Για την τραγική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν χτες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο λόγω του "μπλακ - άουτ", δε φταίει ούτε το κράτος ούτε η κυβέρνηση! Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης, υπεύθυνοι είναι οι κάτοικοι του Κρυονερίου, καθώς και το Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή της τρίτης διπλής γραμμής, που απαιτείται για την ομαλή τροφοδοσία του συστήματος ηλεκτροδότησης... Βέβαια, κατά την κυρία υπουργό, ούτε κατά διάνοια δε φταίει η κυβερνητική και κρατική πολύχρονη αδιαφορία στο χώρο της ενέργειας, καθώς και η πολιτική του ξεπουλήματος των πάντων στο μεγάλο κεφάλαιο.
Με αυτό το ανεκδιήγητο θράσος εξήλθε χτες η Β. Παπανδρέου από την έκτακτη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη,με θέμα την κατάσταση λόγω της κακοκαιρίας. Μια σύσκεψη που - ας σημειωθεί - έγινε δυο ώρες αργότερα από την αρχική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι όλα βαίνουν καλώς...
Εκτός, όμως, από το θράσος της Β. Παπανδρέου, η οποία επίσης ανέφερε ότι η εξομάλυνση της κατάστασης θα άρχιζε το βράδυ και πως θα παρέμεναν περιοχές χωρίς ηλεκτροδότηση τη νύχτα, υπήρξε και το αντίστοιχο θράσος του υπουργού Εσωτερικών. Ο Αλ. Παπαδόπουλος εξερχόμενος της σύσκεψης υποστήριξε ότι "υπάρχει πλήρης ετοιμότητα" και πως "δε διαπιστώθηκε καμία ολιγωρία, το αντίθετο μάλιστα"... Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει, εμμέσως, ότι οι κάτοικοι των περιοχών που πλημμύρισαν, όπως και στο παρελθόν, θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι (!), αφού η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει αντιπλημμυρικά έργα τα οποία μείωσαν τα προβλήματα. "Το ότι δεν έχουμε εκτεταμένες πλημμύρες στην περιοχή της Αθήνας - είπε - είναι διότι το υπό εξέλιξη πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων απέδωσε και αυτό φάνηκε"!
Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σήμερα τα σχολεία θα λειτουργήσουν εφόσον το αποφασίσουν οι νομάρχες και οι δήμαρχοι της κάθε περιοχής. Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έσπευσε να ζητήσει "να αποφεύγονται οι απλουστεύσεις και η δημιουργία ψευδών εντυπώσεων"...
Νωρίτερα, χτες το μεσημέρι έγινε έκτακτη σύσκεψη στη νομαρχία Αθηνών, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, στην οποία συμμετείχαν νομάρχες της Αττικής και δήμαρχοι περιοχών που επλήγησαν σοβαρά από την κακοκαιρία.Στη διάρκεια της σύσκεψης εντοπίστηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα και σημειώθηκε η ανάγκη εγρήγορσης του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε ως σημαντικά προβλήματα αυτά που παρουσιάστηκαν στη σήραγγα του Αρτεμισίου, στα Ανω Λιόσια και στη Γλυφάδα. Τα υπόλοιπα - είπε ο ίδιος με δηλώσεις του στο τέλος της σύσκεψης - "είναι αντιμετωπίσιμα και όχι ιδιαίτερα οξυμένα"! Αδραξε δε την ευκαιρία για να εξάρει τις κυβερνητικές ενέργειες στην... πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, λέγοντας πως "τα τελευταία τρία χρόνια οι σχετικές παρεμβάσεις των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων ήταν σημαντικές, με αποτέλεσμα να προκληθούν λιγότερες ζημιές από όσες θα προκαλούνταν αν ένα παρόμοιο καιρικό φαινόμενο εκδηλωνόταν πριν 3-4 χρόνια". Ετσι έκανε λόγο για "απρόβλεπτο", για την εποχή, καιρικό φαινόμενο και όσον αφορά την πλημμύρα στη Λίμνη Α. Λιοσίων είπε ότι πρόκειται για... "γνωστό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο".
Ευρισκόμενη σταθερά εν μέσω μεθοδεύσεων, με στόχο την ιδιωτικοποίηση και με τα αναπτυξιακά της προγράμματα "παγωμένα" εδώ και δεκαετίες, η ΔΕΗ αποδείχτηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της κακοκαιρίας
Σε αλλεπάλληλα "μπλακ άουτ", που βυθίζουν τη χώρα στο σκοτάδι, οδηγεί η κυβερνητική πολιτική συστηματικής υποβάθμισης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Μετά από δεκαετίες πλήρους παγώματος των αναπτυξιακών προγραμμάτων της ΔΕΗ - στα πλαίσια των μεθοδεύσεων για ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα - είναι πλέον ανίκανη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις φυσικών φαινομένων, που με μια διαφορετική πολιτική θα φάνταζαν υποθέσεις ρουτίνας. Ετσι, από το βράδυ της Τετάρτης, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, μέχρι που χτες το μεσημέρι επήλθε και γενικευμένη διακοπή σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.
Μέχρι τις 12 το μεσημέρι χτες, από τις τέσσερις γραμμές (δύο διπλής κατευθύνσεως) του συστήματος Βορρά - Νότου, είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας οι τρεις, κάτι που, σύμφωνα με τους αρμόδιους της ΔΕΗ, συνέβη για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα δε λειτουργούσαν λόγω βλάβης, οι γραμμές Λάρυμνα - Αχαρνές και Δίστομο - Κουμουνδούρος, ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκαν και δύο γραμμές της Μεγαλόπολης ισχύος 150 μεγαβάτ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα τα συνεργεία τεχνικών της ΔΕΗ ήταν σε επιφυλακή, προσπαθώντας να πετύχουν την ομαλή τροφοδοσία της Αττικής από Κερατσίνι, Λαύριο και Αλιβέρι, ενώ προς αποφυγή "μπλακ άουτ" είχαν προγραμματιστεί και εκ περιτροπής τρίωρες διακοπές σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Στις 2.10 μ.μ. όμως, το εν λειτουργία σύστημα της ΔΕΗ δεν άντεξε, με αποτέλεσμα ολόκληρη η Αττική και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Στερεάς να βυθιστούν στο σκοτάδι. Η ηλεκτροδότηση άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά, και - σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης - μέχρι τις 11 μ.μ. επρόκειτο να καλυφθεί το 50% των αναγκών της Αττικής, αρχής γενομένης από νοσηλευτικά ιδρύματα, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ, δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κλπ. Ωστόσο, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Αττικής, σύμφωνα με τους τεχνικούς της ΔΕΗ, θα υπάρχουν για 10 ημέρες ακόμη, διάστημα που θεωρείται απαραίτητο για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία. Γεγονός είναι ότι οι καταναλωτές θα υποστούν για μια ακόμη φορά την ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική που στοχεύει ουσιαστικά στην απαξίωση και υποβάθμιση της ΔΕΗ σε όφελος των ιδιωτών που βρίσκονται ήδη στο κατώφλι της εισόδου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι χτεσινές δηλώσεις εξάλλου της υπουργού Ανάπτυξης είναι ενδεικτικές της παραπέρα υιοθέτησης αυτής της πολιτικής. Η Β. Παπανδρέου επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στους κατοίκους της περιοχής Κρυονερίου, που αντιδρούν στην τρίτη γραμμή Βορρά - Νότου, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την ισορροπία του συστήματος, αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας που αποφάνθηκε υπέρ των διαμαρτυρομένων κατοίκων. Γι' αυτό που επιμελώς απέφυγε να μιλήσει είναι οι καθυστερήσεις σε έργα της ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας, που εκκρεμεί από τη δεκαετία του 1980, η καθυστέρηση στο έργο του φυσικού αερίου, η οποία έχει καταστήσει εκτός λειτουργίας το σταθμό του Μικρού Λαυρίου, που είναι έτοιμος εδώ και δύο χρόνια, καθώς και μια σειρά έργων προτεραιότητας της Επιχείρησης, τα οποία αλλάζουν ή παγώνουν, γιατί κάποια συμφέροντα υπαγορεύουν άλλες επιλογές. Επίσης, απέφυγε να τοποθετηθεί στο πρόβλημα που έθεσαν χτες στην ίδια και που επανειλημμένως έχουν θέσει στελέχη της ΕΤΕ - ΔΕΗ, για προσλήψεις 8,5 χιλιάδων τεχνικών που έχει ανάγκη η Επιχείρηση, για να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά.
Μέσα στο 1994 ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα στη Λίμνη έλεγε τότε ο Κ. Λαλιώτης, υποσχόμενος τη μετατροπή της περιοχής σε Πάρκο Πόλης. "Η καταστροφή και η παρέμβαση" ήταν ο τίτλος του πολυτελέστατου διαφημιστικού φυλλαδίου
Φλεβάρης 1994.Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στα Ανω Λιόσια και το Ζεφύρι,δηλώνει: "...αυτός ο χώρος μπορεί και πρέπει να διαμορφωθεί σε Πάρκο Πόλης".
Μάρτης 1998: Το ρέμα Ευπυρίδων υπερχειλίζει και "πνίγει" την περιοχήΛίμνη,σε πολύ μεγαλύτερη έκταση απ' ό,τι τη νύχτα 29 προς 30 Γενάρη 1994...
Εκεί όπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε υποσχεθεί Πάρκο, κυριαρχεί η εικόνα της καταστροφής. Τα έργα αποκατάστασης του ρέματος Ευπυρίδων, που επρόκειτο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Λαλιώτη, να δημοπρατηθούν το Φλεβάρη του 1994, ξεκίνησαν μόλις πριν από 7 μήνες και πρόκειται να ολοκληρωθούν σε 1,5 χρόνο το νωρίτερο! Τότε, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε μιλήσει για έργα αποκατάστασης στην περιοχή, συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. δρχ. και είχε πει ότι ο "προβλεπόμενος χρόνος έναρξης της εκτέλεσης των έργων ήταν οΝοέμβρης του 1994"... Μάλιστα, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε βαφτίσει το πρόγραμμα για τη Λίμνη Ανω Λιοσίων "Η καταστροφή και η παρέμβαση".Τέσσερα χρόνια μετά εξακολουθεί να υπάρχει μόνο το πρώτο...
Το συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό έργο δεν είναι όμως το μοναδικό που έχει εξαγγελθεί και δεν έχει γίνει. Στη Δυτική Αττική σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία εξαγγέλθηκαν - και πάλι με αφορμή καταστροφικές πλημμύρες στο Θριάσιο - παραμένουν ακόμη υπουργικές υποσχέσεις. Συγκεκριμένα:
Ανάμεσα στα πολλά έργα που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε υποσχεθεί το Φλεβάρη του '94 ήταν και "οι άμεσες παρεμβάσεις για τον καθαρισμό και συντήρηση της υδραυλικής τομής του ρέματος Ευπυρίδων για την απρόσκοπτη απορροή των ομβρίων, η προώθηση των απαλλοτριώσεων στο ρέμα Ευπυρίδων, η ένταξη της κατασκευής του ρέματος Ευπυρίδων από το Ζεφύρι (οδός Παναγιάς Γρηγορούσας μέχρι την οδό Λιοσίων - Αχαρνών) σε μήκος 1.500 μέτρων, η κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων επί της οδού Μεγαρίτου στο Δήμο Ζεφυρίου και η μελέτη και κατασκευή των αγωγών ακαθάρτων στους Δήμους Ζεφυρίου και Λιοσίων που θα διέρχονται παράλληλα στο ρέμα Ευπυρίδων".
Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ μόλις πριν από πέντε μέρες, με έγγραφό της προς το Δήμο Ανω Λιοσίων σημειώνει ότι οι μελέτες για μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή θα εγκριθούν - κατά πάσα πιθανότητα - στο ΔΣ στις 30 Μάρτη 1998!
Συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρεται ότι "η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει την ευθύνη της άμεσης υποβολής προς έγκριση στο ΔΣ της 30.3.98 ή του επόμενου, των παρακάτω μελετών:
- των δικτύων αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων του Δήμου Ανω Λιοσίων που είχαν υποβληθεί στις 29.2.92 (!),
- του αγωγού ομβρίων υδάτων των οδών Φυλής - Αχαρνών - Κύπρου προϋπολογισμού 610 εκατ. δρχ. και
- της τροποποίησης της υφισταμένης μελέτης Ευπυρίδων διά της μελέτης της Λίμνης και των έργων υπερχείλισης του υπερτοπικού Πάρκου".
Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει το Δήμο ότι "αναλαμβάνει την ευθύνη της άμεσης υποβολής προς έγκριση στο ΔΣ της 30.3.98 ή του επόμενου, εισήγησης με θέμα την προέγκριση της κατασκευής του αγωγού ακαθάρτων του ρέματος Ευπυρίδων παράλληλα με το εκτελούμενο έργο και την προέγκριση της κατασκευής των αγωγών ομβρίων υδάτων των οδών Φυλής - Αχαρνών - Κύπρου είτε με νέα δημοπράτηση είτε με συμπληρωματική σύμβαση του εκτελούμενου έργου είτε με προγραμματική συμφωνία".
Ενα ακόμα παράδειγμα της "ετοιμότητας" του ΥΠΕΧΩΔΕ στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων είναι αυτό της Γλυφάδας...
Την περασμένη Δευτέρα 23 Μάρτη, το ΥΠΕΧΩΔΕ μπήκε στον κόπο να δημοπρατήσει ένα από τα πιο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα για την περιοχή. Πρόκειται για την "Κατασκευή κυρίου κλάδου αγωγού ομβρίων οδού Ζέρβα και δευτερευόντων κλάδων στο Δήμο Γλυφάδας", προϋπολογισμού 1,28 δισ. δρχ. Σε ανακοίνωσή του στις 17 Μάρτη ο Δήμος Γλυφάδας θριαμβολογούσε γι' αυτή την εξαγγελία και τόνιζε: "Μ' αυτό το έργο το φαινόμενο της συγκέντρωσης ομβρίων υδάτων, τόσο στην κεντρική πλατεία Γλυφάδας, όσο και στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος θα πάψει να υφίσταται"! Λίγες μέρες μετά ολόκληρη η Γλυφάδα "πνίγηκε"...
"Φωτιά" πήραν τα σύρματα του τηλεφωνικού κέντρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις συνεχείς κλήσεις κατοίκων από διάφορες περιοχές της Αττικής. Τα πρώτα τηλεφωνήματα έγιναν γύρω στις δύο μετά τα μεσάνυχτα για να φτάσουν τα 700 ως το πρωί και να ξεπεράσουν τα 2.500 χτες το απόγευμα. Εκατοντάδες πολίτες ζητούσαν τη βοήθεια των πυροσβεστών για να βγάλουν νερά από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστήματα και κατοικίες.
Λόγω των διακοπών ρεύματος εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ περίπου 500 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν και η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.
Κλειστό παρέμεινε από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι χτες το απόγευμα το αεροδρόμιο Ελληνικού, όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα αεροδρόμια, εκτός αυτού της Θεσσαλονίκης.
Οι δρόμοι της Αθήνας, των ανατολικών προαστίων και των δυτικών συνοικιών μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ τα ξεριζωμένα δέντρα σε εκατοντάδες σημεία προκαλούσαν πρόσθετα προβλήματα. Η παραλιακή λεωφόρος, από τον κόμβο της λεωφόρου Αμφιθέας μέχρι και τη Βουλιαγμένη θύμιζε το πρωί βομβαρδισμένη περιοχή, με ξεριζωμένα δέντρα, κάδους απορριμμάτων και διαφημιστικές πινακίδες κατά μήκος του δρόμου.
Αδιάβατος έγινε και ο εθνικός δρόμος Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος της "Χαλυβουργικής" στην Ελευσίνα, όπου κάθε φορά που παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Στην Αττική (περιοχή Παναγίτσας στο Γέρακα, στα Καλύβια κλπ) το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία καλύφθηκε από λασπόνερα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.
Πολλές καθιζήσεις σε πεζοδρόμια και στο οδόστρωμα, ακάλυπτα φρεάτια, αφού τα νερά είχαν παρασύρει τα καπάκια τους, διασταυρώσεις χωρίς φωτεινούς σηματοδότες, ακινητοποιημένα οχήματα και πολλά άλλα συνέθεταν τη χτεσινή εικόνα των δρόμων της πρωτεύουσας.
Εκατοντάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και άλλους χώρους δέχτηκε μέχρι χτες το μεσημέρι και η ΕΥΔΑΠ από όλη την Αττική (421 μέχρι τις 3 μμ). Με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι το 90% των προβλημάτων οφείλονται στις παράνομες συνδέσεις ομβρίων των κτιρίων με το δίκτυο ακαθάρτων και μόνο το υπόλοιπο 10% οφείλεται σε βουλωμένες σχάρες κλπ.
Οι υπεύθυνοι της ΕΥΔΑΠ αποφεύγουν βέβαια να αναφέρουν για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν, όπως αυτό της παραλιακής, με αποτέλεσμα με την παραμικρή βροχή ολόκληρες περιοχές από το Δέλτα του Φαλήρου ως τη Γλυφάδα να πλημμυρίζουν. Ισως η ΕΥΔΑΠ να περιμένει για να προχωρήσει τα έργα τη θέσπιση "αντιπλημμυρικού τέλους", που θα χαρατσώσει όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών...
Κατολισθήσεις έγιναν στο 61ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου στα Λεγραινά και στο 35ο χιλιόμετρο στα Καλύβια, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι δρόμοι για αρκετές ώρες. Στις 9.27' χτες το πρωί 107 κόμβοι είχαν μείνει κλειστοί χωρίς ρεύμα, ενώ άλλες 50 βλάβες είχαν παρουσιαστεί στη σηματοδότηση διαφόρων περιοχών της πρωτεύουσας, του Πειραιά και του Θριασίου.
Δυο ακόμα πλοία προσάραξαν και ένα έμεινε ακυβέρνητο
Ενας ναυτεργάτης έχασε τη ζωή του, ενώ άλλοι 25 κινδύνεψανσε τρία ναυτικά ατυχήματα, που σημειώθηκαν από προχτές το βράδυ.
Χτες το πρωί ανασύρθηκε νεκρός από το λιμάνι της Ακαντιάς της Ρόδου ο 38χρονος ναύτης Σουλεϊμάν Ιμπραήμ που υπηρετούσε στο δεξαμενόπλοιο ΚΑΠ. ΧΡΗΣΤΟΣ, το οποίο βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι. Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρεται ότι τα αίτια του πνιγμού του άτυχου ναύτη είναι άγνωστα. Σύμφωνα, όμως, με ορισμένες μαρτυρίες ο ναυτεργάτης επιχείρησε να δέσει με επιπλέον κάβους το πλοίο, για να το ασφαλίσει και βρέθηκε στη θάλασσα, ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.
Πλημμύρισε χτες ο χώρος που στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμιγκ". Η οροφή έσπασε σε ένα σημείο και το πάτωμα γέμισε νερά. Ευτυχώς, στο χώρο δεν υπάρχουν μηχανήματα και δεν έγιναν ζημιές.
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του προγράμματος το 1994 από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Ολα όμως έμειναν στα λόγια...
Αυτό το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στις 9 Φλεβάρη 1994 στα Ανω Λιόσια, αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 29ης Γενάρη. Φαίνεται, όμως, πως η παρέμβαση για το ΥΠΕΧΩΔΕ σημαίνει καταστροφή...