ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Αρχισε να ... καταναλώνεται το δώρο του Πάσχα

Αυξημένη ήταν η κίνηση χτες στην αγορά, καθώς οι εργαζόμενοι που πήραν το ισχνό δώρο του Πάσχα άρχισαν να πραγματοποιούν τις αγορές των απαραίτητων για τις ημέρες αυτές, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά, όπου η κερδοσκοπία, ακόμα και με τη μορφή απειλής για τη δημόσια υγεία, οργιάζει ειδικά αυτές τις μέρες. Χτες, κατασχέθηκαν ποσότητες κρέατος που κρίθηκαν ακατάλληλες για τη δημόσια υγεία, ενώ ελέγχονται για την καταλληλότητά τους ποσότητες πουλερικών. Οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής - κρέατα και οπωροκηπευτικά - κινήθηκαν σε γενικές γραμμές στα επίπεδα της Μ. Δευτέρας και Μ. Τρίτης, ωστόσο στα αμνοερίφια, όπως καταγγέλλουν οι κρεοπώλες, είναι ιδιαίτερα υψηλές σε σχέση με την ποιότητα που διατίθεται. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, τα "ψιλά" λεγόμενα αρνιά και κατσίκια, δηλαδή τα μικρά που προτιμούν οι καταναλωτές, θα έπρεπε να πωλούνται σε τιμή τέτοια στη χονδρική, που στη λιανική να ξεπερνάει κατά πολύ τις 2.000 δρχ., τιμή την οποία επιχειρεί να κρατήσει ως πλαφόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Χτες τα αμνοερίφια πωλούνταν στη χονδρική μέχρι 1.650 δρχ. το κιλό, και στη λιανική γύρω στις 2.000-2.100, ενώ εάν σήμερα κι αύριο μπουν στην αγορά τα μικρά αρνιά και κατσίκια, με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης τις δύο τελευταίες μέρες της Μ. Βδομάδας, θεωρείται βέβαιο ότι στη λιανική οι τιμές θα ξεπεράσουν κατά πολύ και τις 2.200. Πάντως, μέχρι χτες στην κεντρική αγορά του Ρέντη είχαν μπει 83.000 αμνοερίφια έναντι 81.000 πέρσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι επαγγελματίες κρεοπώλες καταγγέλλουν ότι βαφτίζονται ελληνικά αρνιά που εισάγονται από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία ζωντανά για πάχυνση και σφάζονται εδώ.

Στα ίδια πάνω - κάτω επίπεδα με αυτά των προηγούμενων ημερών ήταν οι τιμές και στα οπωροκηπευτικά, ενώ κάποια από αυτά όπως η ντομάτα και η πατάτα τσίμπησαν 10-30 δρχ. το κιλό. Ετσι, οι ντομάτες πωλούνταν μέχρι 400 δρχ. το κιλό, οι πατάτες στις 100-180 δρχ. το κιλό, τα ξερά κρεμμύδια μέχρι 200 δρχ. το κιλό και τα φρέσκα μέχρι 300 δρχ., τα κολοκυθάκια μέχρι 600 δρχ. το κιλό, τα λεμόνια στις 150 δρχ. και το μαρούλι στις 100 δρχ. το ένα. Τέλος, τα πορτοκάλια πωλούνταν προς 100-180 δρχ. το κιλό, τα μήλα 250-300 δρχ. και τα αχλάδια μέχρι 380 δρχ. το κιλό.

Οι έλεγχοι στην αγορά

Χτες κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Αστυκτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά στην κεντρική αγορά του Ρέντη κατασχέθηκαν 179 νωπά αμνοερίφια, συνολικού βάρους 2.805 κιλών, γιατί δεν έφεραν στοιχεία σήμανσης και καταλληλότητας, καθώς και πιστοποιητικό κτηνιατρικού ελέγχου κατά την εισαγωγή τους, που όπως αποδείχτηκε έγινε από τη Βουλγαρία. Η ποσότητα αυτή, την οποία εμπορευόταν ο Χ. Μίχας από το Κάστρο Βοιωτίας, καταστράφηκε σε χωματερές.

Επίσης, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην εταιρία "Cashing Hellas LTD", με ιδιοκτήτη τον Χρ. Κουρτίδη, κατασχέθηκαν 115 κιλά παστουρμά που κρίθηκε ακατάλληλος για τη δημόσια υγεία. Σαράντα κιβώτια βοδινού ποντικιού βάρους 760 κιλών και 302 μπάλες βοδινού λίπους βάρους 7.457 κιλών, που προορίζονταν για αλλαντικά και ήταν αποθηκευμένα στην εταιρία "Ψυγεία Αττικής", κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον ίδιο λόγο.

Παράλληλα, ελέγχονται για την καταλληλότητα και την προέλευσή τους 185 κιβώτια πουλερικών, βάρους 2.960 κιλών, 42 κιβώτια φιλέτων πουλερικών βάρους 290 κιλών, 111 κιβώτια πουλερικών Ολλανδίας βάρους 1.690 κιλών και 9 κιβώτια μπούτια γαλοπούλας βάρους 150 κιλών. Η παραπάνω εταιρία φέρεται να έχει προμηθευτεί τα προϊόντα κυρίως από τον Δ. Κουμπιά, στην επιχείρηση του οποίου στον Πειραιά έχουν βρεθεί στο παρελθόν ποσότητες ακατάλληλων προϊόντων.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Συνεχής διεύρυνση των ελλειμμάτων

Τα 5 δισ. δολάρια άγγιξε το 1997 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και τα 18,3 δισ. δολάρια το εμπορικό έλλειμμα. Μόλις το 22,7% των εισαγωγών καλύπτονται από τις εξαγωγές

Σχεδόν τα 5 δισ. δολάρια άγγιξε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 1997, ενώ το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 18,3 δισ. δολάρια. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη συνεχή χειροτέρευση της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι η υποβάθμιση των εξαγωγικών της επιδόσεων, καθώς και η εισαγωγική επέλαση εμπορευμάτων και υπηρεσιών, κυρίως από τις χώρες της Ενωσης, όπου υποτίθεται πως θα κυριαρχούνταν από τα ελληνικά προϊόντα. Τα ελλείμματα του ισοζυγίου πληρωμών αποτελούν και τον καλύτερο καθρέφτη των ελλειμματικών εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεδομένου ότι οι ενδοκοινοτικές εμπορικές σχέσεις καλύπτουν το 70% των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι η βασική αιτία των εξωτερικών ελλειμμάτων της χώρας εντοπίζεται στις ανισομερείς οικονομικές της σχέσεις με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα ελλείμματα - εκφρασμένα σε δολάρια - θα ήταν μεγαλύτερα, αν κατά το 1997 δεν είχε σημειωθεί η μεγάλη ανατίμηση του δολαρίου ως προς τη δραχμή. Η ανατίμηση αυτή "απορρόφησε", ένα μεγάλο μέρος των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς το ανατιμημένο δολάριο εκφράζεται με περισσότερες δραχμές.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας:

  • Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας στο τέλος του 1997 ανήλθε στα 18.271 εκατ. δολάρια, έναντι 18.366 εκατ. δολαρίων το 1996.

Συνολικά η αξία των εισαγωγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών έφτασε τα 23.643 εκατ. δολάρια, ενώ η αντίστοιχη αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 5.372 εκατ. δολάρια. Δηλαδή η αξία των εξαγωγών μόλις κάλυψε το 22,7% της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

  • Το ισοζύγιο άδηλων συναλλαγών παρουσίασε το 1997 πλεόνασμα 13.438 εκατ. δολαρίων, έναντι πλεονάσματος 13.826 εκατ. δολαρίων το 1996. Παραδοσιακά, τα τελευταία χρόνια το πλεόνασμα του ισοζυγίου άδηλων συναλλαγών ήταν μεγαλύτερο από το εμπορικό έλλειμμα, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (το τελευταίο το απαρτίζουν το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο άδηλων πόρων) να είναι θετικό. Από το 1996 όμως η εικόνα αυτή αντιστράφηκε, καθώς τα εμπορικά ελλείμματα εκτινάχτηκαν στα ύψη και υπερέβησαν κατά πολύ τα πλεονάσματα των άδηλων πόρων.

Συνολικά, η αξία των άδηλων πόρων ανήλθε στα 19.965,5 εκατ. δολάρια και παρουσίασε μικρή μείωση 2,3% ως προς το 1996.

Από τα επιμέρους κονδύλια των άδηλων πόρων, το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα παρουσίασε μικρή αύξηση 1,3%, ενώ αύξηση 3,9% παρουσίασαν και οι λοιποί πόροι. Αντίθετα μείωση παρουσίασαν οι μεταφορές (7%), τα μεταναστευτικά και εργατικά εμβάσματα, καθώς και οι καθαρές μεταβιβάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η αξία των οποίων ανήλθε στα 4.622 εκατ. δολάρια, έναντι 5.057 εκατ. δολαρίων το 1996.

Μικρή μείωση 1,4% παρουσίασαν και οι άδηλες πληρωμές, η αξία των οποίων ανήλθε στα 6.527 εκατ. δολάρια, έναντι 6.617 το 1996.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Μειώνονται ελαφρά για μια εβδομάδα

Μικρές μειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων από σήμερα μέχρι την επόμενη Τετάρτη ανακοινώθηκαν χτες από την εταιρία "Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ" (πρώην Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου). Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης σούπερ και της αμόλυβδης μειώνεται κατά 0,70 δρχ. το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 0,60 δρχ. και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,50 δρχ. το λίτρο. Ετσι, οι ενδεικτικές τιμές πώλησης της σούπερ και της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνονται σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης ως εξής:

  • για το λεκανοπέδιο Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ στις 216 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 200,10 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Α' ζώνης η σούπερ στις 220,90 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 205 δρχ.
  • Για τη Β' ζώνη η ενδεικτική τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 223,90 και της αμόλυβδης στις 208 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ' ζώνης με ΦΠΑ 18% η σούπερ στις 225,90 και η αμόλυβδη στις 210 δρχ. και για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες ενδεικτικές τιμές είναι 215,90 δρχ. και 201 δρχ. το λίτρο.
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Μετά το Πάσχα η πρώτη "λυπητερή"

Η πρώτη "λυπητερή" της εφορίας θα αρχίσει να καταφτάνει στους φορολογούμενους, αμέσως μετά την εορταστική περίοδο, οπότε θα ξεκινήσει η αποστολή της πρώτης παρτίδας περίπου 500.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ). Η επίσπευση των διαδικασιών εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν φέτος οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι και αποστολής στη συνέχεια των σχετικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων ήταν ένα από τα αντικείμενα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Γ. Παπαντωνίου,του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του Γ. Δρυ, οι εφορίες έχουν ήδη αποστείλει για εκκαθάριση στο ΚΕΠΥΟ τις πρώτες 800.000 κωδικογραφημένες φορολογικές δηλώσεις. Από τις αρχές του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει από το ΚΕΠΥΟ και η αποστολή της πρώτης παρτίδας περίπου 500.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης οργανωτικά ζητήματα του υπουργείου Οικονομικών, η πορεία των συνενώσεων των διαφόρων εφοριών Κεφαλαίου, καθώς και η εξέλιξη του πληροφοριακού συστήματος TAXIS.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ