ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται ο αγώνας των εκπαιδευτικών
  • Μαζικά και γεμάτα παλμό τα χτεσινά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
  • Στην πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική κινητοποίηση στις 9 Απρίλη, το επόμενο ραντεβού

Με 24ωρη απεργία και δύο δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δάσκαλοι και καθηγητές διαδήλωσαν, για άλλη μια φορά, την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την κατάργηση τον αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Κάνιγγος και έκαναν μια εντυπωσιακή πορεία στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο βρέθηκε μέσα σε κλοιό εκπαιδευτικών, αποφασισμένων να αγωνιστούν, όπως δήλωνε και το σύνθημα - αίτημα "Αγώνας μαζικός πανεκπαιδευτικός" που κυριάρχησε, ενώ ανάλογη ήταν η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση ξεκίνησε μετά τις 12 το μεσημέρι και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, αλλά και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και το Μέτωπο Παιδείας Πειραιά. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η επικεφαλής του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ Ε. Μηλιαρονικολάκη.Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των αδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών από πολλές περιοχές της χώρας.

"Οχι στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης - Δωρεάν μόρφωση για όλα τα παιδιά", έγραφε το πανό της ΕΛΜΕ Πειραιά, ενώ στην κεφαλή της πορείας το πανό της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ έγραφε "Διατήρηση της επετηρίδας, μαζικοί διορισμοί, όχι στο διαγωνισμό - παρωδία", ενώ το αίτημα για "Το σχολείο των αναγκών και των ονείρων μας" αποτυπωνόταν στο πανό του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αιγάλεω. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών, βρέθηκαν οι φοιτητές της Φιλοσοφικής και της σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "Παιδεία, ΔΕΚΟ, "Ολυμπιακή" θέλουν να τα βγάλουν όλα στο σφυρί", "Δε θέλουν τα σχολεία αξιολογητές, θέλουνε δασκάλους και καθηγητές", "Οχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" κ.ά.

Οταν η πορεία έφτασε στο υπουργείο Παιδείας, αντιπροσωπεία των ΔΣ της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ, του Συλλόγου Αναπληρωτών και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο. Ο τελευταίος, στο αίτημα των εκπαιδευτικών για κατάργηση του νόμου, απάντησε με ...διάλογο για την καλύτερη εφαρμογή του, ενώ προκλητικ,ά μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε: "Τους διαβεβαίωσα, για να μην ανησυχούν, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί". Είπε επίσης ότι θα απορροφηθούν στα σχολεία οι αναπληρωτές που μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη είχαν δύο χρόνια υπηρεσίας...

Για άλλη μια φορά όμως, προκλητική ήταν η παρουσία ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας στη διάρκεια της κινητοποίησης, αλλά και μπροστά στο υπουργείο, γεγονός που προκάλεσε αγανάκτηση. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο, κάποιοι πέταξαν αυγά και κέρματα και στα μικροεπεισόδια, που ακολούθησαν, συνελήφθη ένας φοιτητής, ο οποίος, αφού κρατήθηκε για αρκετή ώρα δεμένος με χειροπέδες σαν κοινός εγκληματίας, αφέθηκε ελεύθερος με απαίτηση των συγκεντρωμένων. Σχολιάζοντας το επεισόδιο, εκπρόσωποι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" επισήμαναν τη μεγάλη παρουσία της Αστυνομίας, που συνέβαλε στη δημιουργία έντασης, σε μια πορεία με ειρηνικό, διεκδικητικό περιεχόμενο.

Στη Θεσσαλονίκη, επί δύο ώρες, οι εκπαιδευτικοί διαδήλωναν στους κεντρικούς δρόμους και επέδωσαν ψήφισμα στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Χαιρετίζοντας τη χτεσινή κινητοποίηση, η ΔΕΕ τονίζει ότι έστειλε μήνυμα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής και συνέχισης των αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και καλεί τους καθηγητές και τους δασκάλους να πάρουν μέρος στην πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 9 Απρίλη για να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.


Σε σένα, που μιλώ...

Για σένα, σύντροφε αγαπημένε, δε θα πω και δε θα γράψω τίποτα. Ξέρω ποιος είσαι, πού ανήκεις, τι ζητάς και τι θέλεις. Τους αγώνες, τους κόπους, την υπευθυνότητα και την ταξική σου συνείδηση.

Δε μιλώ για σένα που στεκόμαστε, σύντροφε, πλάι - πλάι στο ίδιο μετερίζι. Στον άλλο απευθύνομαι, στον μακρινό, στον απόντα, στο συνάδελφο στη δουλιά με την "αθλητική" στην κωλότσεπη, που διαρκώς ξεφυσά και διαμαρτύρεται, και δε σηκώνει μήτε το μικρό του δαχτυλάκι να κάνει το παραμικρό. Ολα τα θέλει. Ολα και στο πιάτο, αλλά να του τα φέρουν οι άλλοι. Σ' αυτόν απευθύνομαι, που συνήθως ειρωνεύεται, που συμβιβάζεται, που υποχωρεί, που λέει "οχ αδελφέ" και κοιτάζει μόνο την πάρτη του. Σ' αυτόν τον κακομοίρη, που έχει συνηθίσει να ξεγλιστρά και να βγάζει την ουρά του απ' έξω. Συνήθως είναι αδιάφορος, με όσα γίνονται γύρω του. "Περαστικός" της πραγματικότητας, με τη γυναίκα στην ξενοδουλιά και το παιδί στο συνεργείο. Πλένει και ξεπλένει τα χέρια του και δεν είδε, δεν ξέρει, δεν άκουσε τίποτα. "Ολοι το ίδιο είναι" και τελειώνει. "Το πολύ πολύ να μην ψηφίσω τίποτα". Και τελείωσε, δηλώνοντας εντάξει με τον εαυτό του.

Σε πνίγουν οι μπόχες και οι αναθυμιάσεις και δεν πήρες χαμπάρι τίποτα; Σε πνίγουν οι χαρτορίχτρες, οι τσάντες, τα "ριάλιτι σόου", ο φτηνός χαβαλές και η γκλαμουριά και για σένα δεν τρέχει τίποτα; "Ολοι το ίδιο είναι";

Σε ποτίζουν με χασίσια και ναρκωτικά, σε εκπορνεύουν, σε εκμαυλίζουν, σε μειώνουν, σε υποτιμούν, σε ξεφτιλίζουν. Αύριο μεθαύριο θα σου πάρουν τη δουλιά, θα διώξουν τη γυναίκα σου, θ' απολύσουν το παιδί σου, θα σου δέσουνε τα χέρια κι εσύ ακόμα δεν έχεις καταλάβει τίποτα;

Σε σένα απευθύνεται και θριαμβολογεί ο κ. υπουργός Εθνικής Οικονομίας: "Ο,τι έγινε με την υποτίμηση της δραχμής, έγινε για το καλό σου και τα οφέλη θα τα δεις αργότερα. Αλλωστε δεν ψωνίζεις ούτε με μάρκο, ούτε με δολάριο". Ξέρει και τα λέει. Στην αδιαφορία σου βασίζεται και την παθητικότητά σου και όχι, βέβαια, στη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα, που φανερώνει τα ακριβώς αντίθετα. Ακου θράσος... "Η κυβέρνηση - είπε - θα χτυπήσει την κερδοσκοπία". Μα στους κερδοσκόπους χάρισε 1,4 τρισεκατομμύρια δραχμές, σε μια και μόνο βραδιά. Εσύ σηκώνεις αδιάφορα τις πλάτες. Δε σε αφορά. Ούτε με μάρκο ούτε με δολάριο ψωνίζεις... Το μόνο που σε απασχολεί είναι να βάλεις διπλή κλειδαριά στο σπίτι να μη σε ληστέψουν οι Αλβανοί. Ετσι λένε τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Μήπως, είναι καιρός, να σκεφτείς διαφορετικά; Ν' αναλογιστείς την ευθύνη σου, να καταλάβεις τις ενοχές σου, να συνειδητοποιήσεις πως σ' αυτό το αίσχος βάζεις και συ το χέρι σου, με την ανοχή και τον "οχαδερφισμό" σου;

Καιρός λοιπόν να ξυπνήσεις και να καταλάβεις πως όλοι δεν είναι το ίδιο. Αυταπάτες και ψευδαισθήσεις δε χωράνε πλέον. Καιρός να λυτρωθείς από τη νάρκη και τα ψέματα. Καιρός να βρεις το δρόμο και τη χαμένη σου συνείδηση. Ελα μαζί μας. Ολοι μαζί - όλοι όσοι ποτίζουν με τον ιδρώτα τους τον καθημερινό πλούτο της κοινωνίας - μπορούμε να κάνουμε πολλά, πάρα πολλά. Μέχρι και να χτίσουμε μια άλλη, πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία, της δουλιάς, της κοινωνικής προκοπής και της δικαιοσύνης.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ