Στη βάση των εκπαιδευτικών απευθύνεται η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών", καταγγέλλοντας τη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ
Αν και είναι δεδομένο ότι κάθε μέρα που περνά περιορίζεται ασφυκτικά ο χρόνος και οι δυνατότητες αγωνιστικής παρέμβασης των εκπαιδευτικών, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία", το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, που χτες άρχισε να συζητά την εισήγηση προς τον κλάδο, δεν καθόρισε ακόμα ημερομηνία της νέας γενικής συνέλευσης προέδρων. Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ Σ. Σάββας τόνισε ότι "η ΔΕΕ δεν έχει αυταπάτες για το ρόλο της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ ούτε θα περιμένει οργάνωση του αγώνα από τα πάνω. Γι' αυτό απευθύνεται στη βάση, στις ΕΛΜΕ, καλώντας σε συσπείρωση και αγώνα από τα κάτω".
Οπως καταγγέλλει ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ, οι δυνάμεις αυτές (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, "Συνεργασία") ερμηνεύουν τη μαζική συμμετοχή στην 24ωρη και στα συλλαλητήρια ως εντολή του κλάδου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις (!) γι' αυτό και με τις χτεσινές τους τοποθετήσεις στην ουσία κηρύσσουν το τέλος των απεργιακών κινητοποιήσεων. Με διάφορα προσχήματα, π.χ. "χρειάζονται προσεκτικά βήματα" ή ότι "το κύριο είναι η μάχη κατά του διαγωνισμού ΑΣΕΠ το Μάη" ή "χρειάζεται συγκέντρωση δυνάμεων" αρνούνται να προτείνουν αγώνες και οι προτάσεις τους εξαντλούνται σε διημερίδες και σε εκδηλώσεις. Αποκαλύπτεται ακόμα μια φορά ότι η 24ωρη απεργία ήταν για τις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία" μια κίνηση ανάγκης, προσχηματική, εκτονωτική, και συγκάλυψη των πραγματικών τους επιδιώξεων. Οι δυνάμεις αυτές, με την άρνησή τους να προχωρήσουν σε αγώνες, και σύγκρουση με την αντιεκπαιδευτική πολιτική έχουν μετατρέψει την απόφαση του κλάδου για κατάργηση του νόμου 2525 σε άλλοθί τους, σε μια μουσειακή απόφαση αντί για ένα διεκδικητικό στόχο, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ.
Η ΔΕΕ έχει καταθέσει στο ΔΣ της ΟΛΜΕ από την επόμενη μέρα της απεργίας, πρόταση για γενική συνέλευση προέδρων το αργότερο έως τις 10 Μάρτη και απεργιακό πρόγραμμα δράσης ανά εβδομάδα με 48ωρες. Η ΔΕΕ διατύπωσε την πρόταση, η εισήγηση να τονίζει την ανάγκη του αγώνα και όχι του διαλόγου, την άμεση κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και την απόσυρση των μέχρι τώρα ΠΔ, να προβάλλει το αίτημα διατήρησης της επετηρίδας, να υιοθετηθεί η αντίθεση στην πράξη για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών - μαθητών, να πούμε ΟΧΙ στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και με απεργία, να προβληθεί ο θεσμός των ΣΣΕ και του 12χρονου σχολείου και επίσης να περιέχεται η αντίθεση του κλάδου στην αποκέντρωση.
Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου προς τον υπουργό Παιδείας
Η κατάφωρη αδικία σε βάρος των μαθητών των ΤΕΛ από την εφαρμογή του Νόμου 2525, που τελικά τους εξωθεί να εγκαταλείψουν το λύκειο, είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Οι μαθητές των ΤΕΛ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, έχοντας την υποστήριξη και των γονιών τους, γιατί θίγονται κατάφωρα από το Νόμο 2525, ο οποίος καταργεί και μάλιστα αιφνιδιαστικά τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν επαγγελματικό πτυχίο ταυτόχρονα με το απολυτήριο Λυκείου και τους εξωθεί να εγκαταλείψουν το Λύκειο.
Επιπλέον, οι μαθητές των ΤΕΛ πληροφορήθηκαν για τις ριζικές τροποποιήσεις, που επιφέρει στους σπουδαστές τους ο Ν.2525, αφού ξεκίνησε η σχολική χρονιά και ενώ είχαν τελειώσει οι εγγραφές τους. Επίσης οι μαθητές της Α Λυκείου των ΤΕΛ δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους μαθητές των άλλων τύπων Λυκείου, αφού το ωρολόγιο πρόγραμμά τους περιλαμβάνει μειωμένες ώρες διδασκαλίας βασικών μαθημάτων, παρότι στη Β και Γ τάξη Λυκείου θα διαγωνιστούν σε ενιαία ύλη με όλους τους μαθητές Λυκείων σε νομαρχιακό και εθνικό επίπεδο.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό πώς σκέπτεται το υπουργείο του να αντιμετωπίσει την άνιση μεταχείριση των μαθητών των ΤΕΛ και τα προβλήματα που προκάλεσε με την ουσιαστική επιβολή τετελεσμένων γεγονότων. Ρωτά, επίσης, πώς γενικότερα το υπουργείο Παιδείας θα αντιμετωπίσει την κοινωνική ανάγκη για το συνδυασμό της Λυκειακής εκπαίδευσης με την απόκτηση επαγγελματικής ειδικότητας, ώστε να μην αποκλείεται μια μεγάλη ομάδα μαθητών, που στο μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από τα ασθενέστερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, από το Λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αθωώθηκαν πανηγυρικά χτες από το Α Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρώην πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ Εμμ. Κωνσταντινίδης,τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Κ. Δημόπουλος,Π. Γεωργακόπουλος,Διον. Ιθακήσιος και οι νομαρχιακοί υπάλληλοι Αναστασία Αναστασοπούλου,Ιω. Τσαντίρης και Δέσποινα Γαλατσάκου,οι οποίοι κατηγορούνταν, μετά από μήνυση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κομοτηνής, για "παράβαση καθήκοντος", σε σχέση με την αναγνώριση των πτυχίων δύο Ελλήνων μουσουλμάνων από την Κομοτηνή αποφοίτων τουρκικού πανεπιστημίου, των Χαβούζ Αλή Ερτζάν και Σαρή Σακάλ Ισμαήλ.Προτείνοντας την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, ο εισαγγελέας της έδρας τόνισε ότι από την αποδεικτική διαδικασία δε στοιχειοθετείται αντικειμενικά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Σημείωσε, επίσης, ότι οι κατηγορούμενοι προχώρησαν νομότυπα τόσο στην ισοτιμία των συγκεκριμένων πτυχίων, όσο και στην υποβολή των δύο πτυχιούχων φαρμακοποιών σε πρόσθετες εξετάσεις για την αντιστοιχία των πτυχίων τους με τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων.
Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κομοτηνής ισχυρίστηκε στην κατάθεσή της ότι κακώς αναγνωρίστηκαν τα πτυχία των μουσουλμάνων αποφοίτων, γιατί υπήρχαν στους φακέλους τους μεταχρονολογημένα απολυτήρια λυκείου της Αγκυρας. Ωστόσο, οι υπόλοιποι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ Θεόδ. Λιανός,κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι το απολυτήριο Λυκείου δεν είναι από τα επίσημα έγγραφα που απαιτούνται για την αναγνώριση τίτλου πανεπιστημιακών σπουδών και ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν με μοναδικό κριτήριο να κάνουν καλά τη δουλιά τους.
"Πού είναι ο δόλος; Πού είναι η παράβαση καθήκοντος; Εγκαλούμαι για πράγματα ανυπόστατα", είπε στην απολογία του ο πρώην πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ, αμφισβητώντας και τα περί μεταχρονολογημένων απολυτηρίων. "Κάναμε το καθήκον μας έντιμα και σωστά, χωρίς να έχουμε πρόθεση να μειώσουμε κανέναν", "εμείς κρίναμε μόνο τους τίτλους σπουδών", "ήταν ισότιμα τα πτυχία", "υπήρχε η σφραγίδα της Χάγης", "δεν υπήρχε απολύτως καμιά παρατυπία", επισήμαναν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.
Ο γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ Ν. Φακιρίδης δήλωσε στο "Ριζοσπάστη" αναφορικά με την υπόθεση αυτή: "Γίνεται ένα παιχνίδι από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Κομοτηνής για καθαρά συντεχνιακά συμφέροντα. Ο σύλλογος εξακολουθεί να βάζει εμπόδια στη λειτουργία των φαρμακείων μουσουλμάνων φαρμακοποιών. Αρνείται να τους εγγράψει ως μέλη του. Υπάρχει και σχετική Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματός μας Στ. Παναγιώτου και Μπ. Αγγουράκη στη Βουλή. Η τακτική αυτή, αν συνεχιστεί, είναι δυνατό να δημιουργήσει ευρύτερα προβλήματα. Στα πλαίσια αυτής της τακτικής εντάσσεται και η δίκη, που ευτυχώς έληξε με την αθώωση των κατηγορουμένων. Ευελπιστούμε να αλλάξει την τακτική της η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου για το καλό και το συμφέρον των ίδιων των φαρμακοποιών, αλλά και των εργαζομένων γενικά της περιοχής".
1ο
Το χρονικό διάστημα Αύγουστος 1997 - Γενάρης 1998 χαρακτηρίζεται και από μια έντονη κινητικότητα και σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων του ΥΠΕΠΘ. Συχνά όμως οι αποδέκτες αυτών των ρυθμίσεων (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές) αφού μελετήσουν τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις ή νόμους της Βουλής αναρωτιούνται "από πού συνάγεται ότι θα γίνει αυτό που ισχυρίζεται το συγκεκριμένο νομοθέτημα;". Π.χ. στο σχέδιο υπουργικής απόφασης για την αξιολόγηση, από πού συνάγεται ότι διά μέσου των προτεινόμενων ρυθμίσεων υλοποιείται αυτό που ισχυρίζεται ο υπουργός στο άρθρο 1 παρ. 2, ότι: "Σκοπός της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου είναι η βελτίωση και η ποιοτική αναβάθμιση όλων των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας...". Μέσω ποιων πρωτοβουλιών και ενεργειών θα επιτευχθούν όσα στο άρθρο 1 παρ. 2 αναφέρονται; Από τα 7 συνολικά άρθρα του σχεδίου υπουργικής απόφασης δεν προβλέπεται τίποτα.
Ακόμα πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεται το υπουργείο ότι καταργούνται οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ - ΤΕΙ όταν από το Ν. 2525/97 τα τέσσερα μαθήματα των Πανελληνίων αντικαθίσταται με 14 (7+7 στη Β' και Γ' Λυκείου), μαθήματα στα οποία οι μαθητές θα υποβληθούν σε "γραπτές εξετάσεις και δοκιμασίες" στα δύο τελευταία χρόνια της φοίτησής τους στο Λύκειο; Η μελέτη των υπουργικών αποφάσεων, αλλά και του Ν. 2525/97 πολλά ερωτηματικά τέτοιου τύπου δημιουργεί, σε σημείο μάλιστα που ο αναγνώστης να διερωτάται εάν διάβασε όλες τις σελίδες ή κάποιες τις παρέλειψε!
Η εξήγηση του φαινομένου βρίσκεται στο ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει συναίνεση και ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων, πολιτεύεται μη γνωστοποιώντας τις πραγματικές στοχεύσεις των μέτρων που προωθεί. Εμφανίζει τις μεταρρυθμίσεις σαν κομμάτια ενός παζλ από άλλη εικόνα. Η πραγματική εικόνα του παζλ στην οποία τα κομμάτια έχουν απόλυτη ταύτιση και αρμονία δημιουργείται από την έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).
Σ' αυτό το άρθρο θα αποδειχτεί η ταύτιση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και νομοθετικών ρυθμίσεων για την Παιδεία με τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα:
Σαφής η διάσταση ανάμεσα στην έκθεση του ΟΟΣΑ και αυτό ακόμα το αστικό Σύνταγμα. Στο μεν Σύνταγμα ορίζεται ότι η παιδεία "αποτελεί βασικήν αποστολήν του κράτους με σκοπό... την διάπλασιν ελευθέρων και υπευθύνων πολιτών". Στη δε έκθεση ορίζεται σαν αποστολή του εκπαιδευτικού συστήματος η διάπλαση νέων που θα υπηρετούν και εξυπηρετούν μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή που μάλιστα έχει πολύ πολύ συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα. Την πολιτική και κομματική επιλογή που εκφράζεται με το σύνθημα "ο δρόμος προς την Ενωμένη Ευρώπη είναι μονόδρομος", μια πολιτική επιλογή που όλο και περισσότερο αμφισβητείται.
Ομως, τι σημαίνει αυτό για τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών, ποιο περιεχόμενο θέλουν να δώσουν στην εκπαίδευσή τους;
Ανεξάρτητα του τι μπορεί να ισχυριστούν οι κρατούντες, η ουσία είναι αυτή που ορίζεται και πάλι στην έκθεση του ΟΟΣΑ στην παράγραφο 5: "... Με ποιον τρόπο το εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι έχουμε τις δεξιότητες για την εξασφάλιση αφ' ενός ενός ανταγωνιστικού ποιοτικού προϊόντος από την αγροτική ενασχόληση και την προώθησή του στην αγορά, αλλά και για την αντιμετώπιση των αναγκών μιας ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας υπηρεσιών".
Ετσι το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να προσανατολιστεί στην απόκτηση δεξιοτήτων - όχι επιστημονική γνώση για παραγωγή, αλλά απλά χειρισμός της εισαγόμενης τεχνολογίας - για την εξασφάλιση και διάθεση στην αγορά κάποιων αγροτικών προϊόντων (με ποιους όρους, οι αγρότες γνωρίζουν) και την αντιμετώπιση των αναγκών μιας οικονομίας υπηρεσιών. Να διαμορφώσει άτομα εξαρτημένα και ευάλωτα που θα αποδέχονται και θα υπηρετούν τους στόχους και τις ανάγκες των πολυεθνικών συμφερόντων.
Τα συστατικά μιας στρατηγικής μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ανάλογου ψυχολογικού κλίματος και κουλτούρας, τον εντοπισμό νέων στόχων και αντικειμενικών σκοπών, την αλλαγή δομών και διαδικασιών, ακόμα και εκείνων που είναι κατοχυρωμένες σε νόμους, καθώς και τις δομές εξουσίας που εξαρτώνται από αυτές, την κατανομή πόρων για την υλοποίηση των νέων στόχων, δίνοντας πάντα προσοχή στις απαιτήσεις διαφορετικών συμφερόντων που διατυπώνονται μέσω πολιτικών και άλλων διαύλων.
Πραγματοποιώντας μια μεταρρύθμιση με έναν από αυτούς τους τρόπους συνήθως απαιτείται αλλαγή σ' ένα τουλάχιστον άλλο πεδίο. Διαπιστώσεις πρέπει να γίνουν για το εάν οι αλλαγές πρέπει να πραγματοποιηθούν κλιμακωτά ή αν μια επίδειξη αποφασιστικότητας, μέσω μιας ευρείας κλίμακας αλλαγών, πρέπει να αποφασισθεί".
Από ό,τι φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση είχε την ελευθερία να επιλέξει εάν οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν "κλιμακωτά" ή "με την επίδειξη αποφασιστικότητας, μέσω ευρείας κλίμακας αλλαγών, με σκοπό να δημιουργηθεί ανάλογο ψυχολογικό κλίμα για την αλλαγή δομών και διαδικασιών, ακόμα και εκείνων που είναι κατοχυρωμένες σε νόμους", έτσι ώστε να υπηρετηθεί ο σκοπός για τον οποίο πρέπει να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα.
Στη συνέχεια θα δούμε, όμως, πιο συγκεκριμένα, ποιες "δομές και διαδικασίες", που είναι "κατοχυρωμένες σε νόμους", είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να αλλάξει, για να πετύχει τη βασική υπόδειξη του ΟΟΣΑ.
(Αύριο το 2ο και τελευταίο μέρος)
Νίκος ΚΥΛΙΜΟΣ
Συνεργάτης του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ
Τις προσπάθειες κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στους πανεπιστημιακούς χώρους από τις παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στο ΤΕΙ Αρτας, καταγγέλλει το Γραφείο της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ.
Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ έχοντας την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγους Σπουδαστών, αποφάσισαν με πρόσχημα την "καλαισθησία" του ΤΕΙ να καθαρίσουν τον χώρο με βία από τα πανό και τις αφίσες της ΠΑΣ - ΠΚΣ, αλλά και άλλων παρατάξεων. Στην προσπάθειά τους αυτή συνέβαλε αποφασιστικά και η διοίκηση του ΤΕΙ, η οποία άφησε το θέμα αυτό να το "λύσουν" οι σπουδαστές. Σε ανακοίνωση η ΝΕ του ΚΚΕ τονίζει ότι η διοίκηση του ΤΕΙ αναλαμβάνει σοβαρές πολιτικές - και όχι μόνο - ευθύνες για τις επιθέσεις και της ΠΑΣΠ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το πιο επικίνδυνο επεισόδιο τραμπουκισμού που σημειώθηκε στο χώρο του ΤΕΙ με πρωταγωνιστές μια οργανωμένη ομάδα της ΔΑΠ ενάντια σε φίλους της ΠΑΣ - ΠΚΣ. "Η διοίκηση του ΤΕΙ μην τολμώντας η ίδια να ζητήσει κατάργηση των φοιτητικών - σπουδαστικών κατακτήσεων, προσπαθεί να περάσει αυτή την κατεύθυνση μέσα από τα μαζικά όργανα των σπουδαστών", τονίζεται. "Οι προσπάθειές της απέτυχαν, οι τραμπουκισμοί και η τρομοκρατία δε θα περάσουν. Το λαϊκό κίνημα επαγρυπνεί και θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του. Ετσι γίνεται φανερό ότι η σύμπλευση ΠΑΣΠ - ΔΑΠ αποτελεί γενικότερο πολιτικό ζήτημα για να μπορεί να εφαρμοστεί η σκληρή πολιτική που επιτάσσει η ΕΕ και η ντόπια οικονομική ολιγαρχία".
Η ΠΑΣ - ΠΚΣ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τους τραμπουκισμούς στους σπουδαστές και την προσπάθεια τρομοκρατίας της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ καθώς και τη "δήθεν" ανεξάρτητη στάση της ΠΑΣΠ που θαύμαζε τους τραμπουκισμούς της ΔΑΠ. Επίσης, καταγγέλλει τη στάση της διοίκησης που έδωσε άλλοθι στις αντιδημοκρατικές ενέργειες των οργανωμένων τραμπούκων της ΔΑΠ.
"Γιατί η συμπαράταξη (ΠΑΣΠ - ΔΑΠ - διοίκηση) θυμάται τον ευπρεπισμό απέναντι στα δύο πανό της ΠΑΣ - ΠΚΣ και τον ξεχνάει όταν πρόκειται για αφίσες του Kahlua και του Diva; Μήπως γιατί αυτά είναι τα μαγαζάκια τους; 'Η μήπως γιατί αυτά δεν ενοχλούν την πολιτική τους;", υπογραμμίζει στην ανακοίνωση.
Η ΠΚΣ προειδοποιεί για ακόμη μια φορά πως θα περιφρουρήσει και θα υπερασπιστεί το αναφαίρετο δικαίωμα για ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, που έχει κατακτήσει το λαϊκό κίνημα, με όποιο τρόπο χρειαστεί.
Το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 22ου Δημοτικού σχολείου, να καθυστερήσει η συγχώνευσή του με το 10ο Δημοτικό, μέχρι να προχωρήσουν οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση σχολικού κτιρίου στην περιοχή Παλιατζίδικα στο Αιγάλεω, έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Ορέστης Κολοζώφ.Σήμερα το 22ο Δημοτικό οδηγείται σε κατάργηση, αφού η πρόταση του αντίστοιχου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι να συγχωνευτεί με το 10ο Δημοτικό, το οποίο, όμως, συστεγάζεται με το 5ο Γυμνάσιο. Οι γονείς προτείνουν, η μεταστέγαση να γίνει αφού μεταφερθεί το 5ο Γυμνάσιο στο νέο του κτίριο. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας, τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Αιγάλεω και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας. Η λύση του προβλήματος, επομένως, βρίσκεται στην ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει το 5ο Γυμνάσιο. Σημειώνεται, ότι ο ΟΣΚ έχει ήδη στην ιδιοκτήτρια του το οικόπεδο από τις 10/9/90. Εκεί θα ανεγερθούν το 18ο Δημοτικό και το 5ο Γυμνάσιο, των οποίων οι μελέτες έχουν ήδη τελειώσει, όπως επίσης και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του οποίου, επίσης, η προμελέτη έχει τελειώσει, αλλά και το 3ο Λύκειο για το οποίο όμως δεν επαρκεί ο χώρος. Υστερα απ' όλα αυτά, ο Δήμος Αιγάλεω αποχαρακτήρισε 6,5 στρέμματα για πράσινο, δίπλα στο οικόπεδο αυτό, τα οποία με αναγκαστική απαλλοτρίωση θα περιέλθουν στον ΟΣΚ για την ανέγερση του 3ου Λυκείου.
Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό:
Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" καλεί δασκάλους, καθηγητές και τους αναπληρωτές να ενώσουν τις φωνές τους το Σάββατο στο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Η ΔΕΕ τονίζει ότι το θέμα του διορισμού δεν αντιμετωπίζεται με επιμέρους κινήσεις, που υπονομεύουν τον αγώνα, αλλά μέσα από συντονισμένες κινητοποιήσεις, ενάντια στο σύνολο των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που θίγουν την εκπαίδευση και το δικαίωμα στην εργασία.
Βήμα συζήτησης και αντίστασης στη συντηρητική πολιτική θα αποτελέσει η ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας,αύριο Παρασκευή, στις 5 μ.μ. στην αίθουσα Τριανταφυλλόπουλου της Νομικής. Στη συζήτηση με θέμα "Συνάντηση των λαϊκών αγώνων ενάντια στη συντηρητική πολιτική" θα πάρουν μέρος φορείς του λαϊκού κινήματος, εκπρόσωπος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα, από τη συντονιστική επιτροπή σωματείων Αθήνας, μαθητές, σπουδαστές ιδιωτικών σχολών, εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και σωματείων.