ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφοδέλτια που αντανακλούν τους πόθους του λαού

Δεκάδες προσωπικότητες της κοινωνικής, πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Ηαπόφαση συστράτευσης με το ΚΚΕ προϋποθέτει δύναμη. Τη δύναμη αντίστασης και αντιμετώπισης των εμποδίων που κάποιοι θα θέσουν στην πορεία καθενός που ακολουθεί το δύσκολο, μα και τον πιο ωραίο δρόμο του αγώνα. Στις μάχες που έρχονται. Ολοι όσοι συμμετέχουν, συνεργαζόμενοι, στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές, μάζεψαν πολύ κουράγιο και θάρρος και αισιοδοξία από τα μέτωπα πάλης που συμμετέχουν. Και γι' αυτό ακριβώς η συσπείρωση, η πλατιά συμπαράταξη με το ΚΚΕ, που εκφράζεται και στα ψηφοδέλτιά του, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, βαθύτερο νόημα. Δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή συμπόρευση. Τούτη η ιστορία, που ξεκίνησε πριν έρθει η ώρα για τα ψηφοδέλτια, πάει και παραπέρα από τα ψηφοδέλτια. Είναι συμπόρευση με στόχο την ενίσχυση του πόλου της αντίστασης στη σύγχρονη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, της σύγκρουσης με ένα σύστημα απάνθρωπο, με γνώμονα, πάντα, τα λαϊκά συμφέροντα.

Ετσι λοιπόν δεκάδες εργάτες του χεριού και του πνεύματος, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, πολιτικές κινήσεις σαν την «Κομμουνιστική Ανανέωση», που έχουν βαθιά συναίσθηση της αναγκαιότητας να πάρει «σάρκα και οστά» η μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία, που βλέπουν στο λαϊκό μέτωπο πάλης την ευώδοση και των δικών τους αξιών και οραμάτων, ακολούθησαν το δύσκολο δρόμο. Γιατί είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν και να διεκδικήσουν, να προσφέρουν και όχι να πάρουν, παρά μόνο τη χαρά και την ικανοποίηση πως έκαναν το χρέος τους για το λαό μαζί με το λαό.

Μέχρι στιγμής οι συνεργαζόμενοι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ αποτελούν το 1/3 του συνόλου των υποψηφίων, απ' όλο το φάσμα της κοινωνικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου. Οι συνεργαζόμενοι, που έχουν μέχρι τη βδομαδα αυτή ανακοινωθεί, είναι οι παρακάτω:

Πανεπιστημιακοί

1) Γιώργος Ρούσσης, καθηγητής Παντείου (Β` Αθήνας).

2) Κώστας Ζουράρις, πολιτειολόγος (Α` Θεσσαλονίκης).

3) Χάρης Ξανθουδάκης, καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα).

4) Τρύφων Κωστόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Μεσσηνία).

5)Νίκος Μπεργελές, καθηγητής ΤΕΦΑΑ, πρώην αθλητής βόλεϊ του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής (Α` Αθήνας).

Ανθρωποι των γραμμάτων και της επιστήμης

1) Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος (Α` Αθήνας).

2) Γιώργος Τσαπόγας, δημοσιογράφος αντιστασιακός (Β` Αθήνας).

3) Στρατής Φιλιππότης, εκδότης (Β` Αθήνας).

4) Γιώτα Ζαγούρα δικηγόρος, στέλεχος στο Κίνημα Ειρήνης (Λάρισα).

5) Αντώνης Κατσάς, δικηγόρος, νομαρχιακός σύμβουλος (Μαγνησία).

6) Αγις Παπαστεργίου, δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας (Λάρισα).

7) ΗλέκτραΡαΐζη - Σπανού, καθηγήτρια Γαλλικών (Α` Θεσσαλονίκης).

8) Εμίν Σεμπαχεδίν, δικηγόρος, νομαρχιακός σύμβουλος (Ροδόπη).

Υπηρετούν την τέχνη και τον πολιτισμό

1) Μπέττυ Βαλάση, ηθοποιός (Α` Πειραιά).

2) Ελένη Γερασιμίδου, ηθοποιός (Υπόλοιπο Αττικής).

4) Βασίλης Κολοβός, ηθοποιός, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (Β` Αθήνας).

4) Σάσα Καστούρα, ηθοποιός, μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ (Α` Θεσσαλονίκης).

5) Γιώργος Κακουλίδης, ποιητής (Β` Αθήνας).

5) Εύα Μελά, ζωγράφος, πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου (Α` Αθήνας).

6) Αννα Μουζάκη, λογοτέχνης (Ζακύνθος).

7) Δήμητρα Πέτρουλα - Γκαριάνη, συγγραφέας (Α` Πειραιά).

Οι υποψήφιοι από την «Κομμουνιστική Ανανέωση»

Από την πολιτική κίνηση «Κομμουνιστική Ανανέωση» θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια οι:

1) Αλέκος Βερναδάκης, συνδικαλιστής (Β` Αθήνας).

2) Χαρίλαος Αρχοντής, αγρότης, στέλεχος του αγροτικού κινήματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Λάρισα).

3) Αλέκα Ζορμπαλά, δικηγόρος (Α` Αθήνας).

4) Γιάννης Αργυροκαστρίτης, φωτογράφος (Α` Αθήνας).

5) Γιάννης Βασιλείου, ξυλογλύπτης (Β` Αθήνας).

6) Μαρία Ζευγωλή, ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος (Α` Αθήνας).

7) Σέβη Καραφυλάκη, έμπορος (Β` Πειραιά).

8) Πολύμερος Μολούδης, μηχανικός (Εβρος).

9) ΑποστόληςΠαπαδόπουλος, εργαζόμενος στον ΟΤΕ (Μαγνησία).

10) Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εργαζόμενος στη ΔΕΗ (Α` Θεσσαλονίκης).

11) Θύμιος Παπανικολάου, δημοσιογράφος (Α` Αθήνας).

12) Τάσος Φωτόπουλος, οικονομολόγος, υπάλληλος στον ΟΤΕ (Β` Αθήνας).

13) Ναπολέων Χατζηλιάς, έμπορος (Β` Θεσσαλονίκης).

Εργάτες, αγρότες και ΕΒΕ που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή

Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί τα παρακάτω ονόματα των εργατών, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων που συμμετέχουν συνεργαζόμενοι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

1) Δημήτρης Κακούρος, πρόεδρος Σωματείου Ναυτικών Διώρυγας Κορίνθου (Κόρινθος).

2) Δημήτρης Κολοβός, αγρότης (Αρκαδία).

3) Γιώργος Κοντοζήσης, συνδικαλιστής στη ΔΕΗ, πρώην πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας (Καρδίτσα).

4) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος, έμπορος, συνδικαλιστής (Κέρκυρα).

5) Στέλλα Λογοθετίδου, λογίστρια, δημοτική σύμβουλος Δήμου Περάματος (Β` Πειραιά).

6) Κώστας Στάγκος, εργάτης, άνεργος, πρόεδρος της Επιτροπής Απολυμένων της GOOD YEAR (Α` Θεσσαλονίκης).


«Ο κύκλος των ποιητών δεν κλείνει ποτέ»!

Τη δήλωση στήριξης του ΚΚΕ των Θ. Μικρούτσικου, Β. Παπακωνσταντίνου και Δ. Τσακνή, συνυπογράφει ο Δ. Μητροπάνος

«Δεν πάει άλλο έτσι»! Κραυγή αγανάκτησης, προβληματισμού, σκέψη που οδηγεί στην απόφαση: «Σ' αυτές τις εκλογές στηρίζουμε ΚΚΕ». Μια απόφαση που δεν πάρθηκε «ελαφρά τη καρδία», αλλά μετά από ώριμη σκέψη και αναζήτηση. Είναι η απόφαση τεσσάρων πια κορυφαίων καλλιτεχνών που υπογράφουν κοινό κείμενο στήριξης του ΚΚΕ. Εν αρχή... ήσαν οι Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Τσακνής, τώρα είναι και ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Το κείμενό τους αποτελεί κατάθεση ψυχής, ζωής, μια προσπάθεια να μοιραστούν εκείνα που τους οδήγησαν στην απόφαση να ρίξουν «κόκκινη» ψήφο στις κάλπες.

«Δεν πάει άλλο έτσι - υπογραμμίζουν - γεννηθήκαμε μέσα στον Εμφύλιο και στον απόηχό του. Πριν, ο μεγάλος Πόλεμος, μετά χρόνια δύσκολα. Οι άνθρωποι πίστεψαν, αγωνίστηκαν, προδόθηκαν, κάθε φορά ξανάρχιζαν από την αρχή. Οράματα, ελπίδες για καλύτερη ζωή, νέοι πόλεμοι (...).

Ονειρευτήκαμε τη μέρα που οι άνθρωποι, απελευθερωμένοι, θα άξιζε τον κόπο να ζούνε. Τη μέρα που ο ποιητής θα είχε χρόνο να ψαρεύει και ο ψαράς το χρόνο να γράφει ποιήματα. Και αντί γι' αυτό, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε, για μια ακόμα φορά, το σκοτάδι. Μαύρο, πίσσα.

Αλλά εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Μπορεί ο κύκλος των δολοφόνων να μην κλείνει ποτέ. Μπορεί να μεταμφιέζονται και επομένως να είναι πιο επικίνδυνοι, αλλά και ο κύκλος των ποιητών δεν κλείνει ποτέ.

Μπαίνουμε στον 21ο αιώνα, σε μια νέα βαρβαρότητα. Μας ετοιμάζουν ένα νέο Μεσαίωνα (...). Αυτά μας ετοιμάζουν. Κι αυτά εμείς δεν τα θέλουμε».

«Υπάρχει αντίσταση σε όλα αυτά;» αναρωτιούνται και η απάντηση: «Υπάρχει, τη ζήσαμε. Στις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού ενάντια στον πόλεμο (...). Μακριά στο βάθος υπάρχει παράθυρο. Μα πρέπει να το ανοίξουμε. Και θα το ανοίξουμε όλοι μαζί χωρίς δογματισμούς και χωρίς υποχωρήσεις. Μια Αριστερά ενωμένη, πάνω σε αρχές. Μακριά από "διαχειρίσεις του συστήματος", μακριά από το "εφικτό", μακριά και από αντιλήψεις ότι δήθεν κατέχουν κάποιοι την "απόλυτη αλήθεια".


Τιμούμε όλες τις οργανώσεις και τους αγωνιστές της Αριστεράς. Πιστεύουμε ότι σήμερα κανείς μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Η νέα πορεία χρειάζεται τη συμβολή όλων ανεξαιρέτως, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς.

Ομως, οι εκλογές είναι μπροστά μας και καλούμαστε να ψηφίσουμε, έστω και αν η τράπουλα είναι σημαδεμένη.

Στις μαθητικές κινητοποιήσεις, στον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, στις διαδηλώσεις εναντίον των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη, στο Ακτιο, στην Κέρκυρα, συναντήσαμε τα παιδιά του ΚΚΕ. Ηταν εκεί, μπροστά, πάντα παρόντες. Η άμυνα και μετά η επίθεση δε γίνεται χωρίς τη ραχοκοκαλιά της ομάδας.

Παρά τις διαφωνίες μας σε ιδεολογικά θέματα και ειδικότερα σε ζητήματα Τέχνης και Πολιτισμού, στηρίζουμε σ' αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ για να δυσκολέψουμε όλους όσοι επιβουλεύονται το μέλλον της νέας γενιάς στην πατρίδα μας».



Ενισχύουν το ΚΚΕ, ενισχύουν το μέτωπο αντίστασης

Κείμενο υποστήριξης των αρχών και θέσεων του ΚΚΕ υπογράφουν προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της χώρας μας

Υποστηρίζουν το ΚΚΕ. Και το δηλώνουν «με αίσθημα ευθύνης, ευαισθησίας και χρέους» απέναντι στα λαϊκά και κοινωνικά προβλήματα. Είναι τα στοιχεία που «χαρακτηρίζουν τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, της επιστήμης και της τέχνης» που πιστεύουν στο μέλλον του λαού. Πρόκειται για προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της χώρας που με τη στήριξη του ΚΚΕ συμβάλλουν στην «ενίσχυση ενός λαϊκού μετώπου δυνάμεων αντίστασης, ενάντια στο γκρέμισμα των κοινωνικών κατακτήσεων, και στην καταρράκωση των αξιών, που συνοδεύει την αυταρχικότητα της "νέας τάξης" και των μεγάλων συμφερόντων που εκφράζει».

Το κείμενο που υπογράφουν έχει ως εξής:

«Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, συμμεριζόμαστε με αίσθημα ευθύνης και χρέους, τη γενικότερη ανησυχία για όσα συμβαίνουν σε πλανητικό επίπεδο, στην Ευρώπη και στον τόπο μας.

Η ανθρωπότητα εμπλέκεται στη δίνη της νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων, της διαπλοκής των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, της στείρας αντιπαραγωγικής και αντικοινωνικής οικονομικής πολιτικής και της συνακόλουθης συστηματικής παραπληροφόρησης.

Η "νέα τάξη", που εκφράζεται από το ΝΑΤΟικό δόγμα και εφαρμόστηκε ως υπόδειγμα γενικότερων στρατιωτικών επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία, συνοδεύεται από την ακύρωση, στην πράξη, θεσμοθετημένων αρχών του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος χρησιμοποιείται ως άλλοθι ή παραμερίζεται εντελώς.

Σε ό,τι μάς αφορά, η υιοθέτηση αυτής της πορείας από κόμματα που διεκδικούν τη συναίνεση στις προσεχείς εκλογές μάς βρίσκει ριζικά αντίθετους, καθώς επεκτείνεται η φτώχεια, η ανεργία, η υποαπασχόληση στο όνομα ενός νόθου "εκσυγχρονισμού". Κι όλα αυτά για μια "ανάπτυξη" από την οποία απουσιάζει κάθε έννοια ανθρωπισμού και ακυρώνει, εντέλει, τα συστήματα των κοινωνικών αξιών και τον πολιτισμό μας.

Μας βρίσκει αντίθετους η "προσαρμοστικότητα" προς τη διεθνή βία που εκφράζει η "νέα τάξη" η εμπλοκή σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, όπως έγινε με την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και οι διαφαινόμενες απειλές ενός νέου πολέμου και οι κίνδυνοι για την πατρίδα μας και το λαό μας. Η "διατηρησιμότητα" της στυγνής περιοριστικής πολιτικής, όχι μόνο κατά την πορεία σύγκλισης, αλλά και για τον αόριστο χρόνο της μετα-ΟΝΕ εποχής.

Μας βρίσκει αντίθετους, παρά τις όποιες επιμέρους απόψεις, ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις, η άμεση απειλή συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και φορέων κοινωνικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού τομέα.

Μας βρίσκει αντίθετους ο περιορισμός των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι παρεμβάσεις στην εξωτερική μας πολιτική, η έξωθεν καλλιέργεια εντάσεων, η εμπλοκή σε στρατιωτικές περιπέτειες κατ' επιταγήν του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος.

Με την ίδια συλλογιστική αντίληψη, με αίσθημα ευθύνης, ευαισθησίας και χρέους που πρέπει να χαρακτηρίζουν τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, της επιστήμης και της τέχνης, υποστηρίζουμε αυτές τις αρχές και αυτές τις θέσεις του ΚΚΕ, όπως εκφράζονται και στις εκλογικές διακηρύξεις του για την ενίσχυση ενός λαϊκού μετώπου δυνάμεων αντίστασης ενάντια στην κατακρήμνιση κοινωνικών κατακτήσεων, θεσμών και αξιών που συνοδεύει την αυταρχικότητα της "νέας τάξης" και των μεγάλων συμφερόντων που εκφράζει».

Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν μέχρι στιγμής οι:

Αβδελάς Γιώργος, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Αγγελόπουλος Κώστας, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας

Ασπράγκαθος Νίκος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας

Βανδής Τίτος, ηθοποιός

Βαρδάνης Μιχάλης, υποστράτηγος ε.α. - πρόεδρος ΣΦΕΑ 1967 - 1974

Γαζής Λάκης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ

Γελαδάς Νίκος, επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ

Γεωργίου Ελευθέριος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας

Γεωργουλής Δημήτρης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ

Γιόβα Διδώ, καθηγήτρια ΕΜΠ

Δεληβάνη - Νεγρεπόντη Μαρία, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας - τέως πρύτανης

Δούτσος Θόδωρος, καθηγητής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πάτρας

Δρυς - Δρυς Εμμανουήλ , καθηγητής ΕΜΠ

Εσκίογλου Πέτρος, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθήνας

Ζουνχιά Αικατερίνη, λέκτορας ΤΕΦΑΑ

Ζωγράφου Μάγδα, επίκουρος καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ

Θεοχαράτος Χρήστος, δημοσιογράφος

Καζάκος Κώστας, ηθοποιός

Κακαράς Αντώνης, αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

ΚαλακαλάςΓιώργος, γλύπτης - καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ

Κατσίγρα Ειρήνη, δημοτική σύμβουλος Λάρισας - γκαλερίστα

Καπάτου Τζόγια, λέκτορας Πανεπιστημίου Πάτρας

Καρούμπαλος Κώστας, ομότιμος καθηγητής Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθήνας

Κατσικαρώνης Φώτης, αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων ποτών, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Κεντρωτής Γιώργος, αναπληρωτής καθηγητής Ιόνιου Πανεπιστημίου, πρόεδρος Συλλόγου Διδασκόντων

Κιτσίδης Χρήστος, οικονομολόγος - υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου

Κουβελάκης Στάθης, καθηγητής Φιλοσοφίας

Κουνιάς Στρατής , καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας

Κουτίνας Θανάσης, καθηγητής Χημείας Πανεπιστημίου Πάτρας

Κυρούσης Ελευθέριος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας

Λιαροκάπης Θύμιος, αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ

Μαθιουδάκης Μανώλης, ΓΓ ΕΣΗΕΑ

Μανωλάκος Δημήτρης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ

Ματσώκης Νίκος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας

Μπάγιος Γιάννης, λέκτορας ΤΕΦΑΑ

Μπουντόλος Κώστας, καθηγητής ΤΕΦΑΑ

Νικάκης Βασίλης, πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) ΕΠΟ

Νικηφορίδης Γιώργος, καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πάτρας

Ντούρος Γιώργος, καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας

Ξανθουδάκης Χάρης, τακτικός καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - υπεύθυνος Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Παπαγεωργίου Νίκος , καθηγητής ΕΜΠ

Παπαδοπετράκης Ευτύχης, λέκτορας Μαθηματικού Πανεπιστημίου Πάτρας

Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ

Παπαδόπουλος Σωφρόνης, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ

Παπαϊωάννου Αλέξης, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ

Παπαμάργαρης Θεοχάρης, νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας - σύμβουλος Τράπεζας Ελλάδας

Παπανεοφύτου Αγάπιος, επίκουρος καθηγητής Παντείου

ΠολύμεροςΗλίας, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Πρίφτη Μαρία, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας

Ραφαηλίδης Βασίλης, δημοσιογράφος

Ρούσης Γιώργος, καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου

Σαλπέας Παναγιώτης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά.

Σαμαράς Γιάννης, καθηγητής Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθήνας

Σαραντόπουλος Ιωάννης , επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ

Σαρηγιάννης Γιώργος, καθηγητής ΕΜΠ

Σιδεράτος Αγγελος, εκδόσεις ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Σπύρου Νικόλας, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας

Τζιωρτζής Σταύρος, καθηγητής ΤΕΦΑΑ, βαλκανιονίκης

Τράιου Ελένη, πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ

Τσαπόγας Γιώργος, δημοσιογράφος - συγγραφέας

Φασίτσας Δημήτρης, γιατρός

Φίλιας Βασίλης, κοινωνιολόγος, καθηγητής Παντείου

Χατζηχαριστός Δημήτρης, καθηγητής ΤΕΦΑΑ

Χιτζανίδης Κυριάκος, καθηγητής ΕΜΠ

Χόνδρος Θωμάς, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας

Χρυσάνθης Γιώργος, λέκτορας βιολογίας Πανεπιστημίου Πάτρας

Ντίνος Κώστας, ηθοποιός

Ζαχαροπούλου Τζένη, ηθοποιός

Καλλόου Χρήστος, ηθοποιός

Γκίκας Γιώργος, ηθοποιός

Μαλκότσης Κωστής, ηθοποιός.


Θέμα ειλικρίνειας

Από τότε που ψήφισα πρώτη φορά στη ζωή μου, ήξερε πάντα όλος ο κόσμος που με γνώριζε, τι ψηφίζω. Ισως γιατί έτσι έκαναν όλοι στην οικογένειά μου. Ηταν ενεργοί πολίτες. Δε φοβόνταν τίποτα. Και τις απόψεις τους τις υπεράσπιζαν, ακόμα κι αν ήταν «επικίνδυνες». Αυτό έκανα και στις δημοτικές, στις νομαρχιακές και τις ευρωεκλογές: Ολοι (όσοι με ξέρουν) έμαθαν ότι δεν ήρθα να ψηφίσω... Ετσι, για αποτοξίνωση από τις κομματικές ή άλλες πολιτικές δεσμεύσεις. Εκατσα έξω, αλλά όχι μακριά.

Και με χαρά μου διαπίστωσα, όταν έμεινα «μόνος», ότι το αριστερό μου ένστικτο και κριτήριο είναι ζωντανό. Δε με ξεγέλασε όλο αυτό το διάστημα της «απομόνωσης». Μου στάθηκε και με στήριξε. Κι ήταν δύσκολος καιρός...

Ετσι λοιπόν τώρα φίλε, το αφήνω ελεύθερο αυτό το ένστικτο, να γράψει «άρθρο». Αφήνω τη λογική μου να γράψει ό,τι θέλει, χωρίς λογοκρισία από μέρους μου.

Δεν είναι αυτοκριτική αυτά. Δεν είναι μεταμέλεια. Δεν είναι καταγγελία. Δεν είναι απολογισμός. Ολα τα χρόνια που συμμετείχα στο αριστερό κίνημα, συμμετείχα απ' όποια θέση εγώ διάλεγα. Απ' όποια θέση θεωρούσα σωστή. Δεν είναι καιρός να ψάξω ποιος φταίει για ό,τι στραβό έγινε και γιατί. Είναι κάποιες στιγμές που η λογική και το συναίσθημα τα βάζουν όλα αυτά στην άκρη. Τώρα είναι ώρα να πάρει ο καθένας τις αποφάσεις του. Κι εγώ τις δικές μου.

Το σκοτάδι που υπάρχει γύρω μας δε μας κάνει τυφλούς. Απλώς είναι δύσκολο, μέσα στο σκοτεινό κόσμο της παντοκρατορίας του ιμπεριαλισμού, του νεοφιλελευθερισμού και της νέας τάξης πραγμάτων, να διακρίνουμε την αλήθεια. Μπορούμε όμως. Από μας εξαρτάται.

Και τώρα είναι ο καιρός να σταθούμε πάνω από πρόσωπα, προσωπικές πικρίες ή διαφωνίες τακτικής. Πάνω από παλιές πικραμένες ιστορίες, στις οποίες κανένας δε φταίει και φταίμε όλοι μαζί.

Το προηγούμενο διάστημα:

- Αισθάνθηκα επανειλημμένα την ανάγκη να πω ΟΧΙ, όσο πιο μεγαλόφωνα μπορούσα.

- Πήγα σ' όλες τις διαδηλώσεις για τη Γιουγκοσλαβία, κουνώντας μια σέρβικη σημαία. Και δε μοίρασα τις ευθύνες στους θύτες και τα θύματα.

- Φώναξα ότι είναι χαφιέδες, οι χαφιέδες που πούλησαν τον Οτσαλάν. Και πήγα σ' όλες τις διαδηλώσεις. Και δεν έψαξα άλλοθι για κανέναν.

- Είπα ότι πρέπει στην υποδοχή του Κλίντον στην Ελλάδα να γίνει χαμός, για να τη δείξει το CNN σ' όλο τον κόσμο. Και φρόντισα να κάνω ό,τι μπορούσα για να γίνει αυτό.

- Χάρηκα αφάνταστα με τα επεισόδια στο ΣΙΑΤΛ και στο Νταβός. Ζήλεψα που δεν ήμουν κι εγώ εκεί. Κι είπα «δεν πειράζει! Την επόμενη φορά».

- Φώναξα ότι δε δέχομαι καμιά παντοδυναμία. Οτι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμιά παντοδυναμία. Η ιστορία τις έχει τσαλαπατήσει τελικά όλες.

- Απέφυγα τη λογική του εφικτού και του «υποτακτικού ρεαλισμού» κι εμπιστεύτηκα πάλι το όνειρο.

- Φώναξα υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων.

- Περπάτησα μαζί με τους μαθητές μου.

- Μάτωσα μαζί με τους συναδέλφους μου τους καθηγητές, διορισμένους κι αδιόριστους.

- Δεν προσπάθησα να κρατήσω ίσες αποστάσεις σε καμιά περίπτωση. Πάντα υπάρχει - σκεφτόμουν - ένα κύριο κι ένα δευτερεύον. Προσπάθησα να το ξεχωρίζω.

- Ανατρίχιασα με τα επανειλημμένα αντικομμουνιστικά ξεσπάσματα της κυβέρνησης και των κονδυλοφόρων της. Κι αντέδρασα.

- Ακουσα όλες τις «κουβέντες» και προσπάθησα να ξεχωρίσω τις καθαρές. Να ξεχωρίσω αυτούς που δε μάσησαν τα λόγια τους. Νομίζω ότι τα κατάφερα. Δεν ήταν και δύσκολο.

Αποφάσισα να ταχθώ μ' αυτούς που αντιστέκονται σθεναρά, ανεξάρτητα αν συμφωνώ σ' όλα μαζί τους. Τους βρήκα πολύ εύκολα.

Αισθάνθηκα ότι τώρα, που η αλαζονεία της εξουσίας, η μόδα του εκσυγχρονισμού και της οικονομίας της αγοράς και του τζόγου, ο αυταρχισμός και η «αυθεντία των ειδικών», κάνουν τους ανθρώπους ευάλωτους ηθικά, πολιτικά, ψυχολογικά και ιδεολογικά, τώρα είναι η ώρα που όλοι πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Να σταθούμε όρθιοι. Να μιλήσουμε. Να πούμε ΟΧΙ. Πάλι. Οπως πρώτα.

Σκέφτηκα ότι δεν είμαι διατεθειμένος να μείνω έξω από την ιστορία που γράφει σήμερα η Αριστερά, σηκώνοντας πάλι τη φωνή της ενάντια στη σημερινή κατοχή. Στη νέα τάξη πραγμάτων που ακόμα μια φορά τα σκιάζει όλα με φοβέρα και τα πλακώνει με σκλαβιά.

Πέστε μου εσείς, λοιπόν: Τι πρέπει να ψηφίσω για να είναι η ψήφος μου παράλληλη και ταυτόσημη με τη λογική μου, με τις απόψεις μου και με τη συμπεριφορά μου; Ποιο κόμμα δικαιούται την ψήφο μου; Ποιο κόμμα και ποια πολιτική ταιριάζει περισσότερο σ' αυτά που πρεσβεύω;

Είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Και κυρίως είναι θέμα ειλικρίνειας. Θεώρησα ότι είναι προφανές.

Κι αποφάσισα σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή,
να υποστηρίξω, να ενισχύσω και να ψηφίσω

το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.


Μάνος ΔΟΥΚΑΣ (ο Βόρειος)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ