ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάη 1998
Σελ. /50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας για την ελευθεροτυπία

Μήνυμα της ΠΟΕΣΥ και ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μάη. Εκατοντάδες διώξεις, συλλήψεις και δολοφονίες δημοσιογράφων σ' όλο τον κόσμο το 1997

Παγκόσμια Μέρα της Ελευθερίας του Τύπου, σήμερα, Κυριακή 3 Μάη, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) καλούν τους Ελληνες δημοσιογράφους να συνεχίσουν να υπερασπίζονται την ελευθεροτυπία, απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή και να αγωνίζονται για την πολύπλευρη, ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση του λαού.

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Freedom House μόνο το 20% του πληθυσμού της Γης ζει σε χώρες στις οποίες υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Στην έκθεση "Press Freedom 1998" τονίζεται ότι μόνο ένα στα πέντε άτομα έχει πρόσβαση σε ειδήσεις και αναλύσεις που δεν έχουν λογοκριθεί ή παραποιηθεί. Σε 67 χώρες, 1,2 δισεκατομμύρια άτομα έχουν πρόσβαση σε ελεύθερο Τύπο και 2,2 δισεκατομμύρια σε "μερικώς ελεύθερα" μέσα ενημέρωσης, ενώ 2,5 δισεκατομμύρια άτομα σε 65 χώρες δεν απολαμβάνουν ελευθερία του Τύπου.

Οσον αφορά τους δημοσιογράφους αναφέρεται ότι συνολικά 41 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 1997 (πέντε λιγότεροι από το 1996) και 35 απήχθησαν ή εξαφανίστηκαν τον ίδιο χρόνο σε σχέση με το 1996. Τέλος, 310 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ή κρατήθηκαν ενώ 207 κακοποιήθηκαν το 1997.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, η Παγκόσμια Μέρα της Ελευθερίας του Τύπου φέτος συμπίπτει με νέες διώξεις δημοσιογράφων στην Τουρκία, ενώ οι πρόσφατες απολύσεις των Τούρκων δημοσιογράφων Μεχμέτ Αλί Μπιράντ και Τσεγκίζ Τσαντόρ αποσκοπούν στην τιμωρία και τρομοκράτηση των λειτουργών του Τύπου στη γείτονα χώρα.

Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τα επανειλημμένα κρούσματα παραβίασης της ελευθεροτυπίας και τις διώξεις δημοσιογράφων σε χώρες της περιοχής μας, αλλά και σε άλλες και ζητά από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να μη συντηρούν παρόμοιο κλίμα και να προστατεύουν την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία.

Στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ, τονίζεται: "τα επανειλημμένα κρούσματα παραβίασης της ελευθεροτυπίας σε χώρες της περιοχής μας και οι διώξεις δημοσιογράφων σκιάζουν τον ορίζοντα... Οι Ελληνες δημοσιογράφοι καταδικάζουν τα φαινόμενα αυτά και ζητούν από τις κυβερνήσεις της περιοχής να πάψουν να συντηρούν ένα παρόμοιο κλίμα και από τους λαούς να αντιδράσουν ενεργητικά στην καλλιέργειά του. Οι διώξεις της ελευθεροτυπίας και των λειτουργών της δε συμβάλουν στη διασφάλιση της ειρήνης, της αλληλοκατανόησης και της ανοχής".

  • Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππας, επισημαίνει πως "οι χειρότεροι κίνδυνοι για την ελευθερία δεν εντοπίζονται, πλέον, στο πρόσωπο ενός αυταρχικού κράτους αλλά, μάλλον, στις πολυδαίδαλες εκείνες ιδιωτικές εξουσίες που αποσκοπούν στην καθυπόταξη των θεσμών στις επιδιώξεις τους". Βεβαίως, ο Δ. Ρέππας, αποφεύγει να αναφερθεί στις κυβερνητικές ευθύνες για την ασυδοσία στα ιδιωτικά ΜΜΕ στη χώρα μας, όπως και στις διώξεις κατά εφημερίδων και δημοσιογράφων, στις οποίες όλο και πιο συχνά καταφεύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τελευταία, με στόχο το φίμωμα της αντίθετης φωνής και της πολιτικής κριτικής...
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Για ένα δήμο αγωνιστικό

Να παλέψουν μαζί για έναν Δήμο αγωνιστικό, δημοκρατικό, διεκδικητικό, καλεί τους Περιστεριώτες, η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία". Ενα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή, θα γίνει την Τετάρτη, 6 Μάη, στις 7 μμ., στο Θεατράκι "Κώστα Βάρναλη", στο παλιό γκαράζ, όπου η Κίνηση θα παρουσιάσει την προγραμματική διακήρυξη, στην τελική μορφη της οποίας θα συμμετάσχουν οι Περιστεριώτες, αναδεικνύοντας προβλήματα, καταθέτοντας την γνώμη και τις προτάσεις τους. Την παρουσίαση της διακήρυξης θα κάνει ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, που θα στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία", Παναγιώτης Σοφός.

"Το Περιστέρι - σημειώνεται στην διακήρυξη - είναι μια από τις πιο φτωχές εργατοσυνοικίες της Αθήνας, με έντονα τα προβλήματα της ανεργίας, της μείωσης του βιοτικού επιπέδου, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αλλά και της πρακτική της Δημοτικής Αρχής να αυξάνει συνχεώς τους φόρους, μετατρέποντας έτσι το Δήμο σε επιχείρηση, σε βάρος του δημότη. Το Περιστέρι δέχεται, δηλαδή, τα αποτελέσματα της αντιλαϊκή κυβερνητικής πολιτικής".

Στις συνθήκες αυτές, τονίζεται στη διακήρυξη, η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" προβάλλει σαν η μόνη αγωνιστική λύση για τους δημότες, τους εργαζόμενους, την ίδια τη λαϊκή συνοικία του Περιστερίου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Γενικές Συνελεύσεις
  • Τις Χρονιάτικες Απολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις τους πραγματοποιούν σήμερα τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

- ΖΩΓΡΑΦΟΥ στις 10 πμ στα γραφεία του (Πιερράκου 31).

- ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ στις 9.30 πμ, στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

- ΧΑΛΚΙΔΑΣ στις 10 πμ,στην αίθουσα του Θεάτρου "Παπαδημητρίου".

Στη Μνήμη
  • Το Παράρτημα ΜΕΓΑΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ, συγγενείς των θυμάτων, με τη συμπαράσταση του Δήμου Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ,τελούν σήμερα, Κυριακή 3 - 5 - 98,
    στις 11 πμ, επιμνημόσυνη δέηση για τους 10 πατριώτες - αγωνιστές που κρέμασαν στις 3 του Μάη του 1944 οι Γερμανοί κατακτητές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση σήμερα, Κυριακή 3 - 5 - 98, στις 11 πμ,για να τιμηθεί η επέτειος της ιστορικής Μάχης ΓΛΟΓΟΒΑΣ (Δρακοβούνι Γορτυνίας) κατά των Γερμανών κατακτητών. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8222.952, 8234.296, 3844.853.
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, ο Δήμος ΔΙΣΤΟΜΟΥ και συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν σήμερα, Κυριακή 3 - 5 - 98, στις 11 πμ, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές κατά την περίοδο της Κατοχής. Η εκδήλωση θα γίνει στη θέση "Βίρβα" Διστόμου, τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών. Πούλμαν θ' αναχωρήσουν από το Α' Γυμνάσιο της Λιβαδειάς στις 10.30 πμ (δωρεάν), για το χώρο της εκδήλωσης.
  • Το Παράρτημα ΑΓΡΙΝΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με το δήμο,σήμερα, Κυριακή 3 - 5 - 98 το πρωί, τελούν μνημόσυνο στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος για τους 120 εκτελεσμένους, από τους Γερμανούς, πατριώτες αγωνιστές. Η εκκίνηση από τα γραφεία θα γίνει στις 9 πμ.
  • Το Παράρτημα ΣΕΡΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με τους συγγενείς των
θυμάτων, τελεί σήμερα στις 11 πμ,μνημόσυνο για τα θύματα του Εμφυλίου Πολέμου στα Νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας.
ΠΕΚΑΜ
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί την ετήσια Γενική Συνέλευσή της, που θα γίνει (οριστικά) την Τετάρτη 6 - 5 - 98,στις 5 μμ,στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, Πλατεία Κάνιγγος).
  • Αποκαλυπτήρια
  • Ο δήμαρχος ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ και ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ γνωστοποιούν ότι σήμερα, Κυριακή 3 - 5 - 98, στις 11 πμ, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944. Θα επακολουθήσει δεξίωση.
  • Θάνατος αγωνιστή

    Την 1η του Μάη, το πρωί, στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"

    ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

    άφησε την τελευταία του πνοή.

    Ο Τηλέμαχος Κρανιάς γεννήθηκε το 1916 στο Μεσενικόλα Καρδίτσας. Οργανώθηκε από τους πρώτους στο ΕΑΜ και έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1943.

    Μετά την απελευθέρωση, στο μεταβαρκιζιανό κράτος, καταδιώχτηκε, φυλακίστηκε πολλές φορές και στάλθηκε διαδοχικά σε Ικαρία, Τρίκκερι και τελευταία στη Μακρόνησο. Εμεινε πιστός ως την τελευταία του πνοή στα ιδανικά του ΚΚΕ.

    Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, 4/5/98, στις 5μμ., από το Νεκροταφείο της Ηλιούπολης.

    Η σύζυγός του Ελένη προσφέρει 10.000 στον "Ριζοσπάστη" και ο αδελφός του Φαίδωνας, επίσης, 10.000 στον "Ριζοσπάστη".

    • Τα ανίψια του Σωκράτης και Αννα Κρανιά προσφέρουν, επίσης, στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

    ***

    ΠΕΝΘΟΣ

    Τον αγαπημένο μας

    ΓΙΩΡΓΟ Δ. ΠΕΤΑΛΑ

    κηδέψαμε σε στενό οικογενειακό κύκλο στο νεκροταφείο Βύρωνα, στις 27/4/98.

    Η σύζυγος: Φλώρα. Ο γιος: Δημήτρης. Τα αδέλφια: Χαρίκλεια Πεταλά, Μάρθα Παπαχρήστου, Γιώργος και Μαρία Ελευθεράκη, Λεωνίδας και Ελένη Κανελλιά.

    Εκδήλωση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Εκπαιδευτικών"

    Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "οι εξελίξεις στην παιδεία και οι θέσεις της ΔΕΕ" διοργανώνει αύριο, Δευτέρα 4 Μάη, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου).

    Στάσεις εργασίας των καθηγητών

    Τρίωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σε Νομαρχίες πραγματοποιούν αύριο, Δευτέρα, οι καθηγητές αντιδρώντας στη διενέργεια του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που καταργεί την επετηρίδα, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής σε αυτόν, λήγει αύριο.

    ΚΜΕ
    Εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία

    Τριήμερη εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία, διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών στις 8 - 10/5/98. Η εκδρομή αυτή θα αποτελέσει ευκαιρία αναδρομής στην ένδοξη ιστορία του ΔΣΕ και είναι αφιερωμένη στα 80χρονα του ΚΚΕ. Σε συνεργασία με την ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, περιλαμβάνει επίσκεψη στην τοποθεσία Μάλι Μάδι (Βίτσι) και εκδήλωση αφιερωμένη στη μεγάλη επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας του 1948. Η εκδήλωση θα γίνει τοΣάββατο 9 Μάη 1998 στις 12.00 το μεσημέρι.

    Την ίδια ημέρα στις 7.30μ.μ. στην αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Κοζάνης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

    • Ομιλίες από τους:

    - Μάκη Κοψίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα "80 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ"

    - Νίκο Κυρίτση,από το ΚΜΕ, με θέμα "Η επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Μάλι Μάδι - Βίτσι το 1948" και

    - Σκαλούμπακα Χριστίνα, από το ΚΜΕ, με θέμα "Η συμμετοχή των γυναικών στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας".

    • Προβολή ταινίας για τη δράση του ΔΣΕ και
    • Σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
    Αύριο η συνέλευση των ταξιτζήδων

    Για πέντε ώρες, από 4-9 μ.μ. θα παραμείνουν ακίνητα αύριο τα ταξί της Αθήνας, με απόφαση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

    Τις ώρες αυτές οι ιδιοκτήτες ταξί θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, κατά την οποία θα εξεταστούν τα πολλά και χρόνια προβλήματα του κλάδου, καθώς και οι τρόποι διεκδίκησης άμεσων λύσεων στο πιο "καυτό" πρόβλημα, που είναι η αύξηση του κόστους λειτουργίας ταξί, λόγω των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων σε καύσιμα, ανταλλακτικά, φόρους, ασφάλιστρα, ΦΠΑ κλπ..

    Σύσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ την Τετάρτη

    Σύσκεψη πραγματοποιεί την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Μάη, στις 8 το βράδυ, η ΔΗΚΕΒΕ (Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων) στα γραφεία της Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας (Αναγνωσταρά και Γρυπάρη) και καλεί τα μέλη της της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης, του Παλαιού φαλήρου, του Μοσχάτου και του Ταύρου να πάρουν μέρος προκειμένου: Να πάρουν αποφάσεις και να βγάλουν αντιπροσώπους για την παναθηναϊκή συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 10 του Μάη.

    ΜΑΡΜΑΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    Περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ

    Περιοδεία στην κοινότητα Μαρμάρων Ιωαννίνων πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή 3.5.98 και ώρα 11 το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας με αντιπροσωπεία της ΝΕ Ιωαννίνων.

    Επανόρθωση

    Στο χτεσινό φύλλο του "Ρ", ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας, που παραβρέθηκε στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, παρουσιάστηκε, απο παραδρομή, με την ιδιότητα του μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ενώ το σωστό είναι ότι παραβρέθηκε ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ