Κάποιοι, "Ηρακλείς του εκσυγχρονισμού", θα ισχυριστούν ότι η κερδοφορία των μεγαλοκαπιταλιστών λειτουργεί σαν "αιμοδότης της οικονομίας". Ουδέν ψευδέστερον. Τα υπερκέρδη αυτά δεν πάνε ούτε για νέες παραγωγικές επενδύσεις, ούτε για την αύξηση της απασχόλησης, ούτε για την ενίσχυση του εργατικού εισοδήματος. Συγκεντρώνονται στις τράπεζες και χρησιμοποιούνται για την επέκταση των οικονομικών δραστηριοτήτων των καπιταλιστών εκτός Ελλάδας. Ετσι βλέπουμε την "εξίσωση" να "λύνεται" με αντιστρόφως ανάλογα ποσά: η αύξηση των κερδών φέρει τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, την ανεργία, τη φτώχεια.
Φροντίζουν να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η οικονομία, η αγορά, η εργασία, η κρατική λειτουργία να τίθενται στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου. Λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του εργατικού εισοδήματος, για την καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων, για την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, για τη φοροαπαλλαγή των ισχυρών του χρήματος, για την"αφυδάτωση" και το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος, για τη συρρίκνωση των αγροτικών νοικοκυριών και την παράδοση της γης σε εταιρίες, για το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χρησιμοποιούν τον κρατικό μηχανισμό, τη δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ για την ποδηγέτηση και την καταστολή του λαϊκού κινήματος.
Μόνο που "λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο". Οσο βαθαίνουν οι αντιθέσεις πλούτου - φτώχειας και εθνικής ανεξαρτησίας - ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας, τόσο πιο επιτακτικά θα προβάλει η αναγκαιότητα της κοινωνικής ανατροπής. Οσο λιγότεροι γίνονται πλουσιότεροι, τόσο περισσότεροι θα μπαίνουν στον αγώνα για κοινωνική αλλαγή. Οσο συρρικνώνεται η εθνική ανεξαρτησία, τόσο θα ογκώνεται η λαϊκή αντίδραση στην εθνική υποταγή. Αυτές οι αντιθέσεις, που ο ίδιος δημιουργεί, θα "φάνε", τελικά, τον καπιταλισμό, στέλνοντας, ταυτόχρονα, στην "πολιτική ανεργία" τους πολιτικούς υπαλλήλους του.
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ
Την ίδια στιγμή που τα δάση της Αττικής καταστρέφονται μέρα με τη μέρα από τις εκχερσώσεις, τις καταπατήσεις, τις πυρκαγιές και το δασοκτόνο νομοσχέδιο Τζουμάκα - που χαρίζει στους καταπατητές τεράστιες δασικές εκτάσεις - η κυβέρνηση αρκείται σε προεκλογικές εξαγγελίες για μια σειρά μελετών για αναδασώσεις!
Με πρωτοβουλία του νομάρχη Δυτικής Αττικής ένα πρόγραμμα με τίτλο: "Δασικά Εργα για το 1998" της Διεύθυνσης Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής, "πήγε" την περασμένη Τετάρτη και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, προκειμένου να έχει, έστω και τυπικά, την έγκρισή του, καθώς οι αρμοδιότητες του Νομαρχιακού Συμβουλίου σταματούν εκεί... Παρ' όλα αυτά, η συζήτηση αναβλήθηκε προκειμένου οι σύμβουλοι να λάβουν γνώση του προγράμματος, προφανώς για... ακαδημαϊκούς λόγους, αφού το θέμα δεν πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά απλώς θα επικυρωθεί!
Κριτήριο για την επιλογή των έργων από την Περιφέρεια Αττικής είναι η διαβόητη "επιλεξιμότητα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή το κατά πόσον αυτά τα έργα θα είναι ανταποδοτικά και επί της ουσίας φορομπηχτικά για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει, ουσιαστικά, δεκάδες μελέτες για έργα που πρόκειται να γίνουν κάποτε, στο αόριστο μέλλον... Τα περισσότερα από αυτά αφορούν περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ έχουν να κάνουν με την αναδάσωση και την οδοποιία στους ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα - αν όχι όλα - από τα έργα που αναγράφονται στο πρόγραμμα θα ανατεθούν σε ιδιώτες, σύμφωνα με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις.
Να αναφέρουμε ακόμα ότι από το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,3 δισ. δρχ., μόνο τα 30 εκατομμύρια προορίζονται για αντιπλημμυρικά έργα στο Νομό Αττικής... Κι αυτό γιατί τα αντιπλημμυρικά δεν είναι ανταποδοτικά έργα και δε συμφέρουν τους εργολάβους. Αντίθετα, τόσο η αναδάσωση όσο και η οδοποιία είναι δύο τομείς, όπου από το 1990 οι ιδιώτες έχουν κάνει "χρυσές δουλιές"... Παράλληλα, εξυπηρετούν τη γενικότερη ιδιωτικοποίηση του τομέα της δασοπονίας. Πέρα από αυτά, όμως, ακόμα και τα κονδύλια που δίνονται για την υλοποίηση του προγράμματος είναι μειωμένα σε σχέση με παλιότερα χρόνια. Ετσι, οι "λύσεις" της κυβέρνησης είναι αποσπασματικές και εξυπηρετούν μόνο τα γνωστά συμφέροντα, που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την υπόθεση "περιβάλλον".
Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και νομαρχιακός σύμβουλος, Αντώνης Χοροζάνης,τόνισε: "Οποιαδήποτε στιγμή κι αν συζητηθεί το πρόγραμμα αυτό, δε θα φέρει καμία αλλαγή στο καθεστώς των ορεινών όγκων, αφού το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει καθαρά τυπικό ρόλο σ' αυτό". Παράλληλα, επισήμανε ο Αντ. Χοροζάνης, το Πρόγραμμα Δασικών Εργων του 1998 αρκείται σε έργα βιτρίνας, αφού τα πιο πολλά θα γίνουν σε περιοχές κοντά σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ δε γίνεται καμία ουσιαστική παρέμβαση στα δάση του Λεκανοπεδίου.