ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ ΑΘΗΝΑΣ
Ν' ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στο κίνημα

Παναθηναϊκή σύσκεψη της Κίνησης ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης

Το δυνάμωμα της "Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων" (ΔΗΚΕΒΕ), η δημιουργία ΔΗΚΕΒίτικων πυρήνων, όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις, σε κλάδους και περιοχές, για την καλύτερη διάδοση των θέσεων και των διεκδικήσεων της παράταξης, είναι ανάμεσα στα πρώτα ζητήματα που θα παλέψει η ΔΗΚΕΒΕ Αθήνας. Στόχος, να βρουν οι θέσεις αυτές πλατιά απήχηση στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους για να αποκτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα τον πραγματικό του ρόλο, και για να ανατραπούν οι συσχετισμοί του συμβιβασμού και της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων. Τα παραπάνω ζητήματα, που προέκυψαν ως άμεσοι στόχοι της Κίνησης, συζητήθηκαν διεξοδικά στον εποικοδομητικό προβληματισμό που αναπτύχθηκε στην προχτεσινή συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 3ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης που θα γίνει στις 30 και 31 Μάη.

Ολα τα παραπάνω με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, υπογραμμίστηκε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν παράλληλα με τη στήριξη κοινού μετώπου με τους εργαζόμενους στη βάση των κοινών προβλημάτων και διεκδικήσεων.

Ειδικότερα, από τους αντιπροσώπους τονίστηκε ότι η κατάσταση που βιώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, τα οξυνόμενα καθημερινά προβλήματα εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που είναι σαφές ότι εξυπηρετούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα, είναι τέτοια που και επιβεβαιώνουν τη σωστή κατεύθυνση και την ορθότητα των αντιμονοπωλιακών θέσεων της ΔΗΚΕΒΕ, ενώ παράλληλα δημιουργούν την αναγκαιότητα για ένα συνδικαλιστικό κίνημα με ανάλογο προσανατολισμό και συνέπεια. Γι' αυτό χρειάζεται να ανατραπούν οι συσχετισμοί που έχουν επικρατήσει μέσα στο κίνημα. Συσχετισμοί που στην πραγματικότητα συγκλίνουν σε δύο αντιλήψεις: από τη μια η ΔΗΚΕΒΕ και από την άλλη η ΠΑΣΚΕΒΕ, η ΔΑΚΜΜΕ και η ΑΣΚΜΜΕ που στην πράξη βάζουν πλάτες στην κυβερνητική πολιτική, δημιουργώντας αυταπάτες, αφοπλίζοντας το συνδικαλιστικό κίνημα, καλλιεργώντας τον εφησυχασμό και τη μοιρολατρία. Χρειάζεται, σημείωσαν οι ομιλητές, να αποκτήσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ εμπιστοσύνη στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους αγώνες τους. Και ο ρόλος των ΔΗΚΕΒιτών σ' αυτό, μπορεί και πρέπει να είναι αποφασιστικής σημασίας. Κι αυτό προϋποθέτει να δυναμώσουν την παρουσία τους και τη μάχη που δίνεται καθημερινά στη βάση του κινήματος, στα σωματεία, στους συλλόγους, στην καθημερινή επαφή με τους συναδέλφους τους, για να γίνει συνείδηση στους ΕΒΕ ποιοι είναι οι σύμμαχοι και ποιοι οι αντίπαλοί τους και ότι μπορούν να έχουν μέλλον μόνο με τη διεκδίκηση ανατροπής των ασκούμενων πολιτικών σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Οτι η "διεθνοποίηση" και η "παγκοσμιοποίηση" της "ελεύθερης" αγοράς δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παγκοσμιοποίηση των συμφερόντων μιας χούφτας πολυεθνικών που καταβροχθίζουν τις μικρές επιχειρήσεις και τη δουλιά των αυτοαπασχολούμενων. Στον αγώνα επιβίωσης των ΕΒΕ τα πολυκαταστήματα και οι μεγαλέμποροι, είναι στην αντίπερα όχθη. Μαζί τους πρέπει να έχουν τους εργαζόμενους, γιατί όσο συρρικνώνονται τα λαϊκά εισοδήματα τόσο μειώνεται η δουλιά για τα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες.

Ακριβώς επειδή η ΔΗΚΕΒΕ έχει καθαρό τον προσανατολισμό της, το σε ποιους απευθύνεται, ποιοι είναι οι σύμμαχοί της και το ρόλο που πρέπει να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα για να είναι πραγματικά δίπλα στους ΕΒΕ, όλα αυτά στα οποία είναι αντίθετη με τη λογική και την τακτική των άλλων παρατάξεων, τονίστηκε στην προχτεσινή σύσκεψη ότι περιθώρια συνεργασίας με τις άλλες παρατάξεις δεν υπάρχουν. Η ΔΗΚΕΒΕ κατεβαίνει στις εκλογές των σωματείων με δικά της ψηφοδέλτια και συνεργαζόμενη με άλλους ΕΒΕ έντιμους αγωνιστές που δεν ανήκουν σ' αυτή, αντιπαλεύουν όμως καθαρά την πολιτική της κυβέρνησης και αγωνίζονται για μια άλλη αντιμονοπωλιακή πολιτική. Μ' αυτό τον τρόπο, τόνισε ο γραμματέας της ΔΗΚΕΒΕ Αθήνας Παν. Γαλανόπουλος μπορούν να απεγκλωβιστούν δυνάμεις στους κλάδους αλλά και στους δήμους όπου μπορούν να δημιουργηθούν δυνατές ΔΗΚΕΒίτικες ομάδες.

Κλείνοντας ο Παν. Γαλανόπουλος υπογράμμισε ότι τόσο η προχτεσινή συνδιάσκεψη της Αθήνας όσο και η πανελλαδική που ακολουθεί μπορούν να γίνουν αφετηρία για το δυνάμωμα της ΔΗΚΕΒΕ και για να αποκτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα αντιμονοπωλιακή αγωνιστική κατεύθυνση.

ΔΗΚΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα των ΕΒΕ

Με τη συγκρότηση κλαδικών και τοπικών επιτροπών αγώνα, νέας τοπικής διοίκησης και αντιπροσώπων για την πανελλαδική συνδιάσκεψη, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της συνδιάσκεψης της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης

Με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και εκπροσώπων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η Τοπική Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Σουγανίδης παρουσίασε τις θέσεις της Κίνησης, ενώ ο γραμματέας Γ. Χατζηγεωργίου παρουσίασε τον απολογισμό δράσης και έθεσε τους νέους στόχους της ΔΗΚΕΒΕ για το επόμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης:

  • Επισημάνθηκαν οι καταστροφικές συνέπειες, που γνωρίζουν οι ΕΒΕ από την εφαρμοζόμενη πολιτική και ο υποκριτικός ρόλος των κομμάτων ΝΔ και ΣΥΝ, που, στην ουσία, υπηρετούν την ίδια πολιτική, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του τζίρου και το κλείσιμο επιχειρήσεων, ενώ, από την άλλη, εκφράζουν την υποστήριξή τους στα, κατά τα άλλα, δίκαια αιτήματα του κλάδου.
  • Καταγγέλθηκαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, που υπονομεύουν το συνδικαλιστικό κίνημα, προσπαθώντας να εκτονώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των ΕΒΕ και τονίστηκε πως για να αλλάξει αυτή η κατάσταση θα πρέπει να δυναμώσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και να ενεργοποιηθούν σε αγωνιστική κατεύθυνση. Σημαντικό ρόλο σ' αυτήν την πορεία θα πρέπει να παίξουν οι κλαδικές και τοπικές επιτροπές που συγκροτήθηκαν από τη ΔΗΚΕΒΕ.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε εκ μέρους της Πανελλαδικής ΔΗΚΕΒΕ ο Χρήστος Κορτζίδης, ο οποίος κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη της Κίνησης, μπροστά στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση, τη διάλυση του 8ωρου, τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και άλλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, να ανοιχτούν πλατιά στον κόσμο και να ανοίξουν διάλογο μαζί του, να του δείξουν το δρόμο της προοπτικής, που δεν είναι άλλος από αυτόν της δημιουργίας του μετώπου ενάντια στην πολιτική εξυπηρέτησης των πολυεθνικών συμφερόντων.

Κάλεσε τους εκλεγμένους συνδικαλιστές να βρίσκονται κοντά στον κόσμο του κλάδου, δίπλα τους, γιατί μόνο τότε μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. Γιατί, όπως ανέφερε, μέσα από την καθημερινή προσωπική επαφή, θα καταλάβουν ότι οι συνδικαλιστές της ΔΗΚΕΒΕ παλεύουν για τα συμφέροντα των ΕΒΕ και αγωνίζονται για την επίλυση των προβλημάτων τους. Τέλος, ο Χρ. Κορτζίδης σημείωσε την ανάγκη ένταξης νέων μελών στην Κίνηση και ενίσχυσης των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Εκτιμήσεις για πληθωρισμό 4%

Η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 4% στο τέλος του έτους, διατυπώνεται στο Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Δελτίο (τεύχος Απρίλη 1998), το οποίο εκδίδει η Εθνική Τράπεζα για ενημέρωση των επενδυτών του εξωτερικού και αναφέρεται στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στις χρηματοοικονομικές αγορές της χώρας.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, στο δελτίο προβάλλεται η ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, καθώς και τα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν παράλληλα με την αλλαγή της ισοτιμίας. Επίσης γίνεται αναφορά στην εξέλιξη διαφόρων μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Στα πλαίσια αυτά, στο συγκεκριμένο δελτίο, χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για επίτευξη του στόχου, που έχει τεθεί για πτώση του ελλείμματος, της Γενικής Κυβέρνησης, στο 2,4% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού διατυπώνεται η εκτίμηση ότι "με την εξάντληση των επιπτώσεων της υποτίμησης στο προσεχές δίμηνο, αναμένεται ότι θα σημειώσει πάλι πτωτική πορεία και θα κυμανθεί γύρω στο 4% στο τέλος του τρέχοντος έτους".

Νέα μεταπτυχιακά προγράμματα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Δύο νέα και αυτοχρηματοδοτούμενα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία θα απευθύνονται σε στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αποφάσισε να λειτουργήσει από τον προσεχή Σεπτέμβρη το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, τα προγράμματα αυτά είναι:

  • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων για στελέχη.
  • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Τραπεζική.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αν. Κιντής θα πραγματοποιήσει για το παραπάνω θέμα συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη, στη διάρκεια της οποίας θα μιλήσει για τους λόγους που ώθησαν το Πανεπιστήμιο να προχωρήσει στην παραπάνω καινοτομία, για τη φιλοσοφία που διέπει τα νέα προγράμματα, καθώς και για τη δομή, το περιεχόμενο και τους στόχους των μεταπτυχιακών αυτών προγραμμάτων.

Δημοπρασία Ομολόγων

Το ποσό των 220 δισ. δραχμών άντλησε το υπουργείο Οικονομικών από τη χτεσινή δημοπρασία των ιδιαίτερα ελκυστικών 10ετών ομολόγων σταθερού επιτοκίου, τα οποία είχαν πρωτοεκδοθεί στις 26/3/98.

Και η χτεσινή δημοπρασία έγινε στο "στενό κύκλο" των 9 τραπεζών που απαρτίζουν τον - αμφιλεγόμενο για τα συμφέροντα του δημοσίου - θεσμό των πρωτογενών διαπραγματευτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,8%, έναντι 7,9% που είχε διαμορφωθεί κατά την προηγούμενη έκδοση και έγιναν προσφορές ύψους 422 δισ. δραχμές, από τις οποίες έγιναν δεκτές προσφορές ύψους 220 δισ. δραχμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ