ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Είναι η αρχή"

Για την προετοιμασία και τους στόχους της πανεργατικής παναθηναϊκής συγκέντρωσης στις 5 του Μάρτη, μιλά στο "Ρ" ο γγ του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Π. Κυριαζίδης

Για την επιτυχία της παναθηναϊκής συγκέντρωσης την Πέμπτη, στελέχη από τα 50 και πλέον πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας, που ανέλαβαν πρωτοβουλία για συντονισμό δράσης, "οργώνουν" τους χώρους δουλιάς, συζητώντας με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενημερώνοντάς τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις και καλώντας τους με τη μαζική τους συμμετοχή στη συγκέντρωση να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης.

Για τους στόχους των σωματείων, την κατάσταση που επικρατεί σε εργασιακούς χώρους και τα προβλήματα των εργαζομένων, συζητήσαμε με τον Π. Κυριαζίδη γραμματέα του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, ο οποίος θα τονίσει: "Χωρίς τη δράση των εργαζομένων απ' τα κάτω, χωρίς την αγωνιστική πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων και το συντονισμό της δράσης τους, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας".

Ο Π. Κυριαζίδης θα επισημάνει ότι "η κατάσταση είναι απελπιστική και τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται. Οι εργαζόμενοι δέχονται συνεχή χτυπήματα, με τις περικοπές κοινωνικών δαπανών, την ανηλεή φορολόγηση, την ακρίβεια, την ανεργία, που παίρνει μεγάλες διαστάσεις ιδιαίτερα στους νέους και τις γυναίκες και γενικότερα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης".

"Την ίδια στιγμή - συνεχίζει - τα κέρδη των βιομηχάνων αυξάνονται ιλιγγιωδώς μέχρι και 500% και η κυβέρνηση με διάφορα νομοθετικά και μη μέτρα τους πριμοδοτεί παραπέρα, για να κλείνουν εργοστάσια, να ασυδοτούν, να ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Τελευταίο παράδειγμα οι ανακοινώσεις δήθεν για την ανεργία, όπου πριμοδοτούν με 118 δισ. δρχ. τους βιομήχανους για να προσλαμβάνουν μερικώς απασχολούμενους".

Σημειώνει ότι "ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων δέχεται μια πολύπλευρη επίθεση, που εντείνεται αυτή την περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Εθνικής Σύμβασης και των κλαδικών. Οι εργοδότες, τροφοδοτούμενοι από την κυβερνητική πολιτική, όχι μόνο απορρίπτουν τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά ζητούν την αφαίρεση δικαιωμάτων, π. χ. του 40ωρου, την κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς κλπ.".

Θα επισημάνει ότι η επίθεση εκδηλώνεται και στις ήδη ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, καθώς διευρύνεται το φαινόμενο της μη εφαρμογής τους από τους εργοδότες. "Σε έλεγχο που κάναμε σαν σωματείο σε επιχειρήσεις του κλάδου, διαπιστώσαμε ότι με τον μπαμπούλα της απόλυσης και την ανοχή της Επιθεώρησης και κυβέρνησης, δεν εφαρμόζονται στοιχειώδεις όροι των κλαδικών συμβάσεων.Για παράδειγμα, δίνεται μικρότερο μεροκάματο, δε δίνονται τα αναδρομικά, δεν επικολλούνται ένσημα, δε δίνονται τριετίες, γάλα... Ταυτόχρονα σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούνται αλλοδαποί σε συνθήκες "μαύρης εργασίας". Να αναφέρω ένα παράδειγμα, της γερμανικής πολυεθνικής ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ,που αντιμετωπίζει μισθολογικά άνισα τους εργαζόμενους, ώστε σταδιακά και μεθοδευμένα να μειώσει τους μισθούς. Δηλαδή η πολυεθνική πληρώνει τους παλιούς εργαζόμενους με βάση τη σύμβαση πλεκτικής, που αφορά μεγαλύτερα μεροκάματα. Αντίθετα τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια, τους πληρώνει με βάση την κλαδική σύμβαση του ιματισμού, που είναι μικρότερη, και αυτό με αυθαίρετες δικαιολογίες και προσχήματα".

Ο Π. Κυριαζίδης θα υπογραμμίσει ότι "μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ δεν έχει την πρόθεση να οργανώσει αγωνιστικά τους εργαζόμενους, ενώ με τη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο" πρόσφερε άλλοθι σε κυβέρνηση και εργοδότες. Πήραμε λοιπόν την πρωτοβουλία για κοινή δράση πάνω από πενήντα πρωτοβάθμια σωματεία. Αιχμή στη δράση μας θέτουμε την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, που είναι πιλότος και για τις κλαδικές. Η πρότασή μας είναι 8.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο και 200.000 δρχ. κατώτερο μισθό και καθορίζεται με βάση τις πραγματικές στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων, που είναι και οι παραγωγοί όλου του πλούτου".

Ο Π. Κυριαζίδης θα υπογραμμίσει ότι "η κινητοποίηση στις 5 Μάρτη είναι ένας σταθμός στη δράση μας. Εχουν γίνει διάφορα βήματα και κινητοποιήσεις κατά κλάδους, με συζητήσεις και συσκέψεις εργαζομένων. Η συγκέντρωση είναι η αρχή, όμως απαιτείται παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, που προβλέπεται επίπονος και μακρύς. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση, να στείλουν μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης".


Αγωνιστική ομοβροντία για συμβάσεις - οχτάωρο

Πανεργατικά συλλαλητήρια οργανώνονται την ερχόμενη βδομάδα σε Αθήνα, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Αγρίνιο, Ζάκυνθο

Αγωνιστικό "τείχος" ορθώνουν μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις απ' όλη τη χώρα, απέναντι στη σφοδρή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα εργασιακά - ασφαλιστικά - κοινωνικά τους δικαιώματα, διοργανώνοντας συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις της χώρας. Αιχμή της πολύπλευρης δράσης που αναπτύσσουν, είναι η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, η υπεράσπιση του ίδιου του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων που βάλλεται ποικιλοτρόπως από κυβέρνηση και εργοδότες, καθώς και η απόκρουση της σαρωτικής επίθεσης στο οχτάωρο και συνολικά στις εργασιακές σχέσεις με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Το "σάλπισμα" της νέας προσπάθειας για κοινή δράση και ανάπτυξη αγώνων στην Αθήνα, δίνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην πανεργατική - παναθηναϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 5 του Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος.Τη δική τους μαχητική απάντηση ετοιμάζονται να δώσουν εργατικά σωματεία της Πάτρας,που διοργανώνουν επίσης την Πέμπτη συλλαλητήριο, στις 6.30, το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, να καταδικάσουν τις προσπάθειες για στήσιμο στην περιοχή "Τοπικού Σύμφωνου Απασχόλησης" από την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου, τη Νομαρχία και το δήμο. Επίσης να διεκδικήσουν υπογραφή ΕΓΣΣΕ μονοετή και με κατώτερο μεροκάματο 8.000 δρχ. και κατώτερο μισθό 200.000 δραχμές.

Με σύνθημα "δεν πάει άλλο", το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ απευθύνουν ομόφωνο αγωνιστικό προσκλητήριο στους εργαζόμενους της πόλης για μαζική συμμετοχή σε πανεργατικό - πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 6 του Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.Σε προκήρυξη που μοιράζουν οι συνδικαλιστές σε χώρους δουλιάς, τονίζεται ότι "η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι υπόθεση όλων μας. Η μαζική αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος για να σταματήσουμε την αντεργατική λαίλαπα".

Με στόχο την οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων στο "μαύρο" μέτωπο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - κεφαλαίου, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου καλεί σε πανεργατική συγκέντρωση την Πέμπτη 5 του Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας."Είναι βαθιά η πίστη μας - τονίζεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής - ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η επέλαση του κεφαλαίου. Μπορούμε όχι μόνο να περιφρουρήσουμε ό,τι κατακτήσαμε μέχρι σήμερα, αλλά και να προχωρήσουμε μπροστά για τη διεύρυνση των κατακτήσεών μας".

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους σε πανεργατικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Δημοκρατίας της πόλης, ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί στη μείωση του εισοδήματος και την αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων.

Σε πανζακυνθινό συλλαλητήριο την Πέμπτη 5 του Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, καλεί το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης και των εργοδοτών για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την επιβολή της μερικής απασχόλησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ