ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς λεωφορεία σήμερα 10 π.μ. - 2 μ.μ.

Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ

Χωρίς "μπλε" λεωφορεία θα μείνει σήμερα η πρωτεύουσα για τέσσερις ώρες, (10 π.μ. - 2 μ.μ. ), λόγω της στάσης εργασίας που έχουν προγραμματίσει καιρό τώρα οι εργαζόμενοι στην Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ). Τις ώρες αυτές θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του κλάδου στο θέατρο "Ακροπόλ", κατά την οποία, όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, θα "εξαγγελθεί πρόγραμμα δράσης για το Μάη".

Σημειώνεται ότι η σημερινή Γενική Συνέλευση, θεωρείται συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης που συγκλήθηκε στις 7 του Απρίλη. Στο ψήφισμα που ενέκριναν τότε οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ, επισημαίνεται ότι ο κλάδος απορρίπτει τα κυβερνητικά σχέδια για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των ΣΣΕ και ότι θα διεκδικήσει την υπογραφή ΣΣΕ 1998, τη σύσταση του ενιαίου φορέα, την άμεση πρόσληψη οδηγών κλπ.

Η ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σημερινή Γενική Συνέλευση και να επιβάλουν με τη στάση τους τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων αγωνιστικής προοπτικής, για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων που στοχεύουν στο ξεπούλημα των αστικών συγκοινωνιών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ θα προτείνουν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, με κεντρικό διεκδικητικό πλαίσιο: Δημόσια και Ενιαία Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών, στη βάση των σχεδίων του 1992, που πρότεινε και στήριζε και το ΠΑΣΟΚ. Σύγχρονο στόλο και την πρόσληψη μόνιμων οδηγών. Την υπογραφή ΣΣΕ, με αφετηρία την ισχύουσα και διεκδίκηση αυξήσεων. Ούτε λεπτό αύξηση του ημερήσιου ωραρίου, ούτε σπιθαμή παραβίασης του 5νθήμερου. Ασφαλιστικά δικαιώματα με αγωνιστική προοπτική, για σύνταξη στα 58 και με 10.500 ημερομίσθια, ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας.

ΙΚΑΡΙΑ
Εμπρηστής η κυβερνητική αδιαφορία!

Τελικά, φαίνεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις, όσο τραγικά κι αν είναι τα παθήματα, δύσκολα γίνονται μαθήματα. Γιατί πώς αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός πως η χιλιοκαμένη Ικαρία - που ακόμα θρηνεί τους νεκρούς της μεγάλης πυρκαγιάς στον Αγιο Κήρυκο,στις 30 Ιούλη του 1993 - μετρά καινούριες πληγές; Ενας απ' τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που είχαν απομείνει, στην περιοχή του Αγίου Πολυκάρπου,έγινε προχτές - από πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή - στάχτες. Σπίτια κάηκαν, ζώα απανθρακώθηκαν, ζωές κινδύνεψαν, κι όλα αυτά πριν καλά - καλά μπει το καλοκαίρι! Οι κάτοικοι της Ικαρίας, οργισμένοι πλέον, μιλούν για "οργανωμένο έγκλημα" και καταλογίζουν βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση και στη Νομαρχία, που όλα αυτά τα χρόνια δε φρόντισαν να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας...

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 4 το απόγευμα της Κυριακής, σε δασική έκταση κάτω απ' το νεκροταφείο του Αγίου Πολυκάρπου και γρήγορα, λόγω των ισχυρών ανέμων, επεκτάθηκε στην περιοχή Ράχες.Οι κάτοικοι - με τη βοήθεια 7 πυροσβεστικών οχημάτων της Δασικής Υπηρεσίας, 1 της Πυροσβεστικής και με 12 οχήματα των γύρω Κοινοτήτων - προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά, η οποία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας είχε πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, κατευθυνόμενη προς τις παραθαλάσσιες περιοχές Γιαλισκάρι και Αρμενιστή.Τα δύο αεροσκάφη της Πυροσβεστικής, που πέταξαν πάνω απ' το νησί, δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν, αφού οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί. Τελικά, στις 6 χτες το πρωί η πυρκαγιά τέθηκε σε πλήρη έλεγχο και έως το μεσημέρι είχε τελείως σβήσει.

Ο απολογισμός τραγικός: Περισσότερα από 3.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έγιναν στάχτες, εκατοντάδες μελίσσια κάηκαν, δύο σπίτια έγιναν ...κάρβουνο, ενώ ολοσχερώς καταστράφηκε και η αποθήκη ενός βενζινάδικου, που λίγο έλειψε να τινάξει ολόκληρη την περιοχή στον αέρα!Αν είχαν παρθεί μέτρα...

""Εμπρηστής" κι αυτή τη φορά είναι η κυβερνητική πολιτική και όσοι την υπηρετούν. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των δασών μας απ' τις πυρκαγιές, αλλά με τη γενικότερη πολιτική που ασκεί καθημερινά οδηγεί το νησί σε μαρασμό", τονίζει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Ικαρίας - Φούρνων της ΝΕ του ΚΚΕ.

Η ΚΟ αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι του νησιού καταλογίζουν στην κυβέρνηση, αλλά και στη Νομαρχία, πως όλα αυτά τα χρόνια δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, με βάση τις μελέτες και τις προτάσεις που έχουν γίνει από τις κοινότητες της Ικαρίας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, στο νησί, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις, δεν έχουν κατασκευαστεί εξοπλισμένα παρατηρητήρια, δεν υπάρχουν δρόμοι πρόσβασης στα δάση, ούτε υδατοδεξαμενές, ενώ λόγος γίνεται και για τη μη πρόσληψη των εποχιακών πυροσβεστών, λόγω της ιδιαιτερότητας των καιρικών συνθηκών, τον Απρίλη. Παράλληλα, επισημαίνεται πως, ενώ θα έπρεπε, δεν υπάρχει στο νησί πυροσβεστική υπηρεσία...

"Αν υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή η καταστροφή", επισημαίνει η ΚΟ Ικαρίας - Φούρνων. Και καταλήγει στην ανακοίνωσή της: "Αυτή τη στιγμή, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που προκάλεσε αυτή η πυρκαγιά και να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Παράλληλα, ο λαός του νησιού μας, γνωρίζοντας τους υπευθύνους και αυτής της καταστροφής, θα ανατρέψει τη σημερινή πολιτική μέσα απ' το μαζικό λαϊκό κίνημα και τους αγώνες".

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Διπλή κοροϊδία με τα χρέη

"Κόλαφος" θα είναι για τους συνεταιρισμούς η υποτιθέμενη ρύθμιση των χρεών τους, που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, με βάση το νόμο 2538/97, που ψήφισε τον περασμένο Νοέμβρη η κυβέρνηση. Ασχέτως αν τελικά τα επιτελεία των Βρυξελλών (που θέτουν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού... ) επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει τελικά στη διαγραφή μέρους των συνεταιριστικών χρεών, που μοναδικό σκοπό έχει την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν πρόκειται να βγάλει από το αδιέξοδο τους υπό ρύθμιση συνεταιρισμούς.

Στη σχετική εγκύκλιο της ΑΤΕ για τη ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών έχουν προστεθεί και 12 απαράδεκτοι όροι, που δείχνουν φανερά την πρόθεση της κυβέρνησης για συρρίκνωση και διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων. Ανάμεσα σε άλλα, στις εντολές αυτές επιβάλλεται στους υπό ρύθμιση συνεταιρισμούς να μειώσουν το προσωπικό τους και τις αποδοχές τους, να συρρικνώσουν τις δραστηριότητές τους και να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία, να επιβάλλουν εισφορές στους αγρότες που συναλλάσσονται και να δίνουν τιμές μικρότερες από αυτές που δίνουν οι ιδιώτες έμποροι και βιομήχανοι. Με λίγα λόγια ζητούν προκλητικά την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα των συνεταιρισμών και τη μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρίες.

Συγκεκριμένα οι "12 εντολές" της ΑΤΕ για ρύθμιση των αγροτικών χρεών είναι:

1. Διοικητικός και Οργανωτικός εκσυγχρονισμός. Ο οποίος θα προβλέπει εκτός των άλλων απαραίτητα την έγκαιρη λογιστική ενημέρωση και πληροφόρηση κατά τομέα δραστηριότητας, σύμφωνα με το ενιαίο λογιστικό σχέδιο.

2. Περιορισμός του απασχολούμενου προσωπικού στον απολύτως αναγκαίο αριθμό.

3. Εκποίηση αδρανών περιουσιακών στοιχείων (οικόπεδα, αστικά ακίνητα, μετοχές κλπ.).

4. Ενίσχυση ιδίων κεφαλαίων, με την εισδοχή νέων μετόχων ή εταίρων για τις εταιρίες ή με επιβολή ειδικών εισφορών στα διακινούμενα προϊόντα και εισροές, σε συνδυασμό και με την αύξηση των μεριδίων των μελών για τις ΑΣΟ.5. Διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων.

6. Μείωση μη αναγκαίων αποθεμάτων.

7. Περιορισμός χρηματοοικονομικών εξόδων.

8. Πιστή εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τις αποδοχές προσωπικού.

9. Μη πραγματοποίηση επενδύσεων χωρίς την έγκριση σκοπιμότητάς τους από την ΑΤΕ.

10. Χορήγηση τιμών στα διακινούμενα προϊόντα που να ανταποκρίνονται στις συνθήκες αγοράς.

11. Συγχώνευση με άλλες Οργανώσεις σε επίπεδο Νομού.

12. Σύσταση νέων φορέων με τη μορφή ανωνύμων εταιριών για τη διαχείριση ζημιογόνων μονάδων. Στις ΑΕ μπορεί να συμμετέχουν περισσότεροι τοπικοί φορείς, συνεταιρισμοί, ιδιώτες, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθοριστούν σε συνεργασία με την ΑΤΕ ΑΕ, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες συνθήκες για τη βιώσιμη λειτουργία τους με τη νέα μορφή και σύνθεση μετοχών.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ετοιμάζονται για το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Εντείνονται οι προετοιμασίες των ελαιοπαραγωγών ολόκληρης της χώρας για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 11 Μάη, στην Αθήνα. Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που προκάλεσε η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και ζητούν την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ετσι την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, θα ενώσουν τις φωνές τους και θα διατρανώσουν την απόφασή τους να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί τον κλάδο τους στον αφανισμό.

Ηδη, αποφάσεις για μαζική συμμετοχή έχουν πάρει οι παραγωγοί από πολλές περιοχές. Στη Λέσβο, όπου η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές εισοδήματος, έχουν κάνει δική τους υπόθεση την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Γι' αυτό γίνονται περιοδείες και ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε όλα τα χωριά του νησιού. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές είναι μεγάλα, όπως τόνισε στο "Ρ" ο Σταύρος Σκοπελίτης,μέλος της ΣΕΑ Λέσβου. Τόσο στους συνεταιρισμούς όσο και στους ιδιώτες τα αποθέματα λαδιού υπολογίζονται σε χιλιάδες τόνους, ενώ μεγάλη ποσότητα από την παραγωγή του '96 παραμένει απούλητη, λόγω της εξευτελιστικής τιμής που δίνουν οι λαδέμποροι. "Οι ελαιοπαραγωγοί εξακολουθούν να αντιστέκονται στην κλοπή που γίνεται σε βάρος τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα", είπε ο Στ. Σκοπελίτης, ενώ παράλληλα κατήγγειλε τη συνεχή άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, επικαλούμενη δεσμεύσεις προς την ΕΕ και αδυναμίες του κρατικού προϋπολογισμού.

Η κατάσταση αυτή κορυφώνει την αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών στο νησί και εντείνει την ανησυχία τους για το αβέβαιο μέλλον, αφού φέτος περιμένουν μεγάλη παραγωγή αν δεν αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες.

Στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, έρχεται να προστεθεί και η αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στο λάδι, η οποία προμηνύει ακόμα χειρότερα μέτρα. Προτείνεται η κατάργηση της παρέμβασης με αντικατάσταση από την ιδιωτική αποθεματοποίηση και η συζήτηση για την καταβολή των επιδοτήσεων μετά το 2000 να γίνει από μηδενική βάση, είτε ανά δέντρο είτε ανά κιλό, κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. Αυτό, πάντως, σημαίνει σε κάθε περίπτωση ότι η επιδότηση στο λάδι θα είναι μικρότερη από αυτή που δίνεται τώρα, στα πλαίσια της πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ.

Οι κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών γίνονται σε μια περίοδο που οι τιμές στο λάδι έχουν κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων και οι παραγωγοί απειλούνται με οικονομική καταστροφή, την ίδια στιγμή που έμποροι, μεσάζοντες και βιομήχανοι κερδοσκοπούν. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας αρνούνται σκόπιμα να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και να ικανοποιήσουν τα αιτήματα που έθεσαν στα προηγούμενα συλλαλητήρια οι ελαιοπαραγωγοί.

Η Ικαρία, που ακόμα θρηνεί τους νεκρούς της μεγάλης πυρκαγιάς του 1993

Η Ικαρία, που ακόμα θρηνεί τους νεκρούς της μεγάλης πυρκαγιάς του 1993, μετρά από χτες καινούριες πληγές, νέες στάχτες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ