Με τις τοποθετήσεις βουλευτών επί της αρχής συνεχίστηκε την Πέμπτη η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση επί της αρχής θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη και θα ακολουθήσει η συζήτηση για τα συγκεκριμένα άρθρα που προτείνονται για αναθεώρηση.
"Η αναθεώρηση δε γίνεται για τη διαμόρφωση ενός Συντάγματος της Ελλάδας, αλλά ενός υποσυντάγματος ευρωπαϊκού κρατιδίου, ενός υποσυντάγματος νομαρχίας της γερμανικής Ευρώπης, ενός υποσυντάγματος κατοχύρωσης του επικυριάρχου", τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος υπογραμμίζοντας:
"Επιχειρείται, μεταξύ άλλων, η νομιμοποίηση και με τη συνταγματική βούλα του διαβόητου κοινωνικού διαλόγου και του κοινωνικού εταιρισμού, του μίξερ που με το ανακάτεμα θα βγάλει το μέσο όρο του Βαρδινογιάννη και του ανέργου, της διαβόητης οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής (άρθρο 82 της πρότασής τους).
Από τις αρχές του αιώνα ακόμα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες οι συντηρητικές και οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις ήθελαν θεσμούς, όργανα και λεκτικά σχήματα υποκατάστατα της ταξικής ταυτότητας της κοινωνίας, υποκατάστατα της καθημερινής ανειρήνευτης αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας. Ηθελαν θεσμούς και όργανα τάχα υπερκείμενα, στα οποία να συμμετέχει το δήθεν ουδέτερο κράτος ως τρίτος και να βρίσκονται λύσεις χωρίς την προσφυγή στην "απαρχαιωμένη αναχρονιστική ταξική πάλη".
Το εργατικό κίνημα, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αντιπάλεψε αυτά τα σχέδια και στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιώντας διάφορες τακτικές κατάφερε ή να τα καταργήσει ή να αποτρέψει την ιδεολογική σύγχυση στις γραμμές των εργατών για την πραγματική ταυτότητα και τους σκοπούς αυτών των οργάνων". Και τόνισε:
"Οχι απλώς δε συμφωνούμε με αυτές τις επιλογές, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποκαλύψουμε την απάτη και να ακυρώσουμε στη ζωή αυτό που η ίδια η ζωή ακυρώνει καθημερινά στην πράξη.
Προτείνεται η αναθεώρηση του άρθρου 25 και γίνεται λόγος για την αναλογικότητα περιορισμού δικαιωμάτων. Ο πολύς κόσμος μπορεί να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτή η περικοκλάδα, αλλά δεν παύει να είναι μία προσπάθεια αντιδραστικής μεταρρύθμισης. Και για να γίνουμε πιο κατανοητοί, θυμίζουμε το σάρωμα δικαιωμάτων των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή" με τον πρόσφατο νόμο. Θεμελιώθηκε σε αυτήν την περίφημη αναλογικότητα και στους λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Με τέτοια συνταγματικά τερτίπια αύριο κάποιοι εκσυγχρονιστές, δεν έχει σημασία ποιου χρώματος, θα κόβουν και ράβουν τα δικαιώματα των εργαζομένων αναλογικά και με τη συνταγματική κάλυψη. Ας μην τους επιτρέψουν οι εργαζόμενοι να πετύχουν κάτι τέτοιο και των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν".
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στο ισχύον Σύνταγμα όχι μόνο δεν τον βελτιώνουν σε όφελος του λαού, στις βασικές του προτάσεις, αλλά αντίθετα το κάνουν ακόμα πιο χειρότερο από το σημερινό, το οποίο παρά τα εγκώμια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ είναι αυταρχικό και εξυπηρετεί την υποτέλεια στο μεγάλο κεφάλαιο, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.
Ετσι, συνέχισε, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά από κοντά και ο ΣΥΝ, ενώ αρνούνται πεισματικά και αυταρχικά να ικανοποιήσουν το αίτημα για δημοψήφισμα, που έγινε εξάλλου σε άλλες χώρες, σε ό,τι αφορά το Μάαστριχτ και το Αμστερνταμ, μετατρέπουν τη χώρα σε Νομαρχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στον τομέα των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων υπογράμμισε:
"Με ιδιαίτερα παχιά λόγια για ενίσχυση των δικαιωμάτων, προωθείται ακριβώς το αντίθετο στα πλαίσια οικοδόμησης ενός όλο και πιο αυταρχικού αντιδημοκρατικού κράτους, με ενίσχυση όλων εκείνων των μηχανισμών που χρειάζεται η εξουσία της ξένης και ντόπιας ολιγαρχίας.
Ετσι, αντί να απαγορευτεί ρητά στο Σύνταγμα η συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων των πολιτών, με την προτεινόμενη αναθεώρηση κατοχυρώνεται αυτή η δυνατότητα και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος. Ο πραγματικός στόχος όμως, είναι η χειραγώγηση του λαού και του κινήματος τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Γι' αυτό ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος 2472/97 για το ηλεκτρονικό φακέλωμα του πολίτη, γι' αυτό ψηφίστηκε η διαβόητη Συνθήκη Σένγκεν όπως και ο νόμος για την ίδρυση της Ευρωπόλ".
Ο Στρ. Κόρακας κατήγγειλε ότι, αντί να κατοχυρωθούν οι κοινωνικές κατακτήσεις, προωθείται ο περιορισμός τους και στην κατεύθυνση αυτή σκαρφίστηκαν την υπεράσπιση του "πυρήνα των δικαιωμάτων", κάτι που αποτελεί πρωτοφανή επίθεση ενάντια στα κατοχυρωμένα δικαιώματα όπως φάνηκε από την υπόθεση της "Ολυμπιακής".
Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας για την ανάγκη διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας τόνισε:
"Πάγια θέση του Κόμματός μας είναι ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος. Κάποιο δειλό βήμα που σκεφτόταν να κάνει το ΠΑΣΟΚ το πήρε πίσω. Πάντως, το άρθρο 3 του Συντάγματος που κατοχυρώνει ως επικρατούσα τη θρησκεία της ορθόδοξης εκκλησίας και οι διατάξεις που αφορούν τον προσηλυτισμό και επιβάλλουν το θρησκευτικό όρκο, δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και θα θέλαμε να απαλειφθούν. Αποτελούν κατάλοιπα που είναι μοναδικά στην Ευρώπη και εκτός των άλλων από αυτό θα ωφεληθεί και η πολιτεία αλλά και η ίδια η Εκκλησία".
Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στον εκλογικό νόμο, λέγοντας ότι η αλλαγή του δεν είναι θέμα Συντάγματος αλλά απλού νόμου. "Εκλογικό νόμο έχουμε", είπε τονίζοντας στη συνέχεια ότι "προδήλως θα πάμε με αυτόν στις εκλογές", κάτι που θα απασχολήσει την κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο της θητείας του.
Οπως προέκυψε από συνομιλία που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης με τους δημοσιογράφους, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προτείνει την εξής λύση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας: Να απαιτούνται μεν 180 βουλευτές για την εκλογή του, αλλά να μη διαλύεται η Βουλή στην τρίτη ανεπιτυχή ψηφοφορία. Αντίθετα, να επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία σε απεριόριστο αριθμό με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάμεσα στις ψηφοφορίες να αλλάζουν οι υποψήφιοι για το αξίωμα.
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης και η διαφοροποίηση τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Αλευράς, Σπηριούνης, Παπαθεμελής) στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς οι τρεις συμφώνησαν με την πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εξάλλου, 53 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν πρόταση για την αποδέσμευση του θρησκευτικού χαρακτήρα του όρκου, κάτι που όπως είναι γνωστό προτείνει ήδη το ΚΚΕ.
Τη στήριξη των προτάσεών της για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος, ζητά η ΑΔΕΔΥ με προσωπική επιστολή που έστειλε στο σύνολο των βουλευτών, με αφορμή την έναρξη της σχετικής συζήτησης στη Βουλή. Ταυτόχρονα, όμως δε φαίνεται να διαθέτει τη βούληση να προχωρήσει σε οργάνωση αγώνων των εργαζομένων ώστε να δοθεί στις διατάξεις αυτές περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων και να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.
Η ΑΔΕΔΥ, στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει ότι ήδη οι προτάσεις της έχουν τύχει της αποδοχής όλων των κομμάτων και ήδη συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής - άρα προς τι ο "θόρυβος"; - αλλά δεν ανησυχεί για το περιεχόμενο που θα δοθεί στις διατάξεις από τα δύο μεγάλα κόμματα. Στις αναθεωρητέες διατάξεις, που προτείνει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, περιλαμβάνονται: το άρθρο 12, παρ. 4, για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των δημοσίων υπαλλήλων, το άρθρο 25, παρ. 1, για την εμπέδωση του κοινωνικού κράτους, το άρθρο 29 παρ. 3, για την ελευθερία στην πολιτική δραστηριότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το άρθρο 56, παρ. 3, για τα κωλύματα εκλογιμότητάς τους, το άρθρο 82, παρ. 3, για τη συνταγματική κατοχύρωση του οργάνου για τον κοινωνικό διάλογο (! ), το άρθρο 101 για τη συγκρότηση "ανεξάρτητων" διοικητικών αρχών κ. ά.