ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αιματηρές φοιτητικές κινητοποιήσεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Πεδίον μάχης θύμιζε χτες το πανεπιστήμιο Τρισάκτι της κεντρικής Τζακάρτας. Τουλάχιστον τέσσερις φοιτητές ξεψύχησαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των εκατοντάδων αστυνομικών που έσπευσαν να καταπνίξουν με βροχή δακρυγόνων και αληθινών πυρών μία από τις πολλές νεανικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σ' όλη τη χώρα ενάντια στην κυβέρνηση του Προέδρου Σουχάρτο.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποιούσαν καθιστική διαδήλωση μπροστά από ένα οδόφραγμα που είχε στήσει η αστυνομία για να τους εμποδίσει να προχωρήσουν προς το Κοινοβούλιο, ανακάλυψαν στις γραμμές τους έναν αστυνομικό με πολιτικά. Οι αστυνομικοί για να τον απελευθερώσουν άρχισαν να χτυπούν τους φοιτητές και άνοιξαν πυρ χρησιμοποιώντας στην αρχή σφαίρες από λάστιχο και στη συνέχεια αληθινές, σύμφωνα πάντα με αυτόπτες μάρτυρες. Στο σημείο των συγκρούσεων έπεσαν και δακρυγόνα ενώ ακούγονταν και πυρά αυτόματων όπλων. Τα αιτήματα των φοιτητών, πέρα από την παραίτηση της κυβέρνησης του πάνω από 30 χρόνια Προέδρου της Ινδονησίας, Σουχάρτο, είναι η θέσπιση συνταγματικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Η διοίκηση του στρατού ισχυρίστηκε ότι τόσο οι στρατιώτες όσο και η αστυνομία είχαν εντολή να μην χρησιμοποιούν αληθινά πυρά για να διαλύουν τις διαδηλώσεις των φοιτητών.

Νωρίτερα μέλη του ανεπίσημου συνδικάτου εργαζομένων βάδισαν ως τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το αίτημα να αποσύρει το δάνειο για την ανόρθωση της οικονομίας ώσπου η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που ζητάει ο λαός.

Η φτώχεια μειώνει τον αριθμό των μαθητών...

Μαζικά αναμένεται να εγκαταλείψουν φέτος τις σπουδές τους πολλές χιλιάδες αγόρια και κορίτσια στην Ινδονησία, αφήνοντας τα σχολεία τους, για να εργαστούν και να κερδίσουν τα προς το ζην, κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τις οικογένειές τους, αναφέρεται σε έκθεση των εκπαιδευτικών αρχών της χώρας, που δημοσιεύτηκε χτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζακάρτα Ποστ",ο Χινταγιάτ Σγιαρίεφ, αντιπρόεδρος του Εθνικού Γραφείου Προγραμματισμού Ανάπτυξης, δήλωσε πως "όσο εντείνονται τα προβλήματα της οικονομίας, ολοένα και περισσότερα παιδιά εγκαταλείπουν τα σχολεία τους". Ο ίδιος πρόσθεσε πως πολλά από τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν από υποσιτισμό και διάφορες ασθένειες, που θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές τους.

"Πολλοί γονείς στην επαρχία θα αναγκαστούν επίσης να απομακρύνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία, καθώς αυτά θα χρειαστούν για να βοηθήσουν στην ενίσχυση του συρρικνωμένου τους οικογενειακού εισοδήματος" τόνισε ο Σγιαρίεφ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η ανεργία στην Ινδονησία θα τριπλασιαστεί φέτος και θα φτάσει τους 13,5 εκατ. ανέργους, σε σχέση με τα 4,5 εκατ. του 1997.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι ΗΠΑ διαπίστωσαν τις... διαφορές απόψεων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το χάσμα απόψεων ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου διαπίστωσε χτες ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Μετά και το χτεσινό γύρο συνομιλιών που είχε με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον ένα από τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο Χόλμπρουκ έκανε λόγο για "πολύ ουσιαστικές διαφορές" μεταξύ των δύο πλευρών. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η δήλωσή του ότι έμεινε "εντυπωσιασμένος" από την... προσήλωση του Ρουγκόβα (!) σε μία "ειρηνική, μη βίαιη λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου".

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές στη Ρόδο, όπου πραγματοποιείται η Υπουργική Σύνοδος της ΔΕΕ, δήλωσαν χτες προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ΗΠΑ πρότειναν πρόσφατα στους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ να μελετήσουν μια σειρά στρατιωτικών ενεργειών "γύρω από το Κοσσυφοπέδιο", που θα συνέβαλαν στη σταθερότητα στην περιοχή. Οι ενέργειες αυτές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ενδεχόμενη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Αλβανία και την ΠΓΔΜ, θα συζητηθούν σήμερα στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνόδου του Συμβουλίου της Συμμαχίας (πρεσβευτές) στις Βρυξέλλες.

Νέο λάδι στη φωτιά των συγκρούσεων του Κοσσυφοπεδίου έριξε χτες ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (UCK), καλώντας τους Αλβανούς της περιοχής να "επεκτείνουν την αντίσταση" προς τις σερβικές "εχθρικές δυνάμεις". Σε ανακοίνωσή του "UCK", που μεταδόθηκε χτες από αλβανόφωνα ραδιόφωνα, καλούνται οι Αλβανοί να παραμείνουν στα σπίτια τους και να επεκτείνουν την αντίσταση, δρώντας ανάλογα με τις περιστάσεις.

ΜΕΞΙΚΟ
Εκκληση Καναδών βουλευτών για δικαιώματα στους Ζαπατίστας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Εκκληση για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νότιο Μεξικό απηύθυνε χτες πενταμελής αντιπροσωπεία Καναδών βουλευτών, που ολοκλήρωσε χτες τετραήμερη επίσκεψη στο Μεξικό, με αφορμή τη σφαγή των 45 Ινδιάνων στις 22 του περασμένου Δεκέμβρη. Οι Καναδοί βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση του Μεξικανού Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο να αρχίσει ξανά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με εκπροσώπους των ανταρτών Ζαπατίστας.

Οι πέντε Καναδοί βουλευτές δήλωσαν ότι συγκλονίστηκαν από τη φτώχεια, το φόβο και την έλλειψη εμπιστοσύνης που διαπίστωσαν ότι υπάρχει ανάμεσα στους υποστηρικτές των Ζαπατίστας και τους αξιωματούχους της κυβέρνησης στην πολιτεία Τσιάπας. Ο Ζακ Σααντά, βουλευτής του καναδικού κυβερνώντος "Φιλελεύθερου Κόμματος", δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αυτές οι τέσσερις μέρες ήταν εξαιρετικά φορτισμένες για μας. Μας έκαναν να διαπιστώσουμε πόσο υποφέρουν αυτοί οι άνθρωποι". Ο ίδιος βουλευτής πρόσθεσε ότι ο Μεξικανός υπουργός Εσωτερικών, Φρανσίσκο Λαμπαστίδα, υποσχέθηκε πως ο στρατός θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των αυτοαποκαλούμενων αυτόνομων κοινοτήτων των ανταρτών, εφόσον πληροφορηθούν ότι εκεί δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οπως είναι γνωστό, τους τελευταίους μήνες περίπου 30 κωμοπόλεις του Νότιου Μεξικού έχουν αναδείξει σκιώδεις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν τους αντάρτες Ζαπατίστας, αφήνοντας στο περιθώριο τις εκλεγμένες τοπικές αρχές...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο

ΚΙΕΒΟ.-

Πέντε Ουκρανοί ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη μεθανίου σε ορυχείο της περιοχής Ντονέτσκ, ανακοίνωσε χτες η εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Νατάλια Τσούσκο. Το δυστύχημα σημειώθηκε τη Δευτέρα αργά στο ορυχείο Πετρόβσκ, όταν οι εργάτες τοποθετούσαν εκρηκτικά. Ομάδες διάσωσης εκκένωσαν το ορυχείο από τους εργάτες, αλλά ψάχνουν για έναν ανθρακωρύχο που αγνοείται. Τον περασμένο Απρίλη από έκρηξη μεθανίου σε ορυχείο στην περιοχή Σκοτσίνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας είχαν χάσει τη ζωή τους 63 ανθρακωρύχοι. Ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Ανθρακωρύχων Μιχαϊλο Βολίνετς κατηγόρησε τις αρχές για την ελλιπή ασφάλεια στα ανθρακωρυχεία, καθώς από την αρχή του χρόνου έχουν σκοτωθεί 169 εργάτες. "Ο παλιός εξοπλισμός των ορυχείων και οι παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας είναι οι κύριες αιτίες των δυστυχημάτων στα ανθρακωρυχεία της Ουκρανίας", τόνισε ο Βολίνετς. Περίπου 120.000 ανθρακωρύχοι απεργούν σε 45 ορυχεία της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή δεδουλευμένων και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Τα αυτόματα όπλα στα χέρια των αστυνομικών...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ενέδρα σε πρώην υπουργό Αμυνας

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. -

Θύμαενέδρας άγνωστων ενόπλων έπεσε χτες ο ακροδεξιός πρώην διοικητής των ενόπλων δυνάμεων και υπουργός Αμυνας της Κολομβίας στρατηγός Φερνάντο Λανταζαμπάλ Ρέγιες.

Ο Ρέγιες - πουαναγκάστηκε να παραιτηθεί από υπουργός Αμυνας, στα μέσα της δεκαετίας του '80 εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης του στις συνομιλίες με αριστερούς αντάρτες - πυροβολήθηκε χτες το απόγευμα από τρεις άνδρες ενώ μετέβαινε από το σπίτι στο γραφείο του.

"Πυροβολήθηκε τρεις φορές στο κεφάλι", δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας στην Μπογκοτά, Αρχεμίρο Σέρνα, προσθέτοντας πως οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.

Το ίδιο 24ωρο, ένοπλοι που υποστήριξαν πως είναι μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης "Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας" ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τουλάχιστον επτά αγρότες στην περιοχή Λιμπορίνα, που απέχει 60 χλμ. βόρεια της πόλης Μεντεγίν. Ο αριθμός των θυμάτων δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθεί και από άλλη πηγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ