδεκτες από τη ΓΣΕΕ και κηρύχτηκε 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 27 του Μάη, με παράλληλη προβολή των ζητημάτων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ. Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν έκανε δεκτό το αγωνιστικό πρόγραμμα που είχε προτείνει η ΕΣΑΚ, το οποίο ανάμεσα στα άλλα προέβλεπε και συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το χώρο της επόμενης συνάντησης για τη σύμβαση.
- Η Ομοσπονδία Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων,παίρνοντας υπόψη την απόφαση της ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργία στις 27 του Μάη, αποφάσισε να γίνει την ίδια μέρα η αποφασισμένη 24ωρη απεργία του κλάδου.
Στην κατάληψη του εργοστασίου προχώρησαν από τις 6 Μάη και έπειτα από τρεις μήνες επίσχεσης εργασίας, οι 170 εργαζόμενες στη βιομηχανία ετοίμων ενδυμάτων "ΓΕΩΡΓΙΟΥ" στη Φλώρινα, αφού ο εργοδότης, ενώ δεν εμφανίζεται να καταβάλλει τα δεδουλευμένα τριών μηνών και τα ένσημα των εργαζομένων, προσπάθησε να "επινοικιάσει" το εργοστάσιο σε κάποιον Κ. Ζούκα. Ο τελευταίος μάλιστα, λίγες μέρες πριν το Πάσχα εισήγαγε στο εργοστάσιο ποσότητα υφασμάτων, ικανή για τη δημιουργία πέντε χιλιάδων τεμαχίων ενδυμάτων.
Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενες, δεν αποσκοπούσε πουθενά αλλού, παρά μόνο στη διάσπαση της συνοχής και του αγώνα τους, αφού για την κατασκευή αυτών των ενδυμάτων απαιτούνταν μόλις 15 μέρες εργασίας. Μάλιστα, έγινε πρόταση σε κάποιες εργαζόμενες να δεχτούν να δουλέψουν για κάποιες μέρες, κάτι όμως που απορρίφθηκε. Οταν οι εργαζόμενες ρώτησαν τον Κ. Ζούκα για το πώς και από ποιον επινοικίασε το εργοστάσιο, αυτός αόριστα απαντούσε ότι έπρεπε να ετοιμάσει μια παραγγελία, καθώς επίσης και ότι δεν ήξερε ότι το εργοστάσιο βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση. Μετά από αυτή την εξέλιξη και προκειμένου να διαφυλάξουν το εργοστάσιο, οι εργαζόμενες προχώρησαν στην κατάληψή του, δηλώνοντας αποφασισμένες να συνεχίσουν αγωνιστικά μέχρι τη δικαίωσή τους.
Το αίτημα των εργαζομένων για ουσιαστική συμπαράσταση από τον νομάρχη Φλωρίνης, τον Περιφερειάρχη, αλλά και τους βουλευτές του νομού, δε βρίσκει ανταπόκριση, αφού ο καθένας με τον τρόπο του αναφέρει ότι δεν μπορεί να παρέμβει, επειδή ο ΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι ιδιώτης...