ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Προκαλούν οι εργοδότες

Με "οδηγό" το ΣΕΒ, οι εργοδοτικές οργανώσεις προκαλούν επιμένοντας σε ...αυξήσεις 3,5%, θεωρώντας ότι κάνουν και "χάρη" στους εργαζόμενους. Στην κήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων καλεί τη ΓΣΕΕ ο Γ. Μαυρίκος

Με χαρακτηριστική άνεση εκμεταλλεύτηκαν οι εργοδότες την ευκαιρία που τους έδωσε η κυβέρνηση, για αυξήσεις στα μεροκάματα μόνο κατ' όνομα το 1998 και χτες έδωσαν νέα δείγματα αδιαλλαξίας και προκλητικότητας, εμμένοντας στην πρότασή τους για αυξήσεις 3,5%!Ετσι, η χτεσινή συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη διαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,όχι μόνο κατέληξε άκαρπη, αλλά και οι εργοδότες, με πρωτεργάτη το ΣΕΒ, παρουσίασαν νέα "επιχειρήματα" για να δικαιολογήσουν την αδιαλλαξία τους, όπως ότι πλήττονται από την ...υποτίμηση!

Ο ΣΕΒ επέμεινε στη συζήτηση για την υπογραφή διετούς σύμβασης, ενώ η ΓΣΕΕ για μονοετή σύμβαση. Ο ΣΕΒ υποστήριξε ότι για μονοετή σύμβαση θα έδινε- με τα ίδια ποσοστά αυξήσεων - διορθωτικό τον Ιούλη του 1999, ενώ για διετή δε θα έδινε διορθωτικό και για τη δεύτερη χρονιά, γιατί τότε θα ήταν σα να αναβίωνε η ΑΤΑ! Συζητήθηκαν επίσης τρία θεσμικά αιτήματα. Αυτό της επέκτασης του ν.2112 και στους εργατοτεχνίτες, της αύξησης της κανονικής άδειας και της διευκόλυνσης σε μαθητές - σπουδαστές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, αφού όλα τα άλλα θεσμικά δεν τα ζητούν καν οι εργοδότες. Αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν από σχετική επιτροπή που συστήθηκε και η οποία θα έχει εκφράσει γνώμη μέχρι την επόμενη διαπραγματευτική συνάντηση, η οποία θα γίνει στα γραφεία του ΣΕΒ, την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία, ότι η ΓΣΕΕ επιδιώκει μονοετή σύμβαση και ότι η φόρμουλά της είναι αυτή που αποφασίστηκε στον "κοινωνικό διάλογο". Δηλαδή, "διασφάλιση και βελτίωση του εισοδήματος, λαμβανομένου υπόψη του δείκτη αύξησης της παραγωγικότητας". Να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση η ΓΣΕΕ έθεσε συγκεκριμένα το αίτημα για το ποσοστό αύξησης που ζητά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος σημείωσε ότι άλλαξαν τα δεδομένα της οικονομικής πολιτικής και ότι ο ΣΕΒ δεν υπαναχωρεί σε επίπεδο αριθμών. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χ. Φώλιας έφτασε στο σημείο να πει ότι το 3,5% είναι 40% παραπάνω αύξηση από αυτή που προτείνει η κυβέρνηση! Επανέλαβε επίσης το"αίτημα" για περιορισμό των διαδηλώσεων των εργαζομένων στην Αθήνα! Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Κανελλόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι η οργάνωσή του ίσως και να έδινε κάτι παραπάνω, αποφεύγοντας όμως να κάνει συγκεκριμένες αναφορές.

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,δήλωσε μετά τη συνάντηση: "Οι εργοδότες πρέπει να σταματήσουν να προκαλούν και να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους. Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 9 Απρίλη. Η ΓΣΕΕ οφείλει να δυναμώσει την αντίδρασή της και το συντονισμό της πάλης με την κήρυξη νέων πανεργατικών, πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων, ενάντια στην αδιαλλαξία και την προκλητικότητα των εργοδοτών.

Δεν είναι σοβαρά πράγματα να θεωρούν ότι το μέλλον του τόπου, η πορεία της περιβόητης ΟΝΕ και όλα τα κακά της χώρας, εξαρτώνται από το αν το μεροκάματο θα πάρει αύξηση 100 ή 150 δρχ.

Αντιδημοκρατικές, επικίνδυνες και άσχετες με την πραγματικότητα είναι οι αναφορές δήθεν ότι για την αναδουλιά στο κέντρο της Αθήνας φταίνε οι πορείες των εργαζομένων. Οσοι τα υποστηρίζουν αυτά είναι βαθιά νυχτωμένοι".Ο Δ. Φέτσης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε: "Από την πλευρά της ΔΗΚΕΒΕ είχαμε από την αρχή τοποθετηθεί ότι με την ΕΓΣΣΕ θα πρέπει να διασφαλίζεται το εισόδημα των εργαζομένων και ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις θα έπρεπε να ικανοποιήσουν τις προτάσεις της ΓΣΕΕ". Ο Δ. Φέτσης πρόσθεσε ότι αυτό θα είχε σαν συνέπεια τη μεταβολή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που είναι ενάντια στα συμφέροντα των μικρών βιοτεχνών και εμπόρων, τους οποίους κάλεσε να αναπτύξουν δραστηριότητες μαζί με τους εργαζόμενους και τους μικροαγρότες για την αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής.

Αποφασιστικά στη μάχη οι ναυτεργάτες

Στη μάχη για την καλύτερη προετοιμασία της 24ωρης απεργίας στις 9 του Απρίλη έχουν ριχτεί οι ναυτεργάτες, συνεχίζοντας παράλληλα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους για να προστατέψουν το δικαίωμά τους στη δουλιά, το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απαιτώντας την κατάργηση των αντιναυτεργατικών μέτρων και την πάταξη της μεσιτείας. Χτες οι ναυτεργάτες, άνεργοι οι περισσότεροι, απέκλεισαν ξανά τις εισόδους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Ακολούθησε συγκέντρωση στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθυντή του "Οίκου του Ναύτου",ενώ από νωρίς το πρωί με ανακοινώσεις ενημέρωναν τους συναδέλφους τους για την απεργία. Το νέο αγωνιστικό ραντεβού των ναυτεργατών καθορίστηκε για τις 10 το πρωί της Δευτέρας στο ΓΕΝΕ.

Οι άνεργοι ναυτεργάτες που ανταποκρίνονται στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,από τις 9 το πρωί απέκλεισαν τις εισόδους του ΓΕΝΕ. Στις 11 το πρωί ακολούθησε πορεία τους προς την ΠΝΟ, όπου οι ναυτεργάτες εισέπραξαν την άρνηση των συνδικαλιστών της νόθας πλειοψηφίας να συμμετάσχουν στη μαζική παράσταση στον "Οίκο του Ναύτου", υπονομεύοντας τα όσα οι ίδιοι αποφάσισαν πριν τρεις μέρες στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για την οικονομική και ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων!

Στις 12 το μεσημέρι οι ναυτεργάτες με πορεία έφτασαν στον "Οίκο του Ναύτου" όπου με μαζική παράσταση στον πρόεδρο Κώστα Φαζάκη απαίτησαν, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση ουσιαστικής προστασίας όλων των ανέργων, την αλλαγή των προϋποθέσεων ώστε όλοι οι άνεργοι να παίρνουν επίδομα, αύξηση του εξευτελιστικού επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού και καθιέρωση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης με 200 χιλ. δραχμές για όλους όσοι είναι άνεργοι πάνω από 6 μήνες. Απαίτησαν επίσης την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλη τη διάρκεια της ανεργίας και υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιάννης Μανουσογιαννάκης, απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ Ναυτεργατών, δήλωσε: "Η ψευδής και προβοκατόρικη ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ/Ν, έχει εμφανείς στόχους πίσω από την ανήθικη επίθεση στα στελέχη της ΕΣΑΚ. Επιχειρούν να χτυπήσουν τους ναυτεργάτες και το αναπτυσσόμενο κίνημα των ανέργων, που δε δίστασαν να τους υβρίζουν και να τους αποκαλούν "αργόσχολους" και "κουλουράδες". Οι προβοκάτορες και οι μέθοδοί τους, καταδικάζονται καθημερινά από τους ναυτεργάτες. Εμείς επιμένουμε στη συσπείρωση και την ενότητα στη βάση των ναυτεργατών, για την ανατροπή της πολιτικής που οδηγεί τους ναυτεργάτες στην ανεργία και την εξαθλίωση".

Από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση
Συσκέψεις ιδιωτικών - εμποροϋπαλλήλων

Σε σύσκεψη καλεί τα μέλη του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων τη Δευτέρα 6 του Απρίλη, στις 6μμ,στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, προκειμένου να συζητηθούν η απεργία στις 9 του Απρίλη και ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους του κλάδου.

Επίσης, σύσκεψη για το ωράριο εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τη σύμβαση του '98, το ασφαλιστικό και τα προβλήματα των εργαζομένων πραγματοποιεί την Πέμπτη 9 του Απρίλη, στις 7μμ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας,στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Αλληλεγγύη στους αλλοδαπούς - καταδίκη της Σένγκεν

Την εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το Νομαρχιακό Τμήμα Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ.Η ΠΑΣΚ εξέλεξε τέσσερα μέλη στη νέα διοίκηση, η ΔΑΚΕ δύο και η "Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοσίων Υπαλλήλων", που στηρίζεται από τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", ένα μέλος.

Οι αντιπρόσωποι ομόφωνα ενέκριναν δύο ψηφίσματα. Στο πρώτο εκφράζεται η ανησυχία τους για τις εξελίξεις με τους αλλοδαπούς και τα φαινόμενα ρατσισμού. "Η επικίνδυνη έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας που διογκώνεται από τα μέσα ενημέρωσης - αναφέρεται - στόχο έχει την καλλιέργεια του ρατσισμού και τον αποπροσανατολισμό από τις ευθύνες της κυβέρνησης". Οι αντιπρόσωποι καλούν το λαό να επαγρυπνεί και να εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους μετανάστες.

Στο δεύτερο ψήφισμα, που αφορά τη Συνθήκη Σένγκεν,καταδικάζεται η υπογραφή της από την ελληνική Βουλή και απαιτείται η άμεση κατάργηση του Νόμου 2472/97 για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και η μη εφαρμογή της Συνθήκης.

Καταγγέλλεται ο Δεδέογλου

Την κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής για το λόγο ότι "δίνει απλόχερα κίνητρα και μοιράζει χρήματα του ελληνικού λαού σε βιομήχανους αεριτζήδες", οι οποίοι αφήνουν τους εργαζόμενους απλήρωτους. Ταυτόχρονα, το ΕΚ καλεί τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ενόψει του Πάσχα, να εγκρίνουν άμεσα οικονομική ενίσχυση, ύψους 100.000 δραχμών, στους 180 απλήρωτους εργαζόμενους του ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ,που από τις αρχές του προηγούμενου μήνα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο εν λόγω εργοδότης, έχοντας την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, έκλεισε το εργοστάσιο που είχε στη Θεσσαλονίκη πετώντας στο δρόμο τους 160 εργαζόμενους. Στη συνέχεια, με τις ανάλογες επιδοτήσεις από το κράτος, άνοιξε νέο εργοστάσιο στην Κομοτηνή, όμως και εκεί αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση, καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στην πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη, αλλά και σε κάθε άλλη κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ