ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στο "ύψος" της η ανεργία

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία του ΓΕΝΕ. Στους 2.546 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, μόλις 580 οι επιδοτούμενοι

Το "άνοιγμα" της τουριστικής περιόδου δεν έδωσε "ανάσα" στους άνεργους ναυτεργάτες, αφού η ανεργία στον κλάδο συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται ακόμα και με τα ελλιπή στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο μήνα Απρίλη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 2.546,ενώ το Μάρτη ήταν 2.564.Δηλαδή οι άνεργοι σε αυτό το διάστημα μειώθηκαν κατά... 18!Τον Απρίλη του 1997 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 2.086,ενώ το Μάρτη ήταν 2.011.

Βέβαια, ο αριθμός των ανέργων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, επειδή - όπως είναι γνωστό - δεν εντάσσονται όλοι οι άνεργοι στους καταλόγους του ΓΕΝΕ. Οσον αφορά το πενιχρό επίδομα των 37 χιλιάδων δραχμών και αυτή τη φορά δεν καταβλήθηκε ούτε στο ένα τέταρτο των ανέργων που εντάχτηκαν στους καταλόγους του ΓΕΝΕ τον μήνα Απρίλη! Ετσι από τους 2.546 εγγεγραμμένους, το πήραν οι... 580!

Τη "μαύρη πρωτιά" στους καταλόγους της ανεργίας του ΓΕΝΕ κατέχουν οι τρίτοι μηχανικοί,που τον περασμένο μήνα έφτασαν τους 496 και οι θαλαμηπόλοι που έφτασαν τους 357.Ακολουθούν οι ναύτες με 325 εγγεγραμμένους ανέργους, οι μάγειροι με 197 και οι πλοίαρχοι Γ με 156 εγγεγραμμένους στους καταλόγους του ΓΕΝΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την έναρξη της τουριστικής περιόδου οι πρώτες ειδικότητες που πρέπει να ευνοηθούν είναι οι θαλαμηπόλοι, που αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα του πληρώματος των τουριστικών πλοίων, και οι μάγειροι. Ωστόσο, από το Μάρτη μέχρι τον Απρίλη οι εγγεγραμμένοι θαλαμηπόλοι μειώθηκαν μόλις κατά... 11 και οι μάγειροι κατά... 4!Ομως παρά την έστω μικρή μείωση της ανεργίας, που παρατηρείται αυτή την εποχή (που μπαίνουν περισσότερα πλοία σε κίνηση) στις περισσότερες ειδικότητες των ναυτεργατών, σε ό,τι αφορά τους πλοιάρχους Γ παρατηρείται αύξηση της ανεργίας, αφού οι 146 πλοίαρχοι που είχαν γραφτεί στους καταλόγους του ΓΕΝΕ το Μάρτη, τον Απρίλη έφτασαν στους 156!

ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ετοιμάζονται για κλιμάκωση

Να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις και να συντονίσουν τη δράση τους με άλλα λαϊκά στρώματα, αποφάσισαν άνεργοι και εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων και Ανέργων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις,που πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή στην Κύρινθο.

Στη συνέλευση, που ήταν από τις μαζικότερες απ' την ίδρυση του Σωματείου, εκφράστηκε έντονα η δυσαρέσκεια για τη στάση εμπαιγμού της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα εργαζομένων και ανέργων και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων (πάνω από 7 χρόνια) της περιοχής και την άρνησή της να συναντηθεί με το Σωματείο. Επίσης καταγγέλθηκε η μη στήριξη των αιτημάτων των ανέργων απ' το ΣΥΝ και το βουλευτή του στο νομό, η αδιαφορία του Εργατικού Κέντρου, του Νομάρχη και της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, καθώς και υπονόμευση του Σωματείου από τους φιλοκυβερνητικούς κοινοτάρχες της περιοχής.

Ο Γ. Τσουκαλάς,πρόεδρος του Σωματείου, χαρακτήρισε "φιλοδώρημα για να ρίξει στάχτη στα μάτια ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών", την απόφαση του ΟΑΕΔ για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 541 ατόμων με 150.000 δρχ., σημειώνοντας πως αυτό ήταν αίτημα του Σωματείου για τα Χριστούγεννα. "Κατά πόσο είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να βοηθήσει τους άνεργους, μας το έδειξε με την απόρριψη του αιτήματός μας για σφράγισμα των βιβλιαρίων ορισμένων ανέργων που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη", επισήμανε ο Κ. Γιαννάκης,αντιπρόεδρος του Σωματείου.

Στη Συνέλευση παραβρέθηκε ο Χ. Κατσώτης,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ο οποίος κάλεσε σε συσπείρωση στο Σωματείο και τόνισε την ανάγκη του συντονισμένου αγώνα όχι μόνο για τη διατήρηση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων, αλλά και για αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην κοινωνία και για ανατροπή της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής. "Για να μη γίνουν πράξη - είπε χαρακτηριστικά - τα οράματα του κεφαλαίου που αποτελούν εφιάλτες για τους εργαζόμενους".

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Δωδεκάωρα και δουλιά την Κυριακή!

Προκλητική απόφαση της νομάρχη Χανίων ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων

"Ξαναχτύπησε" φέτος η νομάρχης Χανίων Αλέκα Μαρκογιαννάκη, που αποφάσισε να επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων σε ολόκληρο το νομό καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων της Κυριακής και των αργιών (!), από τις 10 πμ έως τις 10 μμ, από την 1/4 έως τις 31/10 εκάστου έτους,αγνοώντας ακόμα και το γεγονός ότι παρόμοια απόφασή της πέρυσι είχε ακυρωθεί από τον περιφερειάρχη!

Μάλιστα, επειδή δεν κατάφερε να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των οικείων εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων - όπως απαιτείται από το νόμο - επικαλέστηκε τη σύμφωνη γνώμη ενός ...σωματείου, που χαρακτηρίζεται από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων ως "μαϊμού",ενώ υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τον τρόπο ίδρυσής του!

Ο Σύνδεσμος, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τη νομάρχη για "χουντική νοοτροπία", ενώ χαρακτηρίζει την απόφαση "σκανδαλώδη", αφού τονίζει ότι - εκτός των ουσιαστικών λόγων - εξακολουθούν να ισχύουν όλοι οι λόγοι που ανάγκασαν τον περιφερειάρχη να ακυρώσει την περσινή απόφαση. Οι λόγοι αυτοί είναι: α Δεν υπήρξε η σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών και εργατικών οργανώσεων. β Δε συμφώνησε ο ΕΟΤ. γ.Οι ώρες λειτουργίας που καθορίζονταν με την απόφαση της νομάρχη δεν εναρμονίζονταν με το ωράριο λειτουργίας που ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση και δ γιατί επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές του νομού και όχι, όπως θα έπρεπε, σε αυστηρά οριοθετημένες περιοχές δήμων και κοινοτήτων, που να έχουν ανακηρυχτεί τουριστικοί τόποι.

Σε ό,τι αφορά στη σύμφωνη γνώμη ενός ...σωματείου που επικαλείται η νομάρχης, ο Σύνδεσμος καταγγέλλει ότι πρόκειται για ένα σωματείο -"φάντασμα και μαϊμού, που κατασκευάστηκε με το στανιό σε χρόνο ρεκόρ, αφού ο εργοδότης, μέσα σε συνθήκες απερίγραπτης τρομοκρατίας, τη Μεγάλη Βδομάδα αποσπούσε τις υπογραφές των εργαζομένων, άλλοτε πάνω σε λευκά χαρτιά και άλλοτε σε αιτήσεις για ίδρυση σωματείου, για να εκμαιεύσει, στη συνέχεια, η νομάρχης τη "σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων""!

Τέλος, ο Σύνδεσμος προειδοποιεί ότι είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να ισχύσει η απόφαση αυτή και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει τη νομάρχη Χανίων για "συνειδητή παρανομία", αλλά και τους νομάρχες Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Κέρκυρας και άλλων νομών, που έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να καταργήσουν στην πράξη τέτοιες αποφάσεις και να δώσουν την απάντησή τους, τόσο σε "εκπροσώπους" του λαού, όσο και σε "συνδικαλιστές", που συναινούν στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εκρηκτική όξυνση των προβλημάτων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τα προβλήματα των οικοδόμων και των συναφών επαγγελμάτων έχουν οξυνθεί σε μεγάλο βαθμό, διαπιστώνουν τα ΔΣ των οικοδομικών σωματείων της Μακεδονίας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Στην εισήγηση της Ομοσπονδίας περιγράφεται η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος: "Τα ωράρια παραβιάζονται, το πενθήμερο τείνει να καταργηθεί. Εκατομμύρια ώρες υπερωριακής απασχόλησης είναι παράνομες και απλήρωτες. Οι συλλογικές συμβάσεις παραβιάζονται. Οι περισσότεροι οικοδόμοι στα γιαπιά και στα εργοτάξια παίρνουν μεροκάματο κάτω από τη συλλογική σύμβαση. Μέτρα ασφάλειας δεν τηρούνται σχεδόν πουθενά. Γι' αυτό κάθε μέρα, όλο και περισσότερο φόρο αίματος πληρώνουμε...".

"Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν 21 σωματεία και 70 εκλεγμένα μέλη διοικητικών συμβουλίων, καθώς και πολλά στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, φάνηκε για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει μεγάλη ενότητα μεταξύ των οικοδόμων, ικανότητα επικοινωνίας πάνω στα προβλήματα, πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης που εκφράζεται προς τη διοίκηση της Ομοσπονδίας από όλα τα σωματεία της Μακεδονίας", δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Βασ. Αχτσής.

Μιλώντας για τη μετά το Μάαστριχτ πορεία, ο πρόεδρος του συνδικάτου επισημαίνει ότι "από τότε μια σειρά γεγονότα όπως "Λευκή Βίβλος" και "κοινωνικός διάλογος", έχουν οδηγήσει τους οικοδόμους σε τραγική οικονομική κατάσταση. Ο μόνος δρόμος για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική είναι ο αγώνας".

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, σημειώνονται όλα τα άμεσα αιτήματα του κλάδου και προειδοποιείται η κυβέρνηση ότι αν συνεχίσει την ίδια τακτική, οι αγώνες θα κλιμακωθούν παραπέρα, ενώ επισημαίνεται ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός δράσης με άλλα στρώματα του λαού που πλήττονται από αυτή την επικίνδυνη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Από την προχθεσινή συνέλευση του σωματείου ανέργων βορειοκεντρικής Εύβ

Από την προχθεσινή συνέλευση του σωματείου ανέργων βορειοκεντρικής Εύβοιας

Στο "αμήν" η επιχείρηση ΜΙΜΙΚΟΣ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Δυσοίωνες εμφανίζονται οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη καθετοποιημένη επιχείρηση λευκού κρέατος της χώρας - "ΜΙΜΙΚΟΣ" - και για τους 750 εργαζόμενούς της. Πρόσφατα απολύθηκαν 20, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - στα σχέδια είναι να απολυθούν άλλοι 120 εργαζόμενοι.

Πριν ένα χρόνο, λόγω χρεών ύψους 16 δισ. δραχμών προς την Αγροτική Τράπεζα, η ΑΤΕ παρενέβη και διόρισε στην εταιρία δικό της διοικητικό συμβούλιο. Ωστόσο, κανένα πρόγραμμα βιωσιμότητας και εκσυγχρονισμού δεν έχει εφαρμόσει η Τράπεζα, της οποίας το ενδιαφέρον εξαντλείται στο πώς θα εξασφαλίσει απ' τα έσοδα της εταιρίας μέρος ή το σύνολο του χρέους. Τυχόν αποχώρηση της ΑΤΕ θα σημάνει την απώλεια της επιχείρησης, που θα συμπαρασύρει στο κλείσιμο και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω της, με πάνω από 2.500 εργαζόμενους συνολικά.

Τις συνέπειες απ' όλη αυτή την κατάσταση δέχονται οι εργαζόμενοι, με απολύσεις και συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Αρχικά είχαν γίνει 50 απολύσεις, πρόσφατα άλλες 20 και προγραμματίζονται ακόμα 120. Παράλληλα έχει γίνει καθεστώς οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με δυο μήνες καθυστέρηση, ενώ μετά δυσκολίας τους δόθηκε το δώρο του Πάσχα. Στις αρχές Ιουνίου θα πληρωθούν το μισθό του Μάρτη!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ