ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥΛΛΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ
Σημάδια της σαπίλας του συστήματος
  • Ανακοίνωση της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ
  • Ακόμα και σήμερα το Νομαρχιακό Συμβούλιο της περιοχής δηλώνει απλά τη διαφωνία του και... "ρίχνει το μπαλάκι" στο υπουργείο Εσωτερικών
  • Η ΤΕΔΚ θεώρησε το θέμα... ανάξιο λόγου

Με αφορμή τις φασιστικές απαγορεύσεις που επέβαλε το Κοινοτικό Συμβούλιο Πουλλίτσας Κορινθίας, στους Αλβανούς εργάτες, που εργάζονται στο χωριό, η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ,με χτεσινή ανακοίνωση της, όπως άλλωστε είχε κάνει και την περίοδο που πάρθηκε η πρωτοφανής αυτή απόφαση τον περασμένο Δεκέμβρη, καταγγέλλει τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας και καλεί το λαό και τους εργαζόμενους με την καθημερινή πάλη τους, να βάλουν φραγμό στα φαινόμενα αυτά.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

"Η περίπτωση της Κοινότητας Πουλλίτσας είναι μόνο η "κορυφή του παγόβουνου". Τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού στην Κορινθία έχουν ενταθεί. Σημαντικό ρόλο σ' αυτή την εξέλιξη παίζουν τόσο τα τοπικά ΜΜΕ, όσο και πολιτικοί φορείς και παράγοντες του νομού.

Συχνά η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ κατήγγειλε αυτά τα φαινόμενα σε ανακοινώσεις της και ειδικότερα αυτή της Κοινότητας Πουλλίτσας. Ηταν η μόνη φωνή αντίδρασης στο νομό που ζήτησε την ανάκλησή της. Ακολούθησε το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου μετά από παρέμβαση της ΕΣΑΚ. Αντίθετα το νομαρχιακό Συμβούλιο αγνόησε προκλητικά ανάλογη πρότασή μας να τοποθετηθεί στο πρόβλημα και μόλις χθες (σσ προχτές) 31/3/98 και πάλι κάτω από δική μας παρέμβαση τοποθετήθηκε, αρκούμενο στο να δηλώσει τη διαφωνία του με την απόφαση της Κοινότητας και ότι για το θέμα θα επιληφθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων θεώρησε το θέμα ανάξιο λόγου και ούτε καν ασχολήθηκε.

Οι δύο Επερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Α. Παπαληγούρα στο όνομα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού, έτσι όπως θέτουν το πρόβλημα.

Η αρθρογραφία στις τοπικές εφημερίδες είναι γεμάτη από ρατσιστικά άρθρα επώνυμων, στη λογική του "Πας μη Ελλην, βάρβαρος". Ξεχνούν τα εκατομμύρια των Ελλήνων μεταναστών, τις διώξεις των Ελλήνων από ναζιστικά στοιχεία στη Γερμανία, τις σκευωρίες κατά των Ελλήνων εργατών στην Αυστραλία, όλα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν καθώς η κρίση του καπιταλισμού, σ' αυτές τις χώρες, η μαζική ανεργία, γνώριζε έξαρση. Η υστερία κατά των μεταναστών δεν είναι αυθόρμητη. Εχει στόχο τη δημιουργία προστριβών μεταξύ των λαών, αποπροσανατολίζοντάς τους από τα πραγματικά προβλήματα, κρύβοντάς τους ταυτόχρονα τα αίτια που τα γεννούν.

Οσο "ανθίζουν" οι αξίες της πλουτοκρατίας, όσο αυξάνεται η εκμετάλλευση, το κυνήγι του κέρδους, η ανεργία, η φτώχεια, η απόλυτη εξαθλίωση και τα ναρκωτικά, η εγκληματικότητα θα γνωρίζει έξαρση. Αυτά τα φαινόμενα εντείνονται καθώς το καπιταλιστικό σύστημα περνάει κρίση, τροφοδοτούνται από αυτό, είναι παράγωγά του. Είναι σημάδια της σαπίλας αυτού του συστήματος, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πουλλίτσας εμμένει στην απόφασή του ακόμα και σήμερα. Δυσανασχέτησε από το πώς αντιμετωπίστηκε το θέμα από τα αθηναϊκά ΜΜΕ. Η Πουλλίτσα έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο για μια φασιστικού τύπου απόφαση. Ας μην τρομάζουν. Αυτό έκαναν. Εχουν τεράστιες ευθύνες.

Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα. Απαιτεί μέτρα φιλολαϊκής ανάπτυξης, μέτρα κατά της ανεργίας, μεροκάματα που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, τιμές των αγροτικών προϊόντων που θα καλύπτουν το κόστος και το μόχθο των αγροτών. Η λύση του προβλήματος προϋποθέτει ίσα δικαιώματα και αμοιβές για τους ξένους εργάτες, αποφασιστική παρέμβαση της εργατικής τάξης στους χώρους δουλιάς, ένταξη των ξένων εργατών στα σωματεία.

Καλούμε την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, όλο τον ελληνικό λαό, να βάλει φραγμό στο ρατσισμό και την ξενοφοβία".

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Από κοινού πάλη με τους ξένους μετανάστες

Τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας καταδικάζει και καταγγέλλει, επίσης με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού Λάρισας,με την οποία τονίζει:

"Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τέτοιου είδους φαινόμενα που οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός παρακολούθησαν αυτές τις ημέρες, αιχμάλωτοι ενός ξενοφοβικού και ρατσιστικού παραληρήματος ορισμένων μέσων ενημέρωσης και μερίδας δημοσιογράφων, καθώς επίσης εκλεγμένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανθρώπων της Εκκλησίας καθώς και βουλευτών, με αφορμή την έξαρση της εγκληματικότητας, την οποία επιχειρούν να αποδώσουν μονομερώς κυρίως στους Αλβανούς λαθρομετανάστες.

Οι Αλβανοί λαθρομετανάστες και οι άλλοι ξένοι μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή από αυτήν που είχαν στη χώρα τους με την παλιννόστηση του καπιταλισμού. Να σημειώσουμε πως ειδικά τους Αλβανούς τους φέραμε εμείς στην Ελλάδα με τη γνωστή πολιτική, που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις και σήμερα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στον ελληνικό χώρο, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε μονοσήμαντα ότι αυτοί είναι θύτες, τη στιγμή που και αυτοί είναι θύματα του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος και αυτού που εγκατέλειψαν και αυτού που βρήκαν. Πρέπει εμείς να καλλιεργήσουμε στους εργαζόμενους ένα διαφορετικό κλίμα που σαφώς θα διαχωρίζει εκείνους που δρουν στα πλαίσια του οργανωμένου εγκλήματος από τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών, θεωρώντας τους ως τμήμα της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Καλούμαστε λοιπόν να βάλουμε φραγμό στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, πόσο μάλλον εμείς με τα 7 εκατομμύρια μετανάστες σε άλλες χώρες".

Κλείνοντας την καταγγελία του το Συνδικάτο Οικοδόμων απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και σημειώνει:

"Καλούμε όλους τους μετανάστες να πλαισιώσουν τα Συνδικάτα και να παλέψουμε μαζί αποτρέποντας τέτοια φαινόμενα, ενώνοντας τις δυνάμεις μας ενάντια στον κοινό εχθρό, το πολυεθνικό κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό".

ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Καταγγέλλουν τις ρατσιστικές συμπεριφορές

Επειδή η κακεντρέχεια και η συνειδητή διαστρέβλωση, όπως αυτές εκφράστηκαν από σχόλιο της εφημερίδας "Αυγής", σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ για τη βίαιη επίθεση κουκουλοφόρων στην Ικαρία ενάντια σε Αλβανούς μετανάστες, έχει πολύ κοντόθωρα αποτελέσματα, δημοσιεύουμε σήμερα την καταγγελία που έδωσαν την προηγούμενη βδομάδα στη δημοσιότητα οι κομμουνιστές κοινοτάρχες δύο κοινοτήτων της Ικαρίας, σχετικά με τη ρατσιστική αυτή επίθεση.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Πολυκάρπου, Τσεπέρκας Σταμάτης και ο πρόεδρος των Ραχών Ικαρίας, Κοχύλας Κώστας,στην καταγγελία τους τονίζουν:

"Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τα γεγονότα που συνέβησαν σε διάφορα χωριά της περιοχής Ραχών από ομάδα κουκουλοφόρων, που εισέβαλαν νύχτα στα σπίτια που έμεναν Αλβανοί μετανάστες και τους ξυλοκόπησαν άγρια.

Τέτοιες ενέργειες απ' όπου και αν προέρχονται προσβάλλουν τα δημοκρατικά αισθήματα των Ικαριωτών που γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ξενιτιά.

Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς κράτος - νομαρχία να εξετάσουν και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των μεταναστών (όχι κατασταλτικές), αλλά λύσεις ζωής και επιβίωσης στη χωρά μας και στο νησί μας. Επίσης ζητάμε από την αστυνομία να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφύγουμε στο μέλλον ανάλογα επεισόδια".

Επίσης στις 28/3/1998 σε λαϊκή συνέλευση στις Ράχες Ικαρίας, όπου ανοιχτά καταδικάστηκαν τα γεγονότα και οι δράστες των επεισοδίων βγήκαν και ζήτησαν δημόσια συγνώμη για τη στάση τους (χωρίς αυτό να τους δικαιολογεί), ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, κατήγγειλε επίσης τα ρατσιστικά φαινόμενα.

Αυτές τις ατράνταχτες αποδείξεις, που γνώριζαν ή τουλάχιστον έπρεπε να γνωρίζουν οι εκΣΥΝχρονιστές της "Αυγής" μαζί με την ανακοίνωση της ΝΕ Ικαρίας του ΚΚΕ που δημοσιεύσαμε χτες, τα παραθέτουμε... ως απάντηση στις συκοφαντίες περί ψηφοθηρικού κουκουλώματος από τη μεριά των κομμουνιστών.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Δημαγωγία Λαλιώτη

Με αόριστες εξαγγελίες απάντησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη

Με άκρατη δημαγωγία αντιμετώπισε το θέμα των πρόσφατων πλημμυρών στις περιοχές της Αττικής ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Λαλιώτης, απαντώντας χθες στη Βουλή σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη.

Παίρνοντας το λόγο, απαρίθμησε τα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ που έχουν ήδη γίνει στην Αττική, καθώς και τους προϋπολογισμούς τους για προφανείς λόγους εντυπωσιασμού. Οπως είπε, ειδικά για την περιοχή των Λιοσίων, υπήρξε σχεδιασμός, ενώ επέρριψε ευθύνες για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην ΕΥΔΑΠ και στους δικαιούχους κατοίκους που ζητούν αποζημιώσεις από απαλλοτριώσεις. Πάντως δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς.

Απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, σημείωσε πως "η κυβέρνηση εξακολουθεί να δημαγωγεί" αφού "κάθε χρόνο το φαινόμενο επαναλαμβάνεται". Το '94 είχαμε πλημμύρες και πλημμύρισαν 500 στρέμματα, τόνισε, ενώ το '98 πλημμύρισαν 4.000 στρέμματα, παρά τις εξαγγελίες περί μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων. Πρόσθεσε ότι "η κατάσταση οξύνεται και από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα", ενώ "οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν το κόστος των ζημιών" την ίδια ώρα "η κυβέρνηση τα φορτώνει στους κατοίκους".

ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Φταίγανε όλοι... εκτός από την κυβέρνηση

Ο κακός καιρός, οι κάτοικοι του Κρυονερίου, το ΣτΕ και η αντιπολίτευση φταίνε για τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στην ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου της Αττικής, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στο σκοτάδι η πρωτεύουσα!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε χθες στη Βουλή, απαντώντας σε Ερώτηση της βουλευτίνας της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης. Αποσείοντας κάθε ευθύνη από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι για την εγκατάσταση γραμμών της ΔΕΗ στο Κρυονέρι αντιστάθηκαν οι κάτοικοι, ενώ τους δικαίωσε στη συνέχεια το ΣτΕ, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το έργο το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στο ενεργειακό έλλειμμα του Λεκανοπεδίου. Παράλληλα, αναφερόμενος στον καιρό είπε ότι "οι θεομηνίες είναι θεομηνίες, δηλαδή απρόβλεπτο", σημειώνοντας ως ελαφρυντικό το ότι δεν έχει παρατηρηθεί πτώση των πυλώνων τα τελευταία 20 χρόνια. Επίσης σημείωσε ότι οι καιρικές αντιξοότητες δημιούργησαν "συνθήκες φόρτωσης πυλώνων υψηλότερες από τις προδιαγραφές". Τέλος, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι με τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησαν τις μέρες εκείνες, υπονόμευσαν την αξιοπιστία του κράτους!

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη κατήγγειλε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι έχει προσωπικές ευθύνες για την κατάσταση, σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να έχει κάνει μια στοιχειώδη πρόβλεψη του κινδύνου.

"902" TV
Ρατσισμός και εγκληματικότητα

Συζήτηση με θέμα: "Ρατσισμός και εγκληματικότητα" φιλοξενεί η σημερινή εκπομπή της τηλεόρασης του "902", "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 9.30 μμ.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με τους Στρατή Κόρακα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, Ανδρέα Ζαζόπουλο,πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και Μανώλη Μαθιουδάκη,γραμματέα της ΠΟΕΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ