ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
88 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Σταθμός αγώνα για την αγροτιά!

Στην Καρδίτσα την Κυριακή η κεντρική εκδήλωση (το πανελλαδικό συλλαλητήριο) για την επέτειο της εξέγερσης. Οι αγρότες μαζί με τους άλλους εργαζόμενους απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση των μονοπωλίων!

Σταθμό στην αγωνιστική απάντηση που δίνει η αγροτιά της χώρας μας στη λυσσαλέα επίθεση των σύγχρονων τσιφλικάδων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ντόπιων πολιτικών υποτακτικών της, με τους μεγαλειώδεις αγώνες της που κλιμακώνει τα τελευταία χρόνια, θα αποτελέσει ο φετινός γιορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Κιλελέρ.

Μεθαύριο Κυριακή, γίνεται στην Καρδίτσα η κεντρική εκδήλωση. Η καρδιά της αγροτιάς θα χτυπήσει δυνατά στο χώρο έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό, όπου θα γίνει το μεγάλο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο μνήμης και τιμής στους εξεγερμένους προγόνους τους του Κιλελέρ, αλλά και υπόσχεσης για συνέχιση των αγωνιστικών παρακαταθηκών τους. Εκεί θα είναι και οι εργάτες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι νεολαίοι, οι συνταξιούχοι, όλοι όσοι δοκιμάζονται από την επέλαση των αντιλαϊκών πολιτικών του πολυεθνικού κεφαλαίου. Το συλλαλητήριο αυτό θα αποτελέσει το αποκορύφωμα του τριήμερου γιορτασμού του Κιλελέρ, που διοργανώνεται με ευθύνη της ΠΑΣΕ αύριο, μεθαύριο, και τη Δευτέρα.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα αποτελέσουν επίσης απάντηση και στην κυνική προκλητικότητα της κυβέρνησης, που ουσιαστικά ασέλγησε στη μνήμη των πεσόντων του Κιλελέρ, καταδικάζοντας 64 αγρότες στα Τρίκαλα, που "τόλμησαν" να διεκδικήσουν τα αδικαίωτα αιτήματά τους στις κινητοποιήσεις του '95, ενώ άλλοι 34 αγρότες από την Πιερία καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '94! Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση νομίζει ότι θα τρομοκρατήσει τους αγρότες, οι οποίοι όμως έδωσαν μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει με το προχτεσινό συλλαλητήριο στην πλατεία Ρήγα Φεραίου ενάντια στη δικαστική απόφαση, διαδηλώνοντας πως η τρομοκρατία δεν πρόκειται να περάσει.

Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

- Αύριο: Στις 11 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Κιλελέρ. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από φορείς της Κοινότητας Κιλελέρ, ομιλία από εκπρόσωπο της ΠΑΣΕ και κατάθεση στεφανιών. Στις 2 μ.μ. της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα από όλη τη χώρα. Στη σύσκεψη θα γίνει αποτίμηση του αγώνα των αγροτών μέχρι σήμερα, καθώς και ο σχεδιασμός και προγραμματισμός της συνέχισής του σε πανελλαδικό επίπεδο.

- Μεθαύριο Κυριακή: Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα στις 11 π.μ. στο σιδηροδρομικό σταθμό με τη συμμετοχή αγροτών από όλη τη χώρα και τρακτέρ από τα χωριά του νομού. Μετά τις ομιλίες και το ψήφισμα, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Θωμά Μπακαλάκου. - Δευτέρα 16 Μάρτη: Μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στους αγώνες της αγροτιάς, με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου,Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Διονύση Τσακνή στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης.

Η ΠΑΣΕ απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή σε όλο το λαό, ενώ ταυτόχρονα καλεί να συμμετάσχουν τα κόμματα, οι βουλευτές, οι δημόσιες αρχές, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι δήμοι, οι κοινότητες, μαζικές οργανώσεις και φορείς.

Η ΠΕΑΕΑ

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ συμμετέχουν στις διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν της επετείου της εξέγερσης των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και των τωρινών μαχητών των αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που θα γίνουν στο Κιλελέρ και στην Καρδίτσα, Σάββατο 14 και Κυριακή 15 - 3 - 98.

Για το λόγο αυτό, πραγματοποιούν διήμερη εκδρομή στην Καρδίτσα. Αναχώρηση με πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος αύριο στις 7 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 88.31.368, 82.34.296, 38.44.853 και 82.25.407.

  • Διήμερη εκδρομή το Σάββατο και την Κυριακή διοργανώνει για τον ίδιο λόγο και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων 1944 - 1967(ΠΕΑΤΑΘ), με αναχώρηση επίσης αύριο στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 32.20.183 και 58.17.384.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
"Σπέρνουν" τη σήψη για να τον διαλύσουν

Ο υπουργός Γεωργίας "κυνηγά" υπαλλήλους, για να αποκρύψει τις πολιτικές ευθύνες του και ο πρόεδρος του Οργανισμού "αλωνίζει" ανεξέλεγκτος

Το σαμάρι "χτυπάει" ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, που χτες ανακοίνωσε για λόγους καθαρά δημιουργίας εντυπώσεων και απόκρυψης ευθυνών, τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, όσο και του προέδρου του Οργανισμού Βάμβακος (ΟΒ), ότι παραπέμπει στο "πειθαρχικό" τον γενικό διευθυντή και τρεις υπαλλήλους του Οργανισμού. Οι τελευταίοι "κατηγορούνται" ότι εν αγνοία των πολιτικών προϊσταμένων τους και του προέδρου, επέτρεψαν την παραλαβή σύσπορου βαμβακιού σε ορισμένα εκκοκκιστήρια σε περίοδο γενικής απαγόρευσης παραλαβών κατά τη διάρκεια του εκτάκτου ισοζυγίου, που ξεκίνησε στις 15 του Οκτώβρη 1997, δημιουργώντας έτσι θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού...

Πίσω από το θέμα αυτό κρύβεται ένα δαιδαλώδες παρασκήνιο. Οι εντολές, για να ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια αυτά, δόθηκαν προφορικά από το υπουργείο Γεωργίας και τον πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος, που τώρα κάνουν πως δε γνωρίζουν τίποτα. Για λόγους που δεν επιδέχονται λογικής ερμηνείας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Γεωργίας είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τον γενικό διευθυντή, για να την ανακαλέσει στη συνέχεια, γιατί ήταν παράνομη. Τώρα, επικαλούμενος το πόρισμα της ΕΔΕ που παρήγγειλε και το περιεχόμενο του οποίου γνωρίζουν μόνο ο ίδιος και ο γενικός διευθυντής διοικητικής υποστήριξης του υπουργείου Γεωργίας, ανακοίνωσε χτες την παραπομπή στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του γενικού διευθυντή και στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΟΒ των τριών υπαλλήλων. Μάλιστα, χωρίς να αναφέρει τίποτα σχετικό στην ανακοίνωση, ο υπουργός έσπευσε να συμπληρώσει χτες σε δηλώσεις του ότι οι τέσσερις παραπέμπονται με το ερώτημα της απόλυσης.

Η ουσία όμως είναι ότι το όλο σκηνικό στήθηκε, για να εξευρεθούν κάποια εξιλαστήρια θύματα και να αποκρυφτούν οι ευθύνες και η καταστροφική πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου και του προέδρου του ΟΒ. Επίσης η ενέργεια αυτή αποτελεί "σπίλωση" του έργου του ΟΒ και των εργαζομένων του, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για τη διάλυσή του, που επιδιώκει με νύχια και με δόντια ο υπουργός Γεωργίας.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, ο υπουργός έριχνε τόνους λάσπης σε βάρος των εργαζομένων και εξύψωνε το "έργο" και τη "δράση" του προέδρου του ΟΒ Π. Μυλωνά,(τον οποίο ο ίδιος διόρισε), για να δείξει τάχα ότι σταμάτησαν οι απάτες με το βαμβάκι με τους επιτόπιους ελέγχους του προέδρου και κάποιες ποινές που επιβλήθηκαν σε εκκοκκιστήρια. Ασχετα από το πόσο πατάχτηκαν οι απάτες, το ότι έγινε κατά τα δύο τελευταία χρόνια δεν οφείλεται τόσο στα μέτρα του υπουργού Γεωργίας και στους επιτόπιους ελέγχους του Π. Μυλωνά, αλλά κυρίως στο έργο και τον κόπο των εργαζομένων του ΟΒ, καθώς και στις καιρικές συνθήκες. (Εκτιμάται ότι η παραγωγή σύσπορου βαμβακιού για το 1997 είναι 1.056.000 τόνοι, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών στην Αν. Μακεδονία - Θράκη και γιατί καλλιεργήθηκαν 300.000 στρέμματα λιγότερα).

"Κολπάκια" με βαμβάκια

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στη διάθεση του "Ρ" περιήλθαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο "υπερβάλλων ζήλος" του προέδρου του ΟΒ για επιτόπιους ελέγχους στα εκκοκκιστήρια ανά την επικράτεια, "κατάντησε" σε μέσο για την είσπραξη χιλιομετρικών και εκτός έδρας αποζημιώσεων από την πλευρά του Π. Μυλωνά. Και η είσπραξη των ποσών αυτών σχετίζεται και με την εμπλοκή και άλλων προσώπων που φέρονται ότι ήταν μαζί στις εκτός έδρας μετακινήσεις με τον πρόεδρο (π. χ. φιλικά πρόσωπα, οδηγοί για το ΙΧ του προέδρου και νυχτοφύλακες για γραμματειακή υποστήριξη). Στα ίδια στοιχεία περιλαμβάνεται καταγγελία προς τον εισαγγελέα του ΣΔΟΕ, για φαινόμενα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, καθώς και ένσταση προς το ΑΣΕΠ για παράνομες προσλήψεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το ΑΣΕΠ έκρινε ήδη παράνομες κάποιες προσλήψεις.

Με βάση τα ίδια στοιχεία ο πρόεδρος του ΟΒ φέρεται εκτός των άλλων να μεταβαίνει με τον οδηγό του στη Ζάκυνθο (γενέτειρά του) στις 30 Γενάρη για τέσσερις μέρες. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει εκκοκκιστήριο ούτε καλλιεργείται βαμβάκι. Επίσης, ο Π. Μυλωνάς στο διάστημα 12/11/97 μέχρι 16/1/98 δηλαδή σε διάστημα 65 ημερών έχει πληρωθεί για 47 μέρες εκτός έδρας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τα "πεπραγμένα" του Π. Μυλωνά έχουν καταγγελθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και σε υψηλά ιστάμενους της κομματικής ιεραρχίας του ΠΑΣΟΚ.

Παρακρατεί χρήματα βαμβακοπαραγωγών

Μια χαρακτηριστική περίπτωση της πάγιας συνήθειας της κρατικής μηχανής, που όταν είναι να εισπράξει βιάζεται, αλλά όταν είναι να πληρώσει καθυστερεί αδικαιολόγητα. Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Ενστάσεις υπέβαλλαν 3.600 βαμβακοπαραγωγοί, από το Νομό Καρδίτσας, καθώς και άλλοι από την υπόλοιπη χώρα, γιατί η παραγωγή βαμβακιού που συγκόμισαν ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που τους επέτρεπαν να πουλήσουν. Για τις ενστάσεις ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν 300 - 1.000 δραχμές ανά στρέμμα, ποσά που έπρεπε να τους επιστραφούν στην περίπτωση δικαίωσης. Ομως, παρ' ότι όλοι δικαιώθηκαν από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ο Οργανισμός Βάμβακος δεν τους έχει επιστρέψει ακόμη τα χρήματα αυτά!

Για το θέμα αυτό κατέθεσαν χτες Ερώτηση, προς τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγ. Μπούτας,Αχιλ. Κανταρτζής,Ν. Γκατζής και Στ. Παναγιώτου.Το συνολικό χρηματικό ποσό που κατέβαλαν οι αγρότες της Καρδίτσας ανέρχεται σε 75 εκατ. δραχμές. "Αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, εντούτοις, είναι ενδεικτικό του πώς αντιμετωπίζουν το κράτος και η κυβέρνηση τον αγρότη. Οταν, δηλαδή, πρόκειται να εισπράξουν χρήματα από αυτούς τότε κινούνται άμεσα όλες οι διαδικασίες και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί. Οταν όμως πρόκειται να δώσουν χρήματα σε αγρότες τότε η κρατική μηχανή νοσεί, υπάρχουν απαράδεκτες καθυστερήσεις και παρεμβάλλονται άπειρα εμπόδια" υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Επισημαίνουν δε και μια διαφορετική διάσταση, χαρακτηριστική της κατάστασης που βιώνουν οι αγρότες: "Η αδημονία, των βαμβακοπαραγωγών να εισπράξουν τα χρήματά τους, δείχνει, εκτός των άλλων, την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, τη στιγμή μάλιστα που πλησιάζει ο καιρός για τη σπορά του βαμβακιού και οι δαπάνες προβλέπονται αυξημένες", αναφέρουν οι βουλευτές.

Τέλος, σημειώνουν ότι τα εκκοκκιστήρια έχουν κλείσει ήδη από τις 31 του Γενάρη και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την αργοπορία επιστροφής των χρημάτων των βαμβακοπαραγωγών.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, γιατί δεν επιστράφηκαν ακόμη τα χρήματα στους βαμβακοπαραγωγούς και πότε θα τα εισπράξουν.

Από τους 3.600 βαμβακοπαραγωγούς οι 2.800 υπέβαλλαν έγκαιρα την ένστασή τους και πλήρωσαν 300 δραχμές ανά στρέμμα και οι υπόλοιποι 800, επειδή έκαναν εκπρόθεσμη ένσταση, κατέβαλλαν 1.000 δραχμές ανά στρέμμα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Πανελλαδική σύσκεψη αύριο στη Λάρισα

Πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα γίνεται αύριο, στις 2 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.

Βασικοί άξονες της σύσκεψης είναι η αποτίμηση του αγώνα των αγροτών μέχρι σήμερα, αλλά και ο σχεδιασμός - προγραμματισμός του μεγάλου αγώνα της αγροτιάς - σε πανελλαδικό επίπεδο - από δω και πέρα, ώστε να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ