ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Αδικη καταδίκη του Μ. Ισμα'ϊλοφ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Υστερα από τέσσερις βδομάδες εκδίκασης της "υπόθεσης" του ηγέτη του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν και αντιπροέδρου του Λαϊκού Μετώπου του Καζαχστάν, Μαντέλ Ισμαϊλοφ, το δικαστήριο της Αλμά Ατά τον καταδίκασε σ' ένα χρόνο εγκλεισμό σε σωφρονιστικό ίδρυμα. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για το ότι στις 7 Νοέμβρη 1997 είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για τα 80χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης: "Το κράτος κυβερνάει μια χούφτα παλιανθρώπων και αχρείων μ' επικεφαλής τον αχρείο - Πρόεδρο", πράγμα που θεωρήθηκε ως προσβολή του Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Η υπεράσπιση του Ισμαϊλοφ κυκλοφόρησε ανακοίνωση, με την οποία υπογραμμίζει ότι η ποινική δίωξη και η δίκη κατά του Ισμαϊλοφ είναι μια κατασκευασμένη πολιτική προβοκάτσια ενάντια στην εδραιούμενη αντιπολίτευση στην προσωπική εξουσία του Ν. Ναζαρμπάγεφ.

Τα κόμματα και τα κινήματα της αντιπολίτευσης, που απαρτίζουν το Λαϊκό Μέτωπο του Καζαχστάν, ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν στην Αλμά Ατά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της άδικης καταδίκης του Μαντέλ Ισμαϊλοφ και ενάντια στην ενίσχυση της προσωπικής εξουσίας του Προέδρου Ναζαρμπάγεφ. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένοι να διοργανώσουν αυτή τη συγκέντρωση για την απελευθέρωση του Ισμαϊλοφ, ακόμα κι αν οι αρχές δεν την εγκρίνουν.

ΡΩΣΙΑ
Οι κομμουνιστές δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν τον Κιριένκο

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ και Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και οι συνεργαζόμενες μ' αυτή Βουλευτικές Ομάδες των Αγροτικού Κόμματος και "Ναροντοβλάστιε" θα καταψηφίσουν την Παρασκευή την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο για το πρωθυπουργικό αξίωμα. Σχετικά μ' αυτό, το προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ με χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η δήλωση του προέδρου της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ για την επικύρωση από την Κρατική Δούμα του Κιριένκο ως πρωθυπουργού της χώρας αποτελεί προσωπική του άποψη. Σε ό,τι αφορά τη στάση στο εν λόγω ζήτημα, το κόμμα έχει ως οδηγό την απόφαση της 5ης (έκτακτης) Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΡΟ από τις 2 Απρίλη, η οποία υποχρεώνει τους "κομμουνιστές - βουλευτές της Κρατικής Δούμας να μην υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Σ. Β. Κιριένκο". Σε συνέντευξη Τύπου, χτες, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ διέψευσε ότι ο Σελεζνιόφ συζήτησε τη θέση του για την ψήφιση της υποψηφιότητας του Κιριένκο με τους ηγέτες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αριστερής αντιπολίτευσης της Δούμας. Η ανακοίνωση του καθοδηγητικού οργάνου του ΚΚΡΟ αποτελεί απάντηση του κόμματος στα πολυάριθμα σχόλια αστικών πολιτικών και του Τύπου περί υποχώρησης του ΚΚΡΟ στο θέμα Κιριένκο. "Η κομμουνιστική ομάδα θα ψηφίσει όπως αποφάσισε η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής", δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ και πρόσθεσε ότι "κάθε μέλος πρέπει να ψηφίσει εναντίον του Κιριένκο και προτιθόμαστε να θέσουμε σε εφαρμογή αυτή την απόφαση".

Από την άλλη μεριά, χτες η Δούμα αποφάσισε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας κατά της άρνησης του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν να προτείνει άλλον υποψήφιο για την πρωθυπουργία της χώρας.

Βία σε φοιτητικές συγκεντρώσεις

Με βία και άγριους ξυλοδαρμούς διέλυσαν οι ειδικές δυνάμεις τη διαδήλωση των φοιτητών στην πόλη Εκατερινμπούργκ (Ουράλια). Χίλιοι πεντακόσιοι φοιτητές, κρατώντας πλάκατ με τα συνθήματα "Κάτω τα χέρια από την παιδεία", "Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: η παιδεία καταργείται", "Θέλουμε δωρεάν παιδεία" κ.ά., διαμαρτύρονταν ειρηνικά ενάντια στην ετοιμαζόμενη από το γιελτσινικό καθεστώς αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι φοιτητές, υπερασπίζοντας στην ουσία το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας, κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης για να επιδώσουν τα αιτήματά τους στη δημοτική και περιφερειακή διοίκηση. Οταν όμως πλησίασαν στην έδρα της τοπικής διοίκησης, ένα τμήμα των ειδικών δυνάμεων (ΟΜΟΝ) (πάνω από 200 άτομα), οπλισμένο με βαριές ασπίδες και λαστιχένια γκλομπ, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, ξαφνικά όρμησε στους διαδηλωτές - φοιτητές. Με μανία ξυλοκοπούσαν με τα γκλομπ τα νεαρά παιδιά, χτυπώντας ακόμα και κείνους που ήταν πεσμένοι στο δρόμο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ενέργεια των ειδικών δυνάμεων υπήρξε αναπάντεχη ακόμα και για τη διοίκηση της Αστυνομίας. Κανείς δεν κατάλαβε, γιατί ξαφνικά χτύπησαν τους φοιτητές.

Φοιτητικές διαδηλώσεις κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έγιναν την ίδια μέρα στη Μόσχα, το Νοβοσιμπίρσκ και το Βορόνεζ. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ καταδίκασε τη βαρβαρότητα των αστυνομικών κατά των φοιτητών στο Εκατερινμπούργκ.

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Μιλόσεβιτς: "Εσωτερική μας υπόθεση το Κοσσυφοπέδιο"...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

"Το Κοσσυφοπέδιο είναι αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας" επανέλαβε χτες ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Βελιγράδι με το Δανό υπουργό Εξωτερικών, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, στο πλαίσιο επαφών του τελευταίου ως αξιωματούχου του ΟΑΣΕ. Νωρίτερα, Σέρβοι του Κοσσόβου κατήγγειλαν ότι εξαιτίας τρομοκρατικής δράσης οπλοφόρων του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου" δεκάδες οικογένειες Σέρβων και Μαυροβούνιων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε χωριά του Ντετσάνι.

Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς επανέλαβε τη γνωστή θέση του Βελιγραδίου για το Κόσσοβο επιχειρώντας να "θυμίσει" στους ξένους παράγοντες πως ο,τιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή αυτή αφορά αποκλειστικά τη σερβική κυβέρνηση και ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου είναι εσωτερική υπόθεση της Σερβίας και όχι ζήτημα που χρήζει εξωτερικής επέμβασης. Γι' αυτό και τόνισε για μία ακόμη φορά στο Δανό υπουργό Εξωτερικών ότι "το εσωτερικό αυτό θέμα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα". Υπογράμμισε μάλιστα πως "δεν υπάρχει κανένας λόγος για ξένη μεσολάβηση στις συνομιλίες μεταξύ των οργάνων της Σερβίας και των πολιτών της, αλλά ούτε και χρειάζεται οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις".

Νωρίτερα, μία καταγγελία Σέρβων πολιτών του Κοσσόβου προκάλεσε ανησυχία για την εκδήλωση νέων κρουσμάτων βίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του "Κινήματος Σερβικής Αντίστασης" (οργάνωσης που εκπροσωπεί τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου), σχεδόν όλες οι οικογένειες των Σέρβων και των Μαυροβούνιων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε 18 χωριά του Δήμου Ντετσάνι και βρήκαν καταφύγιο σε ξενοδοχείο της περιοχής λόγω της εμφάνισης ενόπλων και ένστολων μελών του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" γύρω από τα χωριά αυτά.

Επιπλέον, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του ανεξάρτητου γιουγκοσλαβικού ραδιοσταθμού "Β-92", το βράδυ της Τρίτης ένοπλοι μασκοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός Σέρβου αστυνομικού τη στιγμή που κατέβαινε από λεωφορείο, στην περιοχή Βουτσίτρν, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πρίστινα. Ο Σέρβος αστυνομικός τραυματίστηκε στο χέρι.

Το ίδιο 24ωρο, σε έκθεση που παρουσιάστηκε στην "Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ" στη Γενεύη, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο χαρακτηρίζεται ως "σοβαρή". Σημειώνεται ακόμη πως η "έντονη βία που σημάδεψε τις τελευταίες εβδομάδες το Κοσσυφοπέδιο μειώθηκε, αλλά δεν εξαφανίστηκε και οι πρόοδοι για την επίλυση της κρίσης ελαχιστοποιήθηκαν"...

ΙΡΑΚ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Δε φταίει ο ιρακινός λαός για να τιμωρείται"

ΑΜΜΑΝ.-

Απευθύνοντας έκκληση στη βρετανική κοινή γνώμη να συνειδητοποιήσει το δράμα του ιρακινού λαού και "την τρομερή εικόνα που οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις άφησαν πίσω τους μετά τον πόλεμο του Κόλπου", επιστρέφει, σήμερα, στο Λονδίνο ο Τζορτζ Γκάλοουεϊ. Ο βουλευτής των Εργατικών ολοκλήρωσε την περιοδεία του στα ιρακινά νοσοκομεία και επιστρέφει στη Βρετανία, συνοδευόμενος από μία τετράχρονη Ιρακινή, που πάσχει από καρκίνο, εντείνοντας τις προσπάθειές του για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στη Βρετανία, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για άμεση άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γκάλοουεϊ, που επικαλέστηκε τις ιατρικές γνωματεύσεις, η μικρή Μίριαμ Χάμζα εμφάνισε καρκίνο πιθανότατα λόγω της ραδιενεργούς ρύπανσης που προκλήθηκε από τους αμερικανο-βρετανικούς βομβαρδισμούς του 1991. "Ελπίζουμε η Μίριαμ να δείξει στη βρετανική κοινή γνώμη ότι οι Ιρακινοί είναι και αυτοί άνθρωποι, όχι τέρατα και να συνειδητοποιήσουμε το κακό που τους προξενήσαμε", τόνισε ο Γκάλοουεϊ και συμπλήρωσε ότι "ο ιρακινός λαός των 22 εκατομμυρίων είναι λυπημένος και απελπισμένος, δεν ευθύνεται για την κυβέρνησή του όσο και αν τον κάνουμε να υποφέρει".

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι αντιδράσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων, για το παρατεταμένο εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, και στις ΗΠΑ. Χτες, 5μελής επιτροπή της αμερικανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης "Φωνές στην Αγριότητα" παραβίασαν την αμερικανική νομοθεσία και μετέφεραν με δικό τους αεροσκάφος στη Βαγδάτη φάρμακα αξίας 75.000 δολαρίων. Δεν έγινε γνωστό αν η οργάνωση ή τα μέλη της θα υποστούν κυρώσεις, καθώς μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων στο Ιράκ επιτρέπεται μόνο μέσω της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ και απαγορεύεται αυστηρά η άμεση μεταφορά ιδιαίτερα από Αμερικανούς πολίτες.

Απο τις χτεσινές δηλώσεις του Γ.Ζιουγκάνωφ

Από τις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Ζιουγκάνοφ

ΤΣΕΧΙΑ
Εγκριση της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ...

ΠΡΑΓΑ.-

Διακηρύττοντας την... αγαλλίασή του, ο Τσέχος Πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ επικρότησε την απόφαση του Κοινοβουλίου να υπερψηφίσει με άνετη πλειοψηφία (154 - 38) την πρόταση για την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η χθεσινή απόφαση χαρακτηρίστηκε "ιστορική" από το διεθνή Τύπο.

Ο Χάβελ μίλησε για την απόφαση με τα θετικότερα χρώματα: "Αυτή η απόφαση και η μελλοντική συμμετοχή μας στη συμμαχία θα μας δώσει - για πρώτη φορά στην ιστορία μας - μια άγκυρα ασφαλείας (...) στο δημοκρατικό κόσμο" (!).

Στην απόφαση αντιτέθηκαν σθεναρά οι κομμουνιστές της χώρας, ενώ οι προηγουμένως αντιτιθέμενοι σοσιαλδημοκράτες υπερψήφισαν, αφ' ενός, την πρόταση και αφ' ετέρου, απέσυραν το αίτημά τους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Αυτή είναι μάλλον η σημαντικότερη είδηση: δε θα απαιτηθεί δημοψήφισμα, αλλά μόνο η έγκριση της 81μελούς Γερουσίας...

Η κίνηση είχε και άλλη σκοπιμότητα: το θέμα έφερε στη Βουλή η κυβερνώσα παράταξη για να αποφευχθούν "απρόοπτα" - πρόωρες εκλογές έρχονται...

Τους Τσέχους πολίτες, τους ρώτησε κανείς; Αν κρίνει κανείς από το πώς χειρίζονται το ζήτημα τα ΜΜΕ, μάλλον όχι. Εξάλλου, ο Χάβελ δείχνει να πρεσβεύει τη θέση ενός άλλου, δικού μας: "ανήκομεν εις την Δύσιν...".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ