ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απειλές και δημαγωγίες από τον Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν έδωσε και επίσημα την Παρασκευή, 27 Μάρτη, το χρίσμα του εντολοδόχου πρωθυπουργού στον 35χρονο τεχνοκράτη Σεργκέι Κιριένκο, με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί και κάλεσε την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) να εγκρίνει την κυβέρνησή του. Επίσης, προειδοποίησε ότι θα διαλύσει τη Δούμα αν οι βουλευτές καταψηφίσουν τον Κιριένκο ως νέο πρωθυπουργό της Ρωσίας. "Δεν προσπαθώ να φοβίσω κανέναν. Απλώς λέω ως Πρόεδρος: Μην χάνετε χρόνο. Υπερψηφίστε γρήγορα την υποψηφιότητά του. Αν τον απορρίψετε μια, δύο, τρεις φορές, η τέταρτη θα σημάνει τη διάλυση της Βουλής". Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος διαλύει τη Δούμα, αν οι βουλευτές απορρίψουν επί τρεις συνεχόμενες φορές τον υποψήφιο πρωθυπουργό. Στο μεταξύ, μετά τη συνάντηση με τον Κιριένκο, ο Γιέλτσιν στο τακτικό ραδιοφωνικό μήνυμα προς το ρωσικό λαό εξήγησε τους λόγους της απομάκρυνσης της κυβέρνησης Βίκτορ Τσερνομίρντιν και παρουσίασε τους στόχους της νέας κυβέρνησης. Τόνισε ότι το 1998 πρέπει να είναι έτος οικονομικών αποφάσεων και βιομηχανικής ανάπτυξης και προειδοποίησε ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει χρόνο να προετοιμαστεί πριν αντιμετωπίσει τα "δισεπίλυτα κοινωνικά προβλήματα". Σημείωσε ότι θα παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στον Κιριένκο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχει υποστήριξη και στην κυβέρνηση, και στην προεδρική διοίκηση, και μεταξύ των βουλευτών και κυβερνητών. Ανέφερε ακόμη ότι ύψιστη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι η καταβολή των καθυστερούμενων μισθών των εργαζομένων.

Ο Γιέλτσιν επισήμανε ότι θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Γιέλτσιν συμφώνησε με τον Κιριένκο να μειώσουν κατά 50% τον αριθμό των μελών της νέας κυβέρνησης, καθώς και το διοικητικό επιτελείο της.

Από τη μεριά του, ο Κιριένκο, δίνει την εντύπωση ενεργητικού, ικανού μάνατζερ. Σε συνέντευξη μετά το διορισμό του στην τηλεοπτική εκπομπή "Ο ήρωας της ημέρας", αποκάλεσε τον εαυτό του ως "σοβιετικό πολίτη", που συνειδητά είχε γραφεί στην ΚΟΜΣΟΜΟΛ (εργάστηκε επαγγελματικά) και το 1982 στο ΚΚΣΕ και φυλάει το κομματικό βιβλιάριο. Τώρα θεωρεί ότι οι κομμουνιστικές ιδέες είναι "ιδανικές, αλλά ανεφάρμοστες". Σημείωσε ότι σχολεία της ζωής του υπήρξαν η δουλιά στην ΚΟΜΣΟΜΟΛ, η θητεία στο στρατό και η εργασία ως αρχιτεχνίτης σε εργοστάσιο. Επισήμανε ότι σε σύγκριση με άλλους αξιωματούχους δεν προχώρησε στην αμαύρωση της σοβιετικής περιόδου της ιστορίας. Ο Κιριένκο αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Ναυτικών Μεταφορών στην πόλη Γκόρκι το 1987, όπου ειδικεύτηκε στη ναυπηγική.

"Από καιρό περίμενα την παραίτηση του Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Τώρα τα πάντα εξαρτώνται από το αν ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας λάβει μια πιο ευνοϊκή απόφαση που θα ικανοποιήσει τους Ρώσους, ή θα ακολουθήσει πάλι το δρόμο του διορισμού στην κυβέρνηση τσιρακιών της Δύσης. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα είναι καλύτερα, διότι επί κυβέρνησης Τσερνομίρντιν - Τσουμπάις δεν υπήρχε προοπτική, τώρα όμως εμφανίστηκαν παραλλαγές και ελπίδα", δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της Δούμας και πρόεδρος της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης Σεργκέι Μπαμπούριν.

Τέλος, η ηγεσία του ΚΚΡΟ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα, την Τρίτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ και την Πέμπτη θα συνέλθει η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ για να αποφασίσουν, αν θα υποστηρίξουν ή όχι τον νέο προσωρινό πρωθυπουργό. Πάντως, ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ(στέλεχος του ΚΚΡΟ) εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο για την πρωθυπουργία ενδέχεται να εγκριθεί στην πρώτη ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να γίνει στις 3 Απρίλη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εφτασε πάλι ο Αμερικανός διαμεσολαβητής

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ .-

Με στόχο να δώσει νέα ώθηση στην τελματωμένη ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", έφτασε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στην περιοχή ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Πάντως, η καινούρια αποστολή του Ρος εκτιμάται ότι δε θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση έχει, επανειλημμένως, εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση σχετικά με τις νέες αμερικανικές προτάσεις.

Τέσσερις ολόκληρες ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χτες, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μετά το τέλος της συνάντησης, οι δύο άνδρες αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση. Το μόνο που επιβεβαιώθηκε από στενούς συνεργάτες του Ντένις Ρος, είναι ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης θα συναντιόταν, αργά χτες το βράδυ, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές αλλά και διπλωματικές πληροφορίες, η νέα αμερικανική πρόταση προβλέπει αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από ένα επιπλέον 13,1% της Δυτικής Οχθης, που θα προστεθεί στο υπάρχον 27% της περιοχής που βρίσκεται, ήδη, υπό παλαιστινιακή αυτονομία. Επίσης, προβλέπει ότι η αποχώρηση αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 12 βδομάδες και ότι κάθε βήμα του ισραηλινού στρατού θα συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα ασφαλείας εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ομως, όπως υποστήριζε χτες ο ισραηλινός Τύπος, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δε φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχτεί το νέο μεσολαβητικό σχέδιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Μααρίβ", ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να απομακρύνει τα στρατεύματά του με τρόπο τέτοιο, ώστε να συνδεθούν οι πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς, και οι πόλεις Βηθλεέμ και Ραμάλα, αλλά δεν προτίθεται να κάνει ούτε βήμα περισσότερο. Παράλληλα, η εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ", σε δημοσίευμά της, υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένη και δυσαρεστημένη με τη στάση του Νετανιάχου, που φέρεται να δεσμεύτηκε για αποχώρηση δύο σταδίων από τη Δυτική Οχθη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα το Γενάρη. Στο ίδιο δημοσίευμα μεταφέρεται και μια πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία των Κλίντον - Νετανιάχου, κατά την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να τόνισε, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ότι "αν και δε γίνεται κατανοητό από το Ισραήλ, η νέα πρόταση έχει στόχο να καλύψει τα άμεσα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και, μακροπρόθεσμα, και τα συμφέροντα του Ισραήλ".

Παλαιστινιακή επιφυλακτικότητα

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποφύγει να απορρίψει τη νέα αμερικανική πρόταση. Εντούτοις, ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, δήλωνε, χτες, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία επαναδιαπραγμάτευση των υπαρχουσών συμφωνιών αυτονομίας, που προβλέπουν αποχώρηση 3 σταδίων των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Λίγη ώρα αργότερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ σχολιάζοντας πρόσφατα σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι τον ενδιαφέρει η "ποιότητα" της ισραηλινής αποχώρησης, δήλωσε ότι τους Παλαιστινίους τους ενδιαφέρει και "η ποσότητα" της αποχώρησης αλλά και η "ποιότητα" της εφαρμογής των συμφωνιών από το Ισραήλ. Ο Αραφάτ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από συνάντησή του με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Τζαουάντ Ανανί.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
60 νεκροί σε βομβαρδισμό

ΚΟΛΟΜΠΟ.-Βομβαρδιστικά της πολεμικής αεροπορίας της Σρι Λάνκα σφυροκόπησαν χτες μια ναυτική βάση των αυτονομιστών ανταρτών Ταμίλ στις βόρειες ακτές της χώρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 60 από αυτούς, ανέφεραν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το "Ασοσιέιτεντ Πρες" έφερε τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της χώρας να επιβεβαιώνει την επίθεση, αλλά να αρνείται να δώσει επισήμως λεπτομέρειες για τις απώλειες από τις δύο πλευρές.

Η εφημερίδα "Αϊλαντ", επικαλούμενη ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων, έγραψε ότι 20 πλοία βρίσκονταν στη μυστική βάση την ώρα της επίθεσης και 60 αντάρτες χάθηκαν. Η πληροφορία δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί, αφού η περιοχή όπου έγινε ο βομβαρδισμός είναι δύσβατη για τους πολίτες ή τους δημοσιογράφους.

Οι αυτονομιστές "Τίγρεις των Ταμίλ" διεκδικούν απόσχιση από το κράτος της Σρι Λάνκα. Στον πόλεμο που διεξάγουν από το 1983 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 51.000 άνθρωποι.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Αστάθεια και πολιτική αβεβαιότητα

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσιόρμπεα, ο οποίος δέχεται πυρά από τους κυβερνητικούς εταίρους, προκάλεσε τους αντιπάλους του να προσπαθήσουν να τον ανατρέψουν, καταθέτοντας πρόταση μομφής εναντίον του. Ο Τσιόρμπεα εμφανίστηκε χτες βράδυ στην κρατική τηλεόραση, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι "να βρουν το κουράγιο εκείνοι που επιθυμούν να πάρουν μέρος σ' αυτό το συνταγματικό πραξικόπημα, να χρησιμοποιήσουν συνταγματικά μέσα, που έχουν στη διάθεσή τους, καταθέτοντας πρόταση μομφής". Ο Τσιόρμπεα απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα, μετά την έκκληση του υπουργού Δικαιοσύνης, Βαλέριου Στόικα, προς τους Φιλελεύθερους, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, να μεθοδεύσουν την ανατροπή του πρωθυπουργού. Η έκκληση αυτή ακολουθεί ένα μήνα μετά την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών, το δεύτερο σε δύναμη κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, να αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση. Ο Τσιόρμπεα έδωσε προθεσμία δύο ημερών στους Φιλελεύθερους να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση ή θα συνταχθούν με τον Βαλέριου Στόικα. Οι Φιλελεύθεροι συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν σχετικά με την κυβερνητική κρίση.

"Δεν μπορώ να λάβω μονομερώς μια τέτοια απόφαση (να παραιτηθώ), που θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της χώρας", σημείωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας έτσι και στα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο ανήκει, που τον κάλεσαν να παραιτηθεί για να τερματιστεί η κρίση. Η πολιτική αβεβαιότητα και η αστάθεια του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στη Ρουμανία έχει συνέπεια να μην έχει εγκριθεί μέχρι τώρα ο προϋπολογισμός του 1998, που θεωρείται το κλειδί για τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Μ.Γιέλτσιν με τον Σ.Κιριένκο

Ο Μπ. Γιέλτσιν με τον Σ. Κιριένκο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ