Σε σύσκεψη μελών και φίλων της ΚΝΕ, στη Λαμία, μίλησε την Κυριακή ο Ν. Σοφιανός. Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η δίμηνη Πολιτική Εξόρμηση της ΚΝΕ
Δεκάδες συσκέψεις με φίλους της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, στα πλαίσια της δίμηνης εξόρμησης για την ένταση των ρυθμών ανάπτυξης της ΚΝΕ. Δεκάδες νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έγιναν μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια όλων των οργανώσεων, με τη διοργάνωση καθημερινά πολύμορφων εκδηλώσεων, φτάνοντας το μήνυμα της οργανωμένης πάλης παντού.
Την περασμένη Κυριακή, 22 Φλεβάρη, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός μίλησε σε σύσκεψη με μέλη και φίλους της ΚΝΕ στη Λαμία. Στη σύσκεψη, που έγινε στα πλαίσια της δίμηνης Πολιτικής Εξόρμησης της ΚΝΕ, ο γραμματέας του ΚΣ απεύθυνε κάλεσμα συστράτευσης και ένταξης στην οργανωμένη πάλη σε κάθε νέο που αμφισβητεί, αγωνίζεται, συνειδητοποιεί ότι "αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο". Αναφέρθηκε στην πρωτοπόρα δράση της ΚΝΕ, αλλά και στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει καθημερινά η νεολαία, στην επίθεση που δέχεται από την πολιτική που ακολουθείται και στους μεγάλους αγώνες που έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται σε διάφορους χώρους. "Στο ρεαλισμό της υποταγής και της ατομικής διεξόδου που προβάλλουν, σ' όλους αυτούς που μας καλούν να συνηθίσουμε να ζούμε με την ανεργία, τη λιτότητα, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, την αμορφωσιά και τα ναρκωτικά, εμείς απαντάμε με το ρεαλισμό των αναγκών και των δικαιωμάτων μας.
Θέλουμε ολόπλευρη μόρφωση, σταθερή δουλιά για όλους με δικαιώματα, ζωή χωρίς υποκατάστατα. Θέλουμε οι νέοι να απαντήσουν με αγώνες, να μετατρέψουν την αμφισβήτησή τους σε μαχητική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, φέρνοντας στο κέντρο της προσοχής την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής".
Στην απροθυμία των γιατρών να επανδρώσουν το περιφερειακό ιατρείο της Κοινότητας Μανταμάδου του Νομού Λέσβου απέδωσε ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης τις ελλείψεις που παρατηρούνται στη συγκεκριμένη κοινότητα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων αυτής της ακριτικής κοινότητας.
Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση αυτή και συνέταξαν σχετική αναφορά την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.
Ο Μ. Σκουλάκης ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο έκανε την προκήρυξη της θέσης, αλλά κανένας αγροτικός γιατρός δεν εμφανίστηκε και έτσι οι κάτοικοι θα εξυπηρετούνται από το κοντινότερο Κέντρο Υγείας που είναι αυτό της Καλλονής.
Δικαιολογία χαρακτήρισε ο Στρ. Κόρακας τα όσα είπε ο υφυπουργός για τις ελλείψεις στο συγκεκριμένο περιφερειακό ιατρείο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες ευθύνες. Και αυτό γιατί με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καταργήθηκαν τα επιδόματα για την υπηρεσία στις παραμεθόριες περιοχές, με αποτέλεσμα η μείωση αποδοχών να έχει φτάσει τις 100.000 δρχ.
Πέραν των άλλων επιπτώσεων, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ήρθε και η τελευταία καταστροφή λόγω της βροχόπτωσης και οι κάτοικοι της κοινότητας έχουν μείνει αποκλεισμένοι, την ίδια στιγμή που υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι οι οποίοι έχουν ανάγκη τον γιατρό. Η λύση, κατέληξε ο Στρ. Κόρακας, είναι να χορηγηθούν τα αναγκαία κίνητρα στους νέους γιατρούς, προκειμένου αυτοί να επανδρώσουν τα ιατρεία των ακριτικών περιοχών και να σταματήσει αυτός ο υγειονομικός αποκλεισμός της υπαίθρου.
Μέχρι τις 31 του Μάρτη ισχύει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι μέχρι και την 31/12/98 συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μέχρι και τις 31/12/1980.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο δήμο ή την κοινότητα που είναι γραμμένοι, είναι: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας, βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
Με ιδιαίτερη προσοχή δηλώνει πως θα χειριστεί το θέμα του Κούρδου εξόριστου Μουσταφά Ονγκάν, που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει την τοποθεσία όπου έχουν ταφεί 100 άμαχοι Ελληνοκύπριοι, θύματα του Αττίλα, το υπουργείο Εξωτερικών. Σε απάντηση του υπουργού Θ. Πάγκαλου, σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αντιπροέδρου της Βουλής, Παναγιώτη Κρητικού, σημειώνει πως η υπόθεση λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη, το υπουργείο είναι ενήμερο και σε περίπτωση που επαληθευτούν οι καταγγελίες θα δοθεί κάθε βοήθεια στην κυπριακή κυβέρνηση στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.
Με τις εισηγήσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε χτες στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νέου "αναπτυξιακού" νομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η περίφημη διάταξη για τον ανατοκισμό των δανείων των τραπεζών. Σε αυτό το θέμα εστιάστηκαν και οι παρεμβάσεις τόσο του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Κατσανέβα, όσο και της ΝΔ, Γ. Παναγιωτόπουλου.
Αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ των "βελτιωτικών ρυθμίσεων" στο θέμα του ανατοκισμού. Ο Θ. Κατσανέβας έκανε λόγο για τη σύσταση εξωδικαστικού οργάνου που θα ρυθμίσει το ζήτημα, ενώ ο Γ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει για τα παλιά χρέη να γίνει ένας "γενναίος συμβιβασμός" ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί και τις τράπεζες, αλλιώς θα υπάρξει, όπως είπε, "οικονομικό αδιέξοδο". Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 συνολικά συνεδριάσεις, γεγονός που κρίθηκε ως λάθος από βουλευτές. Χαρακτηριστική ήταν η αποχώρηση από την επιτροπή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Βρεττού, ο οποίος κατήγγειλε πως δεν επαρκεί ο χρόνος για τη συζήτηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου. Σήμερα αναμένεται να γίνει η τοποθέτηση του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει και ακρόαση φορέων.
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή
Ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή η συζήτηση και για τα άρθρα του νομοσχεδίου για την οργάνωση της Ολυμπιάδας Αθήνα 2004, με την κυβέρνηση να επιμένει μέχρι τέλους στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και της αδιαφάνειας στην οργάνωση των αγώνων.
Η εμμονή αυτή, όπως υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,δικαίωσε τη θέση του Κόμματος, τόσο για την ουσία των διατάξεων, όσο και για τη μη συμμετοχή του στην "Εθνική Επιτροπή". Το όλο εγχείρημα των Αγώνων, τόνισε ο Μπ. Αγγουράκης, ενώ έπρεπε να συνοδεύεται από την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής γενικότερα, έχει καταντήσει να είναι πλήρως εμπορευματοποιημένο και με μόνο κριτήριο το κέρδος. Το ΚΚΕ, είπε, δεν έκανε καμία πρόταση για πρόσωπα που θα επάνδρωναν την "Εθνική Επιτροπή" για το λόγο ακριβώς ότι ο εγχείρημα δεν περιείχε εγγυήσεις για τη μη εμπορευματοποίηση των Αγώνων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο διακοσμητικό ρόλο της επιτροπή αυτής, σε αντίθεση με την Οργανωτική Επιτροπή που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία με καθεστώς αδιαφάνειας και με γνώμονα το κέρδος, κάτι που καμία σχέση δεν έχει με το πραγματικό νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η ΚΟΒ του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας του ΚΚΕ γιόρτασε με μεγάλη επιτυχία τα 80 χρόνια του Κόμματος στις αρχές του μήνα (στις 7/2) με εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε, με θέμα "Ο σημερινός κεντρικός στόχος του Κόμματος, της δημιουργίας του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου Πάλης".
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο γραμματέας της ΝΕ Σουηδίας, Καριοφύλης Χατζόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανεκτίμητη προσφορά του ΚΚΕ στους αγώνες της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, και διεξοδικά αναφέρθηκε στη σημερινή του πάλη για να προχωρήσει στη ζωή το λαϊκό πατριωτικό μέτωπο, το οποίο και αποτελεί, όπως είπε, μονόδρομο για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκε και χαιρέτισε και η γραμματέας της ΚΟ του Σουηδικού Κομμουνιστικού Κόμματος.