ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Απαραίτητη τώρα η εξόφληση

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Την επιστροφή της υπόλοιπης επιδότησης στους βαμβακοπαραγωγούς ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,Σταύρος Παναγιώτου και Αχιλλέας Κανταρτζής.

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές, ενώ έχουν περάσει 2,5 μήνες από τότε που τελείωσε η παράδοση του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια, δεν άρχισε ακόμα η επιστροφή της υπόλοιπης επιδότησης στους βαμβακοπαραγωγούς, παρόλο που στο διάστημα που μεσολάβησε η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να υπολογίσει το επιστρεφόμενο ποσό.

Η κυβέρνηση, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ισχυρίζεται ότι για να δοθεί γρηγορότερα το ποσό στους αγρότες μίκρυνε την εκκοκκιστική περίοδο. Θα μπορούσε, όμως, να πιέσει την ΕΕ ώστε να επισπευστεί η επιστροφή του ποσού, δεδομένου ότι οι αγρότες και ιδιαίτερα οι βαμβακοπαραγωγοί αυτή την περίοδο έχουν πρόσθετα έξοδα λόγω της σποράς.

Με βάση τα παραπάνω, οι τρεις βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας:

  • Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επιταχυνθεί η καταβολή των χρημάτων στους βαμβακοπαραγωγούς;
  • Γιατί δεν καταβάλλει η ίδια η κυβέρνηση τώρα τα χρήματα στους βαμβακοπαραγωγούς και όταν εγκριθεί και καταβληθεί το οριστικό ποσό να το παρακρατήσει από τους βαμβακοπαραγωγούς;
Θλιβερός ο απολογισμός της μεγάλης εξόδου

Σε 457 τροχαία δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 39 άτομα και άλλα 530 τραυματίστηκαν

Θλιβερός και φέτος ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων τις εορταστικές μέρες του Πάσχα. Από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα σε 457 τροχαία δυστυχήματα 39 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 530 τραυματίστηκαν. Και αυτά, όταν μέχρι χτες το βράδυ - σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τροχαίας - δεν είχαν επιστρέψει σχεδόν τα μισά αυτοκίνητα απ' όσα έφυγαν από την Αθήνα.

Πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς των στατιστικών στοιχείων και τα μακάβρια ρεπορτάζ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν τα ατυχήματα, κρύβονται όμως, για άλλη μια φορά, οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία παρακολουθεί ψυχρά και αδιάφορα τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία της ασφάλτου, χωρίς να δίνει καμιά εξήγηση. Το γεγονός ότι κάθε μέρα χάνονται κατά μέσο όρο στους ελληνικούς δρόμους εφτά άτομα αποτελεί προφανώς για την κυβέρνηση φυσικό γεγονός. Το γεγονός ότι καθημερινά επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται η οδική ασφάλεια δεν ανησυχεί κανέναν. Εκτός κι αν πιστεύουν ότι η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων θα περιοριστεί με τα ημίμετρα της Τροχαίας και τα ενημερωτικά (;) φυλλάδια των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Υγείας Πρόνοιας, που μοιράζονται ευκαιριακά τις μέρες των μεγάλων εξόδων. Η αναποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν και φέτος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας είχαν προσανατολισμό τη διευκόλυνση και την ασφάλεια των εκδρομέων που επρόκειτο να κινηθούν μέσω των εθνικών δικτύων, τα τροχαία δυστυχήματα έγιναν τελικά κυρίως σε κατοικημένες περιοχές και στο επαρχιακό δίκτυο. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε χτες από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας, όσο και από συγκοινωνιολόγους, οι οποίοι δε δίστασαν να χαρακτηρίσουν τη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων ως πολιτικό πλέον πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα μόνο της Τροχαίας. Ενδεικτικό της εγκληματικής αμέλειας της πολιτείας είναι η μη εφαρμογή του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί το 1996 και είχε καταλήξει στην προώθηση μιας σειράς μέτρων (ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Οδικής Ασφάλειας, ίδρυση Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας, διαφημιστικές καμπάνιες, σχολική οδική αγωγή κτλ.).

Η πρώτη μέρα μετά το Πάσχα επιφύλαξε μεγάλη ταλαιπωρία σε χιλιάδες οδηγούς που επέστρεφαν στην Αθήνα από την Πελοπόννησο. Ενώ η Τροχαία είχε προγραμματίσει την παραχώρηση μιας επιπλέον λωρίδας κυκλοφορίας στις τρεις το απόγευμα (δυο ώρες νωρίτερα από την περσινή κινητοποίηση) η ...κάθοδος των Αθηναίων από το μεσημέρι της Δευτέρας δεν ήταν αναμενόμενη. Ουρές χιλιομέτρων είχαν σχηματιστεί στα διόδια Ελευσίνας και στην Κακιά Σκάλα, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να ταλαιπωρηθούν αφάνταστα.

Οι ασυνείδητοι

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ αυτές τις μέρες είχαν φύγει από την Αττική περισσότερα από 400.000 οχήματα, σημειώθηκαν πολλά ατυχήματα και μάλιστα θανατηφόρα. Από το σύνολο των 39 θανατηφόρων ατυχημάτων τα 11 (έξι πεζοί) καταγράφηκαν στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Μάλιστα κυριάρχησε το φαινόμενο της εγκατάλειψης των θυμάτων, αφού σε τέσσερις περιπτώσεις οι οδηγοί ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

Το Μ. Σάββατο στη λεωφόρο Πεντέλης στο Χαλάνδρι ΙΧ αυτοκίνητο με οδηγό τον 26χρονο υπάλληλο πρατηρίου καυσίμων Παύλο Κολάγγη παρέσυρε και σκότωσε τον οχτάχρονο Βορειοηπειρώτη Βασίλη Χατζάρα. Ο ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε το παιδί, που έστεκε στη διπλή διαχωριστική γραμμή, στην προσπάθειά του να προσπεράσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα άλλο αυτοκίνητο. Χτες τα ξημερώματα εμφανίστηκε στην Τροχαία Αγίας Παρασκευής και είπε ότι δε σταμάτησε επειδή σοκαρίστηκε, ενώ απέδωσε την παρατεταμένη εξαφάνισή του στο φόβο από τον οποίο κυριεύτηκε λόγω των απειλών που διατύπωσαν, όπως είπε, οι συγγενείς του θύματος.

Ενα άλλο φρικτό τροχαίο σημειώθηκε ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα στο 18ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Σταυρού - Ραφήνας. Η Μαρία Κουγιουμτζή βρέθηκε στην άσφαλτο όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε στην άκρη του δρόμου, λόγω ολισθηρότητας. Ενα άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο αυτοκίνητό της, παρέσυρε την ίδια και συνέχισε κανονικά την πορεία του. Ο οδηγός του αναζητείται.

Το τρίτο τροχαίο με εγκατάλειψη σημειώθηκε στη Σαλαμίνα, με θύμα τον 46χρονο πεζό Ευάγγελο Αργυρίου. Τον παρέσυρε ο 25χρονος Δημήτρης Θεοχάρης, ο οποίος συνελήφθη αργότερα. Αγνωστος παραμένει ένας άλλος οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου, ο οποίος τραυμάτισε σοβαρά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης έναν πεζό ηλικιωμένο άνδρα.

Επέμβαση των ΜΑΤ στις φυλακές Κορυδαλλού

Απόπειρα απόδρασης εκδηλώθηκε προχτές το βράδυ στις φυλακές Κορυδαλλού, η οποία μετατράπηκε σε στάση. Περίπου 50 κρατούμενοι της Γ Πτέρυγας στις 8.50 χτες το βράδυ προσπάθησαν να αποδράσουν. Οι προσπάθειες και οι εκκλήσεις τους να επεκταθεί η απόπειρα εξέγερσης και σε άλλες πτέρυγες δεν ευοδώθηκε.

Τελικά, λίγο μετά τις δέκα το βράδυ επενέβησαν τα ΜΑΤ και στις 11.30 όλοι οι κρατούμενοι μπήκαν στα κελιά τους. Τραυματίες δεν υπήρξαν, ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν περίπου 10 εκατομμυρίων δραχμών.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ - ΦΥΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ, με τη συμπαράσταση του Δήμου Ασπροπύργου, διοργανώνει εκδήλωση - μνημόσυνο την Κυριακή 26 - 4 - 98 στις 11 πμ,στη θέση "Αγία Σωτήρα", στο 16ο χιλ. Αθηνών - Κορίνθου, στη Λίμνη Κουμουνδούρου, για να τιμήσει τους 5 πατριώτες της περιοχής που εκτελέστηκαν στις 15 - 4 - 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τιμητική εκδήλωση την Κυριακή 26 - 4 - 98 στις 11 πμ για την 55η επέτειο της μάχης που έδωσαν τμήματα του ΕΛΑΣ εναντίων των Γερμανών και των συνεργατών τους στα ΤΑΧΝΙΣΤΑ στην Κάτω Μηλιά Πιερίας, τόπος που θα γίνει και η εκδήλωση.
  • Τα Παραρτήματα ΛΑΜΙΑΣ και ΔΟΜΟΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 26 - 4 - 98 στις 11 πμ για να τιμηθεί η μνήμη των 17 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 9 - 4 - 1944, στα ΑΜΠΕΛΙΑ της Ομβριακής, τόπος που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
  • Τα Παραρτήματα ΧΡΥΣΟΥ,ΑΜΦΙΣΣΑΣ,ΙΤΕΑΣ - ΚΥΡΑΣ και ΔΕΛΦΩΝ της ΠΕΑΕΑ και συγγενείς των 18 εκτελεσμένων πατριωτών, από τους Γερμανούς κατακτητές στις 9 - 4 - 1944, διοργανώνουν την Κυριακή 26 - 4 - 98 στις 11 πμ εκδήλωση - προσκύνημα προς τιμήν τους στο ΠΑΣΧΑΛΙ Χρυσού.
  • Το Παράρτημα ΠΥΡΓΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Τετάρτη 29 - 4 - 98,9 - 12 μ.,τη Γενική του Συνέλευση, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης.
Ποινή για ... γέλια

Αστυνομικός τιμωρήθηκε με πρόστιμο 4.000 δραχμών, επειδή, κατά τη διάρκεια καταδίωξης υπόπτου, προκάλεσε φθορές στο περιπολικό αυτοκίνητο! Το περιστατικό έγινε στο Βόλο, με "θύμα" της γραφειοκρατίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τον αστυφύλακα Χρήστο Φούντα. Από την ΕΔΕ, που έγινε, προέκυψε ότι δεν οδηγούσε με τη δέουσα προσοχή, με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε σταθερό αντικείμενο και να προκαλέσει ζημιά στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου. Το γεγονός καταγγέλλεται από τους βουλευτές του ΚΚΕ Νίκο Γκατζή και Αχιλλέα Κανταρτζή, οι οποίοι καλούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να απαντήσει αν θα προχωρήσει στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει αυτά τα θέματα, ώστε να αρθούν οι αδικίες που υφίστανται πολλοί αστυνομικοί σε ανάλογες περιπτώσεις.

Με άλλη Ερώτηση, οι βουλευτές Νίκος Γκατζής και Β. Μπούτας καλούν τον Γ. Ρωμαίο να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει, ώστε να λυθεί οριστικά το στεγαστικό πρόβλημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας και να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του δημοσίου με τη μίσθωση (2.000.000 το μήνα) ενός εντελώς ακατάλληλου κτιρίου.

Στο αρχείο η "απαγωγή" της Αθηνάς Ρουσέλ

Στο αρχείο τέθηκε η υπόθεση για απόπειρα απαγωγής της Αθηνάς Ρουσέλ,κόρης της Χριστίνας Ωνάση, με απόφαση του γενικού εισαγγελέα της Γενεύης, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να στοιχειοθετούν την κατηγορία της απόπειρας απαγωγής.

Ο γενικός εισαγγελέας Γενεύης σε επιστολή του στην προϊστάμενη αρχή, δηλαδή στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Μαλόγια, αναφέρει ότι από την ποινική διαδικασία "απεδείχθη κατά τρόπο βέβαιο ότι ουδέποτε έγινε το παραμικρό σχέδιο για απαγωγή της Αθηνάς Ρουσέλ". Στην ίδια επιστολή αναφέρει ότι οι τέσσερις Ελληνες διαχειριστές της περιουσίας της Αθηνάς Ρουσέλ προέβησαν σε εκτεταμένο έλεγχο για την ασφάλεια της Αθηνάς Ρουσέλ και του τρόπου ζωής του πατέρα της που ανατέθηκαν σε ισραηλινά όργανα, ενώ οι συνθήκες πραγματοποίησης του ελέγχου έδωσαν την εντύπωση ότι επρόκειτο για απαγωγή.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Πέθανε 19χρονη από μηνιγγίτιδα

Ανάστατη είναι η κοινωνία της Κρήτης από το θάνατο της 19χρονης Καλλιόπης Κατρίνη, από τον Αγιο Νικόλαο, που εξέπνευσε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ενώ υποβαλλόταν σε εξετάσεις, με συμπτώματα μηνιγγίτιδας.

Η άτυχη κοπέλα είχε μεταφερθεί το μεσημέρι της Παρασκευής στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με υψηλό πυρετό. Οι γιατροί που την εξέτασαν μίλησαν για ίωση και την έστειλαν στο σπίτι της αφού της χορήγησαν αντιπυρετική αγωγή. Οι γονείς της τη μετέφεραν ξανά στο νοσοκομείο το πρωί του Σαββάτου με έντονες μυαλγίες, ενώ κατά την ωριαία παραμονή της εκεί παρουσίασε εξανθήματα και εκχυμώσεις σε όλο της το σώμα. Τότε οι γιατροί ανησύχησαν και την έστειλαν επειγόντως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου και πέθανε μια ώρα μετά τη μεταφορά της.

Από τη νεκροψία - νεκροτομή που έγινε από τον καθηγητή ιατροδικαστικής Μανώλη Μιχαλοδημητράκη προέκυψε ότι πέθανε από ισχαιμική μηνιγγίτιδα, η οποία έχει καλπάζουσα μορφή και προκαλεί σηψαιμία και ενδοαγγειακή σήψη.

Οι γονείς της και οι συγγενείς της κάνουν λόγο για αμέλεια των γιατρών του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, ενώ ήδη διατάχθηκε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για να διερευνηθεί η πιθανότητα ιατρικού σφάλματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ