ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Καιροφυλακτούν οι ΗΠΑ...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Την οριστική έγκριση της επιτευχθείσας συμφωνίας ανάμεσα στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και την ιρακινή ηγεσία για την πραγματοποίηση ελέγχων και στα προεδρικά μέγαρα αναμενόταν να δώσουν, αργά χτες το βράδυ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αντίδραση της Ουάσιγκτον, ενώ στη Βαγδάτη συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί. Παρ' όλα αυτά, οι αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν στον Περσικό Κόλπο σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα.

"Πετύχαμε μια καλή συμφωνία, είμαι αποφασισμένος να την υπερασπιστώ παντού και είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα την αποδεχτεί", ήταν τα πρώτα λόγια του Κόφι Ανάν κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη. Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε ότι η επίτευξη της συμφωνίας αποδεικνύει την κατανόηση και την ανεκτικότητα που πρέπει να δείχνει κανείς στους άλλους πολιτισμούς, αφήνοντας σαφώς ορισμένες αιχμές κατά της αμερικανικής και βρετανικής επιμονής στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Εντούτοις, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ευχαριστώντας δημοσίως τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, επειδή "υπήρξαν τέλειοι προστάτες της ειρήνης γιατί επέδειξαν αποφασιστικότητα και στρατιωτική πυγμή, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουν στην πράξη".

Το εγκώμιο του ΓΓ του ΟΗΕ έπλεξε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος του παρέθεσε επίσημο γεύμα στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Εξίσου επαινετικά ήταν και τα σχόλια του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος μιλώντας χτες το βράδυ στη γαλλική Βουλή, εξήρε την παρέμβαση του Κόφι Ανάν, τόνισε ότι η Γαλλία εξ αρχής είχε ταχθεί υπέρ μιας διπλωματικής λύσης και επανέλαβε ότι το Παρίσι θα στηρίξει ολόψυχα την επιτευχθείσα συμφωνία.

Προειδοποιήσεις προς την ιρακινή ηγεσία απηύθυναν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον, που εκτίμησε ότι η παρουσία της ισχυρής στρατιωτικής μηχανής στον Περσικό Κόλπο συντέλεσε στην υπογραφή της συμφωνίας. Την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και εγρήγορσης, υπογράμμισαν ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Μακροσκελείς τηλεφωνικές συνομιλίες είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον ΓΓ του ΟΗΕ, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα της Μόσχας για επανεξέταση της άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ.

Επιφυλακτική, πάντα, η Ουάσιγκτον

Συγκρατημένα θετική παραμένει η στάση της Ουάσιγκτον. Ο Μπιλ Κλίντον, με χτεσινές του δηλώσεις, επαναδιατύπωσε τις σοβαρές επιφυλάξεις του, όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας και διαμήνυσε στον Σαντάμ Χουσεϊν ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν έτοιμες να τον υποχρεώσουν να καταστρέψει πλήρως το οπλοστάσιό του. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να παρακολουθεί "από πολύ κοντά" την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία δε θα πρέπει "να αφήνει κανένα περιθώριο ανακολουθίας στην ιρακινή ηγεσία". Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει η ειδική επιτροπή επιθεωρητών να έχει "πλήρη έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας". Η Ολμπράιτ επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει έτοιμη για την πραγματοποίηση στρατιωτικής επιδρομής και τόνισε ότι "υπάρχουν ακόμη προς αποσαφήνιση πολλά ερωτηματικά και εκκρεμότητες". Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον εκτίμησε ότι η συμφωνία, εφόσον εγκριθεί, θα πρέπει να"δοκιμαστεί αυστηρά και γρήγορα στην πράξη". Ο Ρίτσαρντσον επανέλαβε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε εγρήγορση στις θέσεις τους.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συμφωνία που υπογράφτηκε στη Βαγδάτη από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ προβλέπει ότι "το Ιράκ θα δώσει στην Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ - UNSCOM - και στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας - IAEA - άμεση, άνευ όρων και απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις". Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι έλεγχοι στα επίμαχα 8 προεδρικά μέγαρα θα πραγματοποιηθούν από διπλωμάτες που θα ορίσει ο Κόφι Ανάν, στον οποίο θα δίνουν και λόγο, που θα συνοδεύονται από επιθεωρητές της UNSCOM ή της ΙΑΕΑ, ενώ τονίζεται ότι οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση τις νόμιμες διαδικασίες που θα οριστούν από τις δύο επιτροπές λαμβάνοντας υπόψη, πάντα, την ιδιαιτερότητα και τη σημασία των προεδρικών μεγάρων". Επίσης, στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι ο ΟΗΕ και τα μέλη του σέβονται πλήρως την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του Ιράκ, ενώ τονίζεται ότι είναι υψίστης σημασίας η άρση των κυρώσεων, αν και δεν τίθεται κάποιο χρονικό περιθώριο.

"ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"
Κατάγγειλαν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια
  • Παράσταση διαμαρτυρίας χτες έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ
  • Απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας

Δυναμικό "παρών" έδωσαν χτες, στις 6.00 το απόγευμα, οι νέοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" στην Αθήνα, με την παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία και την επίδοση ψηφίσματος για να καταγγελθούν τα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς της ευρύτερης περιοχής και η απειλούμενη, παρόλο που φαίνεται να έχει αναβληθεί, επίθεση στο Ιράκ.

Παρά την έντονη παρουσία τους, οι αστυνομικές δυνάμεις, που από νωρίς είχαν "ζώσει" το κτίριο της πρεσβείας και μια διμοιρία ΜΑΤ που κατέφθασε λίγο αργότερα, δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την ορμή των νέων. Παρά την απαγόρευση να προσεγγίσουν την πρεσβεία και τις προκλήσεις που ακολούθησαν, χτυπώντας απρόκλητα και χωρίς λόγο, οι αγωνιστές της ειρήνης, αφού έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, γύρω στις 6.30 έφεραν τη "φλόγα" της ψυχής τους και του αγώνα τους πιο κοντά στα κάγκελα της πρεσβείας.

Με τα συνθήματα "Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικάνοι", "Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", "Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι" διατράνωσαν τη θέλησή τους να παλέψουν ενάντια στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη.

Κατάγγειλαν επίσης τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που υποτελικά υπακούει στις επιταγές των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών και απαίτησαν να μην εμπλακεί η χώρα μας, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον στα νέα ματοκυλίσματα που αυτοί ετοιμάζουν.

Αμεση αντίδραση της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη"

Με ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε το βράδυ, η ΝΔΕ καταγγέλλει την απρόκλητη αστυνομική επίθεση κατ' εντολή της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση τονίζει:

"Με αυταρχικό τραμπούκικο τρόπο αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση και οι αστυνομικές δυνάμεις την ειρηνική μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" σήμερα το απόγευμα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, ενάντια στη δολοφονική επέμβαση που ετοιμάζουν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και που θύμα της έχει το λαό του Ιράκ.

Χωρίς καμία πρόκληση, εκατοντάδες νεολαίοι αγωνιστές της ειρήνης συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία. Από την πρώτη στιγμή η αστυνομική δύναμη, που παρατάχθηκε για να προστατέψει τ' "αυτιά του δραγουμάνου" των ιμπεριαλιστών στη χώρα μας Νίκολας Μπερνς από τα συνθήματα των νέων της Αθήνας που δε συμβιβάζονται και δεν ευχαριστούν τις ΗΠΑ για το δολοφονικό τους έργο, ήταν φανερά προκλητική και ήταν προφανής η εντολή να κρατήσει μακριά τους διαδηλωτές από το χώρο γύρω από την Πρεσβεία.

Γι' αυτό την ώρα που αντιπροσωπεία της "Νεανικής Δράσης" προσπάθησε να καταθέσει το ψήφισμα διαμαρτυρίας έγινε επίθεση με γκλομπ στους διαδηλωτές, που εκείνη την ώρα φώναζαν συνθήματα ενάντια στον πόλεμο και στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστικές.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί πρόκληση ολκής προς τη νεολαία και το λαό της πατρίδας μας, γιατί έρχεται με αυταρχικό και ξεδιάντροπο τρόπο να αποδείξει για άλλη μια φορά την πλήρη υποταγή της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης στα κελεύσματα των Αμερικάνων αφεντικών.

Ας είναι βέβαιοι, τόσο οι "Ράμπο" όσο και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους, πως ο ελληνικός λαός, η νεολαία, δε θα σκύψουν τη μέση, δε θα πουν "YES men"".

ΕΕΔΥΕ
Ο λαός να είναι σε επιφυλακή

Μετά την προσωρινή "εκτόνωση" στον Περσικό Κόλπο, που προήλθε από την επίτευξη συμφωνίας, η ΕΕΔΥΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Υστερα από την εξέγερση όλων των λαών - συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανικού - κατά της σχεδιαζόμενης επίθεσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κατά του λαού του Ιράκ, έγινε ένα βήμα προς τη ματαίωσή της με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και της ιρακινής κυβέρνησης. Με τη συμφωνία αυτή αποκαταστάθηκε κατά ένα μέρος το κύρος του ΟΗΕ, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατύπωσε επιφυλάξεις και πρόσθετους όρους και ενδέχεται να μην "εγκρίνει", αν δεν εξασφαλίζει πλήρως τα εθνικά της συμφέροντα, και να προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη επίθεση.

Ερωτάται, όμως, από πού οι ΗΠΑ αντλούν το δικαίωμα να εγκρίνουν ή όχι τις πράξεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και με ποιο δικαίωμα, όταν τα τρία από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) είναι κατά της επίθεσης, θα αγνοήσουν τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα κάνουν πόλεμο για τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα.

Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι οι λαοί δεν τους αναγνωρίζουν ούτε ως πλανητάρχες ούτε ως διεθνείς αστυνόμους και δε θα υποκύψουν στη "Νέα Τάξη Πραγμάτων", την οποία απεχθάνονται όσο και τη "Νέα Τάξη" του Χίτλερ.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη είχε διαμαρτυρηθεί στον ΟΗΕ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την τερατώδη προετοιμασία του πολέμου του Κόλπου και είχε προαναγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κάνιγγος την Πέμπτη 26 του Φλεβάρη. Μετά την αναγγελία της υπογραφής της συμφωνίας ανέστειλε τις σχετικές ενέργειες, αλλά το ενδεχόμενο αμερικανικής ασέβειας προς την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, καλούμε το λαό της Αθήνας να μην εφησυχάσει αλλά να είναι σε επιφυλακή".

Η ΕΔΥΕΘ

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕΘ) Κέντρου Θεσσαλονίκης, με ψήφισμά της, καταδικάζει τα δρομολογούμενα σχέδια των ΗΠΑ για στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράκ, με σκοπό τη δήθεν διασφάλιση της ειρήνης στον Περσικό. Καταγγέλλει με δριμύτητα το νέο επικείμενο αιματοκύλισμα με το οποίο απειλείται ο ιρακινός λαός και μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις για όλη την ανθρωπότητα και απαιτεί τη γενική απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από τον Κόλπο, καθώς και τη διάλυση του ΝΑΤΟ οριστικά και αμετάκλητα.

Με αυταρχικό τρόπο τα όργανα της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετώπισαν τη

Με αυταρχικό τρόπο τα όργανα της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετώπισαν την ειρηνική νεανική συγκέντρωση

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση - πικετοφορία διαμαρτυρίας

Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ προγραμματίζει συγκέντρωση - πικετοφορία διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη δολοφονική επίθεση των Αμερικανών στο Ιράκ - πράγμα που θα στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους - καθώς και για τη χρήση δολοφονικών εδαφών, προκειμένου να υλοποιήσουν τα τυχοδιωκτικά - ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει, ουσιαστικά, το "πράσινο φως" για τη χρησιμοποίηση από την πλευρά των Αμερικανών των βάσεων της Σούδας και του Ακτιου, καθώς και του πολιτικού αεροδρομίου Ηρακλείου για τον ανεφοδιασμό αμερικανικών και αγγλικών στρατευμάτων.

Η κυβέρνηση φέρει σοβαρότατες ευθύνες για την ανοχή και συνηγορία που δείχνει στα εγκληματικά σχέδια των "γερακιών του πολέμου", θα εμπλέξει τη χώρα μας σε περιπέτειες, θα συμβάλει στη διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συγκέντρωση - πικετοφορία διαμαρτυρίας θα γίνει την Πέμπτη 26 Φλεβάρη, ώρα 7μμ, έξω από τα γραφεία της ΝΕ (Οδός 1821, αρ. 39).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ