ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Η ειλικρίνεια τιμωρείται;

Στις 8 Γενάρη 1998 είχα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Χτύπησα στο στήθος με το τιμόνι. Εβγαλα πλάκες στο Γενικό Κρατικό.

Ζω και εργάζομαι στο Λαύριο, και από τον αρμόδιο γιατρό του τοπικού ιατρείου του ΙΚΑ, πήρα άδεια από τις 8 έως 20/1/98 και από 21 έως 27/1/98. Στις 29/1/98 πήγα να ανανεώσω την άδειά μου αλλά επειδή δεν είχα κλείσει ραντεβού, ο γιατρός μού είπε να πάω την επομένη. Πήγα στις 30/1/98 και ο γιατρός αυτή τη φορά μου είπε ότι για να μου δώσει άδεια, πρέπει να πάω στο Νοσοκομείο να βγάλω άλλες πλάκες και να κάνω νέες εξετάσεις. Στην παρατήρησή μου ότι πλάκες μπορεί να βγάλω και στο Κέντρο Υγείας του Λαυρίου, μου είπε ότι πρέπει να κάνω αξονική τομογραφία.

Πιστεύω ότι η νέα αυτή τροπή των πραγμάτων, ήταν για να αποθαρρυνθώ, να απογοητευτώ, σκεπτόμενος όλη την ταλαιπωρία να πάω στην Αθήνα για τις εξετάσεις αυτές. Και στο συμπέρασμα αυτό καταλήγω γιατί είναι γνωστή η "οικονομία" που προστάζουν να γίνεται οι διοικήσεις των ασφαλιστικών Οργανισμών. Εξαλλού εάν ήταν απαραίτητη η τομογραφία, τότε γιατί δεν το έκαναν απ' την αρχή;

Εγώ στον γιατρό του ΙΚΑ δήλωσα με πάσα ειλικρίνεια ότι κάθε μέρα που περνάει αισθάνομαι καλύτερα, όμως δεν μπορώ ακόμα να εργαστώ, λόγω της φύσης της δουλιάς μου, είμαι ψαράς. Νομίζω πως κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος το καταλαβαίνει.

Θέλω να τονίσω επίσης, ότι δεν έχω συνηθίσει να παίρνω άδειες (η τελευταία που πήρα ήταν το 1989) και όπως δήλωσα στον γιατρό του ΙΚΑ, θα πήγαινα στη δουλιά μου εάν μπορούσα να εργαστώ. Αλλα από ό,τι φαίνεται η ειλικρίνεια τιμωρείται!

Ζητώ από το ΙΚΑ τη δικαίωσή μου, γιατί πραγματικά δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή να εργαστώ στο ψάρεμα.

Ενημερώνω τους συνδικαλιστές και τους άλλους μαζικούς φορείς, ότι πρέπει να πάρουν μέτρα γιατί οι εργαζόμενοι του Λαυρίου δεν είναι "άνθρωποι χωρίς δικαιώματα" και αυτό πρέπει να το καταλάβουν, ιδιαίτερα όσοι έχουν τάξει τον εαυτό τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΝΤΗΣ

Λαύριο, Αττικής

Ξέφρενος αντικομμουνισμός

Τώρα τελευταία, έχει καταληφθεί κυριολεκτικά από φρενίτιδα, από αμόκ της άρρωστης και επικίνδυνης μορφής, μια σημαντική παρτίδα των ΜΜΕ και κονδυλοφόρων πάσης ποικιλίας και παντός χρώματος! Τι έπαθαν; Είναι αυτοκινούμενοι ή κατευθυνόμενοι; Ποιο είναι το πρόβλημά τους; Μα απλούστατα, το ΚΚΕ και ο σοσιαλισμός! Και επειδή το μοναδικό κόμμα, που έχει σημαία του το σοσιαλισμό και τον εκφράζει, είναι το ΚΚΕ, ψάχνουν από το πρωί έως το βράδυ, μέχρι που χάνουν τον ύπνο τους, τι θα του βρουν, τι θα επινοήσουν για να παραμορφώσουν, να συκοφαντήσουν και να παραποιήσουν ό,τι λέει και πράττει.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Αφ' ότου ο άνθρωπος έγινε οικονομικός παράγοντας, οι έχοντες και κατέχοντες τα μέσα παραγωγής από τα ατελέστερα, τα πρωτόγονα, μέχρι τα σύγχρονα, πήραν και έχουν την κρατική εξουσία στα χέρια τους. Επιδίωξή τους, το κέρδος. Ο Θεός τους το κέρδος! Με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, εκμεταλλευόμενοι την όποια εργατική δύναμη. Ξεζούμισμα μέχρι λεμονόκουπας. Ετσι ξεπήδησε σαν νομοτέλεια η πάλη των τάξεων και αυτή είναι που γράφει την ιστορία, όπως αναλύει και αναπτύσσει με ακρίβεια ο μαρξισμός - λενινισμός.

Διά μέσου των αιώνων οι καταπιεζόμενοι, πολιτικά και οικονομικά, απέσπασαν με αιματηρούς αγώνες μια σειρά από κατακτήσεις, πολιτικά δικαιώματα και οικονομικά πλεονεκτήματα. Αυτά λιγοστεύουν τα κέρδη των εκάστοτε εχόντων, δηλαδή στην εποχή μας, της κεφαλαιοκρατίας, που ενοποιείται στα πλαίσια του κράτους και του υπερκράτους, με τις πολυεθνικές και την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Στους σχεδιασμούς αυτούς των γιγάντωνοφείλονται η "Λευκή Βίβλος", το Μάαστριχτ, η ΕΕ, η ΓΚΑΤΤ, η ΟΝΕ, η Συνθήκη του Αμστερνταμ και διάφορα άλλα, με δεσμευτικές συμφωνίες - παρακλάδια τους. Επιδίωξη και σκοπός τους η αφαίρεση όλων των κατακτήσεων και αποκτημάτων, γενικά, ώστε τα κέρδη να γίνουν υπερκέρδη και ν' αποφεύγουν τις αναπόφευκτες οικονομικές κρίσεις του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Και η ντόπια ολιγαρχία σε συμφωνία με τους παραπάνω ξένους, εκτελεί τις εντολές τους. Λιτότητα επ' αόριστον, με τελευταίο δείγμα τον προϋπολογισμό. Και οι εργαζόμενοι και όσοι γενικά πλήττονται στην πόλη και το χωριό αντιστέκονται και το μοναδικό κόμμα που τους συμπαραστέκεται είναι το ΚΚΕ.

Το κόμμα που στα 80 χρόνια της ζωής του, που τα γιορτάζει αυτόν το χρόνο, μετέσχε σ' όλους τους αγώνες των καταπιεζομένων και αδικουμένων με πολλές χιλιάδες θύματα. Σήμερα ζούμε πάλι οξυμένη την πάλη των τάξεων. Με την καθοδήγηση της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας για εφαρμογή κάθε μέσου, για να εμποδιστεί η διαρροή και διαφοροποίηση προς το ΚΚΕ. Το κόμμα που καθοδηγεί τους αγώνες αυτούς και δείχνει το δρόμο προς το σοσιαλισμό, το σύστημα που, έστω και μη ολοκληρωμένο στη Σοβιετική Ενωση, έσωσε τους σκλάβους εκμεταλλευόμενους από την ντόπια και ξένη ακρίδα, με την Οχτωβριανή Επανάσταση, που τους καθιέρωσε πρωτόγνωρα πλεονεκτήματα και κατακτήσεις για διαβίωση, υγεία, παιδεία και πολιτισμό. Σύνθημα των κρατούντων, μελάνη και λάσπη για ό,τι λέει και πράττει το ΚΚΕ. Μάταιος όμως ο κόπος τους. Οι τελευταίες μαζικές εκδηλώσεις στα χωριά και τις πόλεις, καθώς και η θερμή ανταπόκριση στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, το αποδείχνουν. Ο κόσμος τούς πήρε χαμπάρι. Τα μάτια άνοιξαν και τ' αυτιά, για εκεί που πρέπει.

Ας είναι προς γνώσιν και του κ. Πάγκαλου.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ

Παλαίμαχος δημοσιογράφος

Συνταξιούχος δικηγόρος

Περισσός

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Η αλήθεια δε φιμώνεται

ΝΙΚΟΣ ΔΕΛΗΣ,γραμματέας της ΚΟΒ Σητείας του ΚΚΕ: Με τον αυταρχισμό, τον αντικομμουνισμό και την τρομοκρατία, ο "Ριζοσπάστης" δε φιμώνεται, αλλά ούτε και δηλώσεις μετανοίας κάνει. Αυτή η εφημερίδα έχει το πολιτικό θάρρος να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να ενημερώνει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό για τα δεινά που μας σερβίρει η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη. Τους ενοχλεί που υπάρχει μια εφημερίδα, η οποία ενδιαφέρεται για τα λαϊκά στρώματα, όπως αγρότες, συνταξιούχοι, οικοδόμοι, ναυτικοί και εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους.

Αυτό τους πειράζει, γιατί ξέρουν ότι λέει την αλήθεια και δεν υποτάχτηκε στο Μάαστριχτ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Γι' αυτό πρέπει αυτόν τον πολιτικό λόγο, να τον τραυματίσουν.

Αυτό προσπάθησαν να κάνουν και οι κ.κ. Γιαννόπουλος και Πάγκαλος. Να φιμώσουν το ΚΚΕ, μέσω της εφημερίδας του, του "Ριζοσπάστη", και να τον πλήξουν οικονομικά, ζητώντας 100 εκατομμύρια για "ηθική ικανοποίηση".

Κάνουν μεγάλο λάθος οι κύριοι της "εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης". Αυτό που αρμόζει να κάνουν είναι, να γυρίσουν τα μάτια προς το λαό που υποφέρει, τον αγρότη που εξαφανίζεται, τα περήφανα γηρατειά που αργοπεθαίνουν με τις συντάξεις πείνας που τους δίνουν και όλους τους εργαζόμενους που υποφέρουν με τη φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζουν εναντίον τους. Γιατί κατά τη γνώμη τους αυτοί είναι οι έχοντες και κατέχοντες.

Ερχεται, όμως, ο "Ριζοσπάστης" και ξεσκεπάζει όλη αυτή τη θολούρα που έντεχνα ρίχνουν με κάθε τρόπο στο λαό. Εκεί τα βρίσκουν "σκούρα". Δεν μπορούν να τον διαψεύσουν με πολιτικό λόγο και τότε επιστρατεύουν "άλλα" μέσα για να τον φιμώσουν.

Ομως δεν έχουν καταλάβει φαίνεται, τόσα χρόνια τώρα, ότι το ΚΚΕ δε φιμώνεται. Δεν ξέρουν ότι τους κομμουνιστές δεν τους τρομάζουν οι χούντες, οι Συνθήκες Σένγκεν, αλλά ούτε και η σύγχρονη τρομοκρατία που προσπαθεί να σπείρει το ΠΑΣΟΚ με διάφορους τρόπους.

Το ΚΚΕ και ο "Ριζοσπάστης" θα υπάρχουν, γιατί στηρίζονται στο λαό και στην πολιτική της αλήθειας.

Ευρωπαίοι άστεγοι

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΟΣ, κάτοικος Σουηδίας. Το σημείωμά μου αυτό, χαρακτηριστικό της αδιάφορης κοινωνίας, είναι από δημοσίευμα σουηδικής εφημερίδας: "Το Σαββατοκύριακο χτύπησε η παγωνιά τη Σκόνε. Η θερμοκρασία έπεσε πολύ κάτω από το μηδέν και έκανε δύσκολη τη ζωή των αστέγων. Τα προσφερόμενα κρεβάτια από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις ήταν υπερκαλυμμένα πάνω από 100%. Σ' αυτόν που δε βρήκε θέση έμεινε μόνο κάποια ακλείδωτη πόρτα... ή κάποιο στέγαστρο στάσης λεωφορείων. Αυτός που κοιμάται στο ύπαιθρο - προειδοποιούν οι αρχές - κινδυνεύει να παγώσει!!!".

Δήμου Ρεντή

Τούτη τη γης τη λεν Ελλάδα

(Προς τον εξ Αμερικής αφέντη)

Τούτη τη γης τη λεν Ελλάδα, εξοχότατε,

ξέρουμε τις σκοτούρες πόχετε γι' αυτήν

και την αγάπη που της τρέφετε - σπολλάτη σας -

μα εμείς λιγάκι χαμπαρίζουμε από τέτοια πράματα.

Λαός - βλέπεις - αγράμματος και κακομαθημένος

από δασκάλους σαν το Μακρυγιάννη

και σαν το γέρο του Μοριά,

που μας εμάθανε φερσίματα σ' οχτρούς μας

μ' έναν κατάλογο καλής συμπεριφοράς

που συνοψίζεται σ' αυτές τις λέξεις:

- Φωτιά και τσεκούρι!

Λένε πως φταίει επειδής μπαίνει στη θάλασσα

σε κάποιο πέρασμα δικό σας,

που εσείς το λέτε: "αρτηρία Μεσογείου"

και μεις το λέμε: "ακρογιαλιά",

- πού να το φανταστούμε οι ανήξεροι; -

Και 'νειρευόμαστε σα θα 'ρθει η άνοιξη

να κατεβαίνουν τα παιδιά τις Κυριακές,

αγόρια και κορίτσια,

να ρίχνουν βότσαλα στη θάλασσα

και βαρκούλες μ' άσπρα πανάκια.

Τούτη τη γη, τη λεν Ελλάδα, εξοχότατε,

εσείς τη λέτε όπως σας αρέσει:

και "αποικία" και "σημείον στρατηγικόν",

μα εμείς την ξέρουμε: Πατρίδα

και σχωράτε μας που η μόρφωσή μας

κι ο πολιτισμός μας δε φτάνει

για να σας πούμε: ορίστε η αφεντιά σας

και παίρνουμε τα ξύλα και τις πέτρες,

τι έτσι έχουμε μάθει

στόμα με στόμα απ' τα τραγούδια της γενιάς μας.

Σημείωση "Ριζοσπάστη"

Το ποίημα αυτό είναι του αξέχαστου συνεργάτη του "Ρ" Μίμη Ραβάνη (Δήμου Ρεντή). Απαγγέλθηκε από την Κνίτισσα Αγγελική Κούσκου την Κυριακή 15 - 2 - 98 στην εκδήλωση της ΠΕΑΤΑΘ στο "Κινγκ Μίνως". Και ήρθε ως απάντηση από το ηρωικό παρελθόν της Ρωμιοσύνης στο τωρινό αγωνιστικό παρόν, ενάντια στην αμερικανοκρατία και ΝΑΤΟκρατία των ιμπεριαλιστών. Και ειδικά στην πρόσφατη πρόκληση του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, σε βάρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας και, γενικότερα, των συμφερόντων της χώρας μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ