ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάη 1998
Σελ. /50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Αναμένεται χιονοστιβάδα αντιλαϊκών επιπτώσεων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθετώντας οριστικά την ΟΝΕ του Μάαστριχτ επέλεξε ένανέο στρατηγικό Διευθυντήριο για το δυτικοευρωπαϊκό κεφάλαιο, την "Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα" (ΕΚΤ) και ένα νέο δυνάστη για τους ευρωπαϊκούς λαούς, το ΕΥΡΩ - νόμισμα. Αναλαμβάνοντας μια τεράστια ιστορική ευθύνη, οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επικύρωσαν πανηγυρικά στις Βρυξέλλες την απόφαση για συνάρθρωση της Ευρώπης στη βάση της μονέδας και της Κεντρικής Τράπεζας, αδιαφορώντας για οποιονδήποτε πολιτικό και δημοκρατικό έλεγχο του "πρωτόγνωρου ιστορικού πειράματος".

Πρόκειται για πρωτοφανή επιλογή, η οποία ξεπερνάει τους εμπνευστές και πρωτεργάτες της, και προτάσσει στο όνομα του κέρδους και του "ανταγωνισμού", της "παγκοσμιοποίησης", τη δημιουργία μιας ημιπληγικής Ευρώπης της μονέδας.Ακριβώς, επειδή πρόκειται για επιλογή ανάγκης ή πολιτικής συναίνεσης, οι επιπτώσεις του Μάαστριχτ, δεν είναι τυχαίο πως έχουν ήδη κατασπαράξει τους ευρωπαϊκούς λαούς την τελευταία πενταετία, σπέρνοντας με κοινωνικά συντρίμμια την ήπειρο. Αλλά μετά τη χτεσινή "ιστορική" απόφαση των Βρυξελλών αναμένεται χιονοστιβάδα αντιλαϊκών επιπτώσεων,οι οποίες ξεπερνούν τους "αναλώσιμους" πρωθυπουργούς και Προέδρους κρατών που συνυπογράψανε τα κείμενα. Ηδη η επιτάχυνση της οικονομικής και η υστέρηση της πολιτικής Ευρώπης που επέλεξε το Μάαστριχτ 1 δημιούργησε ρήγματα και ανισορροπίες ακόμη και στο εσωτερικό των καθεστωτικών "μπλοκ εξουσίας". Η έναρξη του "τρίτου" σταδίου της ΟΝΕ από την 1.1.1999 θα "επιταχύνει" ξέφρενα αυτό το ρήγμα μεταξύ οικονομίας και πολιτικής στο εσωτερικό των κρατών - μελών αλλά και στην ιεραρχία μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών της Κοινότητας.

Η κυβέρνηση της μονέδας χωρίς ίχνος δημοκρατίας, δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους λαούς της Ευρώπης αλλά και τις μικρές και ασθενείς χώρες, όπως η Ελλάδα.Και δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από ΟΝΕ, πειθαρχία και... ξερό ψωμί, η μόνη αναφορά του "τριήμερου" στους Ευρωπαίους εργάτες ήταν το (... ) αστειάκι του προέδρου της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ, που άνοιξε την αυλαία την Παρασκευή το μεσημέρι δηλώνοντας, "σήμερα, γιορτή της Πρωτομαγιάς, ξεκινά ένα μεγάλο και μακρύ Σαββατοκύριακο".

"Θωρακισμένη" ΟΝΕ

Η ΟΝΕ ξεκινάει στη βάση των επιταγών του Μάαστριχτ 1 και όπως δήλωσε περιχαρής ο Σαντέρ "το όραμα έγινε πραγματικότητα". Στην πραγματικότητα, όπως ομολόγησε προσφάτως και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Α. Φάτζιο "η ΟΝΕ θα 'ναι μια κόλαση" - και δεν εννοούσε, βέβαια, μόνο τους εργαζόμενους. Γι' αυτό και, εκτός από τα βασικά που είχαν ήδη προβλεφτεί από το Μάαστριχτ 1 και αλλεπάλληλες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, η ΟΝΕ "θωρακίζεται" και με μια σειρά αποφάσεις ενισχυτικές της "πειθαρχίας" και της "δημοσιονομικής εξυγίανσης". Το Σύμφωνο Σταθερότητας του Ιούνη 1997 πλαισιώνεται από το "σούπερ σύμφωνο" του Τ. Βάιγκελ και απειλεί να τιμωρήσει κάθε ανυπακοή στο νέο μεγάλο ηγεμόνα της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους "ανεξάρτητους" κεντρικοτραπεζίτες.

Η Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που ήθελε να είναι στην ΟΝΕ αλλά δεν μπόρεσε γιατί δεν πληρούσε κανένα από τα "κριτήρια" του Μάαστριχτ. Ετσι προσπάθησε, για άλλη μια φορά, να εξαπατήσει χαρακτηρίζοντας ως "περήφανη εθνική ιστορική νίκη" μια "δήλωση" του συμβουλίου όπου αναγράφεται η τυπική διαδικασία που προβλέπει το Μάαστριχτ για χώρες "εκτός" της ΟΝΕ. Με αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια εξαπάτησης εγκαινιάζεται η νέα σκληρή περίοδος επανένταξης της χώρας στην ΟΝΕ,και οι Ελληνες εργαζόμενοι πρέπει να αναμένουν μια άνευ προηγουμένου αντιλαϊκή επίθεση.

Στα πλαίσια της προβλεπόμενης διαδικασίας (άρθρο 109 Κ του Μάαστριχτ) η Ελλάδα ως τώρα ως χώρα "με παρέκκλιση", θα πρέπει:

- Να υποβάλει νέο σκληρότερο πρόγραμμα Σύγκλισης για μια διετία.

- Να εντάξει "αυτόματα" τη δραχμή στο ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (ΕΝΣ) δύο, ώστε να τελεί υπό EΥΡΩ - δικτατορία και στο έλεος των κεντρικοτραπεζιτών της ΕΚΤ.

- να επεκτείνει και εντείνει την άγρια πολιτική λιτότητας ώστε να πλησιάσει περισσότερο στα "κριτήρια" του Μάαστριχτ.

- να περνά από περιοδική "εξέταση" κάθε δυο χρόνια μέχρι να "σταθεροποιήσει" πληθωρισμό, έλλειμμα και χρέος, σταθερή δραχμή και χαμηλά επιτόκια.

Και βέβαια τα επιπλέον λύτρα που θα απαιτηθούν για την επανένταξη του ελληνικού κεφαλαίου στην ΟΝΕ του Μάαστριχτ, θα τα χρεωθεί και πάλι ο εργαζόμενος λαός. Η χώρα θα γογγύξει στο όνομα της μονέδας και των οικονομικών δεικτών, για την "ευημερία" και την "αύξηση της ανταγωνιστικότητας" του μεγάλου δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Βησ. ΓΚΙΝΙΑΣ

"ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Απόφαση για στήριξη του Λεων. Αυδή

Την ιδρυτική της διακήρυξη δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η Κίνηση

Την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Λεων. Αυδή,εκφράζει η νεοσυσταθείσα δημοτική Κίνηση, "Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία για την Αθήνα", η οποία δίνει σήμερα στη δημοσιότητα την ιδρυτική της διακήρυξη.

Οπως τονίζεται στο κείμενο της διακήρυξης, η νέα Κίνηση βρίσκεται στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής για την Αθήνα, που έγκειται στη μετατροπή της πρωτεύουσας σε έναν επιχειρηματικό, κερδοσκοπικό κόμβο. Θεωρεί ότι η ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποτελεί σημείο - αιχμή αυτής της προσπάθειας που επιπρόσθετα θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής στο Λεκανοπέδιο. Διεκδικεί την ανάπτυξη μορφών άμεσης δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκφράζει την αλληλεγγύη της στα καθημερινά θύματα του ρατσισμού, τους/τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες/τριες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.

Η "Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία για την Αθήνα" αποτελείται από ενεργούς κοινωνικά πολίτες, που, όπως αναφέρουν στο σχετικό δελτίο Τύπου, εντάσσονται στο χώρο της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η Κίνηση υποστηρίζει την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο των δυνάμεων της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας για το δήμο της Αθήνας στη βάση των παραπάνω προγραμματικών αρχών. Στις εκλογές του Οκτώβρη θα συνεργαστεί για το σκοπό αυτό με την Κίνηση "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", με υποψήφιο δήμαρχο το Λεων. Αυδή.

Τη διακήρυξη υπογράφουν - με αλφαβητική σειρά - οι παρακάτω: Αδαμίδης Γιώργος,συμβολαιογράφος - πρόεδρος Επιτροπής Αφρικάνικης Αλληλεγγύης Ελλάδας, Αβραμίδης Ανδρέας,συνδικαλιστής ΕΤΕ - ΔΕΗ, Αλεξάτος Γιώργος,οικοδόμος - συγγραφέας, Αλεξάτος Νίκος,Αντωνόπουλος Χρήστος,Αστρινάκης Αλέξης,ψυχίατρος, Βασιλείου Γιάννης,ξυλουργός, Βερναδάκης Αλέκος,πρώην μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ, Βοζικάκης Γιώργος,εκπαιδευτικός, Γιαννόπουλος Κώστας,δημοσιογράφος, Διόγος Μάκης,δημοσιογράφος, Ζευγώλη Μαρία,εκπαιδευτικός, Ζορμπαλά Αλέκα,δικηγόρος, Καζαντζή Παντία,δημοσιογράφος, Καλφόπουλος Κώστας,δημοσιογράφος, Καραντινός Παναγιώτης,συνταξιούχος, Καραπάνος Χρήστος,οικοδόμος, Καραχάλιος Δήμος,συνταξιούχος, Κασιούμης Δημήτρης,συνταξιούχος τυπογράφος, Κοιλάκος Σταμάτης,οικονομολόγος, Κουτσομύτης Χρήστος,αρχιτέκτονας, Κυπριώτου Σοφία,οικονομολόγος, Κωστής Ιπποκράτης,Λομβάρδος Σωκράτης,συνταξιούχος ναυτιλιακός υπάλληλος, Μαστρογιαννόπουλος Τάκης,οικονομολόγος, Μολυβιάτης Νίκος,δημοσιογράφος - περιφερειολόγος, Μπαζίγου Γώγα,ιδιωτική υπάλληλος, Μπαλωμένου Γεωργία,επαγγελματίας, Μπανιάς Γιάννης,πολιτικός μηχανικός, Νικοπούλου Λία,νοσοκομειακός υπάλληλος, Παπαγιάννη Βάλια,φιλόλογος - κοινωνική λειτουργός, Παπαστεργίου Βασίλης,δικηγόρος, Παυλοπούλου Γωγώ,ιδιωτική υπάλληλος, Πύλια Μάρθα,εκπαιδευτικός, Σάρα Ελένη,τραπεζικός υπάλληλος, Ταμουρίδης Πέτρος,μεταλλειολόγος - μηχανικός, Τόλιος Χρήστος,δικηγόρος, Τσαπόγα Μαρία,τοπογράφος - μηχανικός, Φιλίππου Μαρίνα,οικονομολόγος, Φωτόπουλος Τάσος,υπάλληλος ΟΤΕ.

Σε Σόφια και Βρυξέλλες στελέχη του ΚΚΕ

Ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναχώρησε για τη Σόφια,όπου θα εκπροσώπησει το Κόμμα στο 43ο Συνέδριο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η Ελένη Μπέλλου,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες,για να πάρει μέρος στη διεθνή συνάντηση και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κόμμα Εργασίας Βελγίου

Εκδήλωση - ημερίδα του ΚΜΕ

Εκδήλωση - ημερίδα, με θέμα "Η συμβολή του Μαρξισμού στην ανάπτυξη των επιστημών στην Ελλάδα", πραγματοποιεί το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών - Παράρτημα Θεσσαλονίκης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου (Αριστοτέλους 27) την Τρίτη 5 Μάη.

Οι εργασίες αρχίζουν στις 6.00 μ.μ. και θα ολοκληρωθούν στις 9.35 μ.μ. με την ανάπτυξη των παρακάτω θεμάτων: "Η ανάπτυξη του Μαρξισμού στα Βαλκάνια μέχρι το 1917" από τον ιστορικό Α. Δάγκα. "Η Μαρξιστική σκέψη στην τέχνη και τον πολιτισμό" από τον Γ. Χουρμουζιάδη, καθηγητή ΑΠΘ. "Οι αλλαγές των αντιλήψεων για την ιστορία των Μαθηματικών και η Μαρξιστική τους διάσταση", από τον Ν. Καστάνη, βοηθό ΑΠΘ. "Η συμβολή του Μαρξισμού στη θεώρηση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας" από τον Χ. Φουνταλή, Δρ. Οικονομικών Επιστημών, καθηγητή Πανεπιστημίου. "Η Μαρξιστική αντίληψη για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και την ανάπτυξη της Ελλάδας" από τον Κ. Κατσιάβαλο, Δρ. Μεταλλειολόγο. Επίσης θα γίνει συζήτηση επί των εισηγήσεων.

O X. Φλωράκης στην ΠΓΔΜ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον επίτιμο Πρόεδρο Χ. Φλωράκη, θα επισκεφθεί την Τρίτη 5.5.98 την FYROM, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

ΚΚΕ
Θα την πληρώσουν ακριβά οι λαοί

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για το ΕΥΡΩ

Αναφερόμενο στις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε χτεσινή ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

"Το πιο σίγουρο κριτήριο για το ποιον ωφελεί το ενιαίο νόμισμα, είναι το γεγονός ότι θριαμβολογεί η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία, που πιστεύει ότι με το ΕΥΡΩ θα καταφέρει να ξεφύγει απ' τον κλοιό του δολαρίου. Ο,τι και να γίνει θα την πληρώσουν ακριβά οι λαοί.

Η φαγωμάρα που έχει ξεσπάσει για το πρόσωπο που θα διοικήσει την Κεντρική Τράπεζα, είναι η κορυφή του παγόβουνου της διαμάχης των ισχυρότερων πολυεθνικών, για το αν θα έχουν το πάνω χέρι οι γερμανικές ή οιγαλλικές.

Η δημιουργία του ΕΥΡΩ, το μόνο που θα περιορίσει είναι η αγοραστική ικανότητα των λαϊκών στρωμάτων, ενώ θα αυξήσει την ανεργία, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τις ζώνες φτώχειας.

Οι πανηγυρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν κανένα θετικό αντίκρισμα για το λαό. Απλώς η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας εισέπραξε ένα "εύγε" για την απάνθρωπη πολιτική της κατά των εργαζομένων. Οταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει, οι εργαζόμενοι πρέπει να "κουμπώνονται" γιατί επέρχεται νέα θύελλα αντιλαϊκών μέτρων.

Στο μονόδρομο της πλουτοκρατίας, ο λαός πρέπει να υλοποιήσει το δικό του μονόδρομο κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ