ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλιμακώνεται ο αγώνας στη ΧΟΧΤΙΦ

Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες ενωμένοι στις στάσεις εργασίας και στη μεγάλη μαχητική συγκέντρωση που έγινε χτες

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση μπροστά στην κεντρική πύλη του εργοταξίου του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο έργο. Αποφασισμένοι να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, οι εργαζόμενοι"σαρώνοντας" τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στην πύλη, πορεύτηκαν προς τα γραφεία της γερμανικής πολυεθνικής ΧΟΧΤΙΦ και απαίτησαν σεβασμό στο 7ωρο - 35ωρο και ουσιαστικές αυξήσεις. Την Τετάρτη 8 Απρίλη προχωρούν σε νέα στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.

Με εντολή της εταιρίας, τα πούλμαν μετέφεραν εργαζόμενους χτες το πρωί μέσα στο εργοτάξιο από άλλες εισόδους απ' την κανονική, σε μια προσπάθεια να τους αποκόψουν απ' τους συναδέλφους τους, αλλά δεν το κατάφεραν. Η συμμετοχή στη στάση εργασίας ήταν καθολική και Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση.

Την απαράδεκτη κατάσταση επισημαίνει ο Σ. Ευσταθίου,που θα πει: "Είμαι τεχνίτης, δουλεύω 8 μήνες εδώ και με πληρώνουν 800 δρχ. λιγότερο μεροκάματο απ' τη σύμβαση και τώρα μου ζητούν να υπογράψω νέα σύμβαση γιατί αλλιώς θα απολυθώ". Ο Βορειοηπειρώτης Μ. Μάκος σημειώνει: "Δουλεύω στη ΓΕΚ και μου δίνει μεροκάματο 7.000 δρχ. και κάθε δυο μήνες μας βάζουν να υπογράψουμε νέα σύμβαση". Σαν σιδεράς δουλεύει ο Σ. Κάτσης που λέει: "Ημουν στον εργολάβο Τσάκωνα, με 7.000 δρχ. μεροκάματο. Με απέλυσε χωρίς αποζημίωση και τώρα είμαι σε άλλο εργολάβο". Ο δε Ν. Στεργιανός θα συμπληρώσει: "Εξι χιλιάδες μεροκάματο παίρνω. Είναι απαράδεκτο".

Ο Κ. Κωστόπουλος,πρόεδρος του Παραρτήματος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους κατάγγειλε την παρουσία της αστυνομίας στο χώρο δουλιάς και τη στάση της ΧΟΧΤΙΦ.

Παίρνοντας το λόγο ο Α. Ζαζόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τόνισε πως κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι "σήμερα σε αυτό το εργοτάξιο Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες έχουμε δώσει τα χέρια, αγωνιζόμαστε μαζί. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε σαν κόρη οφθαλμού, να στείλουμε μήνυμα στην κοινωνία και σε όλους αυτούς που προσπαθούν να σπείρουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία ".

"Δρομέας" αντικομμουνισμού

ΣΕΡΡΕΣ. -

Στην τακτική του αντικομμουνισμού προσέφυγε και η επιχείρηση ΔΡΟΜΕΑΣ στις Σέρρες, αντί απάντησης στις καταγγελίες της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι και έχουν να κάνουν με εντατικοποίηση, τρομοκρατία, απολύσεις κ. ά. Καταγγελίες, που αποτέλεσαν και αφορμή κατάθεσης Ερώτησης στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ, τις οποίες αποδέχεται και το Εργατικό Κέντρο Σερρών που με παρεμβάσεις του ζητούσε την επίλυση των προβλημάτων.

Η επιχείρηση με πληρωμένες καταχωρήσεις στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης επιτέθηκε συνολικά στο ΚΚΕ, αλλά και στο βουλευτή Σερρών του Κόμματος Στ. Παναγιώτου.Στις καταχωρήσεις αυτές περιλαμβάνονται... αναλύσεις για την "κατάρρευση" των κομμουνιστικών καθεστώτων, πληροφορίες για δήθεν συμμετοχή του ΚΚΕ σε ανταγωνιστικές του ΔΡΟΜΕΑ επιχειρήσεις - για τις οποίες η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ απαιτεί δημόσια διάψευση - καθώς και απειλές σε βάρος της βουλευτικής ασυλίας του Στ. Παναγιώτου και του Κόμματος συνολικά με την κατηγορία "σοβαρότατη παραβίαση των νόμων περί αθέμιτου ανταγωνισμού, συκοφαντική δυσφήμιση κλπ.".

Σε ανακοίνωση της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ τονίζεται ότι το Κόμμα "δε δέχεται μαθήματα από ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, τις συμβουλές τους να τις δώσουν στα κόμματα που στηρίζουν το κεφάλαιο και τους ίδιους". Σε άλλο σημείο επισημαίνεται: "επιμένουμε στα όσα έχουμε υποστηρίξει ότι είναι ακριβή και αληθινά, μια πραγματικότητα στην οποία η διοίκηση της επιχείρησης αρνείται να απαντήσει, εξάλλου 80 χρόνια ύπαρξής μας σαν κόμμα, για την αλήθεια και το δίκαιο των εργαζομένων παλεύουμε, περνώντας από φωτιά και σίδερο".

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΛΗΜΝΟΥ
Με απεργία απαντούν στις διώξεις

Σε 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Απρίλη προχωρούν οι οικοδόμοι της Λήμνου,με απόφαση του Συνδικάτου τους, τις ίδιες μέρες που η τεχνική εταιρία "Ι. Κοροντζής" και ο εργολάβος Τσολακούδης σέρνουν στα δικαστήρια μέλη και στελέχη του Συνδικάτου που έκαναν το "έγκλημα" να περιφρουρήσουν τις κατακτήσεις του κλάδου και να απαιτήσουν το σταμάτημα της αυθαιρεσίας των παραπάνω. Στα πλαίσια της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση και τις δυο μέρες στο λιμάνι της Μύρινας στις 9 το πρωί.

Τη συνεχιζόμενη δίωξη σε βάρος συνδικαλιστών οικοδόμων καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία καθηγητών, δασκάλων, αδιορίστων εκπαιδευτικών, ξενοδοχοϋπαλλήλων, εργαζομένων ΟΤΑ και εργαζομένων Νοσοκομείου Λήμνου.

Επισημαίνουν ότι η δίωξη αυτή δεν είναι τυχαία και γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιτίθεται στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Σημειώνουν πως οι εργαζόμενοι της Λήμνου αγωνίζονται για την ανάπτυξη του νησιού και για να γίνουν το νοσοκομείο και ο αερολιμένας, αλλά αντιτάσσονται στις προσπάθειες όλων αυτών που στο όνομα των έργων καταπατούν την εργατική νομοθεσία. Καλούν τους υπεύθυνους και όσους εμπλέκονται, να σταματήσουν τις διώξεις των συνδικαλιστών οικοδόμων.

Γλίτωσαν από "θαύμα"!

Από "θαύμα" γλίτωσαν χτες το μεσημέρι 20 περίπου εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος,όταν κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών με χρήση φλόγας στο κατάστρωμα του πλοίου GAS FAREAST που μεταφέρει αέρια, πήρε φωτιά η τρίτη δεξαμενή του πλοίου!

Το πλοίο δε βρισκόταν δεμένο στον ντόκο της Ζώνης ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση, αλλά βρισκόταν αγκυροβολημένο δίπλα σε άλλο πλοίο. Ευτυχώς οι εργάτες του διπλανού πλοίου, στο οποίο γίνονταν επίσης επισκευαστικές εργασίες με χρήση φλόγας, είχαν σε ετοιμότητα στο σύστημα πυρόσβεσης και έδρασαν αμέσως σώζοντας τους συναδέλφους τους. Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι οι μάνικες της πυροσβεστικής δεν έφταναν στο πλοίο!

"Το συγκεκριμένο ατύχημα, αποδεικνύει για πολλοστή φορά την υποβάθμιση της Ζώνης και την ανάγκη να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας. Το μεγαλύτερο τμήμα των ντόκων καταλαμβάνεται από πλοία που ξεχειμωνιάζουν. Ετσι πλοία που θέλουν να επισκευαστούν, ή φεύγουν ή δένουν δίπλα σε άλλα πλοία σχηματίζοντας ντάνες και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων της Ζώνης".

- Σε αβαθή του διαύλου Πρέβεζας προσάραξε χτες το πρωί το φορτηγό πλοίοΕΥΔΟΚΙΑ ΕΞΠΡΕΣ με σημαία Αγίου Βικεντίου. Οι 10 ναυτεργάτες (1 Ελληνας και 9 αλλοδαποί) που αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου είναι όλοι σώοι. Το πλοίο προερχόταν από τη Γαλλία, φορτωμένο με σιτηρά, με προορισμό την Αμφιλοχία.

Επιδότηση... απασχόλησης

Την υλοποίηση προγράμματος "οικονομικής στήριξης" και "επανένταξης" στην αγορά εργασίας των 220 εργαζομένων της επιχείρησης "ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΟΛΥΜΠΙΑ", αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Τα μέτρα, δεν είναι τίποτα άλλο από μια "γενναία" επιδότηση απασχόλησης, που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του υπουργείου για "ενεργητικά μέτρα" κατά της... ανεργίας, η οποία κατά κύριο λόγο διοχετεύει στους εργοδότες εκατοντάδες δισ. δραχμές. Τα μέτρα αφορούν επιδότηση με 5.000 δρχ. τη μέρα για δυο χρόνια για απασχόληση ή επιδότηση αυταπασχόλησης ή επανακατάρτισης.

Απεργία στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

Αγωνιστικά απαντούν οι εργαζόμενοι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας για υπογραφή συλλογικής σύμβασης

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής",ενάντια στην αδιαλλαξία της εταιρίας και διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής διμερούς συμφωνίας. Με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με 4ωρη στάση εργασίας την Τρίτη, 7 Απρίλη και πορεία στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η διοίκηση της εταιρίας αρνήθηκε ακόμα και να συζητήσει τα αιτήματα των εργαζομένων για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για το '98. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και η "Χαλυβουργική" προσπάθησε να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα, με διάφορες μεθοδεύσεις, χωρίς όμως να το καταφέρει. Ετσι, προσέφυγε στο δικαστήριο για να κηρυχτούν παράνομες οι κινητοποιήσεις, όμως η αίτησή της απορρίφθηκε. Προχώρησε σε μηνύσεις ενάντια στα μέλη του ΔΣ του σωματείου, ακόμα και σε απειλές για διαθεσιμότητες. Στη γενική τους συνέλευση που πραγματοποίησαν προχτές, στα πλαίσια στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι: Αυξήσεις 14%, όταν μάλιστα έχουν να πάρουν αύξηση τρία χρόνια, ενώ η εταιρία μείωσε τις αποδοχές τους κόβοντας διάφορες παροχές. Να μετατραπούν σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε αορίστου. Επίσης να γίνουν άμεσα προσλήψεις, καθώς οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό (μετά τις 500 απολύσεις στα 2 τελευταία χρόνια) έχουν οδηγήσει σε υπερεντατικοποίηση και εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ