ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Απεργία διαρκείας από σήμερα

Ενεργοποιήθηκε το απεργιακό ταμείο του Συλλόγου Εργαζομένων, ενώ σήμερα συνεδριάζει το ΓΣ της ΟΤΟΕ, στο οποίο η ΕΣΑΚ Τραπεζών θα προτείνει κλιμάκωση ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική

Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι της Ιονικής Τράπεζας,ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να την ξεπουλήσει. Χτες, πραγματοποιήθηκε η 24ωρη παντραπεζική απεργία που κήρυξε η ΟΤΟΕ ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης και σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων.

Ο σύλλογος της Ιονικής, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι ενεργοποιείται το απεργιακό ταμείο του Συλλόγου και τονίζει ότι πώληση της Ιονικής σημαίνει: "Μαζικές απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο καταστημάτων, κατάργηση στελεχών, εργασιακός μεσαίωνας, παραβίαση του ωραρίου χωρίς αμοιβή, κατάργηση του ασφαλιστικού μας ταμείου και διάλυση του επικουρικού".

Σημειώνεται επίσης ότι με τον αγώνα αυτό θα αποτραπεί και ένα τεράστιο σκάνδαλο, με "διάτρητες διαδικασίες πώλησης, τεράστια απόκλιση χρηματιστηριακής τιμής και αποτίμησης, ύποπτο παιχνίδι με τη μετοχή της στο Χρηματιστήριο".

Οι απεργοί της Ιονικής θα πραγματοποιήσουν αύριο συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας, στην Αθήνα.

Η ΕΣΑΚ εργαζομένων στις Τράπεζες θα προτείνει στο σημερινό Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ να παρθεί απόφαση για αγώνα διαρκείας με διάφορες μορφές, αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων σ' αυτές. Η πρόταση της παράταξης για το αγωνιστικό πρόγραμμα θα συνοδευτεί από ένα πλαίσιο διεκδίκησης, που θα εναντιώνεται στα σχέδια της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Ηδη στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο είχε προτείνει συντονισμό με τις άλλες ΔΕΚΟ ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και καλούσε τη ΓΣΕΕ να αναλάβει το συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιονική Γ. Μαρκάκης κατάγγειλε χτες την κυβέρνηση επειδή αγνοεί προκλητικά τους εργαζόμενους, δεν κάνει διάλογο, ευτελίζει την ΠΑΣΚΕ και εξαπατά ασύστολα συνδικαλιστικά στελέχη με πολυετείς αγώνες, ενώ δήλωσε πως παραιτείται από την Τομεακή Επιτροπή Τραπεζών - Ασφαλιστικών του ΠΑΣΟΚ και διαφοροποιείται από την ΠΑΣΚΕ Τραπεζών. Μαζί του αποχώρησε από την ΠΑΣΚΕ και η παράταξή του ΔΗΣΚ - Ιονικής. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δεν παραιτείται πάντως από απλό μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ στην οδό Ιωνος Δραγούμη πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι απεργοί της Τράπεζας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ και του ΕΚΘ. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο ΓΓ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης κάλεσε σε συντονισμό των αγώνων τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες. Επίσης αντιπροσωπεία του ΕΚΘ και της ΟΤΟΕ πραγματοποίησε περιοδεία στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης. Στους εργαζόμενους μίλησαν ο Θ. Κυριακίδης και οι συνδικαλιστές από το χώρο των τραπεζών Γ. Φουντουλάκης και Χρ. Σουλτανίδου, οι οποίοι κατήγγειλαν τη διοίκηση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης για την προσπάθεια εκφοβισμού των συναδέλφων τους ως προς τη συμμετοχή τους στην απεργία της ΟΤΟΕ. Η διοίκηση κινητοποίησε και υποχρέωσε τον Υπηρεσιακό Μηχανισμό της Τράπεζας να επιδοθεί σε έναν τηλεφωνικό αγώνα δρόμου, όπου ανακοινωνόταν με μορφή τελεσιγράφου ότι όποιος απεργεί, προβαίνει σε εχθρική ενέργεια (!) και ας προσέξει την πορεία του.

Οι ομιλητές σημείωσαν ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων δεν έπρεπε να υποταχτεί στη διοίκηση της Τράπεζας και να υποκύψει στις απειλές. Αντίθετα θα έπρεπε να συνταχτεί με τους άλλους εργαζόμενους και να λάβει μέρος στην απεργία της ΟΤΟΕ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Καμιά διασφάλιση για τους εργαζόμενους

Το ΚΚΕ κατάγγειλε στη Βουλή την πολιτική ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζας. Αποκαλυπτική παρέμβαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας

Πιο πίσω ακόμα και από τις θέσεις, που είχε μέχρι τώρα εκφράσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην υπό πώληση Ιονική Τράπεζα, ήταν η χτεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρήστου Πάχτα, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης. Ο υφυπουργός δεν αναφέρθηκε καν στο ενδεχόμενο δεσμευτικού όρου στη σύμβαση με τον "στρατηγικό επενδυτή" για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας του προσωπικού, ακόμα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα!

Επιχειρώντας να διαψεύσει τα ...αυτονόητα, ο Χρ. Πάχτας υποστήριξε πως η Ιονική "δεν ιδιωτικοποιείται, αλλά ενισχύεται κεφαλαιακά", στα πλαίσια της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης "για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος"! Αναφερόμενος στο θέμα των θέσεων εργασίας, ο υφυπουργός ανέφερε αόριστα ότι "οι μαζικές απολύσεις δεν είναι στην πολιτική της κυβέρνησης", ενώ αναλώθηκε, προκειμένου να εξηγήσει ότι το σενάριο της συγχώνευσης με την Εμπορική Τράπεζα θα επέφερε χιλιάδες απολύσεις, χωρίς "να εξασφαλίζει βιώσιμο μέλλον" για το τραπεζικό ίδρυμα.

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης προκάλεσε ευθέως τον υφυπουργό Εθν. Οικονομίας, να τοποθετηθεί σχετικά με το τι πρόκειται να προβλεφτεί στη σύμβαση με τον επικείμενο αγοραστή, παρατηρώντας ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη κυβερνητική δέσμευση, χωρίς, όμως, να πάρει διαφορετική απάντηση και στη δευτερολογία του υφυπουργού!

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι, με την πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, "εκτός των άλλων, έχει πετύχει να μειωθεί η χρηματιστηριακή αξία της Ιονικής Τράπεζας, κατά 90 δισ. δραχμές". Τέλος, όσον αφορά την επιλογή της ιδιωτικοποίησης αντί της συγχώνευσης, ο Μπάμπης Αγγουράκης επισήμανε ότι απαντώντας σε ανάλογες ερωτήσεις το παρελθόν η κυβέρνηση είχε πει ότι θα ακολουθούσε τη λύση της ιδιωτικοποίησης, μόνο εάν υπήρχαν σχετικές μελέτες. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση, παρά τις αιτήσεις του ΚΚΕ, έχει αρνηθεί να καταθέσει τη μελέτη της εταιρίας "Μόνιτορ", σχετικά με τη βιωσιμότητα της Ιονικής. Κατέληξε, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες κάθε άλλο παρά αποδεικνύουν οφέλη, που θα έχει η ελληνική οικονομία από αυτήν την ιδιωτικοποίηση, ενώ, αντίθετα, θα ενισχυθεί η παρουσία του ιδιωτικού κεφαλαίου στο τραπεζικό σύστημα.

Στη δευτερολογία του, ο Χρ. Πάχτας απέφυγε να απαντήσει στα παραπάνω, σημειώνοντας απλά ότι οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης θα γίνουν υπό καθεστώς διαφάνειας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο "στρατηγικός επενδυτής" θα αναπτύξει την τράπεζα στην κατεύθυνση της αύξησης των μεριδίων της, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αδύνατη η συνέχιση έστω και για μικρό διάστημα του ισχύοντος καθεστώτος, αφού, όπως είπε, η Ιονική δραστηριοποιείται ανταγωνιστικά σε χώρους έναντι της μητρικής της Εμπορικής Τράπεζας.

Σκοτεινά παιχνίδια με τις μετοχές

Τουλάχιστον 90 δισ. δρχ. μειώθηκε η χρηματιστηριακή αξία της Ιονικής τράπεζας, μέσα σε τρεις συνεδριάσεις στην οδό Σοφοκλέους

Ιδιαίτερα ύποπτο αρχίζει να αποδεικνύεται το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων γενικά και στην περίπτωση της Ιονικής Τράπεζας ειδικότερα. Η σπουδή των "εκσυγχρονιστών" να παραχωρήσουν τα οικονομικά φιλέτα των τραπεζών και της βιομηχανίας στο μεγάλο κεφάλαιο συνοδεύεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από πλήθος παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, που στόχο έχει, όχι μόνο το ξεπούλημα, αλλά και την εξασφάλιση των πλέον δελεαστικών τιμών και όρων για τους επίδοξους μνηστήρες. Από αυτή την άποψη τα ερωτήματα, που γεννήθηκαν με την ανακοίνωση της πώλησης της Ιονικής Τράπεζας, πολλαπλασιάζονται στο φόντο των εξελίξεων, που πρόλαβαν να μεσολαβήσουν από την περασμένη Τετάρτη.

Η θεαματική αύξηση των τιμών στο Χρηματιστήριο, επισήμανε τη Μεγάλη Βδομάδα, μιλώντας στο "Ρ" ανώτατος τραπεζικός παράγοντας, "δημιουργεί ένα σοβαρό εμπόδιο στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών, επειδή, η εκτόξευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών στα ύψη, αυξάνει και τη χρηματιστηριακή τους αξία, γεγονός που σημαίνει ότι ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει πλέον να τις αγοράσει αισθητά ακριβότερα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν". Αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που είναι η σημαντική αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της Ιονικής, που την προηγούμενη βδομάδα έφτασε τα 412 δισ. δρχ., επιχειρούν τώρα να... αντιμετωπίσουν οι κυβερνώντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωνε την επικείμενη ιδιωτικοποίηση κάποιας επιχείρησης ή τράπεζας, οι τιμές των μετοχών τους ανέβαιναν κατακόρυφα στο Χρηματιστήριο, με την Ιονική γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Ενώ το πρωί της 7ης Μάη (επομένη των κυβερνητικών ανακοινώσεων) η τιμή της Ιονικής κέρδισε αυτόματα, όπως αναμενόταν σχεδόν το ποσοστό της επιτρεπόμενης αύξησης, μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης σημείωσε απώλειες της τάξης του 8%! Η εικόνα της πτώσης κατά 8% είχε επαναληφθεί και στη συνεδρίαση της Παρασκευής και χτες. Ετσι, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας - βάσει της οποίας, όπως είπε ο Γ. Παπαντωνίου, θα γίνει η πώλησή της - άγγιξετα 412 δισ. δρχ., έχασε περί τα 90 δισεκατομμύρια και χτες διαμορφώθηκε στα 312 δισεκατομμύρια!

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι συνδικαλιστικά στελέχη από το χώρο της Ιονικής Τράπεζας, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς άφησαν να εννοηθεί ότι η πτώση στην τιμή της μετοχής της τράπεζας γίνεται καθ' υπόδειξις της κυβέρνησης σχεδιασμένα από την τράπεζα - "μητέρα" Εμπορική, η διοίκηση της οποίας ρίχνει μεγάλα πακέτα μετοχών... Στόχος, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες, να αποκατασταθεί "μια πιο αντικειμενική και ισορροπημένη μετοχική τιμή σε επίπεδα που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τράπεζας".

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Σε πλήρη εξέλιξη το μεγάλο φαγοπότι

Αύριο η μεγάλη σύσκεψη για την ιδιωτικοποίηση 14 ΔΕΚΟ και 3 τραπεζών. Με συνοπτικές διαδικασίες προωθείται η εκποίηση τεράστιας έκτασης δημόσιας περιουσίας. "Περιζήτητη νύφη" η Ιονική, την οποία πωλούν χωρίς καν να γνωρίζουν την πραγματική της αξία...

Στο σφυρί με συνοπτικές και πραξικοπηματικού χαρακτήρα διαδικασίες βγάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την τεράστιας έκτασης δημόσια περιουσία, ενώ οι περιβόητοι εκπρόσωποι της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια για το μεγάλο φαγοπότι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κύριος στόχος της κυβέρνησης η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών που συνδέονται με τη μεταφορά παραγωγικών και άλλων οικονομικών μονάδων στο μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα με όρους που εκ των προτέρων θα εξασφαλίσουν την κατά το δυνατόν υψηλότερη κερδοφορία.

Στα πλαίσια των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων τριών υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών (Ιονική, Κεντρικής Ελλάδος, Τράπεζα Κρήτης) και 14 Δημόσιων Οργανισμών και Επιχειρήσεων, πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεγάλη σύσκεψη με τη συμμετοχή 7 υπουργών, με θέμα ημερήσιας διάταξης το χρονοδιάγραμμα πώλησής τους. Χτες εξάλλου, στα πλαίσια της μεγάλης αυριανής σύσκεψης, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προσύσκεψη των διοικήσεων των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ. Στην αυριανή σύσκεψη μετέχουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης,Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Χρ. Βερελής,Οικονομικών Γ. Δρυς και Ν. Χριστοδουλάκης και Αθλητισμού Α. Φούρας.

Οι Επιχειρήσεις και οι Οργανισμοί που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βγάζει, με διάφορους τρόπους και μορφές, στο "σφυρί" είναι οι ακόλουθες: ΕΥΔΑΠ, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Διώρυγα της Κορίνθου (ΕΑΔΙΚ), ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ, Ολυμπιακή Τουριστική, Οργανισμός Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Ιπποδρομιών Ελλάδας και οι Οργανισμοί Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

Εκτός αυτών, στο κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων προωθείται ακόμα το τρίτο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ (θα κινηθεί μεταξύ του 10% και 15%), το 20% των μετοχών της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια (πρώην Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου - ΔΕΠ) και το υπόλοιπο 75% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), καθώς το 25% έχει ήδη πωληθεί. Τέλος στη λίστα των προγραφών έχουν μπει και οι Λαχαναγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη, που θα γίνει αύριο Τετάρτη, πρόκειται να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ και Τραπεζών που έχει επεξεργαστεί για λογαριασμό της κυβέρνησης η Τράπεζα ΕΤΕΒΑ, θυγατρική της Εθνικής.

Στις ανεπίσημες συζητήσεις οι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι από το σύνολο των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και τραπεζών, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην πώληση της Ιονικής και για το λόγο αυτό μεταφέρουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής της στο - "καυτό" λόγω θέρους και για το λόγο αυτό νεκρό από δραστηριότητες - δίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος. Το ενδιαφέρον για την περιζήτητη "νύφη" είναι πολύ μεγάλο, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα πωληθεί σε "σκοτωμένες" τιμές, κατά πολύ μικρότερες της πραγματικής της αξίας, την οποία κανείς δε γνωρίζει σήμερα... Πιο κοντά στην αγορά της βρίσκεται ο Ομιλος της Τράπεζας Πίστεως, ο οποίος - προς δόξαν της διαφάνειας - φέρεται να έχει την υποστήριξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού... Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αμέσως μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, μερίδα του Τύπου προεξόφλησε - με εκβιαστικό τρόπο μάλιστα - την πώλησή της στον Ομιλο της Τράπεζας Πίστεως.

Μέσα στον Ιούνιο θα προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση του πρώτου πακέτου της πρώην ΔΕΠ, καθώς και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΚΑΕ, για τα οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αντίστοιχες επιχειρήσεις αφορολογήτων που εξωτερικού. Στις αρχές του Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων για την Τράπεζα Κρήτης, ενώ το Σεπτέμβρη προωθείται η ιδιωτικοποίηση της Κεντρικής Ελλάδος και το Δεκέμβρη του τρίτου πακέτου του ΟΤΕ.

Ερωτηματικά για τον ισολογισμό της Πίστεως

Ερωτηματικά για τη φερεγγυότητα των επίσημων στοιχείων που δίνει στη δημοσιότητα η διοίκηση της Τράπεζας Πίστεως και άρα για την οικονομική της κατάσταση που εντείνονται στο φόντο των διεργασιών για πωλήσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών, θέτει με κείμενό του αναγνώστης της εφημερίδας που υπογράφει ως "ένας απλός μέτοχος". Ο "Ρ", με την υποσημείωση ότι το "συναλλαγματικό άνοιγμα" που προέκυψε μετά την υποτίμηση της δραχμής αφορά τις περισσότερες τράπεζες, δημοσιεύει τις σκέψεις αυτές:

Από τα στοιχεία του απολογισμού και από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

Το 1997 σημειώθηκε αύξηση των καταθέσεων από πελάτες και πιστωτικά ιδρύματα κατά 568,7 δισ. δρχ. Από αυτά 331,6 δισ. δρχ. αφορούσαν καταθέσεις συναλλάγματος (αύξηση 30,4% σε σχέση με το 1996). Τα υπόλοιπα 245,1 δισ. δρχ. αφορούσαν καταθέσεις σε δρχ. (αύξηση 17,9%).

Οι πηγές κεφαλαίων σε συνάλλαγμα ανήλθαν σε 1.421,3 δισ. δρχ. (πιστωτικών ιδρυμάτων και πελατών) έναντι μόλις 582,4 δισ. δρχ. των τοποθετήσεων σε συνάλλαγμα (χορηγήσεις και τοποθετήσεις σε τίτλους). Η διαφορά (1.421,3-582,4), που είναι της τάξης των 839,9 δισ. δρχ., αποτελεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο συναλλαγματικό άνοιγμα, που στις περιπτώσεις μεταβολής των ισοτιμιών είναι δυνατόν να έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία της Τράπεζας, εάν ο εν λόγω συναλλαγματικός κίνδυνος δε διασφαλιστεί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1995 και μετά παρατηρείται αύξηση του δανεισμού σε συνάλλαγμα και η χορήγηση δανείων σε δρχ. (αλλά και σε συνάλλαγμα έως ένα βαθμό). Ομως η διαφορά πηγών και χρήσεων σε συνάλλαγμα αυξάνεται σημαντικά. Οσο διαρκούσε η πολιτική της σκληρής δραχμής, αυτές οι κινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα υψηλά κέρδη, αφού η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ δανειζόταν με χαμηλό κόστος σε συνάλλαγμα και χορηγούσε δάνεια σε δρχ. συγκριτικά με μεγάλο επιτόκιο και μεγάλο Spreed.

Ομως η υποτίμηση της δραχμής το Μάρτη 1998 μετέβαλε τα δεδομένα και μας οδήγησε σε μια σειρά σκέψεις και υπολογισμούς. Συγκεκριμένα, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία και τους υπολογισμούς που κάναμε προηγούμενα, τα μεγέθη του ισολογισμού της Τράπεζας το 1997 διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:

31.12.1997 Πηγές σε συνάλλαγμα 1.421,8 δισ. δρχ. (καταθέσεις).

31.12.1997 Χρήσεις σε συνάλλαγμα:

  • χορηγήσεις 481,0 δισ. δρχ.
  • Τίτλοι σε συνάλλαγμα 101,4 δισ. δρχ.
  • Εστω Συναλλαγματικό Απόθεμα: 100,0 δισ. δρχ. Σύνολο 682,4 δισ. δρχ.

Συναλλαγματικό Ανοιγμα 738,9 δισ. δρχ.

Εάν ληφθεί υπόψη υποτίμηση της δραχμής σε μέσα επίπεδα 12% περίπου, τότε είναι δυνατή η πρόκληση ζημιάς: 738,9 Χ 12% = 88,7 δισ. δρχ.

Με τη δραστηριοποίηση της Τράπεζας στην αγορά ομολόγων, το χαρτοφυλάκιο χρεογράφων αυξήθηκε το 1997 και αντιπροσωπεύει το 38% του ενεργητικού.

Συγκεκριμένα, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (31.12.97) ανήλθαν σε 1.223,0 δισ. δρχ. και εάν ληφθεί υπόψη ένα όφελος της τάξης του 3,5%, τότε τα επιπλέον έσοδα ανέρχονται σε (1.223 Χ 3,5%) 43 δισ. δρχ.

Συνεχίζοντας τις ίδιες απλές σκέψεις, η ζημιά των 88,7 δισ. δρχ. περιορίζεται κατά 43 δισ. δρχ. και παραμένει ένα υπόλοιπο ύψους (88,7-43) 45,7 δισ. δρχ.

Η μείωση των κερδών του πρώτου τριμήνου 1998 κατά 10 δισ. δρχ. σε σχέση με το α τρίμηνο 1997 μήπως έχει σχέση με τον επιμερισμό της ζημίας των 45,7 δισ. δρχ. στα τέσσερα τρίμηνα του 1998, δηλαδή 45,7:4=11,4 δισ. δρχ.; Η μήπως πρόθεση της διοίκησης της Τράπεζας είναι η ζημία να καλυφθεί από εγγραφές από αγοραπωλησίες συμμετοχών;

Από τα στοιχεία του απολογισμού προκύπτει ότι τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων αυξήθηκαν από 13 δισ. δρχ. το 1996 σε 30,9 δισ. δρχ. το 1997, δηλαδή κατά 17,9 δισ. δρχ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στα κέρδη από αγοραπωλησίες χρεογράφων, αφού από 8,8 δισ. δρχ. το 1996 αυξήθηκαν σε 29,7 δισ. δρχ. το 1997, ήτοι σημείωσαν αύξηση κατά 20,9 δισ. δρχ. Από τον απολογισμό προκύπτει ότι κέρδη ύψους 15,1 δισ. δρχ. οφείλονται σε πωλήσεις και επαναγορές μετοχών εταιριών συμμετοχής της.

Τα καθαρά κέρδη προ φόρων το 1997 αυξήθηκαν κατά 12,5 δισ. δρχ. ήτοι από 60,4 δισ. δρχ. το 1996 σε 72,9 δισ. δρχ. το 1997. Αν από τα αποτελέσματα χρήσεως 1997 αφαιρεθούν τα κέρδη από αγοραπωλησίες ιδίων συμμετοχών της τράπεζας ύψους 15,1 δισ. δρχ., τότε τα κέρδη ανέρχονται σε 57,8 δισ. δρχ. αντί των 72,9 δισ. δρχ. που σημειώνονται στον απολογισμό, ήτοι μικρότερα από τα αντίστοιχα του 1996 κατά 2,6 δισ. δρχ.

Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του ΔΣ της ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΙΣΤΕΩΣ δηλώνει περιορισμό των κερδών του α τριμήνου 1998 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 1997, η τιμή της μετοχής αντί να σημειώσει κάμψη (λόγω περιορισμένων κερδών) αυξάνεται. Μήπως αυτή η άνοδος συνδέεται με την επιδίωξη του προέδρου να επισπευστούν οι διαδικασίες πώλησης των κρατικών τραπεζών; Ο πρόεδρος βέβαια κατά την παρουσίαση του απολογισμού τόνισε ότι πρέπει να καταργηθούν ο ΕΦΤΕ και η εισφορά υπέρ του Δημοσίου, με προφανή στόχο να φανεί υποστηρικτής επιχειρήσεων.

Χαμηλά τα έσοδα τον Απρίλη

Η πορεία των εσόδων, κατά τον προηγούμενο μήνα και γενικότερα στο πρώτο τετράμηνο του 1998, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των γενικών διευθυντών του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεντρωτικά στοιχεία, τον Απρίλη εμφανίστηκε πολύ χαμηλός ρυθμός αύξησης των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, έναντι του ετήσιου στόχου, που έχει θέσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, από τις 265 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), από τις οποίες έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία, προκύπτει ρυθμός αύξησης των εσόδων για τον προηγούμενο μήνα γύρω στο 9%,τη στιγμή που ο ετήσιος στόχος είναι 11,2%.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα τελωνειακά έσοδα δεν παρουσίασαν σχεδόν καμία αύξηση (αυξήθηκαν μόλις κατά 0,43%), ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 29,43%.Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο στόχος που είχαν θέσει οι αρμόδιες υπηρεσίες για τον Απρίλη ήταν η αύξηση των εσόδων να ανέλθει στο 8% (λόγω των αργιών που υπήρχαν το συγκεκριμένο μήνα).

Η παραπάνω εξέλιξη, πάντως, κατά τον Απρίλη οδήγησε σε ρυθμό αύξησης των εσόδων της τάξης του 15% για το πρώτο τετράμηνο του 1998. Να θυμίσουμε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 1998 τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν ρυθμό αύξησης 17,41%. Τα αυξημένα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο προήλθαν κυρίως από τη φορολογία εισοδήματος, λόγω και της αυξημένης παρακράτησης φόρου.

Στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης συζητήθηκαν επίσης θέματα οργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Στα πλαίσια αυτά, προωθείται η ένταξη άλλων 4 ΔΟΥ στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα TAXIS, ενώ ως γνωστόν ανάλογη διαδικασία ένταξης στο TAXIS προωθείται για άλλες 30 ΔΟΥ μέχρι το τέλος Ιούνη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο δρόμο 451.100 εκκαθαριστικά

Η δεύτερη παρτίδα 451.100 εκκαθαριστικών σημειωμάτων άρχισε ήδη να αποστέλλεται στους φορολογούμενους από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ). Τα περισσότερα από τα εκκαθαριστικά σημειώματα είναι χρεωστικά, απαιτούν δηλαδή την καταβολή πρόσθετου φόρου από τους φορολογούμενους που θα τα λάβουν.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, από τις 451.100 φορολογικές δηλώσεις της δεύτερης εκκαθάρισης:

  • Οι 190.469 είναι χρεωστικές και απαιτούν πρόσθετο φόρο συνολικού ύψους 40,554 δισ. δρχ. Ο πρόσθετος κατά κεφαλήν φόρος που προκύπτει από τα παραπάνω ανέρχεται σε 212.881 δρχ.
  • Οι 176.136 είναι πιστωτικές και επιστρέφουν φόρο συνολικού ύψους 11,042 δισ. δρχ. Αυτό σημαίνει ότι επιστρέφεται κατά κεφαλήν φόρος ύψους 62.703 δρχ.
  • Οι 84.495 είναι μηδενικές.
  • Το καθαρό ποσό που θα εισπράξει το δημόσιο από την παραπάνω διαφορά ανέρχεται σε 29,512 δισ. δρχ.

Για τους φορολογούμενους, για τους οποίους προκύπτει χρεωστικό ποσό, καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης δόσης είναι η 29η Μάη 1998.Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση θα γίνει μέσω των τραπεζών που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τη μέχρι τώρα εκκαθάριση των 560.800 φορολογικών δηλώσεων (μαζί με την πρώτη παρτίδα που έχει ήδη αποσταλεί) προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Το χρεωστικό ποσό ανέρχεται σε 50,02 δισ. δρχ., το δε πιστωτικό σε 13,55 δισ. δρχ.
  • Από το σύνολο των 560.800 εκκαθαριστικών τα 238.069 είναι χρεωστικά, τα 217.157 πιστωτικά και τα 105.574 μηδενικά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ