ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάρτη 2000
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΒΑΗ (Αχιλλέα Πετρίτη), στελέχους του ΚΚΕ, η συντρόφισσά του Λίτσα Βάη πρόσφερε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις εκλογές, μέσω της ΝΕ Ιωαννίνων.

* * *

Φωτ.

Στις 7 Μάρτη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του παιδιού μας ΚΩΣΤΑ ΞΗΡΟΧΩΡΟΥ, από την Αγχίαλο Μαγνησίας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

Γιώργος - Ευσταθία

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΚΙΜΩΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, προσφέρω 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Προσφέρω ακόμη 30.000 δρχ., επίσης στο «Ριζοσπάστη», στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών από την Καλογρέζα.

Χρύσα Ιωαννίδου

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 12 Μάρτη, συμπληρώνονται 7 χρόνια από τότε που ο αγαπημένος μας ΒΑΣΟΣ ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ, από τους Σιταγρούς Δράμας, έπαψε να είναι ανάμεσά μας. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στέλεχος του ΚΚΕ στον Ιασμο Δράμας και μετά τη μεταπολίτευση πρόσφερε τις δυνάμεις του για την ανασυγκρότηση της κομματικής οργάνωσης στον Ιασμο. Ηταν υποψήφιος βουλευτής και μέλος του ΝΓ της ΝΕ Δράμας.

Για τη δράση του, φυλακίστηκε για πολλά χρόνια.

Με βαθιά θλίψη πάντα, μα περισσότερο τούτες τις μέρες, τον νιώθουμε τόσο κοντά μας.

Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τον εκλογικό αγώνα η γυναίκα του Σουμέλα 20.000 δρχ. και τα παιδιά του Πόπη και Γιώργος Καζαντζίδης άλλες 20.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας και ακριβού συντρόφου, πατέρα και παππού ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 40.000 δρχ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Στις 29 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας η πολυαγαπημένη κόρη μας ΜΑΡΙΑ.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τον εκλογικό αγώνα.

Κούλα και Μπάμπης Αιχμαλωτίδης

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 29 Αυγούστου 1945 από χίτες, με την ανοχή της Αστυνομίας,ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, που πέθανε στις 28 Φλεβάρη 1964, της αγωνίστριας αδελφής μου ΓΙΩΤΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, η οποία πέθανε στις 26 Μάη 1998, προσφέρω 50.000 δρχ. ως δεύτερη δόση για τις εκλογές και το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Επίσης, στη μνήμη του αξέχαστου φίλου ΑΝΤΩΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ(Αντώναρου), που έφυγε πριν από 40 μέρες για το μακρινό ταξίδι, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της Επιτροπής Ετεροδημοτών Ηλείων.

Γιάννης Τζαβέλλας

* * *

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΗ.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο, ο Σωκράτης και η Ελένη Γιαννακούδη προσφέρουν στην ΚΟΒ Χαριλάου 30.000 δρχ., 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Ανατολικών Συνοικιών της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη της ΕΛΕΝΗΣ Κυριάκου ΚΕΜΕΡΛΗ, η οποία κηδεύτηκε στις 11 Φλεβάρη 1955, καθώς και στη μνήμη της αδελφής της και των αγωνιστών αδελφών της ΚΩΣΤΑ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΜΕΡΛΗ προσφέρω 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τον εκλογικό αγώνα.

Π. Σ.

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης μου φίλης και γειτόνισσας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - Ντόρκου από το χωριό Γοργογύρι Τρικάλων, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό της, προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Ντίσελντορφ Γερμανίας, 100 μάρκα για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Δήμητρα Παπαδοπούλου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ Πανιτσίδη -ΠΟΥΛΟΥΤΙΔΟΥ και ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΠΟΥΛΟΥΤΙΔΗ από την Παλαγία Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στη Σόφια, και παρέμειναν πιστοί ως το θάνατό τους στα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εργαζόμενων Κατερίνης.

Τα εγγόνια Αναστασία, Γιώργος Πουλουτίδης

Η νύφη τους Πολυξένη Νικολαΐδου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΤΣΕΡΚΕΤΖΙΔΟΥ , ο γιος της Στράτος προσφέρει 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 15 Δεκέμβρη 1999, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 81 χρόνων ο αγωνιστής της λεβεντιάς και της παλικαριάς ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΡΔΑΚΗΣ (Πορφύρας) από το χωριό Αγιος Ανδρέας Μακρύνειας. Πολέμησε στα αλβανικά βουνά ενάντια στους επιδρομείς ως υπαξιωματικός. Πολέμησε επίσης στα ρουμελιώτικα βουνά ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές, διοικώντας διμοιρία ανταρτοΕΠΟΝιτών σε πολλές μάχες του 239 Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Στην κηδεία του, τον τίμησαν οι συμπατριώτες του, καθώς και αντιπροσωπεία του Παραρτήματος Μακρύνειας της ΠΕΑΕΑ, που του απηύθυνε και το στερνό «αντίο».

Στη μνήμη του, μέλη του Παραρτήματος Μακρύνειας πρόσφεραν 10.000 δρχ. στην ΠΕΑΕΑ και 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Γαβαλούς.

* * *

Φωτ.

Στις 7 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας ΝΙΚΟΛΑ ΦΡΑΓΚΟΥ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εύδηλου Ικαρίας.

Η γυναίκα του Λαμπρινή

Η κόρη του Σμαράγδα

* * *

Στις 25 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας η ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΡΑ, μέλος του Παραρτήματος Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ. Ηταν πάντα παρούσα στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όχι μόνο για τα προβλήματα των αγωνιστών, αλλά και για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Είχε την εκτίμηση και την αγάπη όσων τη γνώριζαν.

Στη μνήμη της πρόσφεραν ο σύζυγός της 15.000 δρχ, τα παιδιά της 20.000 δρχ. και η ανιψιά της Ευαγγελία Χατζημανώλη 15.000 δρχ., από τα οποία 45.000 δρχ. στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 5 Μάρτη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ Νικ.ΒΑΡΤΖΑ. Γεννήθηκε το 1920 στη Φαρκαδώνα Τρικάλων από γονείς αγρότες.

Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, κατέφυγε στο ΔΣΕ και από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας για 40 χρόνια στην Πολωνία. Εκεί παντρεύτηκε την Ολγα Ντίνου και απέκτησαν τρία παιδιά.

Επαναπατρίστηκε το 1990 και ζούσε στη Λάρισα.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ολγα, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ 50.000 δρχ. και 10.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 12 Μάρτη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα και παππού ΝΙΚΟΥ ΒΕΤΣΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος και τα παιδιά του

* * *

Η Δέσποινα Ιωακείμ προσφέρει στο ΚΚΕ για τις εκλογές 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού, στη μνήμη του πατέρα της ΑΛΕΚΟΥ ΣΟΥΡΑΛΗ και του θείου της ΔΗΜΗΤΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1922 στη Μικρά Ασία. Καθώς και στη μνήμη του συζύγου της ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΙΩΑΚΕΙΜ, της μητέρας της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ και του αδελφού της ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΡΑΛΗ, αταλάντευτου κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Στις 7 Μάρτη έκλεισαν 2 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μας, του ανθρώπου και δασκάλου μας ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ. Πέρασαν και 13 μήνες από το θάνατο της ακριβής συντρόφισσάς μας ΣΟΦΙΑΣ ΛΟΥΚΙΣΑ.

Στη μνήμη τους και ως ελάχιστο φόρο τιμής, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, το κόμμα για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκαν και τίμησαν ως το θάνατό τους, 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Λιθακιάς.

Ιωάννα και Αντώνης Δρογγίτης

* * *

Αν και πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που έφυγαν οι αγαπημένοι γονείς μας ΜΙΧΑΛΗΣ και ΖΩΗ ΜΟΥΧΛΑ, είναι πάντα στην καρδιά μας και θα τους θυμούμαστε.

Αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Πολίχνης 10.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά τους

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο της μητέρας μου ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΥΡΓΙΟΥ από το χωριό Πρωτόπαπα Ιωαννίνων, προσφέρω στη μνήμη της 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Τζάκι» Περιστερίου.

Νίκος Κύργιος

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγωνιστών, μελών του ΚΚΕ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ (φωτογραφία), ΓΙΑΝΝΗ (φωτογραφία) και ΣΤΕΛΙΟΥ ΧΑΛΑΤΖΗ, ΒΑΝΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, ο Νικόλαος Τριανταφυλλίδης προσφέρει στο ΚΚΕ για τις εκλογές ως πρώτη δόση 70.000 δρχ., μέσω ΝΕΠ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑ. Γεννήθηκε στο χωριό Καλλιθέα Καλαμπάκας από γονείς φτωχούς αγρότες. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, αργότερα πέρασε στον ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση, κυνηγήθηκε και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Με τη διάλυση του Αρχηγείου Κόζακα, πιάστηκε και εξορίστηκε στο Τρίκκερι. Πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο, αθωώθηκε και κατατάχτηκε και πάλι στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και έχασε το δεξί μάτι του.

Μετά το τέλος του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλευε σε εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων.

Το 1979 επέστρεψε στην πατρίδα. Εγκαταστάθηκε στο Βόλο.

Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε από το 1943, που έγινε μέλος του ΚΚΕ, παρέμεινε πιστός στο κόμμα του, ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 15.000 δρχ. για την εκλογική μάχη.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από το θάνατο του συζύγου μου ΠΕΡΙΚΛΗ ΑΛΤΣΙΤΣΙΑΔΗ, προσφέρω στη μνήμη του 15.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Ολγα Αλτσιτσιάδου

* * *

Φωτ.

Στις 25 Φλεβάρη πέθανε ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ, μέλος του ΚΚΕ. Οταν όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, ο Μιχάλης Μανουράς, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του και της οικογένειάς του, εντάχθηκε στη θρυλική ΕΠΟΝ και έδωσε μερίδιο του εαυτού του στον αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές, για την απελευθέρωση της πατρίδας. Η οικογένειά του, το σπίτι τους, αποτέλεσαν βασικό σύνδεσμο και καταφύγιο των κυνηγημένων αγωνιστών - κομμουνιστών από εμφυλιακό και μετεμφυλιακό καθεστώς.

Ελαβε μέρος σε όλους τους μετέπειτα κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό.

Ως το τέλος της ζωής του, τίμησε επάξια το ΚΚΕ και έμεινε πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

Στη μνήμη του, ο Κώστας και η Ελένη Λώλα προσφέρουν, μέσω της ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΤΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης από το χωριό Προφήτης Λαγκαδά, για την αντιστασιακή δράση του, μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη και στη Μακρόνησο.

Στη μνήμη του, ο αδερφός του Χρήστος Ζούτης προσφέρει 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν δυόμισι χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, από το χωριό Μεγάλη Δοξαπάρα Εβρου. Ο πρόωρος χωρισμός μας άφησε μεγάλο κενό στην οικογένεια, στα παιδιά και στα εγγόνια μας.

Θα σε θυμούμαστε σε όλη μας τη ζωή.

Στη μνήμη του, προσφέρω 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ για την προεκλογική μάχη.

Η σύζυγός του Σοφία Πανταζίδου

* * *

Φωτ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ γεννήθηκε το 1920 στον Αγιο Λέοντα Ζακύνθου. Ηταν το δεύτερο παιδί από 7 αδέρφια. Ανήκε σε αριστερή αγροτική οικογένεια. Το 1943 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Υπηρέτησε στην Επιμελητεία στην Πελοπόννησο. Το 1944 επέστρεψε στη Ζάκυνθο και πήρε μέρος στη μάχη στα Λαγκαδίκια.

Με την Απελευθέρωση αρχίζουν οι διώξεις εναντίον του, αλλά και ενάντια στην οικογένειά του.

Ως το τέλος της ζωής, του παρέμεινε υποστηριχτής του ΚΚΕ. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη του Παραρτήματος Ζακύνθου της ΠΕΑΕΑ.

Πέθανε στις 24 Γενάρη 2000.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Λέων Μάργαρης και η οικογένειά του προσφέρουν στο ΚΚΕ για την εκλογική μάχη 10.000 δρχ.

* * *

φωτ

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ, πρόεδρος του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ, έφυγε πρόσφατα ξαφνικά από τη ζωή. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης και στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία και αργότερα στην Τσεχοσλοβακία. Αναδείχτηκε σε στέλεχος του ΚΚΕ. Ακούραστος, έδωσε όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και σοσιαλισμό, για τα συμφέροντα του λαού.

Ως πρόεδρος του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ, ήταν αγαπητός από τους συναγωνιστές του, άξιος και διακρινόταν για το κομματικό και πολιτικό ήθος του, σταθερός και αλύγιστος, με αγωνιστική συνείδηση και συνέπεια. Ηταν υπέροχος οικογενειάρχης.

Θα σε θυμούμαστε πάντα.

Στη μνήμη του αξέχαστου και αγαπημένου ανιψιού μου Θανάση Χατζάρα, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κουκακίου.

Απόστολος Αργυρόπουλος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ