Ο,τι δεν κατέστρεψε ο παγετός ήρθε να αποτελειώσει η ανεμοθύελλα. Προ των ευθυνών της η κυβέρνηση για το θέμα των αποζημιώσεων
Τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, σε θερμοκήπια και αγροτικές εγκαταστάσεις έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο,τι γλίτωσε από τον παγετό στις αρχές τις βδομάδας, ήρθε να αποτελειώσει η ανεμοθύελλα και οι καταιγίδες των δύο προηγούμενων ημερών και οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται πλέον σε απόγνωση.
Σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και παραγόντων του ΕΛΓΑ, το ύψος των ζημιών συνολικά ξεπερνά τα 70 δισ. δραχμές και το νούμερο αυτό αναμένεται να μεγαλώσει κατά πολύ, μετά την πλήρη καταγραφή των καταστροφών σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν σημειωθεί στις δενδρώδεις καλλιέργειες όπου ξεριζώθηκαν χιλιάδες δέντρα, κι ακολουθούν τεύτλα, σιτηρά, αμπέλια και κηπευτικά. Επίσης πολύ μεγάλες ζημιές έγιναν σε θερμοκήπια, καθώς και σε αποθήκες και σταβλικές εγκαταστάσεις.
Στη Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο η ανεμοθύελλα αποτελείωσε ό,τι δεν "έκαψε" ο παγετός. Στην Αιτωλοακαρνανία, καταστράφηκαν δεκάδες θερμοκήπια και πάμπολλα φυτώρια με φιντάνι, ενώ ξεριζώθηκαν και πολλά δέντρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Τριχωνίδας, όπου η ανεμοθύελλα "θέρισε" πορτοκαλιές και λεμονιές και όσες δεν ξεριζώθηκαν έμειναν χωρίς φύλλωμα και μόνο με σπασμένα κλαδιά. Μεγάλες ζημιές σε θερμοκήπια έγιναν και στην Πελοπόννησο. Σε Μεσσηνία - Ηλεία - Κορινθία ξεριζώθηκαν πολλά ελαιόδεντρα, ενώ εκτιμάται ότι από τον παγετό έπαθαν μεγάλες ζημιές τα αμπέλια (σταφίδα και κρασοστάφυλο). Στο Αργος εκτός των άλλων, έγιναν μεγάλες ζημιές στις βερικοκιές, ενώ στην Αρκαδία "πάγωσαν" τα πάντα.
Στην Κρήτη μεγάλες ζημιές υπέστησαν τα θερμοκήπια κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων. Τις μεγαλύτερες καταστροφές φαίνεται ότι υπέστησαν οι περιοχές Μεσσαράς, Βιάνου, Θραψανού και Αυλής στο Νομό Ηρακλείου και εκτιμάται ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 15 δισ. δραχμές. Στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου μεγάλες ζημιές έγιναν από τον παγετό στα αμπέλια (π.χ., Σαντορίνη) ενώ στη Νάξο "κάηκε" η πατατοκαλλιέργεια.
Στη Θεσσαλία, οι μεγαλύτερες ζημιές έγιναν στις αμυγδαλιές που φτάνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, καθώς επίσης και στα τεύτλα και τα σιτηρά. Μεγάλες ζημιές για τις δύο τελευταίες καλλιέργειες σημειώθηκαν και στη Μακεδονία και στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας τεράστιες καταστροφές έγιναν στις ροδακινιές. Εκτιμάται ότι στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα πρέπει να ξανασπαρθούν το 50% των εκτάσεων με τεύτλα. Ακόμα, στον πολύπαθο Νομό Εβρου, μετά τις καταστροφές στη βαμβακοκαλλιέργεια, ήρθε η σειρά των σιτηρών από τον παγετό και εκτιμάται ότι το ύψος των ζημιών στα σιτηρά ξεπερνά το 1 δισ. δραχμές.
Η κατάσταση αυτή αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις στους πληγέντες αγρότες της χώρας, αφού πολλές από τις ζημιές με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, όπως για παράδειγμα οι καταστροφές στις εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων. Από την άλλη, η πολιτική διάλυσης και οικονομικού "στραγγαλισμού" του ΕΛΓΑ που έχει χαράξει η κυβέρνηση προκείμενου να παραχωρήσει τις γεωργικές ασφαλίσεις στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε βάρος των αγροτών. Και το σίγουρο είναι ότι παρά τις όποιες δηλώσεις γίνουν από την κυβέρνηση, μέσα στις επόμενες μέρες για λόγους εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των αγροτών, είναι σίγουρο ότι η καταβολή των όποιων αποζημιώσεων θα γίνει μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος.
Αποκλεισμένα χωριά, δε γίνονται δρομολόγια ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες
Οι πρωτοφανείς άσχημες καιρικές συνθήκες έχουν παραλύσει την Πελοπόννησο, η οποία έχει σχεδόν αποκοπεί τόσο από την υπόλοιπη χώρα, όσο και οι περιοχές μεταξύ τους.
Λόγω των ισχυρών ανέμων έχει κλείσει το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου και έχει διακοπεί η συγκοινωνία προς τα νησιά του Ιονίου, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, σε κτίρια και σπίτια.
Στην Αχαϊα οι σφοδρές χιονοπτώσεις έχουν διακόψει τη συγκοινωνία με τα Καλάβρυτα και τα ορεινά χωριά. Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι Αιγίου - Φτέρης - Καλαβρύτων και Αιγίου - Διακοφτού - Καλαβρύτων καθώς και ο δρόμος από Χαλανδρίτσα - Κλειτορία. Στα ορεινά χωριά το ύψος του χιονιού έφτανε και τα 70 εκατοστά. Βιβλικές καταστροφές έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες καθώς η σταφιδοπαραγωγή έχει πληγεί κατά 100%, ενώ τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών. Ζημιές προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι σε σπίτια σεισμοπλήκτων και στο αθλητικό κέντρο "Δ. Τόφαλος" στην Πάτρα. Τα περισσότερα σχολεία του νομού δε λειτούργησαν είτε λόγω χιονιού είτε επειδή είχαν πλημμυρίσει.
Ζημιές έχουν προκληθεί στις αγροτικές καλλιέργειες της νότιας και ορεινής Ηλείας,ενώ έχουν διακοπεί οι συγκοινωνίες προς διάφορα χωριά.
Σε κατάσταση ;;;;;;;πολιορκίας βρίσκεται από την Τετάρτη η Αρκαδία,καθώς οι σφοδρές χιονοπτώσεις απέκλεισαν τη σήραγγα του Αρτεμισίου με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλοί οδηγοί μέχρι αργά χτες το βράδυ, όταν άνοιξε η μια λωρίδα της σήραγγας. Η Τρίπολη παρέμενε μέχρι χτες αποκομμένη τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Σπάρτη και τον Πύργο.
Στην Κορινθία τεράστιες είναι οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες. Ολοσχερώς έχει καταστραφεί η φετινή παραγωγή βερίκοκων συνολικά σε 20.000 στρέμματα. Η κυκλοφορία προς την ορεινή Κορινθία δε γίνεται.
Ανάλογες καταστροφές προκλήθηκαν και στη Μεσσηνία,κυρίως στους ελαιοπαραγωγούς.
Το πολύ κρύο, οι δυνατές ανεμοθύελλες, η συνεχής χιονόπτωση στις ορεινές περιοχές της Ευρυτανίας και Φωκίδας, στο Δομοκό Φθιώτιδας, Βόρεια Εύβοια (περιοχή Ιστιαίας) και Νότια Εύβοια (περιοχή Κάβο Ντόρο) καθώς και οι συνεχείς πτώσεις της τάσης του ρεύματος, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χτεσινής μέρας.
Ανεξέλεγκτη εμφανίζεται η κατάσταση σε όλη την Ευρυτανία και τη Φωκίδα, στην ορεινή Παρνασσίδα και Δωρίδα. Στην Ευρυτανία τα πάντα είναι αποκλεισμένα από το χιόνι, ακόμα και μέσα στο Καρπενήσι, ενώ τα σχολεία παραμένουν από χτες κλειστά.
Κλειστή παραμένει και η Εθνική Οδός Καρπενησίου - Αγρινίου. Η περιοχή Φουρνών και Αγράφων παραμένει αποκλεισμένη.
Στη Φωκίδα παραμένει κλειστός ο Εθνικός Δρόμος Αμφισσας - Λαμίας στο 51ο χλμ. και Λιβαδειάς - Αμφισσας λόγω χιονοπτώσεων, ενώ πάνω από 26 χωριά της Παρνασσίδας και Δωρίδας είναι αποκλεισμένα και περισσότερα είναι τα χωριά που έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.
Στη Βοιωτία από χτες το πρωί σημειώνονται συχνές διακοπές ρεύματος, που σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση του καιρού είχαν αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν σχολεία σε πολλά χωριά.
Κλειστός από χτες το πρωί ήταν ο εθνικός προς Αράχωβα στη θέση Ζεμενό. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από Ερυθρές προς Κάζα και από τη διασταύρωση Δεσφίνας και στον επαρχιακό δρόμο προς τα Δερβενοχώρια Θηβών.
Στην Εύβοια, βορράς και νότος του νομού "υπέφεραν" από χιονοπτώσεις και διακοπές ρεύματος, ενώ η Χαλκίδα ήταν χωρίς ρεύμα το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας. Η περιοχή Ιστιαίας προς βορρά και Κάβο Ντόρο στη Νότια Εύβοια είναι αποκλεισμένες από το χιόνι.
Στη Φθιώτιδα τέλος είχε διακοπεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αμφίκλειας προς το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, χωριά Σπερχειάδας και Μακρακώμης. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην παλιά Εθνική Οδός Λαμίας - Λιβαδιάς και Λαμίας - Δομοκού από το 12ο έως το 16ο χιλιόμετρο, ΕΟ Θερμοπυλών - Ιτέας από το 8ο έως το 23ο χλμ., παλιά ΕΟ Λαμίας - Λάρισας από το 22ο έως το 40ό χλμ.
Για ποιον λόγο παίρνει μια απόφαση ένα Νομαρχιακό Συμβούλιο όταν ποτέ δεν την υλοποιεί; Το ερώτημα απευθύνεται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, το οποίο στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ευρισκόμενο μπροστά στις ευθύνες του σε περίπτωση πλημμύρας, είχε εξετάσει το θέμα σε συνεδρίασή του, είχε εξακριβώσει ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος για πλημμύρες, είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για μη υλοποίηση των υποσχέσεών της και συγκεκριμένα είχε αποφασίσει: Να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του νομάρχη και των δημάρχων - προέδρων της περιοχής, για να καταγγελθεί η καθολική ανεπάρκεια των έργων που έχουν γίνει από το κράτος για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, καθώς και το γεγονός ότι η εξαγγελία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για έργα πέντε δισ. δρχ. στην περιοχή, αυτά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν. Επιπλέον, μεταξύ άλλων και προκειμένου να προλάβουν τώρα ό,τι είναι δυνατόν, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι ίδιοι σε προληπτικό καθαρισμό των ρεμάτων με όσα χρήματα μπορούν να διαθέσουν.
Την ευθύνη της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου είχε αποδεχτεί άμεσα τότε και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γ. Τούντας, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Θεωρώ ότι και η ευθύνη η δική μας είναι μεγάλη. Η αντίδρασή μας, ως αιρετού Νομαρχιακού Συμβουλίου, σε κυβερνητικές αποφάσεις ζημιογόνες για την περιοχή ή σε κυβερνητική αδράνεια για προβλήματα της περιοχής, είναι ανύπαρκτη και πρέπει να είμαστε σίγουροι πως από τη συμπεριφορά μας σε τέτοια θέματα θα κριθούμε".
Οι πλημμύρες τότε δεν ήρθαν και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να εφαρμόσει αυτά που η ίδια αποφάσισε. Για ποιο λόγο όμως έφεραν το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο; "Για τα μάτια του κόσμου", όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ΝΑΣ Ανατ. Αττικής, Ν. Στεφανίδης. "Ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός όσο τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δε γίνονται. Τα προβλήματα παραμένουν σε κάθε παρόμοιο με το σημερινό καιρικό φαινόμενο, αλλά δυστυχώς και η κυβέρνηση και η νομαρχία στην ουσία αδιαφορούν και οι τελευταίοι απλά όταν νιώθουν άμεσο τον κίνδυνο προσπαθούν ν' απαλλαχτούν από τις ευθύνες". Ο Ν. Στεφανίδης μάλιστα από τις 16 Δεκέμβρη του 1995 ζητούσε να έρθει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη η πλειοψηφία των νομαρχιακών συμβούλων αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα του θέματος και το συζήτησε προκειμένου στην ουσία "να νίψει τας χείρας του" από τις ευθύνες που θ' αντιμετώπιζε.
Ξέχασαν άραγε ότι οι αιρετοί κρίνονται όχι μόνο από όσα κάνουν, αλλά και από όσα δεν κάνουν;