ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανεβαίνει ο παλμός των κινητοποιήσεων

ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ .-

Ενα πολύ πολύ δειλό βήμα εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έγινε χτες, όταν μετατοπίστηκε ελάχιστα από τη θέση πως "δεν υπάρχουν χρήματα και οποιαδήποτε αύξηση είναι αδιανόητη" στο αίτημα αύξησης 1% με αναδρομική ισχύ από την 1η Γενάρη του 1998. Η πρόταση έγινε από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών, Μάνφρεντ Κάνθερ,τη δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων των Συνδικάτων δημοσίων συγκοινωνιών OeTV και των εργαζομένων των δημοσίων υπηρεσιών (DAG) με τους εκπροσώπους του κράτους, των ομόσπονδων κρατιδίων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, απέρριψαν ολοσχερώς το αίτημα εξίσωσης των Ανατολικογερμανών με τους Δυτικούς συναδέλφους τους.

Η απάντηση των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων, που εκπροσωπούν τα 3,2 εκατομμύρια εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ήρθε από τον ηγέτη της OeTV, Χέρμπερτ Μέι,ο οποίος αργά χτες το βράδυ τη χαρακτήρισε "πρόταση ανάξια της ονομασίας της" και προειδοποίησε ότι θα υπάρχει "μόνο μία συνέπεια", δίνοντας ουσιαστικά αγωνιστικό και απεργιακό ραντεβού στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν κάνουν τελικά αποδεκτά τα αιτήματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι των ανωτέρω κλάδων απαιτούν ένα "πακέτο αυξήσεων" συνολικού ύψους 4,5% που καταμερίζεται ως εξής: Αύξηση στους μισθούς και ημερομίσθια κατά 2% για την κάλυψη της αύξησης των τιμών των καταναλωτικών αγαθών και 2,5% που θα χρησιμοποιηθεί για μέτρα εξασφάλισης της απασχόλησης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, ζητούν να εξισωθούν οι μισθοί και τα ημερομίσθια των Ανατολικογερμανών με τις αμοιβές των Δυτικών συναδέλφων τους. Για την αποδοχή των αιτημάτων τους και την άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση στη χαραυγή των διαπραγματεύσεων, οι εργαζόμενοι έχουν κάνει από την περασμένη Πέμπτη επαναληπτικές προειδοποιητικές απεργίες, στις οποίες η συμμετοχή ήταν μαζική και υποχρέωσε εν μέρει την κυβέρνηση να αφήσει την αδιάλλακτη και αδιαπραγμάτευτη στάση της και να προχωρήσει στην πρόταση της αύξησης του 1%.

Οι απεργίες αλλά και η ανένδοτη και διεκδικητική στάση των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες προσλαμβάνουν νέες διαστάσεις, καθώς αναμένεται πολλοί εξ αυτών να συνταχθούν με τους Γερμανούς ανέργους που αύριο πραγματοποιούν το νέο γύρο των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Αντιθέσεις στην ερμηνεία της απόφασης...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ .-

Απόψεις για τη Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών με το Ιράκ αντάλλαξαν, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής των επιθεωρητών (UNSCOM) Ρίτσαρντ Μπάτλερ. Παρά την ομόφωνη υιοθέτηση κοινού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, οι διαφορετικές ερμηνείες και οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στις χώρες - μέλη του συνεχίζονται.

Κατά τη διάρκεια δεξίωσης για την επέτειο της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την κυκλοφορία του αμερικανικού ειδησεογραφικού περιοδικού "Time" συναντήθηκαν ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ανδρών δεν έγινε γνωστό, αν και στενοί συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, τόνιζαν ότι οι απόψεις του Μπιλ Κλίντον ταυτίζονται με αυτές του Ρίτσαρντ Μπάτλερ. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος αρκέστηκε να επαναλάβει, χτες, τις απειλές περί αυτόματης χρήσης στρατιωτικής βίας προς τον Ιρακινό Πρόεδρο σε περίπτωση που το Ιράκ δε σεβαστεί τη Συμφωνία. Από την πλευρά του, ο Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN, δήλωσε αισιόδοξος για τις εξελίξεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ιράκ θα σεβαστεί τη Συμφωνία και εκτίμησε ότι, αν όλα προχωρήσουν, όπως προβλέπει η Συμφωνία, τότε δεν είναι ιδιαίτερα μακρινό το ενδεχόμενο το Ιράκ να επανέλθει στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας.

Προειδοποιήσεις προς το Ιράκ απηύθυνε, χτες, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ εξέδιδε ανακοίνωση, υπογεγραμμένη από τον γραμματέα του, Ξαβιέ Σολάνα, με την οποία εκφράζει τη "σθεναρή υποστήριξή" του στην πρόσφατη απόφαση (1154) του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ. Εντούτοις, όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία αρνήθηκε να υπογράψει την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, αν και είχε συμφωνήσει με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι η ανακοίνωση είναι άχρηστη, καθώς το Ιράκ είναι εκτός της νόμιμης δικαιοδοσίας του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, εντείνεται ο πόλεμος των δηλώσεων ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς διπλωμάτες από τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα επαναλάμβαναν, ακούραστα, χτες, ότι με τη νέα απόφαση δεν τίθεται θέμα αυτόματης ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

ΡΩΣΙΑ
Η Κρατική Δούμα ψήφισε τον προϋπολογισμό

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας (Κάτω Βουλή) με 252 ψήφους υπέρ και 129 κατά και 2 αποχές ενέκρινε τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το 1998. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισε η πλειοψηφία των βουλευτών των φιλοκυβερνητικών κοινοβουλευτικών ομάδων "Σπίτι μας - η Ρωσία" και "Περιοχές της Ρωσίας". Επίσης, υποστήριξαν τον προϋπολογισμό οι βουλευτές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας και η βουλευτική ομάδα του Αγροτικού Κόμματος, καθώς και μέρος βουλευτών του ΚΚΡΟ και της βουλευτικής ομάδας "Ναροντοβλάστιε". Αυτοί ακριβώς οι ψήφοι έκριναν την τύχη του προϋπολογισμού. Θα πρέπει να εγκριθεί τώρα και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Ανω Βουλή) και να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν για να γίνει νόμος του κράτους. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που καταψήφισε τον προϋπολογισμό, ανακοίνωσε στις 4 Μάρτη την απόφαση της αριστερής αντιπολίτευσης να σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση και εξήγησε τους λόγους γιατί ένα μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΡΟ ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού. "Το παιχνίδι με τον προϋπολογισμό συνεχίζεται ήδη 7 χρόνια. Τρία χρόνια η χώρα ζει χωρίς προϋπολογισμό. Πέρσι ψηφίσαμε υπέρ του προϋπολογισμού, αλλά στην ουσία τον άλλαξαν. Η πρακτική δείχνει ότι αν υπάρχει το εγκεκριμένο ντοκουμέντο, θα κλέψουν το 3-5%, αν δεν υπάρχει, το 25-30%. Συμβουλευτήκαμε όλους τους 39 επικεφαλής των περιοχών, τους οποίους υποστηρίξαμε στις εκλογές. Ολοι είπαν ότι πρέπει να υιοθετηθεί ο προϋπολογισμός. Κάναμε, όπως μας είπαν. Η κυβέρνηση κι έτσι δε θα εκπληρώσει αυτό τον προϋπολογισμό. Αυτός διαμορφώθηκε, υπολογίζοντας ως 5% πληθωρισμό το χρόνο, αλλά το Γενάρη το επίπεδό του ήταν ήδη 1,5%. Δε θέλουμε να αφήσουμε τα πάντα ανεξέλεγκτα στα χέρια της κυβέρνησης. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο σχηματισμό σκιώδους κυβέρνησης και στις 9 Απρίλη ετοιμάζουμε μεγάλη πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας".

ΛΕΤΟΝΙΑ
Μαχητική διαδήλωση

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Μαχητική πικετοφορία πραγματοποίησαν χιλιάδες διαδηλωτές, μπροστά στο κτίριο του Δημαρχείου της πρωτεύουσας της Λετονίας, Ρίγας. Η μαζική παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ρωσόφωνου πληθυσμού της Λετονίας, που η νομοθεσία αυτού του ανεξάρτητου "δημοκρατικού" κράτους τον έχει μετατρέψει σε ανθρώπους δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, οδήγησε τους ειρηνικούς διαδηλωτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες ζωής, την πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη συνεχή αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος και για την παραβίαση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Σκηνές από τις συγκρούσεις μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ. Στις πικέτες και τα πλακάτ των διαδηλωτών αναγράφονταν τα αιτήματά τους για αύξηση των συντάξεων και των μισθών, "Δόξα στο σοσιαλισμό! Ανεξαρτησία έχουμε, θα ήταν καλά αν είχαμε και να φάμε!". Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει την κύρια συγκοινωνιακή αρτηρία της πόλης. Οι αστυνομικοί, με το πρόσχημα ότι παρεμποδίζουν την κυκλοφορία στην πόλη, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, χτυπώντας τους με ρόπαλα και γροθιές. Οι ηλικιωμένοι πικετοφορείς, άνδρες και γυναίκες, δεν κλονίστηκαν. Πολλοί απ' αυτούς είχαν χύσει το αίμα τους για την απελευθέρωση της λετονικής γης από τους γερμανοφασίστες κατακτητές και την ανόρθωση της ερειπωμένης μετά τον πόλεμο χώρας. Οι μετέχοντες στην πικετοφορία και οι οπαδοί τους είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες ακόμα πιο μαχητικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και πορείες στους δρόμους της Ρίγας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη βίαια επίθεση κατά των διαδηλωτών στη Ρίγα, χαρακτηρίζοντάς την ως "αποκρουστική". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Λετονίας "συγκλονίστηκε από τα γεγονότα" και διέταξε να γίνουν έρευνες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μαζική απεργία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Χιλιάδες Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν χθες στην Αγκυρα για να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου το οποίο απαγορεύει στα συνδικάτα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα να πραγματοποιούν απεργίες και τους στερεί το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο επικαλούμενο το "Ανατολή".

Η συγκέντρωση στην τουρκική πρωτεύουσα έγινε με πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK). Η αστυνομία έλαβε εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να κάνουν πορεία προς το Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της KESK Σιγιαμί Ερντέμ δήλωσε σήμερα ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, το οποίο αναμενόταν να συζητηθεί αργότερα χθες στο Κοινοβούλιο.

Η KESK προειδοποίησε ότι θα ακινητοποιηθούν τα τρένα και θα σταματήσει η λειτουργία υπηρεσιών υγείας και των ταχυδρομείων όταν θα αρχίσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο.

Σύλληψη ναζί για εγκλήματα πολέμου

ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Μετά τα σκάνδαλα για τη δράση των νεοναζιστικών κυκλωμάτων στο γερμανικό στράτευμα (Μπούντσβερ) ένας 78χρονος πρώην αξιωματικός της Γκεστάπο, που θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, συνελήφθη στη Στουτγκάρδη της νότιας Γερμανίας, όπως ανακοινώθηκε επισήμως χθες από τη γερμανική Εισαγγελία.

Ο πρώην αξιωματικός της Γκεστάπο - το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται από τις αρχές, όμως από πληροφορίες που μεταδίδει το "Ασοσιέιτεντ Πρες" πρόκειται για τον Αλφόνζ Γκέτζφριντ - κατηγορείται ως συνένοχος στη δολοφονία 70.000 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Εβραίων της Ουκρανίας και της Πολωνίας, στο διάστημα 1942 - 1943. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι ο 73χρονος πυροβόλησε και σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια 500 ανθρώπους μέσα σε δύο μόνο μέρες το Νοέμβρη του 1943 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαϊντάνεκ στην Πολωνία. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και γυναικόπαιδα.

Απεργοί έξω από το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ