ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
"Οπως πάμε, θα θυμηθούμε την Κατοχή"!

Στους δρόμους έβγαλε και χτες τους ασπρομάλληδες η δίχως τέλος "Σαρακοστή", που τους καταδικάζει η κυβερνητική πολιτική. Συγκλονιστική η παρουσία τους χτες στο κέντρο της Αθήνας και στην κεντρική Βαρβάκειο Αγορά

Ενάντια στην ατέλειωτη "Σαρακοστή", που τους καταδικάζει η κυβερνητική πολιτική, διαδήλωσαν χτες Μ. Τετάρτη οι απόμαχοι της δουλιάς, με μαζικές, γεμάτες παλμό, πρωτοτυπία και αποφασιστικότητα συγκεντρώσεις και πικετοφορίες σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Καβάλα.

Εκατοντάδες ασπρομάλληδες βρέθηκαν και πάλι χτες στο μετερίζι του αγώνα, εκεί στην πλατεία Κάνιγγος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Είχαν κρεμασμένες πάνω τους πικέτες με τα αιτήματά τους και με συνθήματα, όπως: "1998 μαύρο Πάσχα για τους συνταξιούχους", "Βρυξέλλες σημαίνει δραχμή υποτιμημένη", "Ενότητα και αγώνας να φύγει ο μεσαίωνας"...

Στις 10.30 π.μ. η πορεία ξεκινά και κατευθύνεται προς την Πατησίων. Το σύνθημα "Για τους συνταξιούχους δεν έρχεται Λαμπρή, με τις συντάξεις πείνας πάντα Σαρακοστή", δονεί την ατμόσφαιρα.

Η πορεία συνεχίζει προς την Ομόνοια και οι συνταξιούχοι φωνάζουν ακόμα πιο δυνατά: "Οι εκσυγχρονιστές το ρίξαν στη σπατάλη, μας δώσαν κατοστάρικο, αύξηση μεγάλη" και "Ανθρώπινες συντάξεις, φάρμακα φθηνά, αυτό ζητούν τα γηρατειά".

Οι συνταξιούχοι μπαίνουν στην οδό Αθηνάς και, φτάνοντας στο ύψος της Βαρβακείου Αγοράς, σταματούν για λίγο και βροντοφωνάζουν: "Την Ελλάδα όλη την πουλήσανε, είναι οι χειρότεροι που γνωρίσαμε" και "Με ενότητα και αγώνα της εργατιάς θα σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκάς".

Ο κόσμος που βρίσκεται εκείνη την ώρα εκεί για ψώνια και πολλοί μαγαζάτορες χαιρετάνε τα αδούλωτα γηρατειά. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Οι συνταξιούχοι πορεύονται από την οδό Ευριπίδου, την Αριστείδου και φτάνουν στη Σταδίου, όπου κάνουν μια ακόμη στάση, μπροστά στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βροντοφωνάζοντας: "Αυτά που με αγώνες σκληρούς έχουμε χτίσει, θα κόψουμε τα χέρια σε όποιον τα αγγίξει", "Δώστε πίσω τα κλεμμένα" και "Η αύξηση που δώσαν ούτε μισό γιαούρτι, για να μπορούν να σπαταλούν του λαού τα πλούτη".

Με περισσή αποφασιστικότητα και παρά τα χρόνια τους, οι απόμαχοι της δουλιάς συνεχίζουν δυναμικά την πορεία τους στην Πανεπιστημίου και φθάνουν τελικά στην Ομόνοια. Ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, σημείωσε ότι η συμμετοχή στην πικετοφορία ήταν πέρα απ' τα αναμενόμενα. "Ενημερώνουμε - τόνισε - το λαό γιατί αγωνιζόμαστε και τι διεκδικούμε και παράλληλα τον καλούμε να ορθώσει και αυτός αγωνιστικό ανάστημα για να ανατρέψουμε αυτή την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης". Κατέληξε καλώντας όλους να δώσουν αγωνιστικό "παρών", στην Πρωτομαγιά, ώστε αυτή "να είναι αγωνιστική - ταξική και να δίνει απάντηση στην κυβέρνηση".

"Μας πετάνε στα σκουπίδια..."

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στα "πηγαδάκια", που έχουν φτιάξει οι συνταξιούχοι, λίγο πριν απ' την κινητοποίηση. Συζητήσαμε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία κορυφώνονται τέτοιες μέρες.

Απ' τους "προνομιούχους" συνταξιούχους του ΤΕΒΕ είναι ο Μ. Δάνιας, που, όπως θα πει, "η σύνταξή μου είναι 100.000 δρχ. απ' τις πιο ψηλές του ΤΕΒΕ. Ευτυχώς που έχω δικό μου σπίτι. Οσο για το Πάσχα, θα είναι λιτό. Οπως πάμε με τις υποτιμήσεις, θα θυμηθούμε την Κατοχή". Από 14 χρονών στα μεταλλεία του Λαυρίου και στη συνέχεια στην οικοδομή, ο συνταξιούχος Η. Αλεξόπουλος θα σημειώσει: "Παίρνω, μαζί με το επικουρικό, 100.000 δρχ. Δε φτάνουν για τα φάρμακα, όχι να περάσουμε καλά το Πάσχα. Διαμαρτυρόμαστε για την αδικία και απαιτούμε τέτοια σύνταξη, που και τα φάρμακά μας να παίρνουμε και να μπορούμε να ζήσουμε".

Λίγο πιο πέρα, ο Μ. Σεργάκης,συνταξιούχος οικοδόμος. "Παίρνω - λέει - 90.000 δρχ. σύνταξη και πληρώνω 30.000 δρχ. νοίκι. Για ποιο Πάσχα μου λες; Είμαι σε κάθε συγκέντρωση, γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος απ' την πάλη". Δίπλα του, ο συνταξιούχος εμποροϋπάλληλος Σ. Καγκελάρης θα πει: "Με πολλές στερήσεις τα βγάζουμε πέρα. Η σύνταξή μου είναι 120.000 δραχμές, τι άλλο να σου πω. Εχω κάνει συνείδησή μου πως όποιος δεν αγωνίζεται για το δίκιο, ανεξάρτητα από ηλικία, δεν αξίζει να πιάνει τόπο πάνω στη Γη".

Η Πελαγία Φιλελέ" λέει με οργή: "Η κυβέρνηση μας αναγκάζει άρρωστους ανθρώπους να είμαστε στο δρόμο. Κωφεύει στις διαμαρτυρίες μας. Παίρνω μόλις 90.000 σύνταξη, πες μου εσύ πώς θα περάσω το Πάσχα. Η αγανάκτησή μας έχει φτάσει στο κατακόρυφο". Η Βασιλική Θωμά θα συμπληρώσει: "Οταν είναι να ψηφίσουμε, μας λένε "περήφανα γηρατειά", μετά μας πετάνε στα σκουπίδια. Δεν πάει άλλο".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

"Δε θα μας τελειώσουνε!"

Με σαρδέλες στα κάρβουνα έξω από τον "Οίκο του Ναύτου" έκαναν χτες "Πάσχα" οι άνεργοι ναυτεργάτες. Συνεχίζει τις προκλήσεις του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Στις 10 το πρωί χτες το "πασχαλινό" τραπέζι των άνεργων ναυτεργατών είχε "στρωθεί". Οι σχάρες με τις... σαρδέλες ανεβοκατέβαιναν στην ψησταριά που είχε στηθεί έξω από τον "Οίκο του Ναύτου" στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά. Η πλατεία είχε κατακλυστεί τόσο από άνεργους ναυτεργάτες, όσο και από ασφαλισμένους του Ταμείου και συνταξιούχους, που δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για αυτή την πρωτότυπη εκδήλωση. Ετσι γιόρτασαν οι άνεργοι ναυτεργάτες χτες Μ. Τετάρτη το δικό τους "Πάσχα", εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διαμαρτυρία τους για την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης που τους καταδικάζει στην ανεργία και τους οδηγεί στα συσσίτια εκκλησιών. Που τους στερεί ακόμα και τον παραδοσιακό "οβελία" και το πασχαλιάτικο δώρο των παιδιών. Αλλωστε και τις σαρδέλες, οι άνεργοι ναυτεργάτες τις προμηθεύτηκαν με την οικονομική υποστήριξη της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής ένωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Την ίδια ώρα, λίγο πιο πέρα, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,ο υπουργός Σταύρος Σουμάκης,στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, δε δίστασε να εμπαίξει ξανά τους άνεργους ναυτεργάτες, σχολιάζοντας πως είναι "πολύ ευχαριστημένος για αυτή την εκδήλωση"... Ταυτόχρονα έκανε σαφές ότι ακόμα και αυτά τα ελλιπή αιτήματα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για ασφαλιστική κάλυψη, οικονομική υποστήριξη των ανέργων και για έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν!

"Θέλουν να μας ξεριζώσουν"

Σε όλη την πλατεία έχουν στηθεί "πηγαδάκια". Οι συζητήσεις μεταξύ των ανέργων έχουν "ανάψει", ενώ ορισμένες φράσεις τους χτυπούν κατάκαρδα. "Εγώ έφαγα σαρδέλες. Η οικογένεια τι θα φάει;", αναρωτιέται ο Πέτρος, λοστρόμος με 18 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία και 9 μήνες άνεργος και κανείς δεν τολμά να του πει λέξη. "Εχω δύο παιδιά - συνεχίζει - και ζούμε με δανεικά. Θέλουν να μας καταντήσουν κλέφτες, όμως δε θα το καταφέρουν. Οι ναυτεργάτες θα κινητοποιηθούν, είμαι σίγουρος".

Το λόγο παίρνει ο Νίκος,ναύτης, ενάμιση χρόνο άνεργος, με 8 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία και ένα παιδί, που και φέτος δε θα δει πασχαλιάτικο δώρο: "Τρομάζουμε να ζήσουμε. Πώς θα αγοράσω αρνί και δώρο στο παιδί με 36 χιλιάδες δραχμές επίδομα ανεργίας που μου δίνουν; Να πού μας κατάντησαν, όμως σύντομα θα έχουν την απάντηση που τους πρέπει".

Ο Σπύρος,καμαρότος, ξέμπαρκος 6 μήνες και με δύο παιδιά συμπλήρωσε: "Προσπαθούν να μας πετάξουν τελείως από τα πλοία. Ψάχνω για δουλιά και μου ζητάνε μίζα για να με μπαρκάρουν ακόμα και αρχικαπεταναίοι. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;". "Θέλουν να μας ξεριζώσουν για να πάρουν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς. Εχω πέντε παιδιά. Δεν μπορώ να τους αφήσω να μας πετάξουν έξω. Πώς θα τα θρέψω. Πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε σκληρά αγωνιστικά μέτρα. Θα παλέψουμε", παρεμβαίνει και ο Λευτέρης,λοστρόμος, πέντε μήνες άνεργος.

Το δικό του τόνο στη συζήτηση, που έχει "φουντώσει", ήρθε να δώσει και ο Γιάννης,ναύτης, με δύο παιδιά, ένα χρόνο άνεργος και 10 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία: "Ναι, να παλέψουμε, όμως πρέπει να διώξουμε και τον Χαλά που κυβερνάει στην ΠΝΟ με το "έτσι θέλω". Μας λένε "κουλουράδες", συνάδελφοι, αυτοί που κάθονται στις καρέκλες τους. Και εμείς που τόσα χρόνια θαλασσοπνιγόμαστε, ζούμε με δανεικά και δεν μπορούμε να θρέψουμε όπως θέλουμε τα παιδιά μας".

Στα πλαίσια της εκδήλωσης αντιπροσωπεία της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και άνεργων ναυτεργατών έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του "Οίκου του Ναύτου" Κώστα Φαζάκη,απαιτώντας να δοθεί το επίδομα ανεργίας και το δώρο του Πάσχα στους άνεργους ναυτεργάτες, που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις τους, λείπει η κάρτα ανεργίας από το ΓΕΝΕ ή κάποια άλλη τυπική λεπτομέρεια. Η παρουσία των ναυτεργατών υποχρέωσε τον πρόεδρο να δώσει εντολή να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους, ενώ ανταποκρίθηκε και στο κάλεσμα των ανέργων να παραβρεθεί στο πασχαλινό τραπέζι τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Σήφης Κωτσαντής,γραμματέας της Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και ο Βαγγέλης Ξένος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Μας "σταυρώνουν" κάθε μέρα

Μαζική η συμμετοχή των συνταξιούχων του Πειραιά στην πικετοφορία

"Ο αγώνας είναι μονόδρομος και σ' αυτόν τον αγώνα οι συνταξιούχοι θα είναι πάλι μπροστά",διαμήνυσαν χτες το πρωί οι απόμαχοι της δουλιάς στον Πειραιά, συμμετέχοντας μαζικά σε πικετοφορία που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή στους δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν έξω από τον Οίκο του Ναύτου και να ενωθούν με τους ναυτεργάτες που πραγματοποιούσαν τη δική τους κινητοποίηση.

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Λίγο πριν ξεκινήσει η πικετοφορία, ο γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων του ΙΚΑ Γ. Βαγγελάκης,μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τόνισε μεταξύ άλλων: "Ειδικά το τελευταίο πλήγμα, αυτό της υποτίμησης της δραχμής, σε συνδυασμό με την ακρίβεια στην αγορά, μας υποχρεώνει ακόμα και αυτές τις μέρες του Πάσχα να βγούμε στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την αντικοινωνική και αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης και να ζητήσουμε διορθωτικό ποσό μιας σύνταξης εφάπαξ και μέχρι 200 χιλιάδες δραχμές". Καταλήγοντας ο Γ. Βαγγελάκης υπογράμμισε: "Ημασταν υπό τη γερμανική κατοχή και προτάξαμε τα στήθη μας και σήμερα, που η κυβέρνηση μας παραδίνει στη λεγόμενη ευρωπαϊκή ομηρία, οι συνταξιούχοι θα αντισταθούμε σθεναρά διεκδικώντας τα αιτήματά μας".

Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι με τις πικέτες ξεκίνησαν πορεία φωνάζοντας συνθήματα, όπως: "Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση", "Κυβέρνηση και Μάαστριχτ διαλύουν την Ελλάδα και τους συνταξιούχους τους ρίχνουν στον Καιάδα". "Οι συνταξιούχοι σταυρώνονται κάθε μέρα στον Γολγοθά της πείνας με Καίσαρα τον Σημίτη",έγραφε η πικέτα συνταξιούχου ναυτικού, ενώ μια άλλη έγραφε: "Υποτίμηση σημαίνει σύνταξη μειωμένη". Η πορεία έκανε μια στάση στην κεντρική αγορά του Πειραιά, όπου οι συνταξιούχοι καλούσαν τον κόσμο να τους ακολουθήσει, ενώ περαστικοί χειροκροτούσαν συνεχώς, για να καταλήξει έξω από τον Οίκου του Ναύτου.

"Παίρνω 108 χιλιάδες δραχμές σύνταξη. Είμαι υποχρεωμένος να ζω χρόνια στη λιτότητα. Είμαι ντροπή να μην μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς του σπιτιού μου", μας δήλωσε ο Παντελής Μάρκου, συνταξιούχος του ΙΚΑ. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι μαρτυρούν τα λόγια του συνταξιούχου Σπύρου Παπαπολύζου, που παίρνει επίσης 108 χιλιάδες δραχμές σύνταξη και μας δηλώνει χαρακτηριστικά: "Πρέπει μ' αυτά τα λεφτά να πληρώσω το νοίκι και τους λογαριασμούς. Και δε φτάνουν αυτά, αλλά έχουμε να πληρώσουμε και τα φάρμακα. Δηλαδή τι πρέπει να γίνουμε ζητιάνοι, ύστερα από τόσα χρόνια προσφοράς, ύστερα από τόσο σκληρή δουλιά;".

Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Μήνυμα καταδίκης και από τη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια πικετοφορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τις συντάξεις πείνας. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στη "βιολογική" - όπως τη χαρακτήρισαν - εξόντωσή τους, που επιβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους της πόλης να τους συμπαρασταθούν και να δημιουργήσουν μαζί κοινό Μέτωπο Αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων.

"Η αντικοινωνική και απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης μας έβγαλε για μία ακόμη φορά στους δρόμους. Εκφράζουμε με την κινητοποίησή μας αυτή την αγανάκτηση μας για τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία μας έχουν οδηγήσει", τόνισε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Ν. Θεσσαλονίκης Γ. Ραφαηλίδης.Πρόσθεσε ότι δεν πλήττονται μόνο οικονομικά οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να αφαιρέσει όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις από το 8ωρο, μέχρι την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στην Καβάλα

Μαζική συγκέντρωση και πικετοφορία πραγματοποίησαν χτες και οι συνταξιούχοι Καβάλας. Εξορμώντας απ' το Εργατικό Κέντρο της πόλης και κρατώντας δεκάδες πικέτες, πορεύτηκαν σιωπηλά στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας. Η πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία δημιούργησε μεγάλη εντύπωση, "άγγιξε" το λαό της Καβάλας που έσπευσε να χειροκροτήσει τους διαδηλωτές - συνταξιούχους. Ο Γ. Μπαχάρης πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ και της Συντονιστικής Επιτροπής κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και στους νέους αγώνες που θα ακολουθήσουν.

* Την αντισυνταξιουχική αντεργατική κυβερνητική πολιτική καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων και καλεί σε αγώνα "για να ανατρέψουμε μαζί με τους εργάτες αυτή την πολιτική".

Επισημαίνει ότι "το φετινό Πάσχα θα 'ναι για τους συνταξιούχους μαύρο" και υπογραμμίζει ότι "δε φτάνει η αύξηση - κοροϊδία του 3,7%, έρχεται μετά η υποτίμηση, η ανατίμηση σε όλα τα είδη, η λίστα στα φάρμακα κλπ.".

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Εντυπωσιακή η άνοδος της ΔΕΣΚ

Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε η ΔΕΣΚ στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου.

Σε σύνολο ψηφισάντων 1.469,η ΔΕΣΚ έλαβε 295 ψήφους, ποσοστό 20,08%,πήρε 3 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο και εξέλεξε 4 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία. Στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 181 ψήφους, ποσοστό 10,95%,2 έδρες και 3 αντιπροσώπους. Η ΠΑΣΚ - Σ πήρε 725 ψήφους (49,37%), 8 έδρες στο ΔΣ και 10 αντιπροσώπους. Στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 986 ψήφους (59,68%) και είχε 9 έδρες. Η ΔΑΚΕ πήρε 329 ψήφους (22,39%), 4 έδρες και 5 αντιπροσώπους Είχε 453 ψήφους (27,42%) και 4 έδρες. Η "Συσπείρωση" πήρε 85 ψήφους και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο για την Ομοσπονδία.

Ο Π. Παναγούλιας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΔΕΣΚ, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα: "Με την ενίσχυση της ΔΕΣΚ οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης του σιδηροδρόμου. Καταδίκασαν επίσης τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που 14 χρόνια έχουν την πλειοψηφία στο σωματείο. Δηλώνουμε ότι θα αξιοποιήσουμε τη δύναμη που μας έδωσαν οι σιδηροδρομικοί και θα παλέψουμε για τα συμφέροντά τους".

Από την κινητοποιήση των συνταξιούχων του Πειραιά

Από την κινητοποίηση των συνταξιούχων του Πειραιά

Οι ψησταριές στήθηκαν έξω από τον "Οίκο Ναύτου"

Από τη χτεσινή πρωτότυπη εκδήλωση των ανέργων ναυτεργατών

Από την κινητοποίηση των συνταξιούχων της Αθήνας

Επίσχεση εργασίας στην "Πήγασος"

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από προχτές οι εργαζόμενοι στην εταιρία "Πήγασος - Εκδοτική και Εκτυπωτική ΑΕ" (ΕΘΝΟΣ), αντιδρώντας στην ενέργεια της επιχείρησης να μειώσει τις τακτικές καταβαλλόμενες αποδοχές τους. Την αντεργατική στάση της εταιρίας καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων σε επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας και τα σωματεία των εργαζομένων στον Τύπο.

Η διεύθυνση της επιχείρησης μονομερώς αποφάσισε και υπολογίζει πλέον το ωρομίσθιο για τα νυχτερινά και την προσαύξηση της Κυριακής αργίας, όχι στις καταβαλλόμενες αποδοχές, όπως γινόταν μέχρι και το Φλεβάρη, αλλά στο βασικό ημερομίσθιο της συλλογικής σύμβασης των λιθογράφων.

Η Ενωση χαρακτηρίζει παράνομη και καταχρηστική την ενέργεια αυτή και σημειώνει ότι αρωγό βρίσκει η εταιρία την κυβερνητική πολιτική, που επιδιώκει - έχει ήδη έτοιμα τα νομοσχέδια - να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις. Καλεί τους εργαζόμενους στον Τύπο να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης ενάντια στην αυθαιρεσία του Μπόμπολα και τονίζει την ανάγκη της δημιουργίας πλατιού μετώπου αντίστασης για να μην περάσουν τα σχέδια των μεγαλοεκδοτών και μεγαλοεργολάβων. Τέλος, καλεί σε σύσκεψη το Συντονιστικό των σωματείων του Τύπου για την αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων στο χώρο.

  • Τη συμπαράστασή της στους λιθογράφους της εταιρίας ΠΗΓΑΣΟΣ εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ,θεωρώντας ότι η μονομερής και βλαπτική μεταβολή των όρων συμβάσεως εργασίας οδηγεί σε μείωση των αποδοχών τους.
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απολύει συνδικαλιστές

Να ανακληθούν άμεσα οι εκδικητικές απολύσεις των δύο μελών της διοίκησης και του γενικού γραμματέα του σωματείου Μισθωτών Τύπου Τρικάλων οι οποίοι εργάζονταν στην εφημερίδα "Ερευνα Τρικάλων", ιδιοκτησίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ι. Ζιάγκα,ζητεί με επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας, τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, στα πολιτικά κόμματα, τη ΓΣΕΕ κ.ά., η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Στο "σφυρί" η ΔΑΝΕ

Στο "σφυρί" αναμένεται να βγει πριν το καλοκαίρι η "Δωδεκανησιακή Ναυτιλιακή Εταιρία"ΔΑΝΕ ενώ στον αέρα μένουν οι περίπου 500 ναυτεργάτες που υπηρετούν στα 4 πλοία της! Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρος Σουμάκης,ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας (στην οποία η εταιρία οφείλει μεγάλα ποσά), κ. Γεωργουτσάκος,πρότεινε ως μόνη λύση για την περίπτωση της ΔΑΝΕ την κατάσχεση των πλοίων της και την πώλησή τους σε εφοπλιστές! Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, ακόμα η κατάσταση είναι ρευστή, ενώ την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται ο ίδιος να συναντηθεί με τη διοίκηση της εταιρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ