ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στο πόδι" δάσκαλοι και καθηγητές

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στις Νομαρχίες τη Δευτέρα. Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας την Πέμπτη. Παλλαϊκό συλλαλητήριο στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη

Με τρίωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στις νομαρχίες ξεκινούναυτή τη βδομάδα οι καθηγητές, καθώς τη Δευτέρα 4 Μάη 1998 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το "διαγωνισμό της ντροπής" του ΑΣΕΠ, ενώ στις 18 Μάη συνέρχεται η γενική συνέλευση των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων, προκειμένου να αποφασίσει για την πορεία του κλάδου. Τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ καλούν σε σύσκεψη την Τρίτη 5 Μάη, στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΟΛΜΕ, με στόχο τη διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό Νόμο 2525/97 και συνολικά για τα ζητήματα της παιδείας.

Μετά από κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη, τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ αποφάσισαν να κηρύξουν τρίωρη στάση εργασίας για τις 7 Μάη και συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 11 π.μ. καθώς τη μέρα εκείνη συζητάται η προσφυγή των εκπαιδευτικών για την κατάργηση της επετηρίδας και το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Κατά την κοινή σύσκεψη των δύο ΔΣ, οι παρατάξεις, οι οποίες έχουν την πλειοψηφία, επικέντρωσαν τη συζήτηση στο ζήτημα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, απομονώνοντας το θέμα από τη γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Στο μεταξύ το ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε, με τις ψήφους της πλειοψηφίας, να προχωρήσει στις 18 Μάη σε γενική συνέλευση προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων και γενικές συνελεύσεις των συλλόγων, μέχρι τις 15 Μάη με εισήγηση για απεργία μέσα στις μέρες του διαγωνισμού. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ αρνήθηκε να προχωρήσει σε αγώνες μέσα στο Μάη, ενώ υπογράμμισε κατά τη συνεδρίαση ότι δε δέχεται τις καταλήψεις εξεταστικών κέντρων ως μέσο για την αποτροπή του διαγωνισμού και απέρριψε την πρόταση του εκπροσώπου της ΔΕΕ να κηρύξει στάση εργασίας τη Δευτέρα, 4 Μάη, μαζί με την ΟΛΜΕ.

  • Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής αποφάσισε να συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις τη Δευτέρα, 4 Μάη, μέρα λήξης των αιτήσεων για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, στη Νομαρχία Αθήνας και στις 7 Μάη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΔΣ του Συλλόγου Φιλοσοφικής καλεί σε συντονισμό και τις άλλες καθηγητικές σχολές, ενώ αποφάσισε τις μέρες του διαγωνισμού να μη λειτουργεί η σχολή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το "μάθημα" του αγώνα

Εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά, έγινε προχτές στην ΑΣΟΕΕ

Η βαμμένη με το αίμα αγωνιστών ιστορία του εργατικού κινήματος, που εμπνέει τους νέους αγώνες, ενάντια στη συντηρητική λαίλαπα πέρασε μπροστά από τα μάτια των φοιτητών, που παρακολούθησαν προχτές το απόγευμα την εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας, που ήταν αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αναδρομή στις μεγάλες στιγμές του εργατικού κινήματος, από τις πρώτες συσπειρώσεις των εργατών, μέχρι την ίδρυση των πρώτων σωματείων, τον πρώτο γιορτασμό στην Ελλάδα της Πρωτομαγιάς το 1893 με αιτήματα το 8ωρο, την Κυριακάτικη αργία, την κατάργηση της παιδικής εργασίας. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Διαμ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο οποίος, απευθυνόμενους στους φοιτητές, τους κάλεσε όταν βγουν στην παραγωγή να μην αφήσουν τους καπιταλιστές να πάρουν"τζάμπα" την εργατική τους δύναμη, να αντιπαρατεθούν με τον ιμπεριαλισμό και να αγωνιστούν για μια νέα κοινωνία. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα μηνύματα της Πρωτομαγιάς, τόνισε ότι είναι μέρα που το εργατικό κίνημα κάνει τον απολογισμό της δράσης του και θέτει τους στόχους του για το επόμενο διάστημα, ενώ είπε ότι η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα καθαρά ταξική, δεν είναι "αργία" ή"γιορτή των λουλουδιών" όπως λένε εκείνοι που θέλουν να την ευνουχίσουναπό το πραγματικό της νόημα.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από ερασιτεχνικό μουσικό σχήμα και προβολή της ταινίας του Σ. Αϊζενστάιν "Η απεργία".

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Πρόταση κατάργησης των ενόρκων

Το σύστημα των ένορκων λειτούργησε αδιαλείπτως στη χώρας μας από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, με εξαίρεση τη διάρκεια της χούντας

Την κατάργηση του θεσμού των ενόρκων πρότεινε, κατά πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μετά από πρόσκληση του προέδρου του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου Στ. Ματθία.

Συγκεκριμένα, υπέρ της πλήρους κατάργησης του θεσμού των ενόρκων ψήφισαν 19 μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου σε σύνολο 45 δικαστών. Μια άλλη ομάδα 13 αρεοπαγιτών γνωμοδότησε υπέρ της κατάργησης των ενόρκων μόνο στα ποινικά αδικήματα, αλλά να διατηρηθεί ο θεσμός των ενόρκων για τα πολιτικά αδικήματα. Αντίθετα, η μειοψηφία της Ολομέλειας από εννιά μέλη τάχθηκε υπέρ του υφιστάμενου συστήματος, δηλαδή τέσσερις ένορκοι και τρεις δικαστές.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας, υποστήριξε την πλήρη κατάργηση του θεσμού των ενόρκων, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι "οι ένορκοι ούτε θέλουν, ούτε μπορούν, ούτε και ξέρουν"!

Το σύστημα των ένορκων λειτούργησε αδιαλείπτως στη χώρας μας από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, με εξαίρεση τη διάρκεια της χούντας. Θεσμοθετήθηκε από τη Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 και ως αμιγές ορκωτό σύστημα ίσχυσε μέχρι την 21-4-1967. Με τη μεταπολίτευση καταργήθηκε το αμιγές σύστημα και καθιερώθηκε το μεικτό ορκωτό, στο οποίο έχουν την πλειοψηφία οι ένορκοι (τέσσερις ένορκοι και τρεις τακτικοί δικαστές).

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της διατήρησης των ενόρκων, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει συντάξει νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται ο αριθμός των ενόρκων από τέσσερις σε έξι.

Τα "τρωτά στοιχεία" στο σύστημα των ενόρκων κατά τους δικαστές του Αρείου Πάγου είναι τα γνωστά επιχειρήματα, πως οι ένορκοι δεν έχουν την απαραίτητη νομική παιδεία και ότι είναι ανακόλουθο ο νομοθέτης να αναθέτει την εκδίκαση των ελαφρότερων υποθέσεων στους τακτικούς δικαστές, ενώ τις σοβαρότερες υποθέσεις να τις εμπιστεύεται στους ενόρκους.

Παράλληλα, η Ολομέλεια των αρεοπαγιτών γνωμοδότησε ομόφωνα ότι θα πρέπει να ζητείται η γνώμη του Αρείου Πάγου για κάθε νομοθετική μεταβολή που ανάγεται στη λειτουργία των δικαστηρίων και την κατάσταση των δικαστικών λειτουργών.

Οι δικαστές του Αρείου Πάγου ζήτησαν, επίσης, να περιληφθεί διάταξη στο νέο Σύνταγμα με την οποία θα αποκλείεται στους δικαστικούς λειτουργούς να συμμετέχουν σε διοικητικά καθήκοντα, καθώς και σε επιτροπές ή συμβούλια υπουργείων κλπ.

Πραξικόπημα στην ΕΣΕΕ

Μόνο σαν πραξικόπημα μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση των υποταγμένων καικυβερνητικών παρατάξεων, ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΝΕΟ - ΑΣΚ (ΣΥΝ), να παραπέμψουν το 16ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο στις ελληνικές καλένδες. Με το θράσος που τους δίνει ο πανικός τους από την άνοδο των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας (ΠΚΣ) και ο φόβος των καθοδηγητών τους απέναντι στο σπουδαστικό κίνημα, αποφάσισαν να κάνουν ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος των σπουδαστών των ΤΕΙ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΣΕΕ, με τέτοιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο παίρνουν την ευθύνη να καταργήσουν τη θέληση είκοσι χιλιάδων σπουδαστών που μόλις ένα μήνα πριν, εξέλεξαν τους αντιπροσώπους τους για το Πανσπουδαστικό Συνέδριο.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η δεκαετία του '90 σημαδεύεται από την προσπάθεια της άρχουσας τάξης να επιβάλει στην εκπαίδευση σαρωτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και φυσικά και στην "κορυφή της πυραμίδας", στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Καμιά προηγούμενη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σημερινή, καθώς αλλάζει ο προσανατολισμός και η φυσιογνωμία των ιδρυμάτων, το περιεχόμενο των σπουδών, η ίδια η δομή τους, αίρονται κατακτήσεις δεκαετιών, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος, κομμένου και ραμμένου στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

***

Η ιστορία διδάσκει ότι κάθε μεγάλη αντιδραστική τομή, περνάει μόνο πάνω από το πτώμα του κινήματος, με την εξαγορά, τη διάλυση, ή την τρομοκράτησή του. Και κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και στην περίπτωση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος.

Στη δεκαετία του '90 (και εκμεταλλευόμενοι ότι λίγο πριν τη διάσπαση της ΚΝΕ το '89 διαλύθηκε η Πανσπουδαστική), θεώρησαν ότι μπορούν να ξεμπερδέψουν με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Φυσικά, δεν έχουν αυταπάτες, γνωρίζουν ότι οι αγώνες θα ξεσπάνε, επειδή η ίδια η πολιτική τους προξενεί. Ελπίζουν, όμως, αυτά τα σκιρτήματα να περιορίζονται σε απλά ξεσπάσματα, που δε θα μπορούν να βρίσκουν τον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό τους, δε θα μπορούν να συντονίζονται και να συναντάνε τους αγώνες του λαού μας. Η διάλυση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος ανοίγει το δρόμο της αποστράτευσης, της απογοήτευσης και της διαφορετικής δράσης. Ταυτίζεται με το ευκαιριακό, το σκόρπιο, το προσωρινό. Η δευτεροβάθμια οργάνωση του σπουδαστικού κινήματος υπήρξε αποτέλεσμα και καρπός της ωρίμανσης και ανάπτυξής του και η διάλυσή της έχει σαν σκοπό να γυρίσει το σπουδαστικό κίνημα δεκαετίες πίσω.

***

Το πραξικόπημα που συντελέστηκε στην ΕΣΕΕ ανοίγει μια νέα αρνητική σελίδα. Οι σπουδαστές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την κυβερνητική πολιτική, αλλά και την εχθρική στάση των παρατάξεων που θέλουν να καθηλώσουν το σπουδαστικό κίνημα. Η υπόθεση πλέον περνάει στα χέρια των ίδιων των σπουδαστών, με το συντονισμό από τα κάτω των συλλόγων τους, με την παραπέρα ενίσχυση των ΠΚΣ, τη μόνης εγγύησης για την ενότητα και την άνοδο του σπουδαστικού κινήματος.

Κώστας ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ,

Γραμματέας της ΤΟ ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ

Πυρ κατά πεινασμένων Αλβανών

Ελεύθεροι οι πτηνοτρόφοι σκοπευτές

Για 20 κότες και 600 αυγά άνοιξαν πυρ, δύο πτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλονίκη, εναντίον πέντε πεινασμένων Αλβανών μεταναστών, από τους οποίους δύο ήταν ανήλικοι, τραυματίζοντάς τους, ευτυχώς, ελαφρά στα πόδια.

Το νέο αυτό επεισόδιο σε βάρος των ξένων εργατών σημειώθηκε την Τετάρτη στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης. Οι πέντε Αλβανοί μπήκαν στο πτηνοτροφείο αναζητώντας τροφή, καθώς την εποχή αυτή πολύ δύσκολα μπορούν να βρουν δουλιά στα χωράφια. Κατά την έξοδό τους δέχτηκαν τα πυρά από τους ιδιοκτήτες. Οι Αλμπέρτ Τσίκο, Ατζιμ Μίχα και Αριαν Γκιάνη, μια 15χρονη και ένας 14χρονος ομοεθνής τους μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ οι δύο πτηνοτρόφοι συνελήφθησαν αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ