ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Για "έλλειψη σοβαρότητας" κατηγορείται η ελληνική κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ .-

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε την Αθήνα για "έλλειψη σοβαρότητας", προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η πρόταση της τουρκικής πλευράς για συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών "απαντήθηκε μέσα σε 24 ώρες". Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάζεται αναλυτικά η απάντηση που έδωσε η Αγκυρα στις 11 Μάρτη στην απαντητική επιστολή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, για τις προτάσεις "διαλόγου" που είχε διατυπώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία επιθυμεί την επίλυση "όλων των προβλημάτων του Αιγαίου" με από κοινού επιλογή μεθόδων επίλυσης και "δίχως να αποκλείεται καμία μέθοδος, συμπεριλαμβανομένων και των μεθόδων επίλυσης τρίτων πλευρών".

Ως προς το θέμα των συνομιλιών υψηλού επιπέδου, στην ανακοίνωση τονίζεται πως "το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έκρινε αρκετό το διάστημα των 24 ωρών για να εξετάσει τη δημιουργική και περιεκτική μας πρωτοβουλία σχετικά με τα προβλήματα του Αιγαίου, στην οποία αποδίδουμε μεγάλη σημασία, με τη σοβαρότητα που έπρεπε να σκεφτεί και τελικά να την απορρίψει, είναι ρεκόρ έλλειψης σοβαρότητας και καλών προθέσεων".

Ως προς το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπάρχουν περισσότερα του ενός προβλήματα που αφορούν στο Αιγαίο και "πηγάζουν από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την πρακτική και το Διεθνές Δίκαιο".

Ως προς το θέμα της Διακήρυξης της Μαδρίτης υπογραμμίζει ότι "καλείται η Ελλάδα να λάβει σοβαρά υπόψη τις αρχές που περιέχει η Διακήρυξη της Μαδρίτης" και τονίζει ότι "δεν έχουν καμιά βάση οι δικαιολογίες για τις οποίες η Ελλάδα έκρινε αρνητική την πρόταση της Τουρκίας για μετατροπή της Διακήρυξης σε επίσημη συμφωνία".

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος και για το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και αναφέρεται η "απάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, με την οποία καλείται η Τουρκία να δεχτεί την υποχρεωτική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου, με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 36 του χάρτη του Δικαστηρίου". Ωστόσο, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "όταν το 1993 η Ελλάδα δεχόταν την υποχρεωτική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου εξαίρεσε από την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου την παραβίαση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις. Το γεγονός ότι παρ' όλα αυτά η Ελλάδα θεωρεί όρο την αποδοχή της αρμοδιότητας εκ μέρους της Τουρκίας δεν είναι συνεπής στάση".

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζει επίσης ότι δεν υπήρξε θετική εξέλιξη στο θέμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, εξαιτίας της στάσης που "κρατά η Ελλάδα από το Μάη του 1997".

ΣΥΝένοχοι στο φόνο...

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η ΚΠΕ του ΣΥΝ με σκοπό να καταλήξουν στον τρόπο, με τον οποίο θα... "βάλουν πλάτη" στην υλοποίηση των επιλογών της καταστροφικής, για τους εργαζόμενους, Συνθήκης του Αμστερνταμ

Με στόχο να καλύψουν τις ευθύνες τους για την υπερψήφιση και στήριξη της καταστροφικής για τα λαϊκά συμφέροντα Συνθήκης του Μάαστριχτ και, τώρα, της αναθεωρημένης Συνθήκης, της ακόμα χειρότερης Συμφωνίας του Αμστερνταμ, συνεδριάζει σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η ΚΠΕ του ΣΥΝ, προκειμένου, ειδικότερα, να αποφασίσει τη συγκεκριμένη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΝ στη Βουλή κατά την επικύρωση της Συμφωνίας του Αμστερνταμ.

Οπως είναι γνωστό, η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού αποφάσισε, κατά πλειοψηφία (των προεδρικών), και εισηγείται στην ΚΠΕ να αποφασίσει ώστε ο ΣΥΝ στη Βουλή να δηλώσει "παρών", αντί να καταψηφίσει τη νέα προς το χειρότερο αναθεωρημένη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τη Συμφωνία του Αμστερνταμ με την οποία, εκτός των άλλων, θεσμοθετούνται: η μόνιμη λιτότητα για τους εργαζόμενους με το λεγόμενο "Σύμφωνο Σταθερότητας" και οι πολλές ταχύτητες για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες κλπ.

Ετσι, μπροστά στις δεδομένες αρνητικές επιπτώσεις από το Μάαστριχτ και την αρνητική εμπειρία του λαού που πιέζει, αντικειμενικά, για καταψήφιση της Συνθήκης, ο ΣΥΝ φαίνεται να επιλέγει το "παρών" (στην Ευρωπαϊκή Ενωση), κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Συμφωνίας του Αμστερνταμ, με στόχο να καλύψει τις ευθύνες του και να "θολώσει τα νερά" για την ουσιαστική στήριξη της Συμφωνίας και να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την ουσιαστική στήριξή της. Ενώ, ταυτόχρονα, επιχειρείται και ένας συμψηφισμός των διαφορετικών απόψεων όσον αφορά στην τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα τους, όπως εκφράζονται από τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ.

Ειδικότερα, στα πλαίσια της ηγεσίας του ΣΥΝ, αντί της μοναδικής απάντησης για καταδίκη της Συμφωνίας του Αμστερνταμ - που αποτελεί τη μετεξέλιξη του Μάαστριχτ προς το χειρότερο - προβάλλονται τρεις παραλλαγές για τη στάση του κόμματος κατά τη συζήτηση στη Βουλή: Να δηλώσουν "παρών" ώστε να δείξουν πως... είναι παρόντες στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, την προώθηση της ΟΝΕ και την ενοποίηση της ΕΕ - απλώς, η Συνθήκη δεν είναι αυτό που θα ήθελαν, ακριβώς... Το "κριτικό ναι" που υποστηρίζει η ομάδα Παπαγιαννάκη, προκειμένου να δείξουν "συνέπεια και συνέχεια" μετά την υπερψήφιση του Μάαστριχτ και με τη στήριξη της Συμφωνίας του Αμστερνταμ για την προώθηση της ΟΝΕ και της ενοποίησης της ΕΕ. Τέλος, από τα στελέχη του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος προβάλλεται ως επιλογή το "όχι" στη Συμφωνία σαν "όχι" στις νεοφιλελεύθερες ιδέες και απόψεις που επιβάλλουν αντικοινωνικούς δείκτες, προγράμματα λιτότητας και επεξεργάζονται "τη διεθνή των επενδύσεων" - λες και μπορούσε να είναι και κάτι άλλο... Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι παραπάνω φέρονται διατεθειμένοι να στηρίξουν και τη θέση για "παρών" αν διευκρινίζεται πως δεν ερμηνεύεται σαν επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ!

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ομάδες και τάσεις του ΣΥΝ συμφωνούν στην ΟΝΕ και το πρόγραμμα "σύγκλισης", στην προώθηση της ενοποίησης της ΕΕ, αλλά μπροστά στην αποκάλυψη των καταστροφικών επιπτώσεων από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ επιχειρούν να ελιχθούν προκειμένου να κρύψουν τις ευθύνες τους για τη στήριξη αυτής της καταστροφικής πολιτικής για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος...

  • Οσον αφορά στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές - όπως προκύπτει από την ενημέρωση που θα έκανε εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας ο Δ. Χατζησωκράτης - ο Συνασπισμός επιδιώκει την υπέρβαση των εκλογικών ποσοστών του 1986 και την εκπροσώπηση στα όργανα στην περίπτωση αυτόνομης καθόδου, είτε την εξασφάλιση εκπροσώπησης στις περιπτώσεις κεντροαριστερών συνεργασιών. Μάλιστα μπροστά στις αντιδράσεις των οπαδών τους, η ηγεσία του ΣΥΝ προτρέπει σε ευρύτερη συνεννόηση για να αποφευχθούν διχαστικά φαινόμενα στο ΣΥΝ...
"Εφυγε" ο Κώστας Τσανάκας

Η είδηση του θανάτου του Κ. Τσανάκα μάς ήρθε αργά χτες το βράδυ και βρήκε την εφημερίδα επί του πιεστηρίου.

Ο Κ. Τσανάκας (Αραχθος) πέθανε μετά από πολύχρονη μάχη με ανίατη αρρώστια. Γεννήθηκε το 1917 στο Μέτσοβο των Ιωαννίνων. Πολέμησε στην Αλβανία, ενώ πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και αργότερα στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Εμεινε πολλά χρόνια στην προσφυγιά και δούλεψε στη "Φωνή της Αλήθειας". Στην Ελλάδα επέστρεψε μετά τη μεταπολίτευση και εργάστηκε στο "Ριζοσπάστη" μέχρι που αρρώστησε.

Ηταν μέλος του ΚΚΕ και παρέμεινε πιστός στις αρχές του μέχρι την τελευταία στιγμή. Την ίδια αφοσίωση και αγάπη έδειχνε και στο "Ριζοσπάστη", παρότι τελευταία είχε χάσει την όρασή του.

Η διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και όλο το προσωπικό του "Ρ" εκφράζουν τα πιο θερμά τους συλλυπητήρια στη συντρόφισσά του Ευανθία και στα παιδιά του Βούλα και Χάρη.

Εκδήλωση της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ

H KOB ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο Κυριακή και ώρα 10.30 το πρωί επετειακή εκδήλωση τιμής για τα 80 χρόνια του Κόμματος, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό.

ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Αναμένεται η τουρκοκυπριακή απάντηση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ενώ η τουρκική πλευρά, Αγκυρα και Ντενκτάς, αναμένει να της δοθεί επίσημα από τη βρετανική προεδρία η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης, για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρ. Στυλιανίδης, δήλωσε στο Λονδίνο ότι η πρόταση Κληρίδη προβλέπει τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως πλήρους μέλους και όχι ως παρατηρητή. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι με βάση την πρόταση, η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δε θα είναι διακοσμητική αλλά θα έχουν ρόλο στη διαμόρφωση των διαπραγματευτικών θέσεων. Και αυτό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του προς το ΡΙΚ, εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των Τουρκοκυπρίων ως ισότιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την πρόταση ολοκληρωμένη και πρακτικά εφαρμόσιμη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένη πληροφόρηση πώς η βρετανική προεδρία της ΕΕ θα έρθει σ' επαφή με τους Τουρκοκύπριους. Πρόκειται, είπε, για διαδικαστικό θέμα και εν πάση περιπτώσει θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας Ζ. Σιράκ, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δε θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι αυτό που πρέπει να αξιολογήσει είναι τα επίσημα κείμενα της ΕΕ και όχι οι δηλώσεις.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Βόμβα" Βαρβιτσιώτη

Ούτε η παραμονή του Κ. Καραμανλή στο νοσοκομείο - από όπου εξέρχεται αύριο - ούτε η απουσία του Κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό, κατάφεραν να εκτονώσουν το κλίμα αντιπαράθεσης και διάσπασης στη ΝΔ.

Χτες, ο Γ. Βαρβιτσιώτης προχώρησε σε μια ευθεία επίθεση κατά του επίτιμου προέδρου, κατηγορώντας τον για υπονομευτή της παράταξης και δείχνοντάς του την "πόρτα εξόδου" από το κόμμα. Συγκεκριμένα, ο Γ. Βαρβιτσιώτης, ερωτηθείς (από τον ΑΝΤΕΝΝΑ) αν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του Κ. Μητσοτάκη από τη ΝΔ, απάντησε: "Αν ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να ναρκοθετεί την παράταξη, δεν έχει κανένα λόγο να είναι μέσα σε αυτή. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να παραβαίνει αδιαλείπτως την κομματική νομιμότητα".



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ