ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εφυγε" ο Τάκης Παπανικολάου
  • Ολόκληρη η ζωή του αγώνες και διώξεις
  • Η νεκρώσιμη ακολουθία γίνεται αύριο, ενώ η ταφή της σορού γίνεται την Παρασκευή στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Πέθανε χτες ο παλαίμαχος κομμουνιστής Τάκης Παπανικολάου. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει αύριο Πέμπτη, 5 Μάρτη, στις 15.30 μμ από την εκκλησία του Αγ. Χαράλαμπου Ιλισίων. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, όπου και θα ταφεί την Παρασκευή 6 Μάρτη.

Ο Τάκης Παπανικολάου του Φωτίου γεννήθηκε στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων το 1924. Τέλειωσε το γυμνάσιο Τρικάλων στα 1942, τη Νομική σχολή το 1959. Από το 1961 έγινε δικηγόρος.

Από τα μαθητικά του χρόνια είχε τάσεις αριστερές επηρεασμένος από το δημοκρατικό περιβάλλον του, από τα βιβλία που διάβαζε, συναισθηματικά απ' τις συνθήκες ζωής των αγροτών. Με το αριστερό κίνημα είχε επαφές σαν μαθητής στο γυμνάσιο Καρδίτσας στην περίοδο 1938-'40 (Διάβαζε παράνομο "Ριζοσπάστη", βιβλία αριστερού περιεχομένου και έκανε σχετικές συζητήσεις με συμμαθητές του).

Το Καλοκαίρι (Ιούλης) 1941 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και στο ΚΚΕ. Ηταν μέλος του γραφείου της ΟΚΝΕ του γυμνασίου Καρδίτσας. Το 1942 ήταν μέλος του γραφείου του γυμνασίου και γραμματέας της Οργάνωσης "Θεσσαλικός Ιερός Λόχος" (και της ΟΚΝΕ). Το Γενάρη του 1942 πιάστηκε από τους Ιταλούς για κατοχή κομματικών εντύπων και κρατήθηκε για ένα μήνα στις φυλακές Τρικάλων. Ιδρυτικό μέλος της ΕΠΟΝ Τρικάλων και μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Τρικάλων μέχρι την απελευθέρωση.

Μετά τη Βάρκιζα στέλεχος της ΕΠΟΝ Σπουδάζουσας Αθηνών (Γραμματέας Νομικής Σχολής, επικεφαλής στο όργανο της Φοιτητικής Λέσχης κλπ μέχρι τον Ιούνη 1947, οπότε στρατεύτηκε. Από τον Ιούλη του 1947 μέχρι το καλοκαίρι του 1951 φαντάρος στο Μακρονήσι (Γ' Τάγμα Σκαπανέων, Α' Τάγμα Σκαπανέων, Απομόνωση Α' Τάγματος). Από το καλοκαίρι του 1952 μέχρι καλοκαίρι του 1956 εξόριστος στον Αϊ Στράτη. Μετά την απόλυσή του το 1956 μέλος του Συμβουλίου Πόλης και του ΚΣ της Νεολαίας της ΕΔΑ μέχρι το 1961, που διορίστηκε δικηγόρος στα Τρίκαλα. Μετά τις εκλογές εκλέχτηκε γραμματέας της ΝΕ της ΕΔΑ Τρικάλων και αναπληρ. μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1963 και 1964 εκλέχτηκε στα Τρίκαλα βουλευτής της ΕΔΑ. Στις 21.4.67 πιάστηκε και κρατήθηκε στη Γυάρο και στο Παρθένι της Λέρου μέχρι το Πάσχα του 1971. Μετά την απόλυσή του δούλεψε στα Τρίκαλα μέχρι το καλοκαίρι του 1972 που, με εντολή του Κόμματος, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συνδέθηκε με την παράνομη οργάνωση. Μετά το Πολυτεχνείο πιάστηκε και κρατήθηκε στο Μπογιάτι ένα μήνα περίπου. Στο 9ο, 10ο και 11ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Με την πτώση της Χούντας ήταν εκδότης της εφημερίδας "Νέα Ελλάδα" υποψήφιος Βουλευτής σ' όλες τις εκλογές, υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 1982 και υπεύθυνος του Νομικού Τμήματος, μέχρι τώρα, της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συλλυπητήρια και προσφορές για το θάνατο του Ν. Καλούδη

Συνεχίζουν να καταφθάνουν στην ΚΕ του ΚΚΕ συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για την απώλεια του σ. Νίκου Καλούδη.

Από τη Ν. Υόρκη, ο ανταποκριτής μας Χρ. Νικολόπουλος μας πληροφορεί πως "η είδηση για την απώλεια του αγαπημένου συντρόφου Νίκου Καλούδη συγκλόνισε τους προοδευτικούς Ελληνες της Ν. Υόρκης και άλλων περιοχών των ΗΠΑ, που τον γνώρισαν από κοντά και πάλεψαν μαζί του για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, όσο και πιο ιδιαίτερα, για τα προβλήματα της ομογένειας.

Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο σ. Νίκος έζησε πολλά χρόνια στη Ν. Υόρκη σαν ανώτατο στέλεχος της ΟΕΝΟ και του ΚΚΕ και συνεργάστηκε στενά με το αμερικάνικο και το ομογενειακό κίνημα, προσφέροντας πάντα πρόθυμα τη βοήθειά του. Ηταν τακτικός συνεργάτης και της Αριστερής Ομογενειακής εφημερίδας "Ελληνοαμερικάνικο Βήμα". Αργότερα, σαν βουλευτής του ΚΚΕ, είχε επισκεφθεί αρκετές φορές τη Νέα Υόρκη, ανανεώνοντας τους δεσμούς του με τους παλιούς συναγωνιστές και συντρόφους του, αλλά και ευρύτερα την ομογένεια.

Διακρινόταν πάντα για την απλότητα, ευγένεια και καλοσύνη του και ήταν πολύ αγαπητός όχι μόνο στο δικό μας χώρο, αλλά και στην ομογενειακή κοινωνία. Ολοι οι συναγωνιστές και σύντροφοι στις ΗΠΑ θα τον θυμούμαστε και θα τιμούμε πάντα τη μνήμη του, όπως πραγματικά του αξίζει. Ηταν αληθινά ένας υποδειγματικός αγωνιστής και άνθρωπος.

Στη συντρόφισσά του Αθηνά και στην οικογένειά του, οι ομογενείς, απευθύνουμε τα εγκάρδια συλλυπητήριά μας και τους συμπαραστεκόμαστε σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές τους".

  • Λέσχη φίλων του ΚΚΕ της Ν. Υόρκης εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια για το θάνατο του συντρόφου Ν. Καλούδη στην οικογένειά του, τους φίλους και συνεργάτες του. Εχοντας ως παράδειγμα τη ζωή και το έργο του τόσο στη γενέτειρα, όσο και εδώ στη Ν. Υόρκη, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε το δικό μας έργο βαδίζοντας στα βήματά του", αναφέρει σχετική ανακοίνωσή της Λέσχης.
  • Η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: "Καλό σου ταξίδι σ. Νίκο Καλούδη. Εφυγες από κοντά μας για το μεγάλο ταξίδι, αφού έκανες στο ακέραιο το καθήκον σου μέχρι το τέλος της ζωής σου. Σε χαιρετούμε με την υπόσχεση ότι θα βαδίσουμε τον ίδιο δικό σου δρόμο".

Σύντροφοι και φίλοι στη μνήμη του Νίκου και προς τιμή των 80 χρόνων του ηρωικού τιμημένου ΚΚΕ προσφέρουν στην ΚΟ Ναυτεργατών 40.000 δραχμές.

  • "Θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του Νίκου Καλούδη κορυφαίου στελέχους σας, σπουδαίου ανθρώπου και μαχητικού και συνεπούς αγωνιστή για τα δίκια του λαού μας" στέλνει στην ΚΕ του ΚΚΕ ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κ. Γείτονας.Επίσης συλλυπητήρια στέλνουν ο Βασίλειος Ράπανος, διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας και η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ της Χίου.
Προσφορές στη μνήμη του

Στη μνήμη του αγαπημένου μας αδελφού και συντρόφου ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ προσφέρουμε για τα 80χρονα του ΚΚΕ 30.000 δρχ.

Οικογένεια Ρωσσίδη

  • Στη μνήμη του βετεράνου αγωνιστή Νίκου Καλούδη που έφυγε από τη ζωή και τη δράση και αντί για στεφάνι στον τάφο του, οι Αλέκος Αγγέλου και Χάρης Ρούσης πρόσφεραν από 5.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Βόλου.
  • Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ,στελέχους του ΚΚΕ και του ναυτεργατικού κινήματος και αντί για στεφάνι στον τάφο του πρόσφεραν: Ο Χαράλαμπος Δεληολάνης 25.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στην ΚΝΕ Λέσβου, ο Πανεπιστημιακός Θανάσης Καλαφάτης 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και η οικογένεια Κακλαμάνη 15.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ετήσιος χορός του Ελληνοκουβανικού

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 39 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης διοργανώνει τον ετήσιο χορό του την Παρασκευή 6 Μάρτη στις9.30 μμ,στο κοσμικό κέντρο "Μάνθος" (Λεωφόρος στρατού 125 Πολίχνη, έναντι της πύλης Στρατοπέδου Καρατάσου).

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρες,ενώ θα συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα AROMA CARIBE.

H τιμή της πρόσκλησης είναι 4.000 δρχ.

Για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Μέχρι τις 31 του Μάρτη είναι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι μέχρι και την 31-12-98 συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μέχρι και τις 31/12/1980.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο δήμο ή την κοινότητα που είναι γραμμένοι, είναι: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας, βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμή στον Νίκο Νικηφορίδη

Μια σεμνή τελετή στη μνήμη του Νίκου Νικηφορίδη, αγωνιστή της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αντίστασης, οργάνωσε η ΕΔΥΕ Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 1 Μάρτη. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον τόπο της εκτέλεσής του, στο πάρκο της Ειρήνης στις Συκιές, όπου βρίσκεται το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

"Ο αγώνας για την ειρήνη αποκτά στις μέρες μας μια δραματική επικαιρότητα", τόνισε ο Αριστείδης Νταής, μέλος της ΕΔΥΕΘ, αναφερόμενος στο έργο του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη και συνέχισε: "Τα χρόνια εκείνα του "ψυχρού πολέμου" ο Νίκος Νικηφορίδης έκανε λάβαρό του την έκκληση της Στοκχόλμης. Αγωνίστηκε για να συγκεντρώσει υπογραφές κάτω από το κείμενο, με το οποίο ζητούσε την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Αυτή του η προσπάθεια θεωρήθηκε από το μισαλλόδοξο κράτος "έγκλημα" και οδήγησε με απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου τον μεγάλο αγωνιστή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Γνωρίζουμε ότι η ειρήνη στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο κινδυνεύει από την επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων". Διακηρύσσουμε, όμως, τη θέλησή μας να αγωνιστούμε για την οικοδόμηση της ειρήνης. Αυτός μας ο αγώνας θα είναι ένα διαρκές χρέος στον πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη".

Συνεπής και αταλάντευτος λαϊκός αγωνιστής

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της για το θάνατο του Τάκη Παπανικολάου, η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

Ενας ακόμη παλαίμαχος κομμουνιστής, ο σύντροφος Τάκης Παπανικολάου, έφυγε σήμερα (χτες) από τη ζωή. Ο ξαφνικός θάνατός του σκόρπισε βαθιά θλίψη στους κομμουνιστές και τους φίλους του ΚΚΕ, σε όσους τον γνώρισαν και εκτίμησαν τον ακέραιο χαρακτήρα του, την ανιδιοτέλεια και την αφοσίωσή του στην υπόθεση του Κόμματος και του εργαζόμενου λαού.

Ο σύντροφος Τάκης Παπανικολάου ανήκει σ' εκείνη την πάστα των επιστημόνων, που έβαλαν τις γνώσεις και την επιστημονική τους επάρκεια στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και κάθε καταπιεζόμενου.

Αντρώθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ και σε συνέχεια της ΕΠΟΝ. Επί 57 συνεχή χρόνια στάθηκε ακλόνητος, υπερασπίστηκε το Κόμμα μας μέσα σε όλες τις συνθήκες. Ως μέλος και στέλεχος της ΕΠΟΝ, είτε ως αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ, στις εξορίες και την παρανομία, είτε στη νομιμότητα, ο σύντροφος Τάκης Παπανικολάου υπήρξε συνεπής και αταλάντευτος, ακούραστος μαχητής στην πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα, για το σοσιαλισμό.

Η ΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου Τάκη Παπανικολάου.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Η ΚΟΒ ΗΣΑΠ του ΚΚΕ στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80χρονα του Κόμματος διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση σήμερα Τετάρτη 4 του Μάρτη, στις 10.00 πμ, στο χώρο του εργοστασίου του ΗΣΑΠ στο Πειραιά.

Θα μιλήσει ο Σήφης Κωτσαντής,γραμματέας της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ.

  • Περιοδεία στο κεντρικό εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά (Υμηττού 43) πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη 4 του Μάρτη, στις 11.00 πμ,κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μήτσο Κωστόπουλο,βουλευτή, πραγματοποιείται στα ΕΛΔΑ Ασπροπύργου, σήμερα στις 9 το πρωί.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Για το φιλειρηνικό κίνημα και τη γυναίκα

Εκδήλωση για την ανάγκη ενδυνάμωσης του φιλειρηνικού κινήματος και αφιερωμένη στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας,διοργανώνουν από κοινού η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού και ο Σύλλογος Γυναικών Χολαργού, μέλος της ΟΓΕ την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11.00 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με το μουσικό συγκρότημα του Στέφανου Ψαραδάκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ