Στη μνήμη του αγαπημένου και αξέχαστου αδελφού και θείου μας ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ,που πέρασαν κιόλας 40 μέρες από τον ξαφνικό θάνατό του, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, το κόμμα, στο οποίο ο Νίκος Καλούδης δόθηκε ολόψυχα από τα εφηβικά του χρόνια και αφιέρωσε σ' αυτό ολόκληρη την 80χρονη ζωή του.
Οι οικογένειες Στέλιου, Τασούλας και Γιώργου Ντιλιντά
* * *
Στις 25 Φλεβάρη 1998 έφυγε από κοντά μας και κηδεύτηκε την επομένη στο χωριό Ριζόμυλο Μαγνησίας, ο λατρευτός αδελφός μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ ως το θάνατό του. Γεννήθηκε το 1933 στην Τσαγκαράδα Πηλίου και από μικρός μπαίνει στη βιοπάλη και στον αγώνα με ολόκληρη την οικογένειά του. Μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, τραυματίζεται το 1949, αιχμαλωτίζεται και οδηγείται στη Λάρισα. Ηταν τότε 16 χρόνων, γι' αυτό και αφέθηκε ελεύθερος. Εγκαταστάθηκε στο Ριζόμυλο, όπου δημιούργησε οικογένεια.Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, προσφέρουμε στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της μητέρας μας ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΣΙΔΗ,η οποία βασανίστηκε από τρομοκράτες του Καλαμπαλίκη, πιάστηκε στον Κίσσαβο το 1949 και εξορίστηκε στο Μακρονήσι, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.
Θεόδωρος, Γεώργιος, Δήμητρα
* * *
Ο παλιός αγωνιστής Ευάγγελος Κριθάρης,μετανάστης στην Αυστραλία, έστειλε, μέσω του φίλου του, παλαίμαχου κομμουνιστή δημοσιογράφου Β. Γ., για τα 80χρονα του τιμημένου ΚΚΕ 200 δολάρια.
* * *
Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανατολικής Αιγιαλείας.
Γεωργία Μετζελοπούλου
* * *
Στη μνήμη των γονιών μας ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ και ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ,του αδελφού μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,της αδελφής μας ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ,η οποία πέθανε στις 11 Αυγούστου 1997, των παιδιών ΝΙΚΟΥ και ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΣΙΡΩΝΗ,που σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο, του εξαδέλφου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ από το Πουρνάρι, του ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ,του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΛΑΜΑΡΑ και του εξαδέλφου μας ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ,που σκοτώθηκε στη Σπηλιά, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
Γιώργος και Στεργιανή Καραναστάση, Γόννοι Λάρισας
* * *
Σήμερα, 5 Απρίλη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΛΕΡΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος επαναπατρίστηκε από την Ουγγαρία, όπου ζούσε πολιτικός πρόσφυγας.
Στη μνήμη του, τα ανίψια του Κυριάκος και Χρυσούλα Τηλεντζίδου πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ.
* * *
Στη μνήμη της μητέρας μας ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΠΑΛΑΜΑΡΗ,του θείου μας παλαίμαχου κομμουνιστή ΑΝΤΩΝΗ ΔΕΒΕΛΕΓΚΑ και των αξέχαστων συντρόφων μας ΜΑΝΟΛΗ ΣΙΓΑΝΟΥ,ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΛΕ,ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ,ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ,ΝΙΚΟΥ ΓΚΕΝΑ,ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ,ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΗΣΙΔΗ και του άξιου και εκλεκτού επιστήμονα ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΓΡΑ,προσφέρουμε 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", μέσω της ΝΕ Λάρισας.
Χριστόφορος και Ανέζα Δαμάνη
* * *
Συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από τον Απρίλη του 1943, που τρομοκράτες του Μιχάλαγα, συνεργάτες των κατακτητών, βασάνισαν και δολοφόνησαν στα Ιμερα Κοζάνης τον ΣΙΜΟ ΚΕΡΑΣΙΔΗ και τους έξι συντρόφους του.
Ο Σίμος Κερασίδης γεννήθηκε το 1918 στην Οινόη του Πόντου. Η κατάρρευση του μετώπου τον Απρίλη του 1941 τον βρίσκει γραμματέα της ΟΚΝΕ και μέλος του Γραφείου Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Τον Μάη του ίδιου χρόνου, είναι από τα ιδρυτικά μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης "Ελευθερία", που εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη και λίγο αργότερα του αναθέτουν τη στρατιωτική δράση των ένοπλων αντιστασιακών ομάδων στην ευρύτερη περιοχή. Συλλαμβάνεται και δραπετεύει τρεις φορές. Συμμετέχει στην οργάνωση της απόδρασης των κρατουμένων από το σανατόριο Πέτρας. Στήνει παράνομο Τυπογραφείο και συμβάλλει στην έκδοση της εφημερίδας "Ελευθερία", η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το Μάη του 1941.
Στη μνήμη του και στη μνήμη των συντρόφων του, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
Η αδελφή του Γεωργία Κερασίδου - Κατραντζή
* * *
Στις 29 Μάρτη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ.
Στη μνήμη του, η γυναίκα του Χρυσάνθη και ο γιος του Δήμος Ζαχαριάδης προσφέρουν στη ΝΕ Καβάλας 15.000 δρχ.
* * *
"Εφυγε" ένας ακόμα παλαίμαχος αγωνιστής, ο ΗΛΙΑΣ ΤΣΟΥΡΗΣ (Καμάνος). Γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Τσουράδο Ικαρίας. Από τα νεανικά του χρόνια, εντάχθηκε στις γραμμές του αγώνα, για τη λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας, για την ειρήνη και το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Πίστευε ακράδαντα στα ιδανικά του κομμουνισμού και όλη του η ζωή ήταν ένας αδιάκοπος αγώνας, σε στεριά και θάλασσα, για την υπεράσπισή τους.
Στέλεχος της ΕΑΜικής Αντίστασης στην Ικαρία, στην περίοδο της φασιστικής κατοχής, παλικαρίσια έβγαζε σε πέρας κάθε αποστολή.
Κυνηγήθηκε από τις δοσίλογες μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις, όπως όλοι οι αγωνιστές, πέρασε στην παρανομία και όταν αργότερα πιάστηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε ως το φρικτό κάτεργο, το Μακρονήσι.
Η ανατροπή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου στην ανατολική Ευρώπη τον συντάραξε, αλλά δεν απογοητεύτηκε, δε λύγισε. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του κομμουνισμού και αγωνιζόταν γι' αυτά ως το τέλος της ζωής του. Είχε πάντα για σύντροφό του το "Ριζοσπάστη", "μοναδική - όπως έλεγε - εφημερίδα που λέει την αλήθεια και σε προσανατολίζει σωστά".
Στη μνήμη του, οι Παπαγεωργάκης Στεφανής, Γιαννούλα, Νίκος και Σύλβια προσφέρουν στο ΚΚΕ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟ Κοκκινιάς.
* * *
Στις 10 Φλεβάρη 1998 έφυγε για πάντα από κοντά μας η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ.Γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Πέλλας. Στην Κατοχή, αγωνίστηκε, όπως και όλη η οικογένειά της, ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους για τη λευτεριά της πατρίδας από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Για την πατριωτική δράση της διώχτηκε από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς. Στις αρχές του 1948, βγήκε στο ΔΣΕ. Αγωνίστηκε με ηρωισμό και αυταπάρνηση σαν άξιο μέλος του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου το 1948 και στις μάχες του Βίτσι - Γράμμου το 1949. Τραυματίστηκε δυο φορές. Ο πατέρας της Χρήστος Κριτσάκης, αντάρτης του ΔΣΕ από το 1946, έπεσε το 1948 στο Γράμμο. Η μητέρα της με τα δυο ανήλικα αδέρφια της κατέφυγαν στην Ουγγαρία.
Μετά το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δούλεψε σε διάφορες επιχειρήσεις. Με το σύντροφό της Ομηρο Χριστοφορίδη, λοχαγό του ΔΣΕ, δημιούργησαν οικογένεια. Υπήρξε στοργική σύζυγος, μητέρα και γιαγιά.
Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1977 και ζούσαν στο χωριό Παλατιανό Κιλκίς.
Ως το τέλος της ζωής της. έμεινε πιστή στο ΚΚΕ και τα κομμουνιστικά ιδανικά. Θα μας μείνει αξέχαστη για πάντα.
Στη μνήμη της προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
Ο σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια της
* * *
Στις 25 Μάρτη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗ, μέλους του ΚΚΕ. Στην Κατοχή δούλεψε δραστήρια στην οργάνωση του ΕΑΜ Νιγρίτας. Μετά τη Βάρκιζα στα "πέτρινα χρόνια", παρά την κλονισμένη υγεία της, ήταν σύνδεσμος της παράνομης Κομματικής Οργάνωσης Σερρών, όταν γραμματέας ήταν ο Σταύρος Τουσίδης.
Μετά τη μεταπολίτευση επαναπατρίστηκε από τη Ρουμανία, όπου ζούσε πολιτικός πρόσφυγας, με την οικογένεια του αδερφού της Νώντα Κωστούδη. Εζησε στην Αθήνα ως το θάνατό της.
Στη μνήμη της, τα αδέρφια της Σοφία, Αγλαϊα, Βαγγέλης και τα ανίψια της Τώνης, Λιάνα, Κώστας και Αγγελική προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.
* * *
Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ,από την Παναγία της Θάσου, που πέθανε σε ηλικία 97 χρόνων και τον περασμένο Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατό του, υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση το ΚΚΕ και υπήρξε στέλεχός του και πρώτος παράγων του κόμματος στην περιοχή του. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, αναγνωρίστηκε η αντιστασιακή ιδιότητά του από τη Νομαρχιακή Επιτροπή και του απονεμήθηκε παράσημο.
Στη μνήμη του, τα παιδιά του Μαρία και Αντώνης Λαγουμτζής, εκ μέρους των τεσσάρων παιδιών, εγγονών και δισέγγονών του, πρόσφεραν 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
* * *
Ο αγωνιστής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ γεννήθηκε το 1922 στην Πάργα.
ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, πρόσφερε και αυτός τις υπηρεσίες του στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε και ήταν από τα πρώτα στελέχη της ΕΔΑ.
Σε όλη του τη ζωή, έμεινε πιστός στα ιδανικά, στα οποία πίστεψε και για τα οποία αγωνίστηκε με συνέπεια.
Εφυγε από τη ζωή στις 10 Αυγούστου 1997.
Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
Η γυναίκα του Αικατερίνη Παπαδημητρίου, Αρτα
* * *
Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΛΙΑ από την Ασωπεία Θηβών, μαχητή των μακεδονικών οχυρών και πρωταγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης από το Σεπτέμβρη του 1941, που έφυγε για το ταξίδι χωρίς γυρισμό, προσφέρω 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.
Ο αδελφός του Γιώργος
* * *
Πέρασαν κιόλας 40 μέρες από τότε που μας άφησε ο παλαίμαχος αγωνιστής ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ.
Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ.
Τα μέλη της ΚΟΒ Παγκρατίου
* * *
Στις 6 Απρίλη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ.
Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, η γυναίκα του Ευαγγελία και η κόρη του Φαίδρα προσφέρουν 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
* * *
Στη μνήμη του φίλου μου ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΚΛΙΔΗ,ο οποίος πέθανε στις 21 Μάρτη 1998, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 50.000 δρχ. και 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανάληψης.
Ο Μ. Τσακλίδης ήταν ένας αγνός ιδεολόγος και άνθρωπος και πιστεύω ότι από τις σελίδες του "Ριζοσπάστη" και τους αγώνες του, θα βρουν δικαίωση τα οράματά του για μια κοινωνία δίκαιη και ειρηνική.
Νικόλαος Γιαχουτσίδης
* * *
Τιμή και δόξα στους αξέχαστους αγωνιστές, που έπεσαν στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία και την προκοπή του λαού, από το χωριό Αιγάνη Λάρισας κάτω Ολύμπου Αθανάσιο και Ευάγγελο Χριστόπουλο,Θωμά Τζιόλα,Αλέκο και Ζωή Κοκονά,Βασίλη και Ανδρέα Φλώρο,Γιάννη Μποζομπότση (καπετάν Καραντάου), Δημήτρη ΜποζομπότσηΑποστόλη Καραγιάννη,Θωμά Καζέμα,Αντώνη και Βικτόριας Λιάνου και Αντώνη Γιανδήμα.
Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 30.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Λάρισας και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
Ηλίας και Γλυκερία Αναγνωστοπούλου
* * *
Ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΝΙΚΟΣ ΒΕΤΣΗΣ,αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Μάρτη 1998. Γεννήθηκε στο χωριό Γρεκικό Αρτας το 1916. Το 1931 σταμάτησε τη Γ Γυμνασίου και δούλευε τσαγκάρης στην Αρτα. Νέος συνδέθηκε με το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα και πήρε δραστήρια μέρος στους αγώνες που ανέπτυξε εκείνη την περίοδο το νεαρό εργατικό κίνημα της Αρτας. Πιάστηκε και εξορίστηκε το 1934 στη Σίκινο. Το 1936 καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλακή και 8 μήνες εξορία. Το 1938 διακόπηκε η εξορία του για να υπηρετήσει τη θητεία του. Η κήρυξη του πολέμου το 1940 τον βρίσκει και πάλι πολιτικό εξόριστο στον Αϊ - Στράτη. Δεν του επέτρεψαν να πάει στο μέτωπο. Στον Αϊ - Στράτη, αντιμετώπισε τις μεγάλες δυσκολίες, ατσαλώθηκε και μορφώθηκε. Το 1943 οι εξόριστοι του Αϊ - Στράτη, με τη βοήθεια του ΕΛΑΝ, απέδρασαν. Ο Νίκος Βέτσης έφθασε στα Τζουμέρκα. Ως την Απελευθέρωση, ως στέλεχος του ΚΚΕ, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στις ΕΑΜικές οργανώσεις της Αρτας και τις οργανώσεις του ΚΚΕ. Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε και αναγκάστηκε να περάσει στην παρανομία. Δούλευε ως στέλεχος σε Κομματικές Οργανώσεις της Ηπείρου ως το 1947, που βγήκε στο βουνό στην ΥΙΙΙ Μεραρχία της Μουργκάνας του ΔΣΕ. Πολέμησε στην περιοχή της Μουργκάνας και στο Γράμμο το 1949 ως πολιτικός επίτροπος Τάγματος και, τελευταία, ως πολιτικός επίτροπος Ταξιαρχίας.
Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Ως το 1954 χρησιμοποιήθηκε σε κομματική δουλιά και αργότερα δούλεψε σε εργοστάσιο υφαντουργικών μηχανών. Αναδείχτηκε σε πρωτοπόρο τορναδόρο φρέζας. Παράλληλα, τελείωσε ανώτερη τεχνική σχολή και δημιούργησε οικογένεια. Επαιρνε μέρος στις εκδηλώσεις της Κοινότητας των Πολιτικών Προσφύγων.
Επαναπατρίστηκε το 1976 με την εξαμελή οικογένειά του και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Αγωνίστηκε για να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς του, χωρίς να υποχωρήσει από τις αρχές του και τα ιδανικά του. Αγωνίστηκε, επίσης, ενάντια στον αντικομμουνισμό και τον αναθεωρητισμό. Επαιρνε μέρος στις δραστηριότητας του Παραρτήματος ΠΕΑΕ Ηλιούπολης και της ΠΕΕΠΠ.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής που σε σκέπασε, αγαπημένε μας.
Το 40ήμερο μνημόσυνό του θα γίνει στις 11 Απρίλη στις 8.30. π.μ. στο Νεκροταφείο Ηλιούπολης.
Στη μνήμη του, προσφέρουμε 40.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη"
Η οικογένειά του