ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάη 1998
Σελ. /50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΚΑΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Θεσμός του μαχόμενου κινήματος ειρήνης

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη για την ειρήνη περίοδο και με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου να βρίσκονται στο επίκεντρο των σχεδίων των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, για την επιβολή της νέας παγκόσμιας τάξης τους, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σηκώνει και πάλι τη σημαία της αντίστασης, του συντονισμένου παλλαϊκού αγώνα και της αξιοπρέπειας, διοργανώνοντας για 20η συνεχόμενη φορά το Δεκαήμερο Ειρήνης από τις 7-17 του Μάη. Η διοργάνωση αυτή αποτελεί πια θεσμό του μαχόμενου κινήματος ειρήνης στην Ελλάδα και κάθε χρόνο γίνεται το βήμα της έκφρασης των αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων του ελληνικού λαού, με αποκορύφωμα τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που γίνεται προς τιμήν του μεγάλου αγωνιστή και μάρτυρα της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ο "Ρ" σήμερα παρουσιάζει ένα ενδεικτικό αφιέρωμα με σταθμούς από την ιστορία αυτού του θεσμού από τη χρονιά της δημιουργίας του, το Μάη του 1979, καθώς και το στίγμα του φετινού, 20ού Δεκαήμερου Ειρήνης.

ΟΧΙ στη βόμβα Νετρονίου και τα πυρηνικά

Το 1ο Δεκαήμερο Ειρήνης πραγματοποιήθηκε στις 11-21 Μάη του 1979 και περιλάμβανε μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που ξετυλίχτηκαν σε όλη την Ελλάδα. Τη χρονιά αυτή πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις με θέματα αφοπλισμού και ύφεσης, ενάντια στα πυρηνικά, στην παραγωγή της βόμβας Νετρονίου και των πυραύλων "Πέρσινγκ 2" και "Κρουζ". Επίσης εκδηλώσεις για το παιδί και την ειρήνη, τη φιλία και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς και την αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έγιναν στην "πρεμιέρα" αυτού του θεσμού:

  • Μεγάλη εκδήλωση στο "Σπόρτιγκ" που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Διανοουμένων και Καλλιτεχνών, με τη συμμετοχή των πιο φωτισμένων εκπροσώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών της εποχής, απαγγελίες ποιημάτων, αποσπάσματα από αντιπολεμικά έργα και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Τη συνέχιση μιας παράδοσης που είχε ξεκινήσει από την ΕΕΔΥΕ σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να φιλοτεχνηθούν τοίχοι με θέματα της ειρήνης και της ζωής σε πολλές συνοικίες της Αθήνας και άλλων πόλεων, με τη συμβολή και φροντίδα καλλιτεχνών, φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, απλού κόσμου και παιδιών.
  • Μεγαλειώδης λαϊκή συναυλία στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όπου 40 χιλιάδες λαού παρακολούθησαν μια εξαίσια καλλιτεχνική πανδαισία, που πάντρευε αρμονικά τους φλογισμένους στίχους του ποιητή του λαού Γιάννη Ρίτσου με τις μουσικές μεγάλων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοϊζος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Β. Τσιτσάνης. Συμμετείχε πλειάδα καλλιτεχνών, μεταξύ άλλων, οι Χρ. Αηδονίδης, Μ. Δημητριάδη, Γ. Θωμόπουλος, Α. Καλογιάννης, Γ. Νταλάρας, Σ. Μπέλλου. Καθώς και οι ηθοποιοί Β. Διαμαντόπουλος, Κ. Καζάκος και Μ. Κατράκης. Πλαισιώθηκε επίσης και από ξένους καλλιτέχνες προσκεκλημένους.

Με την ίδια επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 9-19 Μάη του 1980, το 2ο Δεκαήμερο Ειρήνης,που ήταν αφιερωμένο στα 35 χρόνια από τη συντριβή του φασισμού και στα 25 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ. Η ανταπόκριση του κόσμου, των εργαζομένων και της νεολαίας ήταν εντυπωσιακή.

Στο Δεκαήμερο αυτό υπήρξε μεγάλη συμμετοχή αγωνιστών - καλλιτεχνών και διανοούμενων από ξένες χώρες, την Τουρκία και τη Χιλή, καθώς επίσης αγωνιστές της ειρήνης από την Κύπρο. Περιλάμβανε πλούσιες εκδηλώσεις, 20 περίπου συναυλίες, 30 εκθέσεις με υλικά του φιλειρηνικού κινήματος, ενώ δημιουργήθηκαν πάνω από 40 τοιχογραφίες σε πολλές πόλεις της χώρας. Από το πλήθος των εκδηλώσεων που έγιναν ξεχώρισαν:

- Η γιορτή για τα παιδιά της Αθήνας, στις 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών.

- Βραδιά ειρήνης αφιερωμένη στα 50 χρόνια παρουσίας του ποιητή Ν. Βρεττάκου στα Ελληνικά Γράμματα.

- Μεγάλες συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα, αλλά και από την Τουρκία.

Εξω οι Βάσεις του θανάτου

Το 6ο Δεκαήμερο Ειρήνης το 1984 βρήκε τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα, αντιμέτωπη με το σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, με την εγκατάσταση των πυραύλων "Πέρσινγκ 2" και "Κρουζ" σε χώρες της Ευρώπης, ενώ η επιθετικότητα των ΗΠΑ ανεβαίνει κατακόρυφα.

Την ίδια χρονιά εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συζητά με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις λεγόμενες 108 Συμφωνίες και τα μυστικά πρωτόκολλα. Ετσι η ΕΕΔΥΕ προβάλλει με δυναμισμό και αποφασιστικότητα την ανάγκη του ενωμένου αγώνα για το διώξιμο των ξένων βάσεων.

Οι εκδηλώσεις του 8ου Δεκαήμερου το '86 είναι αφιερωμένες στο Διεθνές Ετος Ειρήνης και κύρια αιχμή αναδεικνύεται η πάλη για το διώξιμο ξένων βάσεων από τη χώρα μας, καθώς επίσης ο τερματισμός των πυρηνικών δοκιμών και η καταδίκη της γκανγκστερικής επίθεσης των ΗΠΑ στη Λιβύη. Ταυτόχρονα, οι φιλειρηνικές πρωτοβουλίες της ΕΣΣΔ αναπτερώνουν την ελπίδα στους λαούς για έναν καλύτερο κόσμο. Το φιλειρηνικό κίνημα θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα ότι η υπεράσπιση της ειρήνης είναι υπόθεση όλων. Στην Αττική διοργανώνεται τετραπλή πορεία από το Μαραθώνα, την Ελευσίνα (έξω από την πυρηνική βάση), τη βάση του Ελληνικού και το λιμάνι του Πειραιά, με κοινή κατάληξη το Σύνταγμα.Πορείες επίσης γίνονται και σε άλλες 36 πόλεις της χώρας.

Με την επέτειο των 25 χρόνων από τη δολοφονία του Λαμπράκη το 1988 πραγματοποιείται το 10ο Δεκαήμερο και ενώ το θέμα των βάσεων βρισκόταν σε μια κρίσιμη φάση μια και έληγε η συμφωνία που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις το 1983. Επίσης γίνεται σε μια περίοδο που οι προτάσεις της ΕΣΣΔ για Βαλκάνια χωρίς βάσεις και Μεσόγειος χωρίς στρατιωτικούς στόλους έβρισκαν μεγάλη απήχηση.

Πάνω από 30 πορείες ειρήνης διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα και εκατοντάδες εκδηλώσεις.

Το Μάη του '90 διοργανώνεται το 12ο Δεκαήμερο με κεντρικό θέμα "Αφοπλισμός - ανάπτυξη - ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον". Κύριο αίτημα η μη υπογραφή νέας συμφωνίας για την παραμονή των βάσεων, καθώς και η μείωση των εξοπλισμών.

Κάτω η νέα ιμπεριαλιστική τάξη

Μετά το "κούμπωμα" και κάποιες αυταπάτες που είχαν σπείρει οι δυσμενείς εξελίξεις την περίοδο '89-'91, στη χώρα μας σηματοδοτείται μια πορεία ανασυγκρότησης του φιλειρηνικού κινήματος. Στο 17ο Δεκαήμερο Ειρήνης το 1995 η αντίσταση στη Νέα τάξη Πραγμάτων προβάλλεται πιο απαιτητικά, συγκεκριμένα μπαίνει επιτακτικά η διάλυση του ΝΑΤΟ και η απομάκρυνση των ιμπεριαλιστών από τα Βαλκάνια, η απεμπλοκή της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με δυνάμεις στη Βοσνία, ο εκδημοκρατισμός του ΟΗΕ, η αντιμετώπιση του εθνικισμού, του ρατσισμού και του θρησκευτικού φανατισμού, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Το 1996 και 1997 αναπτύσσονται πάρα πολλές δραστηριότητες στα πλαίσια του 18ου και 19ου Δεκαήμερου Ειρήνης αντίστοιχα και η συμμετοχή του κόσμου κάθε χρόνο γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Καταγγέλλονται τα σχέδια ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου, η επέμβαση στην Αλβανία και πραγματοποιούνται μεγαλειώδεις πορείες ειρήνης σε όλη τη χώρα, οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων με πολύ μεγάλη συμμετοχή της νέας γενιάς.

Με τη φετινή διοργάνωση του 20ού Δεκαήμερου Ειρήνης, η ΕΕΔΥΕ ως μαχόμενο κίνημα συνεχίζει την παράδοσή της και αναμένεται να δίνει μαχητικό αντιιμπεριαλιστικό "παρών" στους δρόμους των νέων αγώνων, που όλο και φουντώνουν.

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΥΑΓ. ΜΑΧΑΙΡΑΣ
Οξύνονται τα προβλήματα στην περιοχή μας

Για το χαρακτήρα του φετινού Δεκαήμερου συζητήσαμε με τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και επίτιμο πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευάγγελο Μαχαίρα,ο οποίος μας είπε:

"Το φετινό Δεκαήμερο Ειρήνης και η Μαραθώνια Πορεία που θα γίνει στις 17 του Μάη έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί είναι οξυμένα τα προβλήματα στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερα οξυμένα είναι τα προβλήματα όπως όλοι ξέρουμε στη Βαλκανική, το Κοσσυφοπέδιο πρόκειται κυριολεκτικά να εκραγεί, υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που προωθούν αυτή την έκρηξη, που θα έχει ολέθρια αποτελέσματα. Δεν ξέρουμε δηλαδή ποιοι θα εμπλακούν σε αυτή τη νέα έκρηξη και πόσο θα κινδυνέψουμε και εμείς οι ίδιοι.

Εκτός από το Κόσσοβο, οξύνονται τα προβλήματα στο Αιγαίο, με τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία συνεχίζοντας αυτή την ιστορία των νησίδων που διεκδικεί ή αμφισβητεί, κατονόμασε πριν από λίγο καιρό τέσσερα νησιά που κατοικούνται και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση και όμως αυτές οι παράλογες διεκδικήσεις των Τούρκων βρίσκουν κατά έναν τρόπο ανταπόκριση και στις αμερικανικές εφημερίδες, πράγμα που σημαίνει ότι πίσω από αυτές τις διεκδικήσεις κρύβονται οι Αμερικανοί".

"Ενα άλλο πρόβλημα που αναστατώνει την Ευρώπη είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, η οποία διαιρεί και πάλι την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα. Από τη μια μεριά οι Δυτικοί θέλουν να συμπεριλάβουν την Πολωνία, την Τσεχία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και από την άλλη μεριά οι Ρώσοι θεωρούν αυτή την επέκταση κίνδυνο για τη χώρα τους και ασφαλώς θα αντισταθούν με πολλά και διάφορα μέσα. Πρώτα πρώτα όπως φαίνεται δε θα εγκρίνουν τη Συμφωνία Σαλτ - 2, για τα πυρηνικά όπλα και άρα θα μεγαλώσει από εδώ και πέρα ο πυρηνικός κίνδυνος.

Τέλος ένα άλλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε αυτό το Δεκαήμερο, είναι ο ρατσισμός, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι με απόφαση του ΟΗΕ το 1998 έχει κηρυχτεί Ετος Σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Βεβαίως, τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθούν να παραβιάζονται σε όλο τον κόσμο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση αυτό το φαινόμενο του ρατσισμού, που είναι βέβαια συνέπεια της φτώχειας, που μεγαλώνει και παίρνει απειλητικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς οικονομικούς μετανάστες και άρα μια κατάσταση αβεβαιότητας σε όλες τις χώρες. Είναι γνωστά τα γεγονότα που αντιμετωπίσαμε στη χώρα μας με τις αποφάσεις διαφόρων κοινοταρχών ή με άλλες εκδηλώσεις, που εκθέτουν τη χώρα μας, αλλά και δημιουργούν και πολλούς κινδύνους για τη δημόσια ζωή.

Αυτά όλα είναι θέματα που τα φιλειρηνικά κινήματα πρέπει να τα αντιμετωπίσουν επειγόντως και κατά έναν τρόπο δραστήριο, γιατί το ελληνικό φιλειρηνικό κίνημα μπορεί να μην είχε εφησυχάσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά είναι γεγονός ότι πολλά φιλειρηνικά κινήματα της Ευρώπης εφησυχάσανε. Και τώρα διαπιστώνουν ότι έκαναν λάθος, πρέπει να αγωνιζόμαστε όπως αγωνιζόμασταν πριν από 10 και 20 χρόνια, στη δεκαετία δηλαδή του '70 και του '80, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να προλάβουμε τους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα".

"Στο πόδι" όλη η Ελλάδα

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του φετινού 20ού ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ και οι φιλειρηνικές δυνάμεις, οι Επιτροπές Ειρήνης και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", μαζί με πολλούς φορείς, βρίσκονται κυριολεκτικά στο πόδι απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα.

- Στην Αθήνα προγραμματίζονται πολύμορφες εκδηλώσεις:

  • Τριήμερες εκδηλώσεις της Επιτροπής Δάφνης από τις 4 - 6 με έκθεση φωτογραφίας και σλάιτς και την Τετάρτη 6/5 στις 11.30 πμ στο ΤΕΦΑΑ.
  • Την Κυριακή 10/5 στις 9.00 πμ η Επιτροπή Βύρωνα διοργανώνει την 3η Νικηφορίδεια Πορεία από το Ταπητουργείο στο Σκοπευτήριο.
  • Την Παρασκευή 15/5 στις 7.00 μμ η ΝΔΕ Ν. Ιωνίας διοργανώνει Πικετοφορία.

- Στην Κοκκινιά η Επιτροπή -ιρήνης μαζί με μαζικούς φορείς διοργανώνουν:

  • Την Παρασκευή 8/5 στις 8.00 μμ θεατρική παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα του ΠΚΔΝ του έργου της Ζορζ Σαρρή "Το Γαϊτανάκι", στο Δημοτικό Θέατρο Νίκαιας "ΕΣΠΕΡΟΣ".
  • Από τις 10 - 13/5 ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος "Προφήτης Ηλίας" Νεάπολης σε συνεργασία με τα 20ό και 25ο Δημοτικά Σχολεία πραγματοποιεί Εκθεση Ζωγραφικής των παιδιών με θέμα την Ειρήνη.
  • Την Πέμπτη 14/5 η κεντρική εκδήλωση της Επιτροπής Κοκκινιάς, στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, πλαισιωμένη με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Την Παρασκευή 15/5 στις 5.00 μμ διοργάνωση Σκακιστικού Τουρνουά Μπλιτς - Οπεν με συνδιοργανωτή τον Ορειβατικό Φυσιολατρικό Ομιλο Νίκαιας.

- Στο Κερατσίνι η ΝΔΕ σε συνεργασία με το 3ο Λύκειο της πόλης διοργανώνουν αντιρατσιστική εκδήλωση την Κυριακή 10/5 στις 7.00 μμ, με κεντρικό εισηγητή τον γγ της ΕΕΔΥΕ Θανάση Παφίλη, ενώ συμμετέχουν εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος και των κοινοτήτων αλλοδαπών. Θα γίνει βράβευση έργων ζωγραφικής με αντιρατσιστικό θέμα, των μαθητών της έκτης τάξης των Δημοτικών Σχολείων Κερατσινιού.

- Στο Αγρίνιο η Επιτροπής Ειρήνης διοργανώνει τις εκδηλώσεις ΕΙΡΗΝΗ '98, που επεκτείνονται και πέρα από το δεκαήμερο 7 - 17 Μάη. Θα πραγματοποιηθούν:

  • Την Κυριακή 10/5 εκδήλωση με θέμα: "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ρόλος της στην υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας".
  • Την Πέμπτη 14/5 με θέμα: "Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και ο ρόλος του φιλειρηνικού κινήματος".
  • Από τις 15 - 25/5 Δεκαήμερο Ενημέρωσης για τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ, του εξοπλιστικού προγράμματος, των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων.
Λαϊκή αντιιμπεριαλιστική αντεπίθεση

Το φετινό 20ό Δεκαήμερο της Ειρήνης από τις 7-17 Μάη αποκτά πράγματι μια ιδιαίτερη σημασία. Οι εξελίξεις που αφορούν την προώθηση της επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή, η εθελοδουλία των κυβερνήσεων, καθώς και ο διαγκωνισμός για το ποιος θα προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δημιουργούν ένα κυριολεκτικά εκρηκτικό πεδίο.

Οσο περνάει ο καιρός αποκαλύπτεται με άγριο και δραματικό τρόπο ότι στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μ. Ανατολής, της ΝΑ Μεσογείου και της Β. Αφρικής εκδηλώνεται η εφαρμογή της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ και συγκεντρώνονται οι μεγάλες αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου. Οι λαοί της περιοχής, και φυσικά η χώρα μας, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο συρράξεων, πολέμων, καθώς επίσης και την πιθανότητα να συρθούν στην υποδούλωση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ενα ακόμα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι η αγριότητα της νέας τάξης εκδηλώνεται και στον οικονομικό τομέα, με την προσπάθεια κατεδάφισης όλων των κοινωνικών κατακτήσεων, την υποδούλωση χωρών, γεγονότα που δημιουργούν τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται με την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, της μετανάστευσης, της πείνας και εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Εκεί που επικεντρώνεται η προσοχή μας στις φετινές εκδηλώσεις είναι τα εξής σημεία:

  • Κεντρικό μας σύνθημα είναι ότι μόνο η λαϊκή αντιιμπεριαλιστική φιλειρηνική αντεπίθεση, η δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος σε όλες τις χώρες, η συνεργασία και ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα άλλα κοινωνικά στρώματα, η συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου μπορεί σήμερα να εμποδίσει, αύριο να ανατρέψει τη βαρβαρότητα της νέας τάξης.
  • Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, η επέκτασή του, η νέα του δομή, η μετατροπή τμημάτων εθνικών στρατών σε Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης είτε με τη μορφή Ευρωπαϊκών ή Βαλκανικών Ταξιαρχιών, με στόχο την τρομοκρατία και το χτύπημα των λαών, αποτελούν τη μεγάλη απειλή για το ειρηνικό μέλλον της περιοχής.
  • Η όξυνση στο Κοσσυφοπέδιο, η διχοτόμηση και αμερικανοποίηση του Αιγαίου, η ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου.
  • Η ασύδοτη και προκλητική δραστηριότητα του Αμερικανού πρέσβη Μπερνς στη χώρα μας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, πιστοποιεί πως η επιλογή της είναι η μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.
  • Το νέο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας, η δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού στο Λιτόχωρο, η διάλυση του Β Σώματος Στρατού και η μετατροπή του σε Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, το ΝΑΤΟικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των 6 τρισ. διαμορφώνουν μια χώρα προκεχωρημένης βάσης της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, ορμητήριο για επιθετικές ενέργειες στην περιοχή.
  • Σημαντική επίσης αναφορά θα γίνει στο Δεκαήμερο στα κοινωνικά προβλήματα που γίνονται εκρηκτικά εξαιτίας της παράδοσης των πάντων στο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η εχθρότητα προς τους ξένους εργάτες, που καλλιεργείται από τους υπεύθυνους για την κρίση, η σύνδεσή τους με τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, που θέλουμε να αναδείξουμε στην κατεύθυνση της συσπείρωσης και αλληλεγγύης Ελλήνων και ξένων μεταναστών στο κίνημα ειρήνης.

Οι μέχρι τώρα εκδηλώσεις στέλνουν αισιόδοξο μήνυμα. Η απάντηση του ανυπότακτου λαού μας στον Πειραιά και στο Τροκαντερό, ο αγώνας του λαού της Ζακύνθου υποχρέωσαν τον Μπερνς να ματαιώσει προγραμματισμένες εκδηλώσεις που είχαν στόχο τον "εθισμό" του ελληνικού λαού στην αποδοχή της βάρβαρης πολιτικής των ΗΠΑ.

Μηνύματα αισιοδοξίας επίσης έρχονται απ' όλο τον κόσμο, όπου οι λαοί και τα κινήματα αφυπνίζονται.

Περιμένουμε ότι οι εκδηλώσεις του 20ού Δεκαήμερου θα ξεπεράσουν σε συμμετοχή και μαχητικότητα όλες των τελευταίων χρόνων, με ιδιαίτερα αυξημένη τη συμμετοχή της φλογερής νεολαίας μας.

Θανάσης ΠΑΦΙΛΗΣ

Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ

Οι κεντρικές πορείες Ειρήνης

Μέχρι στιγμής έχουν αποφασιστεί οι παρακάτω κεντρικές πορείες Ειρήνης:

  • Στην Αθήνα η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία θα γίνει την Κυριακή 17 Μάη, στις 9.00 πμ, από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα.
  • Στην Τρίπολη η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει την Κυριακή 10/5 την καθιερωμένη πορεία από την Κερασίτσα,γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη,προς την Τρίπολη.
  • Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται την Κυριακή 17 Μάη η μεγάλη φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική πορεία από το Στρατόπεδο "Νταλίπη" στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, στο κέντρο της πόλης, στο σημείο που δολοφονήθηκε το Μάη του 1963.
  • Στο Ακτιο,την Κυριακή 24/5 μεγάλη διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη βάση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ