Αισθητά "τσιμπημένος" ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλη. Ορατά τα αποτελέσματα της υποτίμησης στα εισοδήματα των εργαζομένων
"Φούντωσε" για τα καλά το "τέρας" του πληθωρισμού, ο οποίος τον Απρίλη εκτοξεύτηκε στο 5,3% από 4,6% το Μάρτη, ξεφεύγοντας ακόμη περισσότερο από τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση - πριν προχωρήσει στην υποτίμηση - για πληθωρισμό 2,5% στο τέλος του χρόνου. Οι επιπτώσεις της υποτίμησης στον πληθωρισμό, παρά το όργιο "αλχημειών" και "μαγειρέματος" που φέρεται να πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, είναι εμφανέστατες και καταβροχθίζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Οι αυξήσεις άλλωστε που έδωσε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα (και με βάση αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα) υποτίθεται ότι βασίστηκαν στον αρχικό στόχο για πληθωρισμό 2,5% στο τέλος του έτους - αν και στην πραγματικότητα ήταν ακόμη χαμηλότερες. Είναι φανερό ότι η απόσταση ανάμεσα στις "αυξήσεις" που πήραν και στους ρυθμούς με τους οποίους τρέχει ο πληθωρισμός είναι πολύ μεγάλη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο γενικός δείκτης τον Απρίλη του 1998 αυξήθηκε κατά 1,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτη έναντι αύξησης 0,9% που είχε εμφανιστεί στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό είχε ως συνέπεια ο πληθωρισμός να τρέχει τον περασμένο Απρίλη με ρυθμό 5,3% σε δωδεκάμηνη βάση (έναντι 5,9% το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα) και 5% σε μέσα επίπεδα (έναντι 7,4% στο προηγούμενο δωδεκάμηνο).
Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Ν. Καραβίτης, σε σχετικές δηλώσεις, απέδωσε την άνοδο του πληθωρισμού στο 5,3% τον προηγούμενο μήνα έναντι 4,6% που ήταν το Μάρτη, σε τρεις λόγους:
Πάντως, από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι τον Απρίλη ο δείκτης σε διάφορες ομάδες ειδών και υπηρεσιών αυξήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις σε επίπεδα μεγαλύτερα του γενικού δείκτη (ο οποίος αυξήθηκε κατά 5,3%). Συγκεκριμένα καταγράφηκαν οι εξής αυξήσεις: 7,7% στα "αλκοολούχα ποτά και καπνός", 5,7% στην "ένδυση και υπόδηση", 6,3% στην "εκπαίδευση", 8,4% στα "ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια" και 5,8% στα "άλλα αγαθά και υπηρεσίες".
Στο μεταξύ "τσιμπημένος" εμφανίστηκε ο τιμάριθμος χονδρικής τον περασμένο Μάρτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που ανακοινώθηκαν χτες. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών χονδρικής του Μάρτη 1998 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Φλεβάρη παρουσίασε αύξηση 1,9% έναντι καμίας μεταβολής το αντίστοιχο διάστημα του 1997. Επίσης, ο γενικός δείκτης σημείωσε αύξηση 4,4% σε δωδεκάμηνη βάση (έναντι αύξησης 2,6% στο αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα) και 3,3% σε μέσα επίπεδα (έναντι 3% στο αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα).
Τα προβλήματα των ΕΒΕ στην πρώτη γραμμή της Συνδιάσκεψης
Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, όπως η πτώση της τζίρου, η φορολογική επιβάρυνση, η κατάργηση της βιοτεχνικής χρηματοδότησης, η απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά., αναδείχτηκαν στην ολομέλεια της "Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων" (ΔΗΚΕΒΕ) Καρδίτσας, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη, στα πλαίσια της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που θα γίνει στην Αθήνα στις 30 και 31 Μάη.
Στις εισηγήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν στην ολομέλεια, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη κοινού μετώπου πάλης των ΕΒΕ με τους εργαζόμενους και τη μικρή αγροτιά για τη λύση των κοινών προβλημάτων και την αντιμετώπιση της πολιτικής επίθεσης της κυβέρνησης, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.Η ανάγκη συντονισμού των αγώνων στηρίζεται και στο γεγονός ότι στην Καρδίτσα συντρέχουν και ιδιαίτεροι λόγοι:
Είναι φοβερό, λοιπόν, πώς έρχονται τα πράγματα καμιά φορά. Εκεί που οι φαρμακοβιομήχανοι διαμαρτύρονταν για τις... δραματικές απώλειες και τις ζημιές που υποτίθεται πως είχαν επειδή η κυβέρνηση δεν τους έδωσε επαρκείς αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, τώρα, κάποιοι απ' αυτούς, όχι μόνο τα γύρισαν, αλλά προτείνουν οι ίδιοι να προχωρήσουν σε μειώσεις των τιμών ορισμένων φαρμάκων. Μοναδική προϋπόθεση γι' αυτό, να μπουν στη λίστα που ισχύει για τα ασφαλιστικά ταμεία!
Ετσι, έχουν υποβάλει αίτηση στο υπουργείο Εμπορίου, αλλά αυτή τη φορά όχι για αυξήσεις, αλλά για μειώσεις. Η σχετική απόφαση που αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα από την επιτροπή τιμών φαρμάκων, αλλά και από μόνο του το σχετικό αίτημα των εταιριών, αποδεικνύει, ναι ή όχι, τα περιθώρια κέρδους που έχουν οι επιχειρήσεις;
Σα δεν ντρεπόμαστε...
Τη λήψη μέτρων για τη συμμετοχή της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρίας Διανομής Αερίου Θεσσαλίας και για την άμεση κατασκευή των σταθμών υποβιβασμού πίεσης του δικτύου, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για την υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Μπάμπης Αγγουράκης.
Οπως τονίζεται στο κείμενο της Ερώτησης "η επίβλεψη του έργου του δικτύου χαμηλής πίεσης του φυσικού αερίου στη Μείζονα περιοχή Βόλου, είχε ανατεθεί από τη ΔΕΠΕ στη ΔΕΥΑΜΒ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου), η υπηρεσία της οποίας απέκτησε τεχνογνωσία του αντικειμένου και σοβαρή εμπειρία.
Αντί λοιπόν τα στοιχεία αυτά να δίνουν πρόκριση στη συμμετοχή της ΔΕΥΑΜΒ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Φυσικού Αερίου (ΕΔΑ) Θεσσαλίας, αυτή αποκλείστηκε, με συνέπεια να μην μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στις επόμενες φάσεις. Και μόνο το γεγονός ότι πέρασε αρκετός χρόνος αδικαιολόγητα χωρίς να έχουν κατασκευαστεί οι ελάχιστοι σταθμοί υποβιβασμού πίεσης που θα καθιστούσαν δυνατή τη σύνδεση αμέσως σε νοσοκομείο, αθλητικά κέντρα, δημόσια κτίρια, σχολεία κλπ., όπως και οι συζητήσεις που γίνονται για την ανάληψη της συντήρησης του δικτύου στον ενδιάμεσο χρόνο, αποδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη συμμετοχής της ΔΕΥΑΜΒ - όπως έγινε με τη ΔΕΥΑΛ - στο ΔΣ της ΕΔΑ".
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Ανάπτυξης τι μέτρα πρόκειται να πάρει για τη συμμετοχή της ΔΕΥΑΜΒ στο ΔΣ της ΕΔΑ και για την άμεση κατασκευή των σταθμών υποβιβασμού πίεσης του δικτύου.