ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΗΣΑΠ
Αγωνία για το μέλλον της επιχείρησης

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΚΟ Πειραιά στα πλαίσια δραστηριοτήτων για τα 80χρονα του ΚΚΕ

Το μήνυμα του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους για ενότητα, αντίσταση και αγώνα, βρίσκει έδαφος. Αυτό είναι το συμπέρασμα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά (ΚΟΠ), με επικεφαλής τον γραμματέα της, Σήφη Κωτσαντή,στους εργαζόμενους των ΗΣΑΠ, που διοργάνωσε η ΚΟΒ στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το 80χρονα του Κόμματος. Ο Σ. Κωτσαντής κατά την ομιλία του ανέλυσε την πολιτική του ΚΚΕ, ενώ περιοδεύοντας στους χώρους εργασίας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους εργαζόμενους, που εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον το δικό τους και του δημόσιου χαρακτήρα των ΗΣΑΠ.

"Σιγά σιγά αποκαλύπτονται", τονίζει ένας εργαζόμενος, ενώ ένας άλλος απευθυνόμενος στους κομμουνιστές λέει: "Αντισταθείτε όσο μπορείτε". Αλλος ρωτά για τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με τις συμμαχίες. Αλλος υπογραμμίζει ότι το "καζάνι βράζει" και, όσο και αν κάποιοι νομίζουν ότι θα εφαρμόσουν τα σχέδιά τους ανενόχλητα, σύντομα θα εκραγεί.

"Πολλές προσπάθειες έγιναν να διαλυθεί το ΚΚΕ. Οσο όμως θα υπάρχουν εργάτες, θα υπάρχει και το ΚΚΕ", τόνισε ο Σ. Κωτσαντής προσθέτοντας ότι ο ρόλος του Κόμματος σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω ακριβώς της κυριαρχίας του κεφαλαίου διεθνώς μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών. "Η κυριαρχία αυτή του κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει παρά με την αφαίρεση των κατακτήσεων των εργαζομένων", υπογράμμισε ο γραμματέας της ΚΟΠ επισημαίνοντας ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε μπανανία.

"Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που προβάλλει αντίσταση και οργανώνει τους αγώνες των εργαζομένων. Εχει καθαρή γραμμή. Να μην υποταχθούμε στα σχέδια του κεφαλαίου. Για να ανατραπούν αυτά τα σχέδια χρειάζεται σύγκρουση", τόνισε σημειώνοντας: "Αλλη λύση δεν υπάρχει από το να οργανωθεί ο κόσμος και να παλέψει για μία πραγματικά ανεξάρτητη Ελλάδα. Με τα άλλα κόμματα δεν μπορούμε να συμμαχήσουμε, όχι γιατί δεν το θέλουμε, αλλά γιατί δεν υπάρχει αντικειμενική βάση. Εμείς λέμε να συγκροτηθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο. Στις σημερινές συνθήκες να συγκροτηθεί ένα νέο ΕΑΜ".

Αναφερόμενος εξάλλου στα σχέδια της κυβέρνησης για τις συγκοινωνίες γενικά και τους ΗΣΑΠ ειδικότερα, ο Σ. Κωτσαντής τόνισε ότι εντάσσονται στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου με την ιδιωτικοποίηση μέσω της μετοχοποίησης. "Ο στόχος είναι σαφής: Να εξαφανιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των συγκοινωνιών και να συμπυκνωθούν τα εργατικά δικαιώματα", τόνισε.

Αποχαιρετούμε σήμερα τον παλαίμαχο κομμουνιστή Τ. Παπανικολάου

Η τελετή γίνεται στις 15.30 στην εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους Ιλισίων, ενώ η ταφή αύριο στη γενέτειρά του, στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Το τελευταίο αντίο στον παλαίμαχο κομμουνιστή Τάκη Παπανικολάου,που "έφυγε" από κοντά μας προχτές, θα πουν σήμερα Πέμπτη, 5 Μάρτη,σύντροφοι και συναγωνιστές του. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει στις 15.30 από την εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους Ιλισίων.Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, όπου και θα ταφεί αύριο Παρασκευή.Ο Τάκης Παπανικολάου, γεννημένος το 1924, οργανώθηκε από τα εφηβικά του χρόνια στην ΟΚΝΕ και στο ΚΚΕ, πήρε μέρος σε όλες τις φάσεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού της πατρίδας μας και διακρίθηκε στο νεολαιίστικο κίνημα της Θεσσαλίας και αργότερα, στα φοιτητικά του χρόνια, στην ΕΠΟΝ Σπουδάζουσας Αθήνας, στη Σχολή της Νομικής. Υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία στη Μακρόνησο, υπέστη όλα τα βασανιστήρια των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος και έπειτα εξορίστηκε στον Αϊ Στράτη. Μετά την απόλυσή του το 1956, συμμετείχε στο ΚΣ της Νεολαίας της ΕΔΑ και στις εκλογές του '63-'64 εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ. Κατά τη διάρκεια της χούντας, πιάστηκε από τους πρώτους, εξορίστηκε στη Γυάρο και στο Παρθένι της Λέρου, μέχρι το 1971. Μετά την πτώση της δικτατορίας συμμετείχε στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και στο 9ο, 10ο και 11ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του Κόμματος και μέχρι σήμερα ήταν υπεύθυνος του Νομικού Τμήματός της.

Παράδειγμα για τους νέους

Πλήθος φτάνουν τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για το θάνατο του αξέχαστου συντρόφου στην οικογένειά του.

  • Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια όλων των κομμουνιστών του νομού, σημειώνει σε ανακοίνωσή της: "Ο σύντροφός Τάκης, με το ήθος, τη συντροφικότητα και την κομματική συνέπεια που διέκρινε όλη τη δράση του, αποτέλεσε παράδειγμα για πάρα πολλά χρόνια για όλους τους κομμουνιστές και ιδιαίτερα τους νέους, που είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν μαζί του.

Μεγάλη ήταν επίσης η εκτίμηση που κατάκτησε όλο το διάστημα που βρέθηκε στα Τρίκαλα από όλο τον λαό. Τρανή απόδειξη όλων αυτών ήταν η εμπιστοσύνη που έδειξε το Κόμμα και στο πρόσωπό του, εκλέγοντάς τον κατ' επανάληψη βουλευτή Τρικάλων".

  • Το ΝΣ Τρικάλων της ΚΝΕ τονίζει, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων: "Ο σύντροφός Παπανικολάου, χρεώνει όλους εμάς, που θέλουμε να βαδίσουμε τον δρόμο που αυτός, μαζί με την ηρωική γενιά της ΟΚΝΕ και στη συνέχεια της ΕΠΟΝ χάραξε, να παραδειγματιστούμε από τη δράση του. Μια δράση γεμάτη σκληρούς ηρωικούς ταξικούς αγώνες, που έδωσε στις εξορίες, στην παρανομία, στη νομιμότητα με ανιδιοτέλεια, συνέπεια, αταλάντευτα στις επάλξεις του Κόμματος".
  • Η ΝΕ Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αξέχαστου συντρόφου και στη μνήμη του προσφέρει 10.000 δρχ. στη ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.
  • Στη μνήμη του Τ. Παπανικολάου, αντί για στεφάνι ο σύντροφος Τέλιος Γιώργος,μέσω της ΚΟΒ Φιλιππούπολης Λάρισας, προσφέρει στη ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, 5.000 δρχ.
Για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Μέχρι τις 31 του Μάρτη είναι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι μέχρι και την 31-12-98 συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μέχρι και τις 31/12/1980.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο δήμο ή την κοινότητα που είναι γραμμένοι, είναι: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας, βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Πρόνοια

Πλατιά σύσκεψη πραγματοποιείται αύριο, στις 5.30 το απόγευμα, με θέμα: "Εξελίξεις στον τομέα της Πρόνοιας και προγραμματισμός δράσης". Τη σύσκεψη οργανώνει η ΚΟΒ του ΚΚΕ των Εργαζομένων στην Πρόνοια και θα γίνει στα γραφεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ του ΚΚΕ των Εργαζομένων στην Πρόνοια επισημαίνει πως η κυβέρνηση αφού δημιούργησε το νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 2218/94, νόμος για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Καποδίστριας κ.ά.), προχωράει σταδιακά στην εφαρμογή των σχεδίων της στον τομέα της Πρόνοιας. Η αρχή έγινε ήδη με τη μεταβίβαση των Κρατικών Παιδικών Σταθμών στους ΟΤΑ, χωρίς τους αναγκαίους πόρους, αφήνοντας έρμαια τους εργαζόμενους, αλλά και τους γονείς και τους δημότες. Γι' αυτό και το κεντρικό σύνθημα της δράσης της ΚΟΒ είναι: "Εμπρός στον αγώνα για τη δημιουργία ενός μαζικού, αγωνιστικού μετώπου όλων των φορέων της Πρόνοιας".

"Εφυγε" ο Αριστοτέλης Τεμεκενίδης

Πέθανε χθες ο Αριστοτέλης Τεμεκενίδης,ένας ακόμη αγωνιστής της Εθνικής μας Αντίστασης. Ο αποθανών γεννήθηκε στα 1910 στη Ρουμανία. Στην περίοδο της Κατοχής υπηρέτησε στον ΕΛΑΣ, στις ομάδες σαμποταριστών. Ελαβε μέρος στη μάχη του Κιλκίς. Μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε αφοσιωμένος οπαδός του Κόμματος.

Η ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ εκφράζει στο σύντροφο του Γ. Τεμεκενίδη, μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ του ΚΚΕ καθώς και στην οικογένειά του, τα βαθιά τους συλλυπητήρια.

Η κηδεία θα γίνει σήμερα στις 11πμ στον Αγιο Παντελεήμονα, στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

  • Στη μνήμη του ο γιος του Γιώργος Τεμεκενίδης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ, η σύζυγός του Σοφία και τα παιδιά τους, προσφέρουν 100.000 δρχ.στην ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Οι Ετεροδημότες Λακωνίας Ν. Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιούν τη Συνέλευσή τους την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 10.00 πμ, στα γραφεία της ΚΟΑ, Κοτοπούλη και Βερανζέρου.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Απολογισμός της δράσης της επιτροπής, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και η εκλογή νέας επιτροπής.

Εκδήλωση για την ανάγκη ενδυνάμωσης του φιλειρηνικού κινήματος και αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,διοργανώνουν από κοινού η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού και ο Σύλλογος Γυναικών Χολαργού, μέλος της ΟΓΕ την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11.00 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με το μουσικό συγκρότημα του Στέφανου Ψαραδάκου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ετήσιος χορός του Ελληνοκουβανικού

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 39 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης διοργανώνει τον ετήσιο χορό του αύριο Παρασκευή 6 του Μάρτη, στις 9.30 μμ, στο κοσμικό κέντρο "Μάνθος" (Λεωφόρος Στρατού 125 - Πολίχνη, έναντι της πύλης Στρατοπέδου "Καρατάσου").

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρες, ενώ θα συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα AROMA CARIBE.

H τιμή της πρόσκλησης είναι 4.000 δρχ.

Από τη συνάντηση του Σ. Κωτσαντή με τους εργαζόμενους του ΗΣΑΠ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εκδήλωση για την εργατοαγροτική συμμαχία

Εκδήλωση με θέμα "80 χρόνια εργατοαγροτικής συμμαχίας για την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό", οργανώνει την Κυριακή 8 του Μάρτη, στις 11 πμ, στο Δημοτικό Θέατρο Καρδίτσας, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θ' ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση ντοκουμέντων της ιστορίας του αγροτικού κινήματος και έκθεση βιβλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ