ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μαζική συμμετοχή στην απεργία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Εκατοντάδες χιλιάδες οργισμένοι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών βγήκαν χτες στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων και οικισμών σε μαχητικές διαδηλώσεις στο πλαίσιο της πανρωσικής κινητοποίησης που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Ρωσίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων μισθών αρκετών μηνών. Οι κυβερνώντες, εφαρμόζοντας την πολιτική τους των αντιλαϊκών "μεταρρυθμίσεων", χρωστάνε για τους μισθούς των εργαζομένων περίπου 10 δισεκ. δολάρια. Παρά τις εκκλήσεις της ηγεσίας των συνδικάτων να περιοριστούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα οικονομικά αιτήματα, παντού, στις συγκεντρώσεις και τις πορείες, ένωσαν τη φωνή διαμαρτυρίας τους τμήματα της αριστερής αντιπολίτευσης, πριν απ' όλα της κομμουνιστικής αντιπολίτευσης, προβάλλοντας πολιτικά αιτήματα και απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και την αλλαγή των "πολιτικής των μεταρρυθμίσεων". Επίσης, ζήτησαν το σχηματισμό κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είχαν ξεκινήσει πριν τις 9 Απρίλη. Στις 7 Απρίλη κήρυξαν απεργία οι εργαζόμενοι των κλάδων της αμυντικής βιομηχανίας και στις 8 Απρίλη οι γιατροί και οι εργαζόμενοι της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στη Σαχαλίνη οι διαδηλωτές απέκλεισαν το δρόμο που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα, κόβοντας το νησί στα δυο. Στην Απω Ανατολή διαδήλωσαν με κόκκινες σημαίες στους δρόμους των πόλεων πάνω από 270.000 εργαζόμενοι. "Οι εχθροί του λαού ηγέτες να εξοριστούν στα ορυχεία για να αποκαταστήσουν τα κατεστραμμένα!", φώναζαν οι μετέχοντες στη συγκέντρωση στην πόλη Βλαδιβοστόκ. Στην Πριμόριε οι εργάτες 220 εργοστασίων σταμάτησαν τη δουλιά. Πάνω από 100.000 ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν στην περιοχή του Κουζμπάς (Σιβηρία). "Πρέπει να αλλάξει αμέσως η ολέθρια κοινωνικοοικονομική πολιτική", δήλωσε στη συγκέντρωση στο Κέμεροβο ο κυβερνήτης του Κουζμπάς, ένας από τους ηγέτες της αριστερής αντιπολίτευσης Αμάν Τουλέγεφ. "Αν οι κυβερνώντες αγνοήσουν τα αιτήματά μας, όπως έκαναν πέρσι, την επόμενη φορά θα βγούμε στους δρόμους με διαφορετικό τρόπο", είπε απειλητικά ένας ανθρακωρύχος. Μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους του Νιβοσιμπίρσκ.

"Πρόεδρε! Πάψε να φλυαρείς για τα δικαιώματα του ανθρώπου!", "Η ανεργία είναι ντροπή για το κράτος", "Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική", αναγράφονταν στα πλακάτ των διαδηλωτών στην Ποβόλζιε - Σαμάρα και Νίζνι Νόβγκοροντ. "Κάτω η εξουσία των κλεφτών", φώναζαν οι διαδηλωτές στο Αρχάγκελσκ. Στο Λένινγραντ συμμετείχαν στην πανρωσική απεργία οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων και άλλων επιχειρήσεων της πόλης. Στις φάλαγγες των διαδηλωτών (περίπου 100.000) επικεφαλής ήταν το ΚΚΡΟ, το ΚΕΚΡ, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας (Β. Ζιρινόφσκι), ακόμα και το "Γιάμπλοκο" (Γκ. Γιαβλίνσκι). Πραγματοποίησαν συγκέντρωση, προβάλλοντας, εκτός από τα οικονομικά αιτήματα, το κύριο πολιτικό αίτημα της παραίτησης του Γιέλτσιν και της αλλαγής της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής.

Στη Μόσχα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων Μιχαήλ Σμακόφ και οι ηγέτες των συνδικάτων της πόλης ήρθαν σε συναλλαγή με το γιελτσινικό καθεστώς, σαμποτάρισαν την κινητοποίηση των εργαζομένων, πραγματοποιώντας μια τυπική χλιαρή συγκέντρωση 5.000 ατόμων μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης. Υστερα, όμως, από μισή ώρα, στο κάλεσμα του ΚΚΡΟ, του ΚΕΚΡ και άλλων πατριωτικών δυνάμεων, συγκεντρώθηκαν στο ίδιο μέρος 50.000 εργαζόμενοι, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους κατά της πολιτικής του γιελτσινικού καθεστώτος. Τα πολιτικά αιτήματα κυριάρχησαν και σ' αυτή τη συγκέντρωση.

Οι αρχές προσπάθησαν να μειώσουν τη σημασία της πανρωσικής απεργιακής κινητοποίησης, αποκαλώντας τα κύρια πολιτικά αιτήματα "πολιτικό νταβαντούρι", που ο "Πρόεδρος το απορρίπτει". Ωστόσο, ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Γιέλτσιν"ενημερώνεται πλήρως για τις συγκεντρώσεις και πορείες. Συμφωνεί με το δίκαιο αίτημα της καταβολής των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων". Δεν είπε όμως τίποτα, αν ο Γιέλτσιν παραδέχεται την ευθύνη του για τη γενική εξαθλίωση του λαού.

ΒΟΡΕΙΟΪΡΛΑΝΔΙΚΟ
Εληξε η προθεσμία για τη συμφωνία

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Με την προθεσμία σύναψης της κυοφορούμενης επί 21 μήνες συμφωνίας για το μέλλον της Βορείας Ιρλανδίας να φθάνει στο τέλος της τα μεσάνυχτα, οι άσπονδοι αντίπαλοι πολιτικές οργανώσεις της περιοχής, οι Βρετανοί και οι νοτιο - Ιρλανδοί διεξήγαγαν αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις χθες για να καταλήξουν σε ένα αποδεκτό αποτέλεσμα. Αν το πέτυχαν, μένει να εξακριβωθεί.

Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής άρχισαν ήδη από το πρωί, όταν οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Ιρλανδίας, Τόνι Μπλερ και Μπέρτι Αχερν, συναντήθηκαν, για να συνεχιστούν λίγες ώρες αργότερα, με την τελική στρογγυλή τράπεζα με Ιρλανδούς πολιτικούς για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Τόσο οι Μπλερ και Αχερν, όσο και η Βρετανίδα υπουργός Βορείου Ιρλανδίας Μο Μόουλαμ, δήλωναν "αισιόδοξοι". "Ενθαρρυντική" ήταν και η δήλωση του Προοδευτικού Ενωτικού Κόμματος του Ντέιβιντ Τριμπλ (πολιτικής πτέρυγας του απαγορευθέντος ένοπλου κινήματος Δύναμη Εθελοντών του Ωλστερ), περί "χάσματος που μπορεί να γεφυρωθεί".

Οσο για το Σιν Φέιν, την πολιτική πτέρυγα του IRA, οι εκπρόσωποί του δήλωναν "συγκρατημένα αισιόδοξοι" όσον αφορά τη συμφωνία.

Τις συνομιλίες, πάντως, όπως σημείωνε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ", "στοιχειώνει" η απειλή ενός νέου κύκλου βίας (η εκατόμβη του βορειοϊρλανδικού "περιορισμένου πολέμου" φθάνει τις 3.500 ψυχές). Οι συλλήψεις χθες από την αστυνομία τριών υπόπτων για βομβιστική επίθεση, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους εκρηκτικά, ήταν ενδεικτική μιας υποφώσκουσας έντασης. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι έστω κι αν η συμφωνία επικυρωνόταν χθες, υπήρχε πάντα ο κίνδυνος συνέχισης των συγκρούσεων των βορειοϊρλανδικών παραστρατιωτικών ομάδων. Παραμένουν μετέωρα πολλά ερωτήματα, που - εκτός απροόπτου - σήμερα θα απαντηθούν...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το φόνο του Σαρίφ

ΡΑΜΑΛΛΑ.-

Αναταράξεις προκαλεί ακόμα στα παλαιστινιακά αυτόνομα εδάφη η δολοφονία του "αρχιβομβιστή" της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς" Μοχιγιεντίν Σαρίφ, δέκα και πλέον μέρες μετά την αποκάλυψη της είδησης. Η ηγεσία της "Χαμάς" και η Παλαιστινιακή Αρχή εντείνουν την αντιπαράθεσή τους σχετικά με τους υπαίτιους της δολοφονίας, αν και, προς το παρόν, υπάρχουν εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι ακόμα και αν οι απόψεις τους είναι διαμετρικά αντίθετες, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε εμφύλια διαμάχη. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται, πάντα, σε επιφυλακή και υψίστη ετοιμότητα και αναμένεται να επιβάλει, σήμερα, αποκλεισμό στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές.

"Η "Χαμάς" αρνείται να δεχτεί την πραγματικότητα" υποστηρίζει η Παλαιστινιακή Αρχή, σχολιάζοντας την απόρριψη από τη "Χαμάς" της εκδοχής ότι ο Μοχιγιεντίν Σαρίφ δολοφονήθηκε από συμμαχητές του, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη εξουσίας στους κόλπους του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης "Ιζεντίν Αλ Κασάμ". Σύμφωνα, πάντα, με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αστυνομίας στη Δυτική Οχθη Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, κύριος ύποπτος είναι ο Αντέλ Αντουάλαχ, επικεφαλής της "Ιζεντίν αλ Κασάμ" στην περιοχή. Οπως, μάλιστα, υποστήριξε ο Ραγιούμπ, η τοπική ηγεσία της "Χαμάς" δε συνεργάστηκε διόλου στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η "Χαμάς" μοίρασε ένα νέο φυλλάδιο, το οποίο συνοδεύτηκε από μια βιντεοκασέτα που απεστάλη στα ΜΜΕ. Στη βιντεοκασέτα εμφανίζεται ένας κουκουλοφόρος άνδρας, που ισχυρίζεται ότι είναι ο Αντέλ Αντουάλαχ και κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή ότι "καλύπτει τη δράση της ισραηλινής κυβέρνησης αποδίδοντας το φόνο του Σαρίφ στον ίδιο και τη Χαμάς". Ο άγνωστος άνδρας προειδοποιεί ότι η "Χαμάς" θα εκδικηθεί το θάνατο του Σαρίφ με επιθέσεις σε σιωνιστικούς στόχους, όπου και αν βρίσκονται. Διευκρινίζει, όμως, ότι ακόμα και αν η "Χαμάς" είχε αποδείξεις για συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής με την ισραηλινή κυβέρνηση, δεν υπήρχε περίπτωση να στρέψει την οργή και την εκδίκησή της σε Παλαιστινίους.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Χλιαρές οι αντιδράσεις στις φοροπερικοπές Χασιμότο

ΤΟΚΙΟ.-

Χλιαρά αντέδρασαν οι χρηματαγορές στις φοροπερικοπές ύψους 2 τρισ. γιεν (15 δισ. δολάρια), που ανήγγειλε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ριουτάρο Χασιμότο, καθώς πολιτικοί παρατηρητές, αλλά και οικονομικοί παράγοντες τόσο της Ιαπωνίας όσο και του εξωτερικού θεωρούσαν άτολμα τα νέα μέτρα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του "Ανατέλλοντος Ηλίου".

Πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το πακέτο των κινήτρων οικονομικής ανάπτυξης, συνολικού κόστους 120 δισ. δολαρίων (ήτοι 16 τρισ. γιεν), θα περιλαμβάνει κρατικές επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 10 τρισεκατομμυρίων γιεν και ότι θα έχει "θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο" στους Ιάπωνες. Σημείωσε, μάλιστα, πως "είναι δύσκολη κάθε πρόβλεψη", αφού είναι άδηλο εάν οι Ιάπωνες θα σπεύσουν να ξοδέψουν ή να επενδύσουν το ενδεχόμενο πλεόνασμα των χρημάτων τους... Τέλος, ο Ριουτάρο Χασιμότο εξέφρασε την ελπίδα πως θα μπορέσει σύντομα να καταθέσει τροποποιήσεις στο "Νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Φορολογίας" μέσα στη θητεία της σημερινής Βουλής, υπογραμμίζοντας πως σκοπός του είναι να κρατήσει τις όποιες μελλοντικές τροποποιήσεις στο ελάχιστο δυνατόν επίπεδο.

Οι αγορές, όμως, δεν εντυπωσιάστηκαν από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, καθώς ήλπιζαν για ακόμη μεγαλύτερες και μονιμότερες περικοπές στους φόρους. Πριν τις εξαγγελίες του Χασιμότο, ο δείκτης "Νικέι" στο Χρηματιστήριο του Τόκιο είχε άνοδο μία ποσοστιαία μονάδα και η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου και ιαπωνικού νομίσματος έφτανε τα 132,14 γιεν, ενώ λίγο μετά τις εξαγγελίες, το δολάριο ανατιμήθηκε έναντι του ιαπωνικού νομίσματος φθάνοντας τα 133 γιεν.

Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι χτεσινές πρωθυπουργικές εξαγγελίες συνιστούν αλλαγή πορείας 180 μοιρών, μια που η οικονομική ύφεση και οι μαύρες προβλέψεις για το μέλλον ανάγκασαν τον Ριουτάρο Χασιμότο να άρει την πολιτική στυγνής λιτότητας που είχε ανακοινώσει πριν ένα περίπου χρόνο.

Aπό τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη Μόσχα



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ