"Κέρδος" ήταν η προχθεσινή βραδιά για εκείνους που παρακολούθησαν, κατακλύζοντας το "Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104" των εκδόσεων "Καστανιώτη", την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του Βασίλη Κολοβού "Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα"."Κέρδος", γιατί πρόσφερε καθάριες ιδέες, συγκίνηση, χιούμορ, γνώση και σταράτα λόγια για το πιο είναι καλό, γνήσιο, αληθινό στη λογοτεχνία.
Ο φιλόλογος και κριτικός βιβλίου Μάνος Λουκάκης,μιλώντας για το βιβλίο του "επιτυχημένου ηθοποιού, τολμηρού στις κοινωνικές του δραστηριότητες, θαρραλέου και αποτελεσματικού συνδικαλιστή", Βασίλη Κολοβού, επισήμανε ότι μέσα "στο γενικό πληθωρισμό γραφής και ταυτόχρονα τη νωχέλειά της, εμφανίζεται το βιβλίο του Κολοβού, έχοντας όλα τα στοιχεία της τιμιότητας, του θάρρους. Βιβλίο, που αναδεικνύει εκ νέου - μετά από δεκάχρονες περίπου ερωτοτροπίες με μια λόγια, καθαρευουσιάνικη γλώσσα, που είναι πολύ κατώτερη εκείνης του Ροϊδη, και η οποία έφθασε σε αδιέξοδα - τη λαϊκή γλώσσα σαν πεδίο άσκησης της στιλιστικής γραφής, χρησιμοποιώντας και λέξεις μη ομιλούμενες σήμερα, οι οποίες εξασφαλίζουν την ποιητικότητα του λόγου".Αυτό το στοιχείο του βιβλίου του Β. Κολοβού "είναι το πρώτο" που αρέσει στον Μ. Λουκάκη.
Το δεύτερο είναι το "ύφος της ανοιχτής κουβέντας που τοποθετείται μέσα στα ιστορικά συμφραζόμενα και δεν υποκρύπτει την προσωπική ματιά του συγγραφέα, την πολιτική του τοποθέτηση.Η σαφήνεια θέσης του Κολοβού παράγει ένα λόγο που δεν υποδύεται τον έξυπνο, τον πνευματώδη, με στοιχεία του συρμού, με αυτά που εμείς "οι στενόμυαλοι" φιλόλογοι τα λέμε "καλαμπούρια". Αυτό το σπουδαίο βιβλίο δεν αποκρύπτει τίποτα. Εχει όλα τα ιστορικά στοιχεία της μετά τον εμφύλιο περιόδου, και οι χαρακτήρες του, τυπολογικά, περιέχουν όλα τα στοιχεία που διαμόρφωσαν, εκείνη την περίοδο, το λαϊκό άνθρωπο".
Ο Μ. Λουκάκης αναφέρθηκε και "στην καταπληκτική σκηνογραφία της αυλής", αυλή που σηματοδοτεί την προσφυγιά (Μικρασιατών και εσωτερική μετά τον εμφύλιο), "που εδώ χρησιμοποιείται για μια εξαιρετική λογοτεχνία".
Ο Β. Κολοβός στη σύντομη ευχαριστήρια "αντιφώνησή" του, είπε: "Η ζωή δε χρειάζεται καμιά συμβατικότητα. Είμαι κομμουνιστής κι αυτό θέλω να 'μαι. Γιατί αντλώ διδάγματα και δύναμη από τις ιδέες σαν της Οκτωβριανής Επανάστασης, της Εθνικής Αντίστασης. Ετσι νογάω εγώ τη ζωή".
Ο ηθοποιός και συγγραφέας διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου του. Σε καθένα απ' αυτά ο Μ. Λουκάκης έκανε επιμέρους επισημάνσεις για το πολιτικό κλίμα της εποχής, τα πρόσωπα του βιβλίου, την ιδεολογική του ειλικρίνεια και τόλμη να μιλά για ένα κόμμα (το ΚΚΕ) που η εξουσία το θεωρούσε "κατευθυνόμενο από ξένη δύναμη", την αφηγηματική καθαρότητα, την ποιητική ευαισθησία, την πυκνότητα της γραφής. Για να υπογραμμίσει μεταξύ άλλων: "Είναι βιβλίο στρατευμένης λογοτεχνίας, αλλά υψηλής ποιότητας, γιατί ο Β. Κολοβός έχει ποιητικό βλέμμα προς την πραγματικότητα και τάλαντο γραφής".
Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν ο νυν και ο επίτιμος δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος και Δημήτρης Νικολαϊδης,αντίστοιχα. Ο Ηλίας Λέγγερης (μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ). Η δήμαρχος Ζωγράφου Φωτεινή Σακελλαρίου.Ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας.Οι κινηματογραφιστές Δημήτρης Σπύρου και Προκόπης Δάφνος,ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σέρβος.Αρκετοί ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων η Αννα Φόνσου κ.ά.
Α.
Ενας μεγάλος δάσκαλος της κρητικής μουσικής, ο λυράρης Θανάσης Σκορδαλός δε βρίσκεται πια στη ζωή. Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης της λύρας άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από ανακοπή καρδιάς, προχτές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, σε ηλικία 78 χρόνων. Η κηδεία του έγινε χτες το μεσημέρι στη γενέτειρά του, το Σπήλι Ρεθύμνου, αφού είχε προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά Ηρακλείου.
Εχοντας χαρακτηριστεί σαν ένας από τους πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής, ο Θ. Σκορδαλός από πολύ νωρίς ξεχώρισε για το σπάνιο ταλέντο του στη λύρα. Οι κοντυλιές του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικές, ασκούσαν και ασκούν ανείπωτη γοητεία. Υπηρετώντας για 66 συνεχή χρόνια την κρητική μουσική, ο "δάσκαλος" άφησε πίσω του ένα μνημειώδες δισκογραφικό και μουσικό έργο. Ενα έργο - παρακαταθήκη για πολλές γενιές μουσικών και φίλων της κρητικής μουσικής. Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που μέσα από τη δική του δουλιά γνώρισαν το πραγματικό μεγαλείο και τη δύναμη της μουσικής παράδοσης της Κρήτης. Αυτής που σήμερα, εξαιτίας του χαμού του, είναι πιο φτωχή. Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1946 με το "Σπηλιανό Συρτό", ενώ η συνεργασία του με τον Μπαξεβάνη πρόσφερε κορυφαία τραγούδια, όπως τα "Στων αμαθιών σου τη φωτιά", "Ξεροστεργιανό νερό" κ. ά.
Αποψη της αίθουσας του "Κέντρου Λόγου και Τέχνης 104" με τους Μάνο Λουκάκη και Βασίλη Κολοβό (αριστερά), στην προχτεσινή παρουσίαση της "Αυλής με τα σπασμένα όνειρα"
Οι αρχαιρεσίες της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και εκπροσώπων στη FERA και ΜΕΙ, προκηρύχτηκαν για την Κυριακή 10 Μάη 1998.Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 11πμ έως τις 7μμ και θα διεξαχθεί στα γραφεία της Εταιρείας (Τοσίτσα 11). Αιτήσεις των υποψηφίων θα γίνονται δεκτές από την Πέμπτη 30 Απρίλη(11πμ - 3μμ).
Πριν από 24 χρόνια, το 1974, ο Χιλιανός ιστορικός Λόνκο Κιλαπάν,που φέρεται ως ο επίσημος ιστορικός της φυλής των Αρακουανών, έγραψε το βιβλίο "Η ελληνική καταγωγή των Αρακουανών",δημοσιοποιώντας την παράδοση της φυλής ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Σπαρτιατών. Σήμερα αυτό το βιβλίο ξεπερνά τα όρια της Χιλής και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Ηλιοδρόμιο".
Ο ιστορικός πιστεύει ότι οι Αρακουανοί έχουν αμερικανική και ελληνική καταγωγή και υποστηρίζει ότι οι Σπαρτιάτες τον 8ο - 7ο αι. π.Χ., πλέοντας ανατολικά, έφτασαν ως τη Χιλή όπου και εγκαταστάθηκαν. Διαπιστώνει, μάλιστα, ότι η οργάνωση της φυλής ανταποκρίνεται σε σπαρτιατικά πρότυπα, όπως η νομοθεσία του Λυκούργου.
Δύο συναυλίες δίνουν σήμερα και αύριο στο Λονδίνο ("Αρτ Θίατερ") καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Γκρις ιν Λόντον", που διοργανώνεται από τον Ελληνικό Θεατρικό Ομιλο και στο οποίο συμμετέχουν και άλλα καταξιωμένα συγκροτήματα από την Ελλάδα. Οι σοπράνο Βαρβάρα Τσαμπαλή και Μαρία Σκαρλάτου,ο τενόρος Σταμάτης Μπερής και ο μπάσος Παντελής Ψύχας,συνοδευόμενοι από τον πιανίστα Νίκο Λάαρη, θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από αθηναϊκές οπερέτες των Θεόφραστου Σακελλαρίδη και Νίκου Χατζηαποστόλου,με θεατρικά κοστούμια, σε ημισκηνοθετημένη παράσταση. Επίσης, θα ακουστούν δημοφιλή τραγούδια του είδους. Με τις παραστάσεις εγκαινιάζεται συνεργασία με την ελληνική παροικία του Λονδίνου, που θα συνεχιστεί με συναυλίες ορχηστρικών συνόλων και ρεσιτάλ λυρικών καλλιτεχνών.
Τρεις ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης, που διαρκεί 22-30/4: Το "No budget story" του Ρένου Χαραλαμπίδη διαγωνίζεται για τη "Χρυσή Τουλίπα" - το βραβείο του Φεστιβάλ. Επίσης, οι ταινίες "Αδης" του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου και "Προς την ελευθερία" του Χάρη Παπαδόπουλου προβάλλονται στα προγράμματα "Διεθνής κινηματογράφος" και "Τέχνη και σινεμά", αντίστοιχα. Στο Φεστιβάλ είναι προσκεκλημένοι οι τρεις σκηνοθέτες, συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μάνο Ευστρατιάδη.
Το "Θέατρο της Ανοιξης" οργανώνει από σήμερα μέχρι τις 10 Μάη ένα μικρό διεθνές φεστιβάλ, με τίτλο "Θέατρο πέραν του λόγου" και με συμμετοχή θιάσων από την Πολωνία, την Ολλανδία και την Ιταλία με τρεις παραστάσεις ο κάθε θίασος. Η παράσταση του θιάσου από την Πολωνία (24, 25, 26 Απρίλη) είναι ένα θέαμα που βασίζεται στην ποίηση και σε αποσπάσματα από το ποίημα του Λάο - Τσου "Ο δρόμος".Είναι μια μουσική παράσταση που αφηγείται τη διαδρομή της γυναίκας, στην προσπάθειά της να ξεφύγει από το κενό και τη μοναξιά, ψάχνοντας για αγάπη. Η παράσταση του ολλανδικού θιάσου (4, 5, 6 Μάη), που βασίζεται στη νουβέλα του Στρίντμπεργκ "Το νησί",είναι μια έρευνα για την εμπειρία του χρόνου. Αυτό που αισθάνεται κανείς είναι η προσμονή μιας μεγάλης αλλαγής, η παγκόσμια αναμονή γι' αυτό το "κάτι" που θα συμβεί. Τέλος, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα, ο ιταλικός θίασος θα παρουσιάσει ένα θέαμα - κατάδυση στη μαγεία του βυθού. Μια φανταστική μικρή εγκυκλοπαίδεια της θάλασσας, που περιλαμβάνει από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σπάνια και παράξενα όντα, ανιχνεύοντας την πορεία της εξέλιξής τους.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Διεθνές Συμβούλιο Καναδικών Σπουδών θα βραβεύσει δύο Ελληνες καθηγητές με τα Βραβεία Καναδικών Σπουδών.Πρόκειται τους Ιωάννη Μυλόπουλο,επίκουρο καθηγητή Περιβαλλοντικών Σπουδών και Μηχανολογίας στο ΑΠΘ και Σάββα Πατσαλίδη,καθηγητή Θεατρικών Σπουδών στο ΑΠΘ.
Το Διεθνές Συμβούλιο Καναδικών Σπουδών, ιδρυμένο το 1981, με έδρα την Οτάβα, είναι μία διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα με 7.000 ακαδημαϊκούς από 30 περίπου χώρες. Σκοπός του είναι η προώθηση της μελέτης, της έρευνας, της διδασκαλίας και της δημοσίευσης θεμάτων που αφορούν τον Καναδά σε όλους τους κλάδους σπουδών. Με τα βραβεία που δίνει κάθε χρόνο δίνεται η ευκαιρία στους βραβευθέντες να ταξιδέψουν στον Καναδά και να συνεργαστούν με καναδικά πανεπιστήμια. Επισημαίνεται ότι πέρσι βραβεύτηκαν δύο Ελληνες καθηγητές από τα τμήματα Πολιτικών Επιστημών και Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.