ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ

Ο "εκσυγχρονισμός" του αφανισμού, είναι εδώ! Ο "εκσυγχρονισμός" της πιο στυγνής ταξικής πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος, είναι εδώ! Ο "εκσυγχρονισμός" της διάλυσης και κατάργησης οτιδήποτε έχει χτίσει και έχει κατακτήσει ο λαός στην Ελλάδα, είναι εδώ!

Το "παλμαρέ" των επιδόσεων της πλουτοκρατίας, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι επιδόσεις επιτεύχθηκαν μέσα σε μόλις 24 ώρες, είναι εκπληκτικό. Εχουμε, λοιπόν, και λέμε:

  • Η "Ολυμπιακή Αεροπορία" στήθηκε στα τρία μέτρα και εκτελείται με συνοπτικές διαδικασίες. Η "νομιμότητα" των κυβερνητικών μέτρων που ισοδυναμούν με τη μείωση των μισθών των εργαζόμενων, τις απολύσεις όσων αρνηθούν να "συμμορφωθούν" και το ξεπούλημα της επιχείρησης στηρίζεται στα ακλόνητα βάθρα που καθοδηγούν τα κυβερνητικά επιτελεία: Πρώτον, στις χουντικές διατάξεις που επιστρατεύτηκαν ξανά για να... τεμαχιστούν άνθρωποι και επιχείρηση, στον εθνικό αερομεταφορέα. Δεύτερον, στις ευρω-ενωσιακές διατάξεις του Μάαστριχτ και των "συμφώνων σταθερότητας", που υπαγορεύουν τη μαζική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ανελέητη επιδρομή κατά των εργαζόμενων. Των εργαζόμενων, που, στον κόσμο της αέναης λιτότητας και της εκτός ορίων "ελευθερίας" του κεφαλαίου, λογίζονται σαν άψυχα αντικείμενα.
  • Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, χτες,είπε αυτό για το οποίο οι κομμουνιστές προειδοποιούν από την πρώτη στιγμή: Η "Ολυμπιακή" είναι η αρχή, ομολόγησε ο κ. Παπαντωνίου. Ακολουθούν ο ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, οι αστικές συγκοινωνίες και έπεται συνέχεια, "υποσχέθηκε" ο υπουργός.
  • Το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης ολοκλήρωσε το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα, προβλέποντας καταναγκαστική εργασία ακόμα και τις μέρες που μέχρι τώρα ήταν νομοθετημένες αργίες (!), εισάγοντας από το παράθυρο την κατάργηση της μονιμότητας, θεσμοθετώντας το "φακέλωμα" των δημόσιων υπαλλήλων στο όνομα της αξιολόγησής τους (!) και επιβάλλοντας ωράριο εργασίας πέρα του 40ωρου εβδομαδιαίως.
  • Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην προ του... 1900 εποχή και σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Εκατό χρόνια μετά την κατοχύρωση του 8ώρου, στην Ελλάδα το 8ωρο καταργείται και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 10 και 12 ώρες ημερησίως, υποχρεωτικά και χωρίς καταβολή επιπλέον απολαβών. Αντίθετα, οι μισθοί περικόπτονται! Δηλαδή, την εποχή που ο κοινωνικά αναγκαίος χρόνος για την παραγωγή ενός προϊόντος έχει πέσει στο μισό, από τότε που ο Μαρξ έγραφε το "Κεφάλαιο", την εποχή που το αίτημα ακόμα και των συμβιβασμένων με τον καπιταλισμό είναι μείωση των ωρών εργασίας και αύξηση των αποδοχών, στην Ελλάδα, που οι ρυθμοί απόδοσης του κεφαλαίου είναι οι υψηλότεροι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (!) μετά τις ΗΠΑ, στην Ελλάδα του "εκσυγχρονισμού" - αλλά και σε όλο τον κόσμο της διεθνοποιημένης καπιταλιστικής ασυδοσίας - το ωράριο εργασίας αυξάνεται και οι μισθοί μειώνονται! Ετσι είπε ο κ. Παπαϊωάννου, που, εκπροσωπώντας το θράσος του ΠΑΣΟΚισμού, πήγε προ μηνός στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ για να ζητήσει την έλευση στη Γη νέων Μαρξ και Εγκελς, για να ξαναγράψουν το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο"!
  • Οσο για τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, είχαν χτες τη δική τους παρέλαση στα ΜΜΕ, όπου με τον απίστευτο κυνισμό που διέπει τους εκμεταλλευτές της ξένης δουλιάς απαιτούσαν την κατάργηση των πλαφόν στις απολύσεις, τάσσονταν υπέρ του δουλεμπορίου, των "Συμφώνων Τοπικής Απασχόλησης" και μιλούσαν για τους εργαζόμενους και τους ανέργους λες και επρόκειτο για ποντίκια, που πρέπει να εξοντώνονται όποτε και όταν θέλουν τα αφεντικά.

***

Αυτή είναι η "εκσυγχρονιστική" λαίλαπα για την οποία μιλούσε το ΚΚΕ από την επομένη των εκλογών του 1996, όταν όλοι οι άλλοι έταζαν και συμμετείχαν σε "συναινετικούς λαγούς με πετραχήλια". Αυτή είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, διαχειρίστρια των αγριότερων μεθοδεύσεων της πλουτοκρατίας κατά του λαού, αυτή είναι η "πεμπτοφαλλαγγίτικη" δράση της σοσιαλδημοκρατίας κατά του λαού - και στη χώρα μας - όπως από πολύ νωρίς διαπίστωνε το ΚΚΕ, όταν όλοι οι άλλοι στρογγυλοκάθονταν στα τραπέζια του "κοινωνικού διαλόγου". Απέναντι σε αυτούς στέκονται σούζα οι καρεκλοκένταυροι του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Και φυσικά αυτός είναι ο αστικός πολιτικός κόσμος, που το "σωτήριο έργο του" αντικατοπτρίζεται στους "τσακωμούς" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για το ποιος θα ιδιωτικοποιήσει καλύτερα τις δημόσιες επιχειρήσεις, για το ποιος θα καταλύσει πρώτος και καλύτερα τα "προνόμια" των εργαζόμενων. Αυτός είναι ο αστικός πολιτικός κόσμος που έχει καταστήσει έμβλημά του την "κεντροαριστερή" υποκρισία της "προγραμματικής αντιπολίτευσης" (!) του ΣΥΝ. Του προνομιακού, δηλαδή, συνεργάτη του ΠΑΣΟΚ.

***

Από όλα αυτά και από όλους αυτούς, κανένας εργάτης, κανένας άνεργος, κανένας νέος άνθρωπος δε μένει στο απυρόβλητο. Οι κυβερνώντες, το μεγάλο κεφάλαιο, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών το διαλαλούν. Στο στόχαστρό τους δεν έχουν μόνο τον εργαζόμενο στην "Ολυμπιακή". Το επόμενο "εκτελεστικό απόσπασμα" θα στηθεί για τον υπάλληλο της τράπεζας, της ΔΕΗ, του ΜΙΝΙΟΝ, της ΠΕΣΙΝΕ, της ΕΤΜΑ, της "Χαλυβουργικής", των εφοριών... Το επόμενο "εκτελεστικό απόσπασμα" στρέφεται, ήδη, ενάντια στους εργάτες στη βιομηχανία και στο εμπόριο, στους εργαζόμενους, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται. Γι' αυτό η "κατάρριψη" του αντιδραστικού "αυτόματου πιλότου" που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση στην "Ολυμπιακή" "είναι υπόθεση όλων", όπως υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα. Αν σήμερα καταφέρουν να διασπάσουν μεταξύ τους τους εργάτες, μέσω της συκοφάντησης και της ενίσχυσης των τεχνητών αντιθέσεων στο εσωτερικό της εργατικής τάξης, με γκεμπελισμούς του τύπου "προνομιούχοι και μη προνομιούχοι" εργαζόμενοι, τότε θα έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το μακάβριο έργο τους. Τα επιτελεία της εξαπάτησης θέλουν να "πείσουν" το λαό να μετρά τη ζωή του με τη μεζούρα της ανέχειας. Απευθύνονται στο λαό και επιχειρούν να του βάλουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, μέσω της εξής προπαγάνδας: "Μην κοιτάτε τα λουστρίνια της πλουτοκρατίας. Να μάθετε να λέτε "δόξα τω Θεώ" που απλώς σας βάζουμε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, αντί να σας τα κόψουμε σύριζα"!

***

Μόνο που αυτή η προπαγάνδα πάσχει. Γιατί εργάτες χωρίς πλουτοκρατία, μπορούν να υπάρξουν. Πλουτοκρατία χωρίς εργάτες, όχι. Εκεί βρίσκεται η δύναμη των εργατών. Και έχοντας επίγνωση αυτής της δύναμής τους, έχουν μόνο ένα δρόμο. Το δρόμο της αντιπαράθεσης στο μαύρο μέτωπο εκείνων που θέλουν να τους ξεζουμίσουν μέχρι το μεδούλι. Το δρόμο της συνένωσής τους σε ένα μέτωπο αντίστασης και πάλης, που με ενιαίο τρόπο θα απαντά σε κάθε επίθεση της ολιγαρχίας, είτε αυτή εκδηλώνεται στο δημόσιο τομέα και στην "Ολυμπιακή", είτε στον ιδιωτικό τομέα. Ο θατσερισμός δεν πρόκειται να σταματήσει στα αεροδρόμια. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση και τα αφεντικά της δε θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα, θα διαλύσουν τα πάντα. "Είναι υπόθεση όλων" η ανατροπή του θατσερισμού, η ανατροπή του καπιταλισμού που τον επιστρατεύει και στην Ελλάδα. Μόνο όλοι μαζί μπορούν οι εργάτες να την επιτύχουν, σε κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τη νεολαία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, θα το ξαναπούμε: Το Μέτωπο των εργαζόμενων, το μέτωπο του λαού, η ταξική αλληλεγγύη και αντεπίθεση καθίσταται η μοναδική διέξοδος για το λαό.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Οι κυβερνώντες απευθύνονται στο λαό και επιχειρούν να του βάλουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, μέσω της εξής προπαγάνδας: "Μην κοιτάτε τα λουστρίνια και τα λούσα της πλουτοκρατίας. Να μάθετε να λέτε "δόξα τω Θεώ" που απλώς σας βάζουμε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, αντί να σας τα κόψουμε σύριζα"!


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΠΠΑ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του

- Τη Δευτέρα, μετά από εντολή της Διοίκησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς το Δημόσιο Ταμείο Αγίων Αναργύρων σταμάτησαν οι πληρωμές ενταλμάτων του Δήμου Ζεφυρίου. Τι ακριβώς συνέβη;

- Εδώ και ενάμιση χρόνο το ΤΠΔ έδωσε εντολή στο Δημόσιο Ταμείο Αγ. Αναργύρων να μην κάνει πληρωμές παρά μόνο για μισθοδοσία και πετρέλαια. Ολα αυτά μέχρι τη Δευτέρα, που η "στρόφιγγα" έκλεισε, δημιουργώντας μια κατάσταση ανυπόφορη. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνο με την υπηρεσία καθαριότητας, καθώς οι δραστηριότητες του δήμου δεν περιορίζονται στο μάζεμα των σκουπιδιών. Υπάρχει ο Αθλητικός Οργανισμός, το Πνευματικό Κέντρο κι άλλοι φορείς, που πρέπει να λειτουργήσουν. Η τακτική του ΤΠΔ είναι αδικαιολόγητη, άδικη και λειτουργεί σαν "θηλιά" που σφίγγει το λαιμό του δήμου, που δεν μπορεί να επιβιώσει.

- Με ποιους τρόπους ο δήμος Ζεφυρίου θα αντιμετωπίσει το οικονομικό του πρόβλημα;

- Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση το 1995, βρεθήκαμε με ένα πρωτοφανές χρέος ύψους 670 εκατομμυρίων περίπου, έργο της προηγούμενης, φιλοκυβερνητικής διοίκησης του δήμου. Σαν διοίκηση δεν αποστασιοποιηθήκαμε απ' το χρέος και μετά από απόφαση του ΔΣ ζητήσαμε, να μας δοθεί άτοκο δάνειο ισόποσο με το χρέος, του οποίου η αποπληρωμή θα γίνεται με παρακράτηση από τα τακτικά έσοδα του δήμου με 25 εκατομμύρια το χρόνο για 25 χρόνια. Ζητήσαμε, παράλληλα, την αύξηση των αντισταθμιστικών από την ύπαρξη της χωματερής, από 80 εκ. σε 250 εκ. - που φτάνουν τα 8 δισ. και το 95% δίνεται στο Δήμο Ανω Λιοσίων - και την αύξηση των τακτικών εσόδων του δήμου από 140 εκ. σε 250 εκ. Την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων μας με την αύξηση των δημοτικών τελών την απορρίψαμε, καθώς οι δημότες μας είναι μεροκαματιάρηδες, μισθοσυντήρητοι και άνεργοι.

- Γιατί νομίζετε ότι το ΤΠΔ πήρε τέτοια απόφαση τώρα; Πού αποσκοπεί; - Εμείς δε θέλουμε να προσάψουμε σκοπιμότητες σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Το γεγονός ότι το Ζεφύρι δέχτηκε τις συνέπειες της θεομηνίας με πλημμύρες σε σπίτια και βιοτεχνίες μάς βάζει σοβαρές υπόνοιες ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η απόφαση. Παράλληλα, οι υποψίες μας ενισχύονται, από το γεγονός ότι, ενώ ο δήμος Ζεφυρίου αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τον Δήμο Ανω Λιοσίων, έχει παραγκωνιστεί από τους αρμόδιους, ενώ τα ΜΜΕ τον έχουν παρακάμψει. Αυτό συμβαίνει, ίσως, γιατί εμείς δε ρίχνουμε τις ευθύνες στην ΕΥΔΑΠ, καθιστώντας την υπεύθυνη για τις πλημμύρες, ώστε να οδηγηθεί και εκείνη στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης, όπως η "Ολυμπιακή"...

- Τι πρόκειται να κάνει ο Δήμος Ζεφυρίου από δω και πέρα;

- Σήμερα έχουμε έκτακτο ΔΣ για την πρώτη συλλογική αποτίμηση των καταστροφών απ' τις πλημμύρες. Παράλληλα, θα συζητήσουμε και για τη στάση του ΤΠΔ. Θα κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα να πείσουμε τη διοίκηση του ΤΠΔ για το δίκιο των προτάσεών μας. Αν δε γίνουμε πειστικοί, είμαστε αποφασισμένοι ο δήμαρχος, το ΔΣ, οι εργαζόμενοι και το προσωπικό του δήμου να μετακομίσουμε στο ΤΠΔ και τότε ας έρθουν εκείνοι εδώ να διοικήσουν και να διαχειριστούν τα προβλήματα του Ζεφυρίου. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ε. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ